Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam. Od paru dni znalazłem się w świecie dźwięku cyfrowego , który nie ukrywam nie darzy mnie sympatią i za cholerę nie chce być przyjazny. Urządzenie które posiadam to mini komputer NUC 12 Pro na Win 10 pro.

Prosiłbym o porady jak się do tego / cyfry/ zabrać , by połączyć jakość z funkcjonalnością.

A jak o jakości mowa to mam kilka pytań.

- z jakiego odtwarzacza korzystać , by osiągnąć maksymalnie dobre efekty dźwiękowe ?

- jakie ustawić próbkowanie w zakładce " dźwięk" w Win 10 ?

- co zrobić , by sygnał wysyłany przez komputer nie był zmieniany , czyli by uzyskać bit perfect ?

- jakie i jak zastosować DSP ?

- czy korzystać z filtrów REW eksportowanych do ???

- czy ktoś korzystał z rePhase i jakie wyniki ?

- jak sobie ułatwić życie w korzystaniu ze streamera w kompie , czyli co zamiast myszy i klawiatury ?

- jaki serwis radiowy wgrać w kompa ?

C.d.n. :)

Napisano
3 godziny temu, tomek4446 napisał:

z jakiego odtwarzacza korzystać , by osiągnąć maksymalnie dobre efekty dźwiękowe ?

Cześć. Zachęcam do wypróbowania kilku playerów. Miałem przez rok Roona. Świetny ale drogi i niestety u mnie był podatny na przycinki endpointów jeżeli obciążenie procka i sieci WiFi było większe. Dobre jest to, że można zintegrować kilka serwisów streamingowych, ma super DSP, EQ, PEQ, z konwolwerem włącznie. Fajnie bazę muzyczną ogarnia.  Zrezygnowałem przez przycinki. 

Pliki lubię odtwarzać Jriver Media Playerem. Możesz na próbę zainstalować i sprawdzić. Prosty do skonfigurowania. Sterowniki ASIO lub WASAPI do daka instalujesz i masz bit perfekt. Oczywiście musisz odptaszkować w opcjach programu działanie DSP czyli wszelkie EQ, PEQ, resamplery, crossfadery, limitery itp. W okienku opcji informuje co robi więc widać czy jest bit perfect. Ciekawostką jest możliwość podglądania DR utworów po uruchomieniu analizy audio. Tak samo jak w Roon można implementować filtry IIR, FIR lub mieszane wystrugane w REW lub Refase w postaci plików do konwolwera. 

Nie gorszy od ww jest Foobar. Też wszystkomający. Do plików oczywiście. 

Pytań zadałeś sporo i w jednym poście nie sposób odpowiedzieć. 

Algorytmy DSP zaszyte są w aplikacji playera i tu musisz wybrać jaki Ci przypasi. Każda ingerencja DSP w ścieżkę audio to rozwód z bit perfect. 

Jeżeli chodzi o filtry z REW to najprościej przygotować je w postaci "impulsu korekcyjnego" i aplikować poprzez funkcję konwolwera w playerze. Ma ją zarówno Roon, Jriver czy oddzielny APO EQ, który śmiga na sterownikach windy. Najlepszym programem do filtrów jest wg mnie Rephase wspomagany pomiarami z REW.

Można w nim, w kilku prostych krokach skorygować oprócz modów pomieszczenia samą zwrotnicę kolumn poprawiając fazę tzw. Phase Shift. 

Pozdrawiam. 

Napisano
3 godziny temu, MariuszZ napisał:

Zachęcam do wypróbowania kilku playerów.

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Wgrałem Jriver Media Player , rozumiem , że jest płatny , bo ktoś chce ode mnie jakąś kasę ? No , nic muszę się jakoś z tym wszystkim zaprzyjaźnić. Z rePhase już kiedyś działałem , muszę sobie przypomnieć o co dokładnie chodziło. Będę próbował do skutku , uparty jestem. Czekam na  nowe kabelki USB C-B , bo takie gniazda ma NUC i działam.

1 godzinę temu, kiki2010 napisał:

Roon Rock nie żaden Windows

Roona na razie odpuszczam , aż taki plikowy to jeszcze nie jestem. Na razie wgryzam się w różnice Tidal vs Spotify.

Napisano
8 godzin temu, tomek4446 napisał:

- z jakiego odtwarzacza korzystać , by osiągnąć maksymalnie dobre efekty dźwiękowe ?

"Odtwarzacz" to dość ogólne pojęcie.

Jeśli chodzi o software (apki/programy) to niewiele one wnoszą do dźwięku. Chyba, że są skopane. Wszystkich nie znam. 

Urządzenia (hardwarwe) mogą wnosić jakieś zmiany. Musisz popróbować sam, audiofilski świat jest bogaty w doznania - sam wiesz. 

- jakie ustawić próbkowanie w zakładce " dźwięk" w Win 10 ?

- co zrobić , by sygnał wysyłany przez komputer nie był zmieniany , czyli by uzyskać bit perfect ?

- jakie i jak zastosować DSP ?

Zainstaluj Roon ROCK na NUC i zapomnij o takich zmartwieniach.  

DSP w roon jest znakomity. Dodatkowo, w razie przesterów spowodowanych przez nadmierne/nieumiejętne wysterowanie DSP, roon wykrywa clipping i możesz zarządzać ręcznie headroom aby uniknąć clippingu. 

- czy korzystać z filtrów REW eksportowanych do ???

Wszelkie filtry FIR możesz stosować w DSP roon, znajdziesz informacje jak to robić. 

- jak sobie ułatwić życie w korzystaniu ze streamera w kompie , czyli co zamiast myszy i klawiatury ?

Roon'em (oprócz apki telefonu) możesz sterować pilotem Harmony. 

- jaki serwis radiowy wgrać w kompa ?

W roon nie musisz instalować dodatkowych rzeczy do słuchania radia. Wszystkie stacje internetowe są dostępne. 

1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Roona na razie odpuszczam , aż taki plikowy to jeszcze nie jestem.

Potrafię to zrozumieć. Ale może chociaż spróbuj darmowy trial? Nic nie stracisz. 

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

. Z rePhase już kiedyś działałem , muszę sobie przypomnieć o co dokładnie chodziło. Będę próbował do skutku , uparty jestem

Nie ma sensu IMHO. Poradniki w temacie są z dupy wzięte i zanadto życzeniowe. Uzyskałem w końcu efekty jakie chciałem (np wyrównanie między glosnikami lub wrecz całkowite wyprostowanie fazy - potwierdzone pięknymi pomiarami fazy po mojej korekcie) ale mimo moich mocnych checi usłyszenia poprawy sonicznej nie udało mi sie to 😁

Po prostu samo wlaczenie filtra konwolucujnego w Apo Equalizer dawało mi efekt szkliwienia dźwięku i żadna poprawka nie była w stanie zniwelowac tego minusa. 

Więc niepotrzebne komplikowanie. Chyba że komuś pomieszczenie odwraca fazę, co pisałem i suma 2 kolumn jest mniejsza niż oddzielne L lub R w jakimś zakresie 

Co innego rozsądne filtry IIR

Co do bit perfect - przecież Roon ustawia headroom (bez niego i tak nie na jakości bo jest przester, mają go też dobre daki... więc to taki jednorożec trochę 😀

U mnie studyjny  Clarett z headroom - 8dB pokonał kolejnego dobrego daca butikowego... 

Edytowano przez marcinmarcin
Napisano
25 minut temu, marcinmarcin napisał:

Co do bit perfect - przecież Roon ustawia headroom (bez niego i tak nie na jakości bo jest przester, mają go też dobre daki... więc to taki jednorożec trochę

Nie rozumiem. 

Napisano (edytowany)

Instrukcja ustawień dla urządzeń (przetworników) Chorda + początkowa instalacja sterowników. W zasadzie to wszystko co trzeba zrobić na przykładzie systemu Windows. Podobnie powinno to wyglądać z RME. Przy okazji pokazane co ma być przeklikane w Roonie, Tidalu i Qobuzie.

Edytowano przez lpomis
Napisano (edytowany)
17 minut temu, lpomis napisał:

Instrukcja ustawień dla urządzeń (przetworników) Chorda + początkowa instalacja sterowników. W zasadzie to wszystko co trzeba zrobić na przykładzie systemu Windows. Podobnie powinno to wyglądać z RME. Przy okazji pokazane co ma być przeklikane w Roonie, Tidalu i Qobuzie.

Kolego, Windows to najgorsze do muzyki co może być. No ale jeżeli ktoś już musi go używać, to są specjalne modyfikowane jego wersje.

Patrz system Atlas OS.

https://atlasos.net/downloads

Edytowano przez kiki2010
Napisano
1 godzinę temu, Bebop napisał:

Nie rozumiem. 

Wczoraj byłem u znajomego słuchaliśmy z Roon. Miał - 3dB pod DSP (mimo braku DSP). Dodatkowo każdy kawałek miał nawet - 6,ake nie wiem czy na zarządzanie Volume czy pod wyrównanie głośności. Nie mam Roona i nigdy nie wnikałem w temat. 

Co do zarządzania cyfrowa głośnością Qutest u mnie na Volumio przesterował w trybie null (0dB), ale juz w trybie hardware volume (Qutest nie ma regulacji głośności), gra barrzo dobrze nie przesterujac na niczym. 

Napisano
9 minut temu, marcinmarcin napisał:

Wczoraj byłem u znajomego słuchaliśmy z Roon. Miał - 3dB pod DSP (mimo braku DSP). Dodatkowo każdy kawałek miał nawet - 6,ake nie wiem czy na zarządzanie Volume czy pod wyrównanie głośności. Nie mam Roona i nigdy nie wnikałem w temat. 

Co do zarządzania cyfrowa głośnością Qutest u mnie na Volumio przesterował w trybie null (0dB), ale juz w trybie hardware volume (Qutest nie ma regulacji głośności), gra barrzo dobrze nie przesterujac na niczym. 

Będę wdzięczny za wytłumaczenie innymi słowami. Wyrywkowo rozumiem ale nie umiem połączyć w całość. 

Tutaj masz trochę informacji jeśli nie znasz dobrze roon https://help.roonlabs.com/portal/en/kb/articles/dsp-engine-headroom-management#Introduction

Napisano
6 minut temu, Bebop napisał:

Będę wdzięczny za wytłumaczenie innymi słowami. Wyrywkowo rozumiem ale nie umiem połączyć w całość. 

Kolega ma Roon (bez DSP) mimo tego ma to - 3dB włączone, plus jak leciały kolejne kawałki to też miały różne minusy... Nie wiem czy wynika to z włączonej opcji wyrównania poziomów głośności, czy właśnie z zarządzania clippingiem. 

Mam studyjnego daca bo podoba mi się jego dźwięk. Nie ma jednak automatycznego headroom, a opcja hardware volume jest nieaktywna w menu volumio. 

Ale mogę ustawić na nim głośność analogowo (mam na max) i cyfrowo (tu mam - 8dB) bo tak gra najlepiej. Przy 0dB co drugi kawałek wyostrza i przesteruje. 

Np. RME ADI 2FS ma - 2,5dB na uniknięcie przesteru. 

Napisano (edytowany)

Sprawdzam dziś Roona. Wziąłem triala i poza jednym małym technicznym problemem związanym z rozdzielczością i skalowaniem w Windows wydaje się to być kawał solidnego softu. W zasadzie faktycznie to co pisał @Bebop powyżej już mogę potwierdzić. Kombajn, w sumie wszystko w jednym i jeśli ktoś ma tyle potrzeb związanych z konfiguracją i samym użytkowaniem co @tomek4446 to zdecydowanie warto sprawdzić i wziąć okres próbny na 14 dni.

Samych porównań brzmienia w stosunku do tradycyjnych aplikacji jak np. Tidal nie robiłem.

Edytowano przez lpomis
Napisano
12 godzin temu, lpomis napisał:

Mhm. I na pewno różnica z takiego Spotify czy Tidala będzie taka, że hoho :) Przeskok o kilka klas jak nie lepiej!!!

No ale chyba sam pisałeś że robiłeś optymalizację windowsa koledze. Jakiś zamiar pewnie tego był. 

Z drugiej strony, po co w to się babrać jak ma się gotowe rozwiązania.

Napisano
58 minut temu, kiki2010 napisał:

Masz na to jakieś wytłumaczenie?

To nie wątek o Waszych problemach jest więc proszę nie kontynuować, a w przyszłości zgłaszać. Ukrywam zbędne posty i proszę pisać na temat. 

Pozdrawiam. 

Napisano

Co do sterowników w Win10 - odtwarzam pliki przez AIMP z Enhancer 0,17 i po zmianie sterowników z  "Direct sound" na "Wasapi exclusiv push" usłyszałem zmianę na lepsze.

To znaczy średnie i góra słyszalnie się wyklarowały. Nie uważam się za "słyszącego" ale tę różnicę usłyszałem :)

Napisano

I jak tam @tomek4446? Założyłeś temat "Świat cyfry dla początkującego - poradnik". No i gdzie ten poradnik? ;)

@Bebop - co do Roona. Pograłem na nim troszkę Tidalem. Nie wyłapałem istotnych różnic w brzmieniu. Ale nie skupiałem się też zbytnio na tym. Ale jeśli chodzi o funkcjonalność i możliwości - bardzo mi się podoba. Fajna jest też sekcja z radiami. Aplikacja jest naprawdę solidnie napisana - jest w miarę intuicyjna i ma ładny layout. Niestety nie mogłem nic poradzić na komunikat o zbyt małej rozdzielczości. Za każdym razem musiałem minimalizować i maksymalizować okienko programu aby się go pozbyć. Rozdziałka 3840x2160 i skalowanie 300% ustawione w Windowsie nie lubi się widać z Roonem.

Ja na pewno nie będę wykupował abonamentu - cena jest jednak zaporowa jak dla mnie i po prostu nie potrzebuję tych wszystkich funkcji. Korzystam z natywnych aplikacji streamingowych. Jeśli jednak ktoś ma takie wymagania to zdecydowanie warto sprawdzić ten serwis.

Napisano
22 minuty temu, lpomis napisał:

Niestety nie mogłem nic poradzić na komunikat o zbyt małej rozdzielczości.

Może masz jakieś nietypowe ustawienia rozdzielczości albo nietypoowy ekran. Ja nie miałem z tym problemu na żadnym z moich urządzeń. Ale mniejsza z tym, nie o to chodzi w tym wątku.  

Myślę, że roon dla samych serwisów streamingowych Tidal/Qobuz mija się z celem bo te mają natywne apki albo inne tańsze rozwiązania.   Moje zbiory CD są w całości zapisane na dysku (serwerze roon) i wtedy to ma sens. 

Fajnie, że zobaczyłeś i spróbowałeś choć trochę jak to działa. 

Napisano
38 minut temu, Bebop napisał:

Chętnie się dowiem na jakim etapie jest @tomek4446 

przepraszam , że trochę odpuściłem , ale życie czasem toczy się obok audio. Ale do rzeczy. Walczę i uczę się. Właśnie przed chwilą udało mi się spowodować , iż NUC zaczął się " uruchamiać ponownie " . Bo do tej pory po wciśnięciu tego polecenia po prostu ekran robił się czarny i nic się nie działo :) 

Kolejna sprawa o której się dowiedziałem to fakt , że aby RME pokazywało właściwe próbkowanie to trzeba odinstalować sterownik RME z Win 10. Następnie po odinstalowaniu sterownika , dowiedziałem się , że ......... nie da się go odinstalować :) Poważnie. Są o tym wątki na Forum RME i jak dotąd nikomu się nie udało :) 

Po zainstalowaniu , "odinstalowanego: sterownika Win 10 wyświetlał mi w " dźwiękach" trzy RME :) 

Doszedłem do tego , że w zależności jakie próbkowanie ustawie na kompie w aplikacji RME takie na sztywno mam w samym urządzeniu :) 

W instrukcji RME , zaś stoi , że można dowolnie przestawiać tylko nie rozgryzłem jeszcze klucza kolejności przyciskania i kręcenia trzema gałkami i dwoma przyciskami. Jak się w tym połapie dam znać :) 

Przejściówki jeszcze nie podłączyłem , więc dźwięk nie leci przez DDRC 22D. 

Jutro będę kombinował co zrobić , by NUC się włączał z samym TV , a nie jak teraz z TV + amp, KD / ???/ :) 

Mam jakieś dziwne wrażenie , że w mim TV Koreańczycy zamontowali przez pomyłkę wszystkie  gniazda HDMI ARC. Obojętnie pod jakie z czterech podlączę kabelek , drugie urządzenie też się włącza :) 

I to na razie tyle.