Webster.brd Napisano Czwartek o 13:54 Udostępnij Napisano Czwartek o 13:54 Może dodaj do listy Musical Fidelity 6si, albo wyższe modele. Klasa Ab ale przedwzmacniacz klasa A. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano Czwartek o 14:07 Udostępnij Napisano Czwartek o 14:07 (edytowany) 13 minut temu, Webster.brd napisał: Musical Fidelity 6si, albo wyższe modele. Klasa Ab ale przedwzmacniacz klasa A. Pomysł z przedwzmacniaczem w klasie A jest na pewno dobry. Natomiast mam wątpliwości czy MF 6si zbliży się do poziomu topowych Accu. Kolega @maethorpl ma tego pecha, że dobrze słyszy i wie, co chce uzyskać. Więc obawiam się, że tanio, to już było. Nie wiem czy którykolwiek z piecyków z listy zagra satysfakcjonująco pod względem barwy i szeroko pojętej kontroli jednocześnie. Może ten Plinius polecany przez Audiowita... Np. Shanling: nie jest pozbawiony muzykalności, ale do A-klasowych Accu mu jednak trochę brakuje. Z kolej Pathos Logos mk2 zabrzmi przyjemnie i ciepło, ale równocześnie zbyt gęsto i wolno. Nawet mój Pathos Kratos okazałby się pewnie zbyt miękki i spokojny dla zainteresowanego. Oj, ciężko będzie i w normalnych pieniądzach nie obejdzie się bez kompromisów. Edytowano Czwartek o 14:08 przez Rafał S 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano Czwartek o 14:11 Udostępnij Napisano Czwartek o 14:11 Dnia 28.10.2024 o 20:36, elektron6 napisał: Zloty be, Audio show też nie bardzo to jest 3 cia forma. Raz w miesiącu robimy do kogoś nalot na chatę w sobotę; gadamy, słuchamy, raczymy się trunkami Także nie ma co narzekać i chwalić się jak to grają nasze sprzęty tylko trzeba się spotkać i działać. Szczecin może być jako pierwszy. No dobra, to która to ta pierwsza sobota? Bo następna to nie ma przebacz i musi u kolegi @Marcin W… 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawko69 Napisano Czwartek o 14:48 Udostępnij Napisano Czwartek o 14:48 Chciałbym mieć takie dylematy Pathos , Plinius czy Accu 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin W Napisano Czwartek o 14:49 Udostępnij Napisano Czwartek o 14:49 36 minut temu, MarcKrawczyk napisał: No dobra, to która to ta pierwsza sobota? Bo następna to nie ma przebacz i musi u kolegi @Marcin W… Nie ma sprawy. Pojemność pokoju audio to 3 osoby. Artbeg się już chłodzi. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Webster.brd Napisano Czwartek o 14:51 Udostępnij Napisano Czwartek o 14:51 Wiem że to nie ten poziom cenowy co Accu, ale musical też ma wyższe modele np nuvista, może grają w podobnej tonacji co 6. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano Czwartek o 14:53 Udostępnij Napisano Czwartek o 14:53 4 minuty temu, Slawko69 napisał: Chciałbym mieć takie dylematy Pathos , Plinius czy Accu Nie chciałbyś Sławku 😜 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano Czwartek o 15:38 Udostępnij Napisano Czwartek o 15:38 1 godzinę temu, Rafał S napisał: Pomysł z przedwzmacniaczem w klasie A jest na pewno dobry. Natomiast mam wątpliwości czy MF 6si zbliży się do poziomu topowych Accu. Kolega @maethorpl ma tego pecha, że dobrze słyszy i wie, co chce uzyskać. Więc obawiam się, że tanio, to już było. Nie wiem czy którykolwiek z piecyków z listy zagra satysfakcjonująco pod względem barwy i szeroko pojętej kontroli jednocześnie. Może ten Plinius polecany przez Audiowita... Np. Shanling: nie jest pozbawiony muzykalności, ale do A-klasowych Accu mu jednak trochę brakuje. Z kolej Pathos Logos mk2 zabrzmi przyjemnie i ciepło, ale równocześnie zbyt gęsto i wolno. Nawet mój Pathos Kratos okazałby się pewnie zbyt miękki i spokojny dla zainteresowanego. Oj, ciężko będzie i w normalnych pieniądzach nie obejdzie się bez kompromisów. Ale ja nie mowię przeciez o nowym Pliniusie. W granicach 20kzł można kupić już dzielony A klasowy wzmak z poczatku lat 2000nych. Taki sprzet nie chodzi na dyskotekach. Oczywiscie mozna kupić A300 i M10 tylko niewielu na to stać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawko69 Napisano Czwartek o 15:40 Udostępnij Napisano Czwartek o 15:40 Dlaczego nie? Porównanie tej klasy wzmacniaczy w domowym zaciszu byłoby fajnym doświadczeniem a i oko by człowiek nacieszyl Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano Czwartek o 15:42 Udostępnij Napisano Czwartek o 15:42 Bo niewielu stać na zalożenie 200kzł. Acha, ok. Chodzi o dylematy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams3232 Napisano Czwartek o 23:58 Udostępnij Napisano Czwartek o 23:58 (edytowany) Dnia 30.10.2024 o 08:46, maethorpl napisał: Planuje również wypad do Katowic gdzie zaintrygowały mnie nieco niszowe piece marki Audio GD Master 2A lub Master-10 MK2, niewiele jest o nich w Internecie dlatego przy okazji wypadu za miasto, wpadniemy z żoną na odsłuch. Czy ktoś z Państwa miał może styczność z ta marka ? HE1 MK3 z Master 3a i Mano Ultra Farad (GentooPlayer i Audirvana) to naprawdę rewelacja za takie pieniądze (do 30 tys. zł z kabelkami i akcesoriami). A jak można to jeszcze DAC z drabinką, połączony I2S ze streamerem Mano. Do tego połączenie kablami ACSS, które rzeczywiście wnosi wiele do jakości dźwięku. System muzykalny, naturalny i przestrzenny. Wystarczająca moc w klasie A do napędzenia większości kolumn. Ten zestaw wymaga kolumn, które nie grają "gęstym" brzmieniem. Lepiej nie psuć tej synergii. Słuchałem z FS Accordo, Alta Audio Alyssa i Borresen X1 w małym pomieszczeniu. Accordo są zbyt kulturalne i grają elegancko ale raczej tylko Jazz i małe składy muzyki klasycznej. Alta gra z mięsem ale też ma niezłą średnicę i wysokie. Bardzo dobre kolumny do wszelkiego typu muzyki ale raczej z jasno grającym sprzętem. Mnie przypadł do gustu najbardziej X1. Wystarczający, szybki i precyzyjny bas (można później dostawić dobre suby typu REL, żeby poczuć 20-40 Hz) oraz rewelacyjna średnica i góra (ile tam się dzieje). Ogromna scena z mikro dynamiką, precyzja, ale w żadnym wypadku nie męcząca (choć musiałem zmniejszyć oversampling w DACu). Jako jedyne są niewymagające w ustawieniu pod warunkiem, że będą stały co najmniej 2,5 - 3 m od siebie. Nie przeszkadza im ustawienie bliżej ścian. We wszystkich dźwięk odrywa się od kolumn i jest duża scena choć najlepsze w tym są X1. Technologia tych budżetowych kolumn zapożyczona z wyższych modeli kosztujących kilkaset tysięcy złotych. I co ważne - każdy rodzaj muzyki zagrają z taką samą pasją. Słucham godzinami i muzyka mnie pochłania. Edytowano Piątek o 00:11 przez Adams3232 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariol Napisano Piątek o 09:04 Udostępnij Napisano Piątek o 09:04 18 godzin temu, Webster.brd napisał: Może dodaj do listy Musical Fidelity 6si, albo wyższe modele. Klasa Ab ale przedwzmacniacz klasa A. MF same końcówki mocy bez pre są godne posłuchania a nu Vista to inna liga, w każdym bądź razie sendory szyte są na angolskie wzmaki. Nie wiem jaki pre zastosować do MF, nie miałem takiej potrzeby. Osobiście łączę lumin L2/T3 z MF8s500s ze spendorami clasic 100. Ale i tak szukałbym końcówki Pliniusa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guzeppe Napisano Piątek o 09:16 Udostępnij Napisano Piątek o 09:16 Dnia 28.10.2024 o 12:43, Agnieszka Zabłocka - Gasek napisał: Fajnie zagrały tez duńskie kolumny Dynaudio Contour Legacy Tak mi właśnie chodzi po głowie pytanie: jak osoby, którym podobało się granie z Contour Legacy, oceniają je na tle Dynaudio Confidence 20A? Pytam, ponieważ na stoisko Duńczyków trafiłem właśnie w połowie prezentacji modelu Legacy i kompletnie mi nie podeszło to brzmienie. Wg mnie to taki dźwięk oblany syropem klonowym: gęsto, trochę przytłaczająco, trochę bułowato (oczywiście wg moich uszu). Aż zapytałem prowadzącego, czy jest to brzmienie, które chcieli osiągnąć (w domyśle: może akustyka pomieszczenia zmaltretowała kolumny). Odpowiedział bardzo sprytnie, że brzmią najlepiej, jak na to pozwala sala. Po chwili rozmowy wyjawił, że celem Dynaudio było właśnie stworzenie kolumn dokładnie o takim charakterze, bo tego właśnie poszukuje część słuchaczy. Nie wiem, czy on to powiedział, czy sam sobie poskładałem do kupy, że to jest to legendarne „stare brzmienie Dynaudio” (stąd pewnie Legacy). Jak czytam opinie w internecie na temat nowych serii tego producenta, to niejednokrotnie pojawiają się opinie, że to „już nie to”, że nowe grają przejrzyściej, nie mają tego klimatu. Dla jednych to zaleta, ale dla starych fanów marki jest to prawie zdrada ideałów. Ja osobiście ze „starych dobrych” Dynaudio słyszałem tylko C2 Signature z potężnym A-klasowym wzmacniaczem Accuphase i było to dobre granie, ale właśnie takie „ciemniejsze”/„przydymione”. Szczegółowe, ale stawiające na niskośrednicowe dociążenie. O wiele bardziej przemawia do mnie ich nowa szkoła grania, nie tak kontrastowa/jaskrawa, jak w niektórych produktach konkurencji, ale już zdecydowanie „lżejsza” w ogólnym ujęciu. Confidence 20A idzie właśnie tą drogą i w kontraście do Legacy, które kompletnie nie trafiają w mój gust, aktywne podstawkowce Dynaudio wylądowały na liście ulubionych kolumn. Jak to wygląda z perspektywy osób, którym granie Dynaudio Contour Legacy się podobało? Czy to jest to legendarne brzmienie Dynaudio, o którym z tęsknotą piszą starzy fani marki? Confidence 20A to dalsze kroczenie po ścieżce zdrady, a Legacy to powrót do korzeni? 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano Piątek o 09:54 Udostępnij Napisano Piątek o 09:54 (edytowany) 38 minut temu, Guzeppe napisał: Confidence 20A to dalsze kroczenie po ścieżce zdrady, a Legacy to powrót do korzeni? Nie byłem na AVS, nie znam Contour Legacy ani Confidence 20A. Natomiast podstawkowe Contoury grają z pewnością gęstszym i ciemniejszym dźwiękiem niż przejrzyste Confidence. Więc może chodzi po prostu o zachowanie charakteru obu serii. Zdziwiłbym się, gdyby Confidence 20A grały gęściej od zwykłych 20-tek (o ile można w ogóle porównywać kolumnę aktywną i pasywną ) - przecież mają wzmacniacze Pascala w klasie D, a klasę D kojarzę właśnie z przejrzystością (kosztem mniej intensywnej barwy). Z opisów na stronie Dynaudio wywnioskowałem wcześniej, że Contour Legacy mają być podłogowym odpowiednikiem Heritage Special (podobny design i Esotar 3 na górze). Z Twojej relacji wynika, że wprost przeciwnie. (HS to najjaskrawszy przykład "zdrady ideałów" Dynaudio). Edytowano Piątek o 09:57 przez Rafał S 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A... Napisano Piątek o 10:16 Udostępnij Napisano Piątek o 10:16 Miałem okazję słuchać obu modeli w momencie przepinania, czyli 2-3 utwory na Confidence 20A i 2-3 na Contour Legacy. Jak dla moich uszu Contour były bardziej komfortowe. Confidence 20A grały ostrzej, bardziej wyczynowo. Jakość dźwięku była oczywiście wysoka, wręcz imponująca biorąc pod uwagę ich wymiary oraz rozmiar pomieszczenia. Ale słuchać muzyki wolałbym na Contour Legacy. Jak miałbym Confidence 20A do czegoś przyrównać, to do kolumn Borresen, też takie granie wyczynowe z efektem WOW od pierwszych dźwięków. Może tak być że celują tym modelem w tą samą grupę docelową. Ja na wystawie zauważyłem, że w zasadzie wszędzie podobał mi się dźwięk z klasycznych „pudełkowych” kolumn. Wszelkie Spendory, ATC, Harbethy, Grahamy itp. W Sobieskim w małym pokoju Grahamy spięte ze wzmacniaczem Soulnote A2 i przetwornikiem D2 dały mi dużo przyjemności, spędziłem tam chyba z 30 minut. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Kostrzewski Napisano Sobota o 05:48 Udostępnij Napisano Sobota o 05:48 A jak wam się podobały kolumny Polskie Skała audio kaliope? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Sobota o 08:54 Udostępnij Napisano Sobota o 08:54 Moim zdaniem ten Musical M6si to nie jest alternatywa dla listy z poprzedniej strony. To fajny model. Ale jednak odstaje do nich. Teraz tylko wziąc się za odsłuch i do dzieła. 3 godziny temu, Radek Kostrzewski napisał: A jak wam się podobały kolumny Polskie Skała audio kaliope? Byłem i chwile tam psoiedziałem. Plusik za odwazne połączenie z Fosi. Mam wrażenei że grało to Vką ale w taki przyjemny sposób. Góra bardzo dokładna selektywna ale niezwykle czysta wiec przyjemna do odsłuchu. Basik punktowy, raczej cieplejszy. Nie wiem czy mógłbym z nimi być na codzień ale to był raczej pozytyw tej wystawy. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano Sobota o 09:43 Udostępnij Napisano Sobota o 09:43 23 godziny temu, A... napisał: Confidence 20A grały ostrzej, bardziej wyczynowo. Ciekawe, że zwykłe Confidence 20 podpięte do klasycznych wzmacniaczy w klasie AB (słuchałem z kilkoma różnymi) już tak nie brzmią. Więc to pewnie wpływ tego wbudowanego wzmocnienia w klasie D. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano Sobota o 14:33 Udostępnij Napisano Sobota o 14:33 5 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Plusik za odwazne połączenie z Fosi. Akurat Aiyima, ale wygląda to na bliźniaki z Fosi. Nie wiem, czy już było o tym, czy nie, ale w tym roku było jakby więcej fanek audio, prawda? No a hostessy też niczego sobie :). P.S. Dobrze, że żona na forum nie zagląda . 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Sobota o 14:41 Udostępnij Napisano Sobota o 14:41 5 minut temu, Wito76 napisał: w tym roku było jakby więcej fanek audio Wito, to argument, by się odważyć i odwiedzić w 2025. W przyszłym roku poproś żonę i razem. A za dwa lata Sonusy w Waszym salonie jak talala. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano Sobota o 15:27 Udostępnij Napisano Sobota o 15:27 Hostessy 🤦 , ano tak . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano Sobota o 15:31 Udostępnij Napisano Sobota o 15:31 (edytowany) 3 minuty temu, Dedal napisał: Hostessy 🤦 , ano tak . Ze 3 torebki Top HiFi przytuliłem od takiej brunetki, sobowtórki mojej żony 😀. Na znicze wczoraj w sam raz 😀. 51 minut temu, AudioTube napisał: A za dwa lata Sonusy w Waszym salonie jak talala. Pod warunkiem, że pozostanę ślepy na hostessy😀. Edytowano Sobota o 15:31 przez Wito76 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano Sobota o 16:42 Udostępnij Napisano Sobota o 16:42 Hostess nie powinno tam być wcale, bo.... normalnego, zdrowego faceta to tylko rozpraszają i nie pozwalają skupić się na sprzecie😉. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano Sobota o 16:50 Udostępnij Napisano Sobota o 16:50 Nie każdy, luka 🫣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano Sobota o 16:59 Udostępnij Napisano Sobota o 16:59 Dobra, dobra - nie bez powodu one tam są. Wiekszość luka, no chyba, ze czuje na plecach karcący wzrok swojej połówki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts