AudioTube Napisano wczoraj o 15:57 Udostępnij Napisano wczoraj o 15:57 26 minut temu, wtsz napisał: jednak wszyscy sie dostosowali do 112cm. 75-80cm przy odsłuchu, co 3 dzień po 3 godziny. Pod standami kółeczka, gdy kolumn nie używam, „doklejam” do ściany. To korzystne dla mnie i rodziny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano wczoraj o 16:26 Udostępnij Napisano wczoraj o 16:26 8 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Macie coś godnego polecenia? Podobnie jak Jarek, polecam te z Addictive Sound. Cena do przełknięcia. Wykonanie naprawdę bardzo przyzwoite. Tutaj w zakładce "Płyty akustyczne" masz do wyboru więcej wzorów: https://asound.pl/akustyka-pomieszczen/plyty-akustyczne/ Są też w rozmiarach 120x60. Ale tego czy nie pylą nie byłem w stanie sprawdzić. 48 minut temu, Grzesiek202 napisał: A ja Ci napiszę: zrób sobie. Jest dużo taniej. Sorry, nie mogłem się powstrzymać 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano wczoraj o 16:31 Udostępnij Napisano wczoraj o 16:31 2 minuty temu, lpomis napisał: Sorry, nie mogłem się powstrzymać Chciałbym mieć taki warsztat 🙂. Piła, wkrętarka, nożyk, mocniejszy zszywacz. To nie są jakieś wyrafinowane narzędzia. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano wczoraj o 17:17 Udostępnij Napisano wczoraj o 17:17 (edytowany) 1 godzinę temu, Grzesiek202 napisał: A ja Ci napiszę: zrób sobie. Jest dużo taniej. Znalazłem, jednak są xD. 110€😱 Edytowano wczoraj o 17:18 przez wtsz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano wczoraj o 17:39 Udostępnij Napisano wczoraj o 17:39 Czytam z niedowierzaniem od dłuższego czasu! Gdybym był nowszy na forum niż faktycznie jestem,pomyślałbym,że koledzy dopiero odkryli jakie cuda się dzieją przy przestawianiu kolumn😀. Pozdrawiam wytrwałych poszukiwaczy 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano wczoraj o 17:55 Udostępnij Napisano wczoraj o 17:55 14 minut temu, Nowy75 napisał: Czytam z niedowierzaniem od dłuższego czasu! Gdybym był nowszy na forum niż faktycznie jestem,pomyślałbym,że koledzy dopiero odkryli jakie cuda się dzieją przy przestawianiu kolumn😀. Pozdrawiam wytrwałych poszukiwaczy Przestawiam zawsze co 2-3cm od ściany, wszerz definiuje scena, jak sie rozjeżdża to koniec. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano wczoraj o 17:57 Udostępnij Napisano wczoraj o 17:57 3 godziny temu, Nowy75 napisał: pomyślałbym,że koledzy dopiero odkryli Etam że odkryli, to powtórka z rozrywki.😉 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano wczoraj o 17:58 Udostępnij Napisano wczoraj o 17:58 20 minut temu, Nowy75 napisał: Gdybym był nowszy na forum niż faktycznie jestem,pomyślałbym,że koledzy dopiero odkryli jakie cuda się dzieją przy przestawianiu kolumn😀 Myślę, że większość zna zależność jakość - odległość w kontekście słuchania w bliskim polu. Gdyby jej nie było w studiach, reżyserkach nie byłoby monitorów bliskiego pola. Jednak w domu mało kto decyduje się na słuchanie siadając 1,5 -1,8m od kolumn jak stoją normalnie sporo dalej. U mnie muszą wyjechać prawie na połowę pomieszczenia co nie jest normalne jeżeli pomieszczenie służy nie tylko do słuchania. Niestety przeslok jakości na korzyść jest tak ogromny, że nie ma powrotu. Muszę tylko wzorem @AudioTube pomyśleć o jakichś kółeczkach pod standy bo po 3 dniach targania dość cieżkich kolumn juz