DiBatonio Napisano Czwartek o 17:52 Udostępnij Napisano Czwartek o 17:52 1 minutę temu, MMarek napisał: Co tak cicho. Przypuszczam, że się wygrzewają. Słyszałem, że aby przyspieszyć proces dobrze jest wygrzewać w piecu martenowskim. Sam tego nie wypraktykowałem, ponieważ już po fakcie dowiedziałem się o tej metodzie Jest kilka metod i nie jest to piec. Po kilku dniach, chciałbyś rzetelnej oceny brzmienia? Panie, tam za dużo rzeczy do rozruszania i "wygrzania". 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Czwartek o 18:04 Udostępnij Napisano Czwartek o 18:04 Na teraz styl to zdecydowanie męskie granie. Precyzja od góry do dołu, neutralny tonalnie środek. Dopiero wczoraj podłączyłem. Grają sobie metal, a ja na rowerze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano Czwartek o 19:15 Udostępnij Napisano Czwartek o 19:15 A jak standy? Zostają? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano Czwartek o 19:25 Udostępnij Napisano Czwartek o 19:25 1 godzinę temu, DiBatonio napisał: Po kilku dniach, chciałbyś rzetelnej oceny brzmienia? Panie, tam za dużo rzeczy do rozruszania i "wygrzania". No, rozruszać to się na pewno muszą. W instrukcji B&W pisze, że kolumny potrzebują ok. 30 godzin do osiągnięcia swoich możliwości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Czwartek o 19:33 Udostępnij Napisano Czwartek o 19:33 Seba, wszystko od Bowersa zostaje. Powiem tylko tyle, lekko 30 monitorów w cenie do 15 kzł jakie u siebie miałem ( Harbeth p3esr xd, Usher SD500, Falcon, Epos ES7N, Audiovectory, różne PMC, różne Dynaudio,różne ATC, różne Dali, różne brytyjskie wariacje LS3 5a,różne AP, JMRy, Focal Aria Evo i inne francuskie paczki,różne Elaki, krajowe manufaktury i wieeele innych, których na szybko nie jestem w stanie sobie przypomnieć) mogą dla Bowersa 607 S3 opierdo…ić kukurydzę w metalu, rocku i w reprodukcji niskich tonów w każdej muzie. To jest taki żywioł, że się w pale nie mieści ( w połączeniu z Regą Elex mk4). Nie zdziwiłbym się gdyby koleś, który stroił te paczuszki był już wylany z roboty bo zrobił coś co w tej cenie jest „poyebane”. Ogień, moc, wybuch bomby atomowej. Rewelacja. 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano Czwartek o 19:38 Udostępnij Napisano Czwartek o 19:38 Widzisz to powyżej Marku? @MMarek? Sądzisz, że powinniśmy Adama uświadomić, że są jeszcze serie 7xx i 8xx? I że grają jeszcze lepiej! Czy to za dużo jak na razie? B&W + ciepły/ludzki piecyk i można się skupić na ulubionej muzyce. Chociaż mnie ciekawi, dlaczego @kaczadupa docenia "bołersy" akurat w metalu 🤔 ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano Czwartek o 20:25 Udostępnij Napisano Czwartek o 20:25 Sposób w jaki strojone są te maluchy (607 S3) jest faktycznie wyjątkowy i wręcz niespotykany wśród obecnych konstrukcji. Szczerze, nie znam innych monitorów w cenie do 10-15 tysięcy, które miałyby ten wyższy basik tak mocno kopiący. Punktualność, żywioł, tempo, absolutny brak podgrzania. I niestety @Grzesiek202, ale muszę z przykrością stwierdzić, że żadne z modeli 7xx ani 8xx tego nie mają. Nie są tak wariacko nakręcone. Ale żeby nie było - oczywiście mają inne atuty. Z kolei 607 S3 (może też inne 6xx z tej serii) nie są audiofilsko zmanierowane. Liczy się tylko radość ze słuchanej muzyki. Nie zgodzę się z @kaczadupa jeśli chodzi o to w jaki sposób radzą sobie w rockowych i metalowych brzmieniach. Rytmicznie znów jest perfekt, ale brakuje mi w tym graniu dociążenia na niskiej średnicy i rozciągnięcia na basie + samego zejścia. Jest za chudziutko. Nawet w małym metrażu. Tylko z drugiej strony, gdyby doładować te paczuszki tymi cechami, to straciłyby jednocześnie kilka swoich największych atutów. Zawsze są jakieś kompromisy. Tak czy inaczej - warto posłuchać jak będziecie mieć okazję. Małe Bowersy odmładzają natychmiastowo 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano Czwartek o 20:38 Udostępnij Napisano Czwartek o 20:38 Przyznaję, że 607 S3 słuchałem tylko w salonie. To jednak inaczej niż i siebie. Miałem kiedyś 8 miesięcy 606 S2. Miałem w domu też 607 S2 i parę innych par . Nie ukrywam ogromnej sympati do B&W 👍. Kurcze, jutro będę w mieście, może mi dadzą 607 na weekend. 9 minut temu, lpomis napisał: ale brakuje mi w tym graniu dociążenia na niskiej średnicy i rozciągnięcia na basie + samego zejścia. Jest za chudziutko. Nawet w małym metrażu I to jest w punkt ! I powódd dlaczego tak krótko miałem model 606. Stąd moje pytanie o metal, gdzie jednak trzeba trochę tej "masy". 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano Czwartek o 20:46 Udostępnij Napisano Czwartek o 20:46 A no i widzisz. Czyli mówisz, że większe 606 też cierpią na tę przypadłość? Dobrze wiedzieć. Zaraz rozszyfrujemy całą gamę Bowersa Pamiętam, że na odsłuchach dwóch monitorów z serii 700 u @MMarek nie brakowało jednak tego mięska w graniu. 800 też są bardziej dociążone i uniwersalne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Czwartek o 20:56 Udostępnij Napisano Czwartek o 20:56 (edytowany) Z pewnością 607s3 nie są idealnie liniowe, nawet biorąc poprawki na każdego pokój, który jest przecież inny. Mam bezpośrednie porównanie do ATC SCM7 i słyszę, gdzie w moim pokoju Bowers trochę podrasował a gdzie podbarwiają i zmiękczają ATC i gdzie gubią trochę detalu na tle Bowersa. Nie ma głośnika idealnego dla każdego i do każdej jakości realizacji muzyki. Cieszmy się, że są jeszcze monitorki od takich firm jak ATC czy Bowers, które oferują tak wiele za tak niewiele. Reszta już dawno odleciała z cenami i widzi w nas tylko zamożne owieczki do strzyżenia. Edytowano Czwartek o 21:01 przez kaczadupa 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano Czwartek o 21:02 Udostępnij Napisano Czwartek o 21:02 o ile dobrze pamiętam, słuchałem wszystkich WILKINSONÓW 😉 6xx i 7xx S2, oraz prawie wszystkich z serii S3. A także osiemsetek, ale te zostawmy. Ogólnie - moje zdanie: jak na pierwsze wrażenie z B&W i szóstki, musi być ŁAŁ! No w tej cenie po prostu nie kupisz tak czystego, powiem - uczciwego dźwięku. Kropka. I teraz, co kto lubi. Ja miałem prawie cztery lata 706S2. To był odlot! Dużo droższe 705S3 już tak nie grają. Serio. Doprawilbym je z chęcią tą "surowością" modelu 706 S2, które dla mnie są ewenementem. Ogólnie, im wyższy numer, tym bardziej "bezpieczny" i ciepły dźwięk. Chociaż moje aktualne 705S3 grają przy tym tak bezlitośnie dokładnie, że hej! 706 potrafiły jednak zagrać ciężarem. Jak na moje gusta, było basisko. I to bardzo szybkie. Teraz jest tylko bas, ale za to w ilu odmianach! 11 minut temu, kaczadupa napisał: Cieszmy się, że są jeszcze monitorki od takich firm jak ATC czy Bowers, które oferują tak wiele za tak niewiele. To też moja "filozofia". Lepiej wydać na wakacje, no albo na kolejną lornetkę 😀. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Czwartek o 21:16 Udostępnij Napisano Czwartek o 21:16 10 minut temu, Grzesiek202 napisał: To też moja "filozofia". U mnie to nie działa w przypadku wzmacniaczy. Na szczęście nie za bardzo mam już miejsce, żeby zbierać kolejne. No, jeszcze mały Cyrusek 40AMP gdzieś się zmieści. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano Czwartek o 21:17 Udostępnij Napisano Czwartek o 21:17 (edytowany) 21 minut temu, kaczadupa napisał: Z pewnością 607s3 nie są idealnie liniowe I niech takie zostaną 16 minut temu, Grzesiek202 napisał: 706 S2 A 706 S3 słuchałeś może? Pewnie wspominałeś kiedyś, ale nie mogę się dokopać. --- Zmieniając trochę temat. Niestety, ale Bowersy nie są kolumnami przyjaznymi dla domowych pupili. Wg najnowszych badań, psy są w stanie słyszeć do 60kHz, a koty nawet do 65kHz. Lepiej uważać więc z poziomem głośności mając w pobliżu czworonoga. Edytowano Czwartek o 21:18 przez lpomis Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano Czwartek o 21:20 Udostępnij Napisano Czwartek o 21:20 1 minutę temu, kaczadupa napisał: U mnie to nie działa w przypadku wzmacniaczy No widzę 😀. Ale nie oceniam. Niech każdy się martwi swoim bzikiem 😉 A jakbyś kiedyś chciał posłuchać fajne hybrydy, którą swoją drogą oceniam wyżej od Elexa 4, to daj znać. 6 minut temu, lpomis napisał: A 706 S3 słuchałeś może? Pewnie wspominałeś kiedyś, ale nie mogę się dokopać. Tak. Miałem u siebie przez parę godzin (bardzo polecam przyjazny @Top Hi-Fi & Video Design Kielce). No co zrobiono? To, co na przykład w sztuce perfumeryjnej i nie tylko ostatnimi laty; usunięto cechy charakterystyczne i zrównano do wygodnego "czegoś". Oczywiście, uogólniam, ale to chcę napisać. Jakieś dęciaki z 706, nawet saksofon, trąbka, które potrafiły zabrzęczeć w uchu - tego już nie ma. A to było prawdziwe. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano Czwartek o 21:43 Udostępnij Napisano Czwartek o 21:43 Dopisuję: 706S3 to ciągle B&W, ale w porównaniu z wersja S2 zbyt według mnie "ugrzecznione" i już bez takiej holigrafi. NIC, czego słuchałem do tej pory nie grało z tak oderwanym dźwiękiem jak 706S2! Nic. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Piątek o 08:38 Udostępnij Napisano Piątek o 08:38 (edytowany) A takie tam zabawki wypatrzone w sieci. Ciekawe czy w Polsce są posiadacze takich systemów (w tle najnowsza dzielonka Naima). I drapak Regi. Edytowano Piątek o 08:39 przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano Piątek o 11:58 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 11:58 A niektórzy znawcy twierdzili, że Naim nie pasuje do Bowersów i odwrotnie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano Piątek o 12:03 Udostępnij Napisano Piątek o 12:03 To tylko kwestia osobistych preferencji, przecież w audio nie ma sztywnych reguł. Każdy odbiera i dobiera brzmienie inaczej. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz1w Napisano wczoraj o 01:48 Udostępnij Napisano wczoraj o 01:48 13 godzin temu, MMarek napisał: A niektórzy znawcy twierdzili, że Naim nie psuje do Bowersów i odwrotnie. Bo to znafcy byli... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu Cofam moją opinię, że 705 S3 mają niedomiar basu. One po prostu grają to co jest w materiale :). 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu A ja w moich chciałbym luksusowego wykonania skrzyneczki i jak najwięcej świetnie zrealizowanych płyt bo odnoszę wrażenie, że to je najbardziej ogranicza, oczywiście w pokojach do których są dedykowane. Szybko udaje mi się przestawić z grania ciepłą i bliską średnicą oraz dźwięczną górą pasma ATC SCM7 na Bowersy. Zabawne, że oba monitory cieszą i zachwycają tak samo chociaż błyszczą w zupełnie innych miejscach… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu Dnia 27.03.2025 o 20:33, kaczadupa napisał: Powiem tylko tyle, lekko 30 monitorów w cenie do 15 kzł jakie u siebie miałem ( Harbeth p3esr xd, Usher SD500, Falcon, Epos ES7N, Audiovectory, różne PMC, różne Dynaudio,różne ATC, różne Dali, różne brytyjskie wariacje LS3 5a,różne AP, JMRy, Focal Aria Evo i inne francuskie paczki,różne Elaki, krajowe manufaktury i wieeele innych, których na szybko nie jestem w stanie sobie przypomnieć) mogą dla Bowersa 607 S3 opierdo…ić kukurydzę w metalu, rocku i w reprodukcji niskich tonów w każdej muzie. Mocne. Za taką reklamę bowersów powinni Ci dożywotnią emeryturę z Masimo Corporation wypłacać 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu (edytowany) Nic nie poradzę, że cała ta konkurencja gra jak ostatnie placki i lamusy na perkusji. Żeby nie było, ATC SCM 7 THE BEST FOREVER (tak, jestem fanatykiem tego monitorka) ale nie w każdej muzie ciepła średnica gra pierwsze skrzypce a dynamika na basie nie ma żadnego znaczenia. Przejrzystość ATC też nie jest najwyższych lotów. Edytowano 11 godzin temu przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts