Miras23 Napisano 20 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2023 Panowie, Czy ktoś z Was przesłuchiwał bezpośrednio VELA 407 z inną marką w tym samym czasie? Chodzi mi po głowie, ta kolumna ale chciałbym jeszcze mieć wgląd z waszej strony. Słuchałem już ich w co najmniej trzech konfiguracjach i jestem bliski ich zakupu... Nabyłem niedawno Hegla H590 i Rose 250. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 20 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2023 Witaj, Jeśli poznałeś dobrze Vele 407 i jesteś z nich usatysfakcjonowany, to chyba tylko pozostaje je kupić :)? Pisz na priv to przygotujemy Ci wycenę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 20 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2023 Cześć, jak duże masz pomieszczenie? Osobiście przesłuchałbym jeszcze Polk Audio Legend L600, może Audio Physic Tempo Plus, Sonus Faber Sonetto III i nieco droższe System Audio Legend 40.2. Potrafią zaskoczyć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 20 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2023 (edytowany) 21 minut temu, Q21 napisał: Cześć, jak duże masz pomieszczenie? Osobiście przesłuchałbym jeszcze Polk Audio Legend L600, może Audio Physic Tempo Plus, Sonus Faber Sonetto III i nieco droższe System Audio Legend 40.2. Potrafią zaskoczyć Q21-> 30 metrów. Nie zanosi się w przyszłości na większe. AP Tempo Plus jak bardzo różni się od tej starszej wersji Tempo 6? - Sądzisz, że nie będzie mniej basu a niż w Vela? Znam trochę AP i z tym dołem bywało różnie. Edytowano 20 kwietnia 2023 przez Miras23 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 20 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2023 Ciężko mi określić jak zagra to w połączeniu z Heglem. Tempo 6 były jaśniejsze, więc przypadku Tempo Plus powinieneś odczuć, że dołu jest więcej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 20 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2023 10 minut temu, Q21 napisał: Ciężko mi określić jak zagra to w połączeniu z Heglem. Tempo 6 były jaśniejsze, więc przypadku Tempo Plus powinieneś odczuć, że dołu jest więcej. No dobra, jestem z Łodzi, to mógłbym w sumie do Was podjechać i posłuchać. Wziąłbym Hegla 590 ze sobą, pasowałoby? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 20 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2023 Do 30 m2 to powinieneś jeszcze rozważyć model ciut większy, czyli VELA 408 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/elac-vela-fs408.html Nie wiem czy słuchałeś tego modelu? Jeśli nie, a jesteś z Łodzi, to zajedź do naszego punku na P.O.W 36/38 na odsłuch Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 20 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2023 Wkręciłem się kto wygra, Top czy Q21? Stawiam na Elaca. Chociaż Q21 wie jak uczłowieczyć Hegla. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 20 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2023 (edytowany) LS60 i problem dopasowania do wzmacniacza zniknie. Edytowano 20 kwietnia 2023 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 20 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2023 4 minuty temu, Kraft napisał: LS60 i problem dopasowania do wzmacniacza zniknie. Nieładne 😜 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 20 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2023 2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Do 30 m2 to powinieneś jeszcze rozważyć model ciut większy, czyli VELA 408 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/elac-vela-fs408.html Nie wiem czy słuchałeś tego modelu? Jeśli nie, a jesteś z Łodzi, to zajedź do naszego punku na P.O.W 36/38 na odsłuch 408 są już dla mnie za drogie, dlatego odpadły w naturalny sposób. Gdyby nie nominał... LS60? - Musiałbym sprzedać Hegla, a nie chciałbym :] Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaldeMAR Napisano 20 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2023 Dziwne, że dystrybutor Elaca nie polecił Ci B&W, które osobiście lubię ale zdaje sobie sprawę, że są i gusta i guściki. Nie słuchałem natomiast tej Veli więc nie wiem co potrafią. Dodam od siebie głośniki Klipsch 8060FA jeśli zależy Ci na mocnym basiorze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 20 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2023 3 godziny temu, Miras23 napisał: No dobra, jestem z Łodzi, to mógłbym w sumie do Was podjechać i posłuchać. Wziąłbym Hegla 590 ze sobą, pasowałoby? Napisz do nas/zadzwoń i umówimy Cię na odsłuch Chłopaki też pewnie doszukają się jakichś dodatkowych opcji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 20 kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2023 ok, dzięki. Czy po odsłuchu u Was byłby możliwy odsłuch za kaucją u siebie, w swoich warunkach? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 20 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2023 Jak najbardziej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karmel Napisano 21 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2023 Miałem przyjemność porównywać Vele 407 bezpośrednio z Audiovectorami R3 Signature, ATC SCM40, Cantonami Reference 7K i poznańską marką Intrada Claude. Wszystkie z Primare I35 Prisma, także sygnatura chyba zbliżona do Twojego Hegla. Pomieszczenie również około 30 metrów. Audiovectory - Dużo góry, dużo dołu i wycofana średnica. Mi się nie podobało. ATC SCM40 - grały pięknie… dopóki grały głośno. Przy cichym, wieczornym plumkaniu zrobiło się płasko i nijako. Może Twój Hegel lepiej by sobie z nimi poradził, warto sprawdzić. Cantony - kliniczne granie. Trzeba takie lubić. Dużo detali i wybrzmień - po krótkiej chwili za dużo. Męczące. Największy problem miałem z Intradami. Najlepsza średnica i stereofonia ze wszystkich wymienionych. Trochę brakowało wykopu, ale nie wiem czy mi to jakoś super przeszkadzało. Aczkolwiek wygląd i cena już tak. Finalnie te niepozorne 407 Vela pomimo swojej ceny (kupowałem za 13k na promocji w Topie) zagrały relatywnie najlepiej. Jest wykop, jest świetna scena, czarująca średnica, niemęczący detal. Intrady i ATC niektóre rzeczy potrafiły zrobić lepiej, ale robiąc rachunek zysków i strat wygrały Vele. Miałem też przyjemność odsłuchiwać znacznie droższe kolumny z przedziału 50-100k, również z inną elektroniką. Jeżeli ktoś jest bogaty, to może warto. Ja te różnice wyceniłbym na kilka, ewentualnie kilkanaście tysięcy - na pewno nie kilkadziesiąt 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 21 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2023 Im wyższe budżety tym różnice są już mniejsze. Jak ktoś się mocno wkręci to każda zmiana w brzmieniu na plus warta jest dopłaty 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiki2010 Napisano 21 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2023 12 godzin temu, Karmel napisał: Wszystkie z Primare I35 Prisma, także sygnatura chyba zbliżona do Twojego Hegla To jest chyba jakiś żart. Hegel i Primare to zupełnie dwa inne światy, gdzie Rzym a gdzie Krym. No chyba że należysz do klubu Krafta, wtedy wybaczam. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ADAM7 Napisano 21 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2023 13 godzin temu, Karmel napisał: Audiovectory - Dużo góry, dużo dołu i wycofana średnica. Mi się nie podobało. Sporo zależy od wzmaka. U mnie graja z mf 6si który eksponuje środek i jest całkiem przyzwoicie. Te kolumny maja fajne dociazenie które lubię. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 21 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2023 Audiovector ma fajne dociążenie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 21 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2023 Bardzo fajne kolumny. Testowałem z innymi w podobnym budżecie i ......jest wybór. chociaż nadal uważam że są fajne. Dnia 20.04.2023 o 20:15, kaczadupa napisał: Wkręciłem się kto wygra, Top czy Q21? Stawiam na Elaca. Chociaż Q21 wie jak uczłowieczyć Hegla. Będzie się działo. 23 godziny temu, WaldeMAR napisał: Dziwne, że dystrybutor Elaca nie polecił Ci B&W, które osobiście lubię ale zdaje sobie sprawę, że są i gusta i guściki. Do Hegla? Kiedyś polecali Yamahe do Bowersa to musieli zmienić osobę piszacą na forach. Są pewne granice. 49 minut temu, muzofan napisał: Audiovector ma fajne dociążenie? Ma. W niektórych konfiguracjach faktycznie może brakować środka. Ale dołu nie. Ale wracając do tematu to jest wybór w tej cenie. Spendory, Kefy, Dali, Fyne,...... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karmel Napisano 21 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2023 2 godziny temu, kiki2010 napisał: To jest chyba jakiś żart. Hegel i Primare to zupełnie dwa inne światy, gdzie Rzym a gdzie Krym. No chyba że należysz do klubu Krafta, wtedy wybaczam. Hegla nigdy nie słuchałem. Sugeruję się tylko opisami w prasie i stąd też moje „…sygnatura chyba zbliżona…”. Ale możesz rozwinąć myśl - jak opisałbyś brzmienie jednych i drugich? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiki2010 Napisano 22 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 7 godzin temu, Karmel napisał: opisałbyś brzmienie jednych i drugich? Nie opisuje, bo z takich opisów później wychodzą takie wnioski jak twoje. Jakbyś uważnie przeczytał informacje o tych wzmacniaczach, to byś zauważył ich różnicę już w samej klasie. Jeden to klasa AB a drugi to klasa D. Gruszki to gruszki a jabłka to jabłka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karmel Napisano 22 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 (edytowany) Szkoda. Dla kogoś mogłoby się to okazać pomocne. Dla mnie na pewno ciekawe Edytowano 22 kwietnia 2023 przez Karmel Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz. Napisano 22 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 Dnia 20.04.2023 o 16:32, Miras23 napisał: Panowie, Czy ktoś z Was przesłuchiwał bezpośrednio VELA 407 z inną marką w tym samym czasie? @Miras23 Puściłem info na priv może nie związane z inną marką, ale mam nadzieję, że przydatne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts