ProjectPi Napisano 28 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2023 Zeby dalo sie osiagnac odpowiednio wysokie poziomy cisnienia akustycznego dzwieku dla okreslonych odleglosci od zrodla. Wyzsza skutecznosc w tym pomaga pozwalajac na identyczny efekt uzyskany mniejsza moca. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 28 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2023 25 minut temu, Mariusz Kopacki napisał: Prawo Ohma plus wariant dla mocy pradu stalego. Dwa rownania, dwie zmienne. A skąd wiesz jaki tam prąd płynie, o jakiej wartości on przecież nie jest stały, to by trzeba zmierzyć. Napięcie i impedancja to za mało. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 28 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2023 1 minutę temu, DiBatonio napisał: A skąd wiesz jaki tam prąd płynie, o jakiej wartości on przecież nie jest stały, to by trzeba zmierzyć. Napięcie i impedancja to za mało. Napisalem "upraszczajac" i dla "pradu stalego". Prad to funkcja tu napiecia i rezystancji, ktora jest skladowa impedancji. "Upraszczajac", powtorze. Nic o przemiennosci, nic o wartosciach skutecznych ani szczytowych. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 28 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2023 To dlaczego przy zbliżonym poziomie głośności jeden wzmacniacz sprawia wrażenie że ma do pchania zapakowanego dostawczaka, drugi pcha SUVa , trzeci Volvo v70, a jeden zachowuje się jak Pudzian, któremu dali do przepchnięcia malucha? Chodzi mi o to, że nawet na niższych mocach gdzie te wzmacniacze wszystkie teoretycznie dają radę są takie różnice? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 28 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2023 Np. dlatego, ze wzmacniacze dysponuja okreslona wydajnoscia pradowa, ktora musi dostosowac sie do zmiennej impedancji glosnika i zadanego napiecia. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 28 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2023 A to nie jest tak, że wzmacniacz o większej mocy ma tą wydajność prądową większa? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 28 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2023 W teorii - ma. Pytanie tylko co to za moc wlasciwie, co konkretnie oznacza w danym przypadku i jak ją zatem porownywac z innymi? Co oznacza ze wzmacniacz X ma 50W mocy a Y 150W? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 28 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2023 Akurat moc podają producenci wzmacniaczy. Do tego dorzucą informację dla ilu Ohm i tu się właściwie temat kończy. OK, niektórzy podają pobór prądu, ale o Amperach to już rzadko który coś da. W moim przypadku było akurat tak, że wraz ze wzrostem mocy czuć było różnice w brzmieniu (otwieraniu się) kolumn, stąd nadinterpretowałem sobie, że ta moc ma coś do rzeczy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 28 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2023 21 minut temu, Mariusz Kopacki napisał: Napisalem "upraszczajac" i dla "pradu stalego". Prad to funkcja tu napiecia i rezystancji, ktora jest skladowa impedancji. "Upraszczajac", powtorze. Nic o przemiennosci, nic o wartosciach skutecznych ani szczytowych. Bez pomiaru przebiegu to teoretyzowanie, wzory to za mało. Jakoś lepiej to rozkminione jest tu... https://livesound.pl/tutoriale/4498-moc-w-urzadzeniach-audio-dobor-wzmacniaczy-do-zestawow-glosnikowych 7 minut temu, Chmarski napisał: niektórzy podają pobór prądu, ale o Amperach to już rzadko który coś da. Prąd to Ampery właśnie 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 28 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2023 Ma, jesli jest wyznaczana w porownywalnych przypadkach w podobny sposob. Impedancja glosnika jest wartoscia szacunkowa, rzeczywista zalezy od czestotliwosci. Co za tym idzie dwa glosniki o tej samej podanej impedancji moga miec rozne zapotrzebowanie na prad, w zaleznosci od czestotliwosci sygnalu. Producent wzmacniacza podaje moc dla danej impedancji - realnej, szacunkowej glosnika? Jak dlugo wzmacniacz bedzie pracowal przy okreslonym obciazeniu? I, jakie znieksztalcenia wygeneruje? Co jesli X ma moc 50 W dla znieksztalcen 0.01% a Y ma moc 150 W ale przy znieksztalceniach 5 %? 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 28 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2023 Wiem, ale oni podają pobór z gniazdka elektrycznego (zazwyczaj w Watach), a te Ampeyy, które miałem na myśli to zapewne te co na kolumny mają trafić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 28 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2023 (edytowany) 1 minutę temu, Chmarski napisał: Wiem, ale oni podają pobór z gniazdka elektrycznego (zazwyczaj w Watach), a te Ampeyy, które miałem na myśli to zapewne te co na kolumny mają trafić. To juz zupelnie inna moc, wiazaca sie z efektywnoscia wzmacniacza. Edytowano 28 kwietnia 2023 przez Mariusz Kopacki 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 28 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2023 1 minutę temu, Mariusz Kopacki napisał: Ma, jesli jest wyznaczana w porownywalnych przypadkach w podobny sposob. Impedancja glosnika jest wartoscia szacunkowa, rzeczywista zalezy od czestotliwosci. Co za tym idzie dwa glosniki o tej samej podanej impedancji moga miec rozne zapotrzebowanie na prad, w zaleznosci od czestotliwosci sygnalu. Producent wzmacniacza podaje moc dla danej impedancji - realnej, szacunkowej glosnika? Jak dlugo wzmacniacz bedzie pracowal przy okreslonym obciazeniu? I, jakie znieksztalcenia wygeneruje? Co jesli X ma moc 50 W dla znieksztalcen 0.01% a Y ma moc 150 W ale przy znieksztalceniach 5 %? W moim przypadku jedynymi zmiennymi były wzmacniacze. Kolumny, kable (zasilający też) i utwory te same. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 28 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2023 5 minut temu, DiBatonio napisał: Bez pomiaru przebiegu to teoretyzowanie, wzory to za mało. Jakoś lepiej to rozkminione jest tu... https://livesound.pl/tutoriale/4498-moc-w-urzadzeniach-audio-dobor-wzmacniaczy-do-zestawow-glosnikowych To troche inne dywagacje miedzy moca a cisnieniem dzwieku. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 28 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2023 12 minut temu, Chmarski napisał: W moim przypadku jedynymi zmiennymi były wzmacniacze A natężenie dźwięku?😃 Przepraszam, nie mogłem😊 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 28 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2023 4 minuty temu, Mariusz Kopacki napisał: To troche inne dywagacje miedzy moca a cisnieniem dzwieku. Ale mocą wzmacniacza jaką oddaje. No i pomiary robione dla impedancji 8 Ohmowej. Te prądy dla niższych impedancji są też inne. Nie wszystkie kolumny mają taki sam przebieg impedancji, niektóre potrafią zejść do 2 Ohm, a nawet niżej, te są wyzwaniem dla wzmacniacza. A są takie, które trzymają ładnie impedancję i nie schodzą tak nisko, trzymają się blisko 4, trochę poniżej nawet te 8 Ohmowe. Temat rzeka. 1 minutę temu, AudioTube napisał: A natężenie dźwięku? Jak nie tyka gałki 😁 Przepraszam, też nie mogłem 🤭 A tu w linku jest fajny kalkulator do zabawy 😉 https://www.hifi.pl/porady/moc-dla-niecierpliwych.php 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 28 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2023 7 minut temu, AudioTube napisał: A natężenie dźwięku?😃 7 minut temu, DiBatonio napisał: Jak nie tyka gałki 😁 Po zmianie wzmacniacza trzeba było tykać gałkę żeby ustawić taką samą głośność. Skoro utwór ten sam to natężenie powinno być takie samo. Oczywiście ustawiane "na ucho" na zbliżony poziom. Od razu uprzedzam, że chłop w szpitalu to na oko, a nie na ucho był... Przepraszam, ale też nie mogłem 😎 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ADAM7 Napisano 28 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2023 Czy kolumny autora można porównać z kolumnami quadral aurum wotan VIII. Czy to podobna półka jakościowo i brzmieniowo Czy raczej całkiem inna bajka? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 28 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2023 32 minuty temu, Chmarski napisał: Po zmianie wzmacniacza trzeba było tykać gałkę żeby ustawić taką samą głośność. Skoro utwór ten sam to natężenie powinno być takie samo. Oczywiście ustawiane "na ucho" na zbliżony poziom. Sonometrem, albo aplikacja Miernik dźwięku 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 28 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2023 6 minut temu, DiBatonio napisał: Sonometrem, albo aplikacja Miernik dźwięku 😉 Teraz to po ptokach, ale zamierzałem korzystać z apki ze względu na "firankę" przed AMJ przy cichym słuchaniu w trakcie pierwszego odsłuchu Regi i One Casta. Chciałem sprawdzić kiedy znika. Soprano ogólnie nie dał rady, DAC 8.2 miał być porównywany potem do innych, które by przeszły wstępne sito i wtedy miałem użyć tego testu. Wyszło tak, że przy Romie firanka wcale się nie pokazała nawet przy cichuteńkim słuchaniu, a że żaden wzmacniacz już nie podskoczył wyżej to ten test odpuściłem. 16 minut temu, ADAM7 napisał: Czy kolumny autora można porównać z kolumnami quadral aurum wotan VIII. Czy to podobna półka jakościowo i brzmieniowo Czy raczej całkiem inna bajka? Nie słuchałem. Nie mam pojęcia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dordora Napisano 30 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2023 Naima XS2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 30 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2023 11 godzin temu, dordora napisał: Naima XS2 Dzięki za propozycję, ale ja już wybrałem i zmieniał nie będę. Słuchałeś go może z takimi kolumnami? Jakieś wrażenia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 1 maja 2023 Udostępnij Napisano 1 maja 2023 Dnia 28.04.2023 o 10:11, Chmarski napisał: A kolumny mają moc? Taką jaką są w stanie przyjąć. To podają często producenci na tabliczkach. Dnia 28.04.2023 o 11:05, Kraft napisał: A potrzebna jest tylko chwila refleksji. Już nie namawiam do dokonywania przeliczeń dostarczonej mocy na oddane przez kolumny dB. Wystarczy rzut oka na VU metery jakiegoś wzmacniacza, by mit mocarnej mocy prysł jak bańka mydlana;). Świetnie że pokazałeś na przykładzie Maca i tego rzępolenia. A kiedy 2 lata temu pod koniec wystawy Na Narodowym w salce Maca puścili Metalike to wycieraczki dochodziły do maksa. A to były znacznie mocniejsze monobloki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 1 maja 2023 Udostępnij Napisano 1 maja 2023 52 minuty temu, Piotr Sonido napisał: A to były znacznie mocniejsze monobloki. A jakie dokładnie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 1 maja 2023 Udostępnij Napisano 1 maja 2023 30 minut temu, Kraft napisał: A jakie dokładnie? A wiesz że nie wiem, nie pamiętam. Był nawet film na 100% nagrany z tego ale szukam teraz na YT i nie moge znaleść. Możesz nie wierzyć luz. Ide dalej grillować Peace Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts