Artur Brol Napisano 1 listopada 2023 Napisano 1 listopada 2023 Coś wspominali kiedy dostepny bedzie ten cud? Jakiego rodzaju to jest przetwornik, r2r, lampowy czy DeltaSigma?
Tomasz Kluczynski Napisano 1 listopada 2023 Napisano 1 listopada 2023 6 godzin temu, Artur Brol napisał: Coś wspominali kiedy dostepny bedzie ten cud? Jakiego rodzaju to jest przetwornik, r2r, lampowy czy DeltaSigma? Może Q21 nam odpowie, bo czytałem ,że u nich ma być dostępny .
rms.pl Napisano 2 listopada 2023 Napisano 2 listopada 2023 Parę fotę z salki, gdzie zaprezentowaliśmy po raz pierwszy w Polsce najnowsze kolumny od Perlistena, model S7t w wersji limitowanej, w połączeniu z nowością od NuPrime flagowymi końcówkami mono Evolution Two o mocy 300@ przy 8 Ohm na kanał w połączeniu z premierowym przedwzmacniaczem i DAC z tej serii Evolution DAC-2. Transport stanowił dCS Lina DAC. Na czystością dostarczanego prądu czuwał kondycjoner NuPrime AC-4. W jak najlepszym ustawieniu kolumn w trudnych warunkach Skyboxów, pomagała ekipa Perlistena, gdzie po ich pomiarach, najlepszym ustawieniem okazał się wąski rozstaw kolumn na dłuższej ścianie, plus ustawienie paru pułapek basowych w rogach. Co do grania dużo pochwał zestaw dostał za przestrzenność grania we wszystkich wymiarach, zaskoczył bardzo szeroki dobry punkt odsłuchu tzw. sweet spot, a to dzięki specjalnej konstrukcji falowodu z trzema przetwornikami, która ogranicza promieniowanie fal dźwiękowych w sufit i podłogę. Także zrobiła wrażenie bardzo wysoka dynamika grania i potężny, bas który pojawia się kiedy rzeczywiście jest w nagraniu, trzymany pod pełną kontrolą. Według większości odwiedzających berylowe i węglowe membrany przetworników w kolumnie zapewniły rozdzielczość na najwyższym poziomie, bez wprowadzania podbarwień. Na żywo z oferty Perlisten można było zobaczyć także kolumny podłogowe S7t w wersji standardowej, podłogówki R7t, monitory S5m, głośniki instalacyjne do montażu w ścianie, a także trochę większy 😉 subwoofer Perlisten D215s o mocy 3000W. Pomimo próśb, suba nie odpalaliśmy, aby wystawcy i odwiedzający z innych salek mogli spokojnie słuchać🙂 Jeżeli ktoś chce się przekonać jak grają subwoofery Perlistena, zapraszamy do naszego salonu. Natomiast na regale można było obejrzeć sprzęty z oferty NuPrime: wzmacniacze, końcówki mocy, DACi czy transporty CD Jeszcze raz dziękujemy wszystkim odwiedzającym, za miłą atmosferę i ciekawe rozmowy, widzimy się ponownie za rok na AVS2024. 5
Agnieszka Zabłocka - Gasek Napisano 3 listopada 2023 Napisano 3 listopada 2023 Na AVS miałam przyjemność spotkać dwóch naszych forumowiczów: @Wito76oraz @KrólKiczu. Myślę, że było nas tam dużo więcej Następnym razem może zrobimy w sobotę "spotkanie forumowiczów" przy tej okazji 2
AudioTube Napisano 3 listopada 2023 Napisano 3 listopada 2023 Dnia 1.11.2023 o 13:20, Artur Brol napisał: Jakiego rodzaju to jest przetwornik, r2r, lampowy czy DeltaSigma? Ojciec chrzestny powiedział, że mógłby z nim zostać. Będzie/jest zatem petarda. Jedyny licencjonowany przez lampiego. Nie wiem jak i kiedy, ale ściągnę go do domu. Jestem bardzo ciekawy, czy usłyszę różnice.
Artur Brol Napisano 3 listopada 2023 Napisano 3 listopada 2023 Wlasnie - moze za duzo naraz - mysle o wyprobowaniu jakiegos dac'a i sluchawek Arya Organic. Oraz ich Serenady Jasne ze za duzo naraz ale co zrobic. Obijaja sie rozne pomysly w glowie. Gdzies ktos pochwalil Auralic Altair g1.1, gdzie indziej znalazlem Holo Audio Spring 3 level 2 itd. Wlasni, zadaje sobie to samo pytanie - czy beda wogole roznice vs moj DAC we wzmacniaczu. ALe wciaz nie wiadomo jaki to rodzaj jest przetwornika?
AudioTube Napisano 3 listopada 2023 Napisano 3 listopada 2023 (edytowany) 40 minut temu, Artur Brol napisał: czy beda wogole roznice vs moj DAC we wzmacniaczu. Różnice będą/są, to oczywiste. Czy je usłyszysz, oraz czy to różnica „dodatnia” czy „ujemna” będzie. Holo możesz wypożyczyć/kupić 14 dni. Dealera mamy za „płotem”. A tą kością to nie powinieneś się moim zdaniem przejmować. Niechaj konstruktor się tym głowi. Zauważyłem, że dobrze jest, gdy w trakcie testu czegokolwiek, dużo odsłuchu jest. Dużo godzin. O różnych porach dnia, Krótko, następnie długo. Po pobudce i przed odpoczynkiem. Taka trochę adaptacja a następnie powrót do „starego” komponentu. Edytowano 3 listopada 2023 przez AudioTube
Artur Brol Napisano 3 listopada 2023 Napisano 3 listopada 2023 Tak jak mowisz, tylko czy ta roznica - jesli dodatnia, czyli ze sie podoba bardziej niz to co mam - bedzie czy jest tej kasy warta. Jesli chodzi o strone wizualna tych klockow, piekne zabawki. I Holo i Auralic. Nie przejmuje sie, tylko jestem ciekaw co tam bedzie, bo to zalezy czy bede mial ochote to sprawdzic w domu.
AudioTube Napisano 3 listopada 2023 Napisano 3 listopada 2023 13 minut temu, Artur Brol napisał: czy jest tej kasy warta. Spełnione marzenia - bezcenne. Iluzja, wyobrażenia, zachcianki itp nie są warte żadnej kasy. 15 minut temu, Artur Brol napisał: tylko jestem ciekaw co tam bedzie, Wyobraź sobie; dostajesz daca w prostej skrzynce/obudowie. Nie wiesz co w nim siedzi. Kasę na niego masz. Włączasz ulubioną i znaną płytę/brzmienie i w tym momencie wow. 13 dni a wow każdego dnia większe. Co zrobisz?
Amarok Napisano 3 listopada 2023 Napisano 3 listopada 2023 4 minuty temu, Artur Brol napisał: Obudze sie 🤣 I czar prysł 😄.
AudioTube Napisano 3 listopada 2023 Napisano 3 listopada 2023 Prysł, ale nie umarł. Do następnego audioszał zatem.
Artur Brol Napisano 3 listopada 2023 Napisano 3 listopada 2023 Dopóki zyjemy nie umrze. Choc szkoda ze tak szybko prysł. Tak, tak , już wkrótce IEar i gratis wstęp 👍 Choć, jesli nie wytrzymam, zamówię ta Arye wcześniej.
rms.pl Napisano 3 listopada 2023 Napisano 3 listopada 2023 30 minut temu, Artur Brol napisał: Choć, jesli nie wytrzymam, zamówię ta Arye wcześniej. Warto w okolicach cenowych Organic sprawdzić HE1000 V3. Organic w stosunku do poprzednich Aryi dostały trochę więcej dociążenia na dole pasma, co zahaczyło też o dolną średnicę, która jest bardziej nasycona. Znowu HE1000 V3 są bardziej liniowe w dole i średnicy, z lepiej kontrolowanym basem i grają z delikatnie szerszą przestrzenią. Warto porównać oba modele przed decyzją.
Artur Brol Napisano 3 listopada 2023 Napisano 3 listopada 2023 Czyli ostatnia wersje? Nie ta HE1000se , jest najlepsza ze wszystkich? A jak to v3 rozpoznac.? Wiem ze te SE wersja, ma se po symbolu HE1000 umieszczone. Ale jak 2 i 3 wersje rozroznic nie wiem.
rms.pl Napisano 3 listopada 2023 Napisano 3 listopada 2023 HE1000se (skuteczność 96dB, zanim pojawiły się Susvary były referencyjnymi słuchawkami w ich ofercie z otwartych planarów) plasują się dźwiękowo i cenowo wyżej od HE1000 w Europie nazywane V2/V3 Stealth (skuteczność 93dB), które mają tzw. "Stealth Magnets" czyli magnesy o zoptymalizowanym kształcie, aby miały jak najmniejszy wpływ na falę dźwiękową. Wersja "HE1000 V2" sprzedawana przez oficjalny sklep HiFiMAN na zwykłe magnesy i skuteczność 90dB. HE1000 V2/V3 sprzedawane w Europie w ich oficjalnym sklepie występuje pod nazwa "HE1000 Stealth Magnet Version". Tak jak widać jest namieszane w nazewnictwie, więc trzeba zwracać uwagę na skuteczność i typ magnesów.
Artur Brol Napisano 3 listopada 2023 Napisano 3 listopada 2023 Ok dzięki, jak będę miał okazję sprawdzę.
Artur Brol Napisano 3 listopada 2023 Napisano 3 listopada 2023 Trochę poszperałem w necie i już mam mętlik w głowie. Więc może tak, te które proponujecie to powinny mieć 90 dB ? Obojętnie jaką nazwa? Czy to te są?
DiBatonio Napisano 3 listopada 2023 Napisano 3 listopada 2023 Dobrze jakby miały SPL trochę wiecej niz 90dB, zależy jak wydajnym i mocnym wzmacniaczem słuchawkowym będziesz je napędzał. Chodzi o to, żebyś nie musiał pokrętła głośności ustawiać na godz12, albo dalej.
Artur Brol Napisano 3 listopada 2023 Napisano 3 listopada 2023 Rozumiem, to samo przy głośnikach jest. Tylko chce dokładnie ustalic ktore to maja byc sluchawki, ktore @rms.pl proponuję. Trochę Hifiman z tymi oznaczeniami namieszał.
DiBatonio Napisano 3 listopada 2023 Napisano 3 listopada 2023 (edytowany) Dlaczego namieszał ? Wszystko jest napisane w specyfikacjach słuchawek. HE 1000 se SPL 96dB HIFIMAN HE-1000 V2 STEALTH 2023 (V3) SPL 90dB -to są te , które Ty pokazałeś. Dlaczego uparłeś się na Hifimany? Z planarow masz jeszcze Audeze, Oppo, Sendy Audio, Avantone Planar i jeszcze kilka by się znalazło. Ile chcesz wydać na takie sluchafony, bo te które wskazujesz to już cenowa waga ciężka. Edytowano 3 listopada 2023 przez DiBatonio
Piotr Sonido Napisano 4 listopada 2023 Napisano 4 listopada 2023 Dnia 1.11.2023 o 19:44, Tomasz Kluczynski napisał: Może Q21 nam odpowie, bo czytałem ,że u nich ma być dostępny . Są dystrybutorem Fezz. wiec to kwestia czasu.
Artur Brol Napisano 4 listopada 2023 Napisano 4 listopada 2023 Bo mi się Arya Organic spodobała. Tak mi się spodobała, że nie mogę przestać o niej myśleć, nawet wiedzac że w moich warunkach, otwarte sluchawki nie są odpowiednim wyborem. Te HE1000 , to już sklep polecił. Będę miał okazję, przetestuję.
Recommended Posts