Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Panowie,

Czy ktoś z Was przesłuchiwał bezpośrednio VELA 407 z inną marką w tym samym czasie? 

Chodzi mi po głowie, ta kolumna ale chciałbym jeszcze mieć wgląd z waszej strony.

Słuchałem już ich w co najmniej trzech konfiguracjach i jestem bliski ich zakupu...

Nabyłem niedawno Hegla H590 i Rose 250.

Napisano

Cześć, jak duże masz pomieszczenie? 
Osobiście przesłuchałbym jeszcze Polk Audio Legend L600, może Audio Physic Tempo Plus, Sonus Faber Sonetto III i nieco droższe System Audio Legend 40.2. Potrafią zaskoczyć :) 

Napisano (edytowany)
21 minut temu, Q21 napisał:

Cześć, jak duże masz pomieszczenie? 
Osobiście przesłuchałbym jeszcze Polk Audio Legend L600, może Audio Physic Tempo Plus, Sonus Faber Sonetto III i nieco droższe System Audio Legend 40.2. Potrafią zaskoczyć :) 

Q21->

30 metrów. Nie zanosi się w przyszłości na większe.

AP Tempo Plus jak bardzo różni się od tej starszej wersji Tempo 6? - Sądzisz, że nie będzie mniej basu a niż w Vela? Znam trochę AP i z tym dołem bywało różnie.

Edytowano przez Miras23
Napisano
10 minut temu, Q21 napisał:

Ciężko mi określić jak zagra to w połączeniu z Heglem. Tempo 6 były jaśniejsze, więc przypadku Tempo Plus powinieneś odczuć, że dołu jest więcej. 

No dobra, jestem z Łodzi, to mógłbym w sumie do Was podjechać i posłuchać. Wziąłbym Hegla 590 ze sobą, pasowałoby? 

Napisano
2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Do 30 m2 to powinieneś jeszcze rozważyć model ciut większy, czyli VELA 408 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/elac-vela-fs408.html

Nie wiem czy słuchałeś tego modelu? Jeśli nie, a jesteś z Łodzi, to zajedź do naszego punku na P.O.W 36/38 na odsłuch :)

408 są już dla mnie za drogie, dlatego odpadły w naturalny sposób. Gdyby nie nominał...

LS60? - Musiałbym sprzedać Hegla, a nie chciałbym :]

Napisano

Dziwne, że dystrybutor Elaca nie polecił Ci B&W, które osobiście lubię ale zdaje sobie sprawę, że są i gusta i guściki.

Nie słuchałem natomiast tej Veli więc nie wiem co potrafią. Dodam od siebie głośniki Klipsch 8060FA jeśli zależy Ci na mocnym basiorze.

Napisano
3 godziny temu, Miras23 napisał:

No dobra, jestem z Łodzi, to mógłbym w sumie do Was podjechać i posłuchać. Wziąłbym Hegla 590 ze sobą, pasowałoby? 

Napisz do nas/zadzwoń i umówimy Cię na odsłuch :) Chłopaki też pewnie doszukają się jakichś dodatkowych opcji. 

Napisano

Miałem przyjemność porównywać Vele 407 bezpośrednio z Audiovectorami R3 Signature, ATC SCM40, Cantonami Reference 7K i poznańską marką Intrada Claude. Wszystkie z Primare I35 Prisma, także sygnatura chyba zbliżona do Twojego Hegla. Pomieszczenie również około 30 metrów.

Audiovectory - Dużo góry, dużo dołu i wycofana średnica. Mi się nie podobało.

ATC SCM40 - grały pięknie… dopóki grały głośno. Przy cichym, wieczornym plumkaniu zrobiło się płasko i nijako. Może Twój Hegel lepiej by sobie z nimi poradził, warto sprawdzić.

Cantony - kliniczne granie. Trzeba takie lubić. Dużo detali i wybrzmień - po krótkiej chwili za dużo. Męczące.

Największy problem miałem z Intradami. Najlepsza średnica i stereofonia ze wszystkich wymienionych. Trochę brakowało wykopu, ale nie wiem czy mi to jakoś super przeszkadzało. Aczkolwiek wygląd i cena już tak. 

Finalnie te niepozorne 407 Vela pomimo swojej ceny (kupowałem za 13k na promocji w Topie) zagrały relatywnie najlepiej. Jest wykop, jest świetna scena, czarująca średnica, niemęczący detal. Intrady i ATC niektóre rzeczy potrafiły zrobić lepiej, ale robiąc rachunek zysków i strat wygrały Vele. Miałem też przyjemność odsłuchiwać znacznie droższe kolumny z przedziału 50-100k, również z inną elektroniką. Jeżeli ktoś jest bogaty, to może warto. Ja te różnice wyceniłbym na kilka, ewentualnie kilkanaście tysięcy - na pewno nie kilkadziesiąt :)

Napisano
12 godzin temu, Karmel napisał:

Wszystkie z Primare I35 Prisma, także sygnatura chyba zbliżona do Twojego Hegla

To jest chyba jakiś żart. Hegel i Primare to zupełnie dwa inne światy, gdzie Rzym a gdzie Krym.  

No chyba że należysz do klubu Krafta, wtedy wybaczam. 

Napisano
13 godzin temu, Karmel napisał:

Audiovectory - Dużo góry, dużo dołu i wycofana średnica. Mi się nie podobało.

Sporo zależy od wzmaka. U mnie graja z mf 6si który  eksponuje środek i jest całkiem przyzwoicie. Te kolumny maja fajne dociazenie które lubię. 

Napisano

Bardzo fajne kolumny. Testowałem z innymi w podobnym budżecie i ......jest wybór. chociaż nadal uważam że są fajne.

Dnia 20.04.2023 o 20:15, kaczadupa napisał:

Wkręciłem się :) kto wygra, Top czy Q21? Stawiam na Elaca.

Chociaż Q21 wie jak uczłowieczyć Hegla. :)

Będzie się działo.

:)

23 godziny temu, WaldeMAR napisał:

Dziwne, że dystrybutor Elaca nie polecił Ci B&W, które osobiście lubię ale zdaje sobie sprawę, że są i gusta i guściki.

Do Hegla? Kiedyś polecali Yamahe do Bowersa to musieli zmienić osobę piszacą na forach. :P Są pewne granice.

:P

49 minut temu, muzofan napisał:

Audiovector ma fajne dociążenie? 

Ma. W niektórych konfiguracjach faktycznie może brakować środka. Ale dołu nie.

Ale wracając do tematu to jest wybór w tej cenie.

Spendory, Kefy, Dali, Fyne,......

Napisano
2 godziny temu, kiki2010 napisał:

To jest chyba jakiś żart. Hegel i Primare to zupełnie dwa inne światy, gdzie Rzym a gdzie Krym.  

No chyba że należysz do klubu Krafta, wtedy wybaczam. 

Hegla nigdy nie słuchałem. Sugeruję się tylko opisami w prasie i stąd też moje „…sygnatura chyba zbliżona…”. Ale możesz rozwinąć myśl - jak opisałbyś brzmienie jednych i drugich? 

Napisano
7 godzin temu, Karmel napisał:

opisałbyś brzmienie jednych i drugich? 

Nie opisuje, bo z takich opisów później wychodzą takie wnioski jak twoje. 

Jakbyś uważnie przeczytał informacje o tych wzmacniaczach, to byś zauważył ich różnicę już w samej klasie. Jeden to klasa AB a drugi to klasa D. 

Gruszki to gruszki a jabłka to jabłka.