Skocz do zawartości

Audiofile! Jaki był Wasz pierwszy system? Od czego zaczęło się Wasze hobby?

Recommended Posts

Mój pierwszy sprzęcik audio to amplituner :D Amator , ZK140TM, i patefon Artur. Potem już poszłoMerkury, Altusy 110, Daniel i Aria :D  do wygoglania co to za wynalazki ;)

Niedzielny "Wieczór płytowy" o 22;00 - pamiętam pierwszą próbę, nieudaną zresztą, odtworzenia płyty CD.

Nie pamietam juz czyja to była płyta, ale drugie :)  pierwsze odtworzenie poszło w następnym rtygodniu.

3 godziny temu, Rega napisał:

No i niezapomniany nastój tych audycji tworzony przez Piotra Kaczkowskiego, Tomasza Beksińskiego, Jerzego Kordowicza ...

Oj był klimat. Pamiętam , że na koniec jednej z audycji czytali przetłumaczone teksty piosenek z płyty   która była odtwarzana. Nie były to byle jaki tłumaczenia   ale wręcz peotyckie teksty. Słuchałem tego zawsze przy zgaszonym świetle i często miałem ciarki.

A z innej beczki. Czy w waszych miastach funkcjonował wynalazek tamtych czasów pod tytułem WYPOŻYCZALNIA PŁYT KOMPAKTOWYCH?

Tak droga młodzieży!! Na początku lat 90.można było udać się do takiego przybytku i za opłatą wypożyczyć płytę na 24h , posłuchać i...oddać.

@Slawko69 tego nie da się opowiedzieć. To trzeba było przezyć w czasach kiedy na jakiś utwór czy też płyte czekało się z zapartym tchem. A kiedy audycja już przebrzmiała to jeszcze przez długi czas ta muzyka brzmiała w naszej jaźni. Prowadzący podsycali ten nastrój wspaniałymi tekstami z prezentowanych utworów. Dlatego tak dobrze pamiętamy ten niepowtarzalny nastój.

Edytowano przez Rega

Był urok nie ma co:) się grało jeszcze w mono na radiomagnetofonie Wilga. Na przesterze się wyciągało te 3 waty:) 

Potem był szpulowiec ZK140 i hifi  pierwsze stereo - Condor na licencji Tesli. To był szał i miło spędzone wieczory przy słuchaniu trójki. Do zestawu obowiązkowo kasety chromówki i tak powstawał własny zbiór nagrań. Potem był sprzęt "zachodni" wszelkiej maści amplitunery, wzmacniacze Grundig, TFK, Saba, Wega,...

20 godzin temu, Slawko69 napisał:

A z innej beczki. Czy w waszych miastach funkcjonował wynalazek tamtych czasów pod tytułem WYPOŻYCZALNIA PŁYT KOMPAKTOWYCH?

Tak droga młodzieży!! Na początku lat 90.można było udać się do takiego przybytku i za opłatą wypożyczyć płytę na 24h , posłuchać i...oddać.

Funkcjonował? https://rozrywka.trojmiasto.pl/Ta-wypozyczalnia-filmow-wciaz-dziala-Jedyne-takie-miejsce-w-Trojmiescie-n172130.html Nadal można wypożyczać filmy, CD z muzyką też mają :)

W styczniu 2020 roku nabyłem mój pierwszy zestaw. Wcześniej, tak mniej więcej 20 lat tylko o nim marzyłem. Nie było mnie stać, brak miejsca, inne sprawy na głowie. Ale raz w m-cu byłem na jakimś Live. Do „dziś” tak zostało, ale i audio mam i ja.

Poniżej pierwszy zestaw. Marantz PM8005 z LS3/5a, nie pamiętam już z której firmy. Te maleństwa stoją także u mojej córki/herbatniki. Mam nadzieję za jakiś czas nabyć z tej serii Falcony lub Rogersy, ponieważ między innymi to +1 na „podwórku” a także chciałbym czasami w bliskim polu posłuchać. To całkowicie inne brzmienie aniżeli mam na codzień.

D0C074CB-8E8D-4EF9-94BE-F09E9257D3F6.jpeg

7C782713-2BA3-4DE3-A573-9A2E46143035.jpeg

• 1 month later...
Gość phallus_dei

Moim pierwszym sprzętem była Unitra, zarówno segmenty jak i gramofon.

Za małego uwielbiałem jak podczas słuchania kaset skakały zielone i czerwone światełka :)

No i ten bajer na dotykowe przyciski i automatykę w odtwarzaczu kaset. Sprzęt jak na tamte czasy i warunki finansowe ekskluzywny ;)

IMG_20230423_100719.jpg

IMG_20230423_101419.jpg

Mój pierwszy to Marantz 7001 plus Elac FS 137. Źródła nie pamiętam. Natomiast z tranzystorów pierwszy z którego byłem zadowolony to Baltlaba 1v3, a system cały Audium comp 3 i lampa Cayin na 300b źródło chyba to był Meridian 506.20. to był system do którego mi się tęskni czasem ;).

Edytowano przez Wing0

• 9 months later...

Chyba w 1988 lub 89 roku miałem ruski magnetofon Oreanda ,a po około roku magnetofon Unitry taki na płasko leżący z parą kolumienek.

Ale to nie było jeszcze hobby.

Hobby mi się zaczęło gdy kolega z pracy jesienią 1996 roku przyniósł do roboty katalogi Panasonica, Technicsa chyba też i Pioneera. Z początkiem grudnia tegoż roku poszedłem do sklepu przy ul. Ruskiej we Wrocławiu (nazwy sklepu nie pamiętam) i wg katalogu Technicsa kupiłem Su a 600 mk 2 i Technicsa Sl ps 770a oraz do tego zestawu kolumny Yamaha ns g 30 mk II. Co do Technicsa Sl ps 770a to tego dnia byłem przekonany ,że jest to jeden z najlepszych odtwarzaczy płyt kompaktowych na rynku. Następnego dnia kupiłem dwa czasopisma o tematyce hi-fi i jak przeczytałem jakie sprzęty są na polskim rynku to srogo się zawiodłem. Oj srogo. Wtedy się zaczęło to hobby na całego i trwa do dziś. Był to początek grudnia 1996 roku.

Moje wspomnienia zaczynają się od słuchania radia Luxemburg na lampowym odbiorniku, to było jeszcze w podstawówce.

W czwartkowe noce czekałem na  prezentacje koncertów.

Moje pierwsze płyty które otrzymałem w prezencie 72r. były

breakout-blues.webp.a834a552399e739f915b7a26ed3188b8.webp

następną była

mrowisko.webp.de010785503751dec9f274792f29c731.webp

szkoda bo już ich nie mam.

Słuchałem ich na sprzęcie u rodziców -monofonicznie.

Nie sprawiało to zbyt przyjemności, a i rodzicom nie za bardzo podobała się ta muzyka, w miarę wzbogacania kolekcji vinyli postanowili zainwestować mój pierwszy gramofon 73r. a był nim Fonomaster, przeskok do innej epoki audio🙂

fon.webp.1d4d1f5f53a183a77b9167a608f890a3.webp

z nostalgią go wspominam.

I tak zaczęła się moja przygoda z audio, trochę inaczej niż u innych bo od płyt, ale one były motorem napędowym.

Pozdr.

P.S.

Fotki zapożyczone.

Zaczynałem przygodę od radyjka Jowita potem był radiomagnetofon Kasprzaka Condor - jak na początek lat 90 tych to był model top hifi opracowany wraz z firmę Tesla. 

Następnie fajne era buszowania po komisach i żonglowanie niemieckimi konstrukcjami; Dual, Saba, TFK, Wega, Schneider, Grundig.  Tutaj w zasadzie można powiedzieć czego to się nie słuchało. Potem krótka przygoda z sprzętem Diora, Radmor.

Kolejny etap to focus na konstrukcjach japońskich; Pioneer, Kenwood, Fisher ogrom modeli

A od 10 lat tylko lampa z całym przekrojem konstrukcji od chińskich po konstrukcje diy. I to tak chyba już zostanie.

moj pierwszy sprzet?

gramofon unitra lub magnetofon szpulowy tez od unitra :)

potem byl kasprzak magnetofon  kaseciak 

jesli  chodzi o nowoczesne sprzety hifi to w 2004 roku kupilem ipod 3gen  🤣

(cena ipod wynosila wtedy rownowartosc 6 biletow lotniczych BA oneway do warszawy ) 

co ciekawe ten 20 letni ipod dzial do dzis i ma nawet oryginalne sluchawki ktore tez sa sprawne

jaki audiofil takie i przygody 

heheheheh

Pierwszy był u mnie magnetofon szpulowy ZK 140. Następnym też ZK140T ale 4ścieżkowy ,byłem pod wrażeniem 😉. Sprzedałem go i kupiłem Kasprzaka stereo RMS 451, ze względu na mobilność i możliwość łatwiejszego przenoszenia do kolegów, żeby przegrywać kasety i płyty. No i oczywiście też dlatego,  że to stereo było. Niesamowite były te przejścia pomiędzy głośniczkami na odległość 20 cm. 😂

Ojciec mial Kasprzaka, Wilge , jakis szpulowy i jamnik tez byl. Takie jak na targowiskach wieki temu sie spotykalo.

Pozniej bracia kupili sobie wieze Sony, taka spora ale symbolu nie pamietam. Przyjemny dzwiek sie z niej wydobywal, pozwalal sie naladowac  przed nocna zmiana - taka krotka drzemka z muzyczka w tle.

Potem juz chyba byl Onkyo CS 325, jesli dobrze pamietam.

Walkmen tez sie przewinal. Juz wtedy bylem stukniety na punkcie jakosci ( tutaj bardziej chodzilo o jakosc nagrania na kasecie) - po zakupie kasety przesluchiwalem calosc i zamiast sie cieszyc to wyszukiwalem bledow w nagraniu. 😁

image.png.1ec6d7594b23fe2e2b96919dd65028d6.png

image.png.87865c0abeee70def55f8a5c10be1660.png

image.png.8e7a92d5c11bbca8ac82b61d33f35ad4.png

Wszyatkiemu jest kolega z podstawowki winien.

Mial kompletna wieze Technicsa. I tak to ze mna zostalo.

• 4 weeks later...