mnie łupie coś w plecach 🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano wczoraj o 18:11 Udostępnij Napisano wczoraj o 18:11 4 minuty temu, MariuszZ napisał: U mnie muszą wyjechać prawie na połowę pomieszczenia co nie jest normalne jeżeli pomieszczenie służy nie tylko do słuchania. Znam ten ból,sam również ustawiam z położenia komunikacyjnego w odsłuchowe😀.Jeszcze dodatkowo targam wielki fotel ,który ustawiam przed kanapą,żeby uciec od ściany za kanapą ,gdzie wzbudzony bas jest bardziej słyszalny. Te kółka u kolegi @AudioTube to zbawienny pomysł przy solidniejszych paczkach😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu @AudioTube. I ładnie,i praktycznie😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu Dawno temu. Inne, ale także ponad 30kg driverów i mdf-u. Targanie w tę i z powrotem. Teraz paluchem odsuwam do ściany. Przy okazji mnóstwo sklejki. Część bardzo niekorzystnie umieszczonej. Wtedy priorytetem była tzw scena. Nie idźcie tą drogą. Dom powinien mieć solidne fundamenty. Doskonale czujecie o czym piszę/myślę. 5 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu 12 minut temu, AudioTube napisał: Przy okazji mnóstwo sklejki. Część bardzo niekorzystnie umieszczonej. Wtedy priorytetem była tzw scena. Nie idźcie tą drogą. Możesz rozwinąć ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu W miejscu odsłuchu ogromne ubytki w paśmie, które moimi obserwacjami ma kluczowy wpływ na całokształt brzmienia, jego wrażenia. Kilkunasto dB spadki w okolicach 50-55 i 70 do 120dB. Każde pomieszczenie inne. Dziwnym zbiegiem problemy te same. Dopóki nie usłyszałem alternatywy i bogactwa informacji, finezji rytmu, oddechu itp w tych najniższych oktawach. Skąd te ubytki? Dlaczego ich nie słyszałem? Dlaczego kładłem głowę na pieńku, że to wzmacniacz, źródło, nawet kolumny winne. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu (edytowany) 16 minut temu, AudioTube napisał: W miejscu odsłuchu ogromne ubytki w paśmie Zgadzam się i tym sie kieruję. Pasmo najważniesze. Ostatnio był u kolega i przytargał Fryderyka ( gramofon). Jakiż był zdziwiony jak uslyszał pelne pasmo. Merryllion lepiej brzmial niz z Qobuza. Edytowano 22 godziny temu przez wtsz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu 35 minut temu, AudioTube napisał: 50-55 i 70 do 120 Oczywiście Hz, oczywiście nie mam pod ręką wykresów. Nie robię ich sam. Robię casting, ufam, płacę i wymagam. Namawiam, gdy jeśli jest kasa i Akustyk z papierami/doświadczeniem lub masz zdolności, umiejętności, odwagę, to zmierz w sweet spot. Ale pomierzyć z „głową”. A potem według jego wskazówek i naszych oczekiwań, bo o to tu chodzi. Żadnych zakupów na pałę, a bo może się uda, bo może coś pomoże. Gdy tych rzeczy nima, to odpuścić ze sklejką, styropianem, wełną itp Zasłony grube, miękkie obicia, ile się da otwartych szafeczek, półeczek i kawałek dywanu wystarczą na pogłos. Gdy słuchasz tylko wiolonczeli, albo Stockfisha nie warto zawracać sobie głowy niczym więcej. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu (edytowany) 19 minut temu, AudioTube napisał: Żadnych zakupów na pałę, a bo może się uda, bo może coś pomoże. Trzeba na "pałe", jeżeli to jest przestrzeń zaprojektowana i akustycznie beznadzieja a akustykę powinno się to robić na etapie budowy. Akustyk musi użyć różnych ustrojów co zmieni przestrzeń uzytkową nie do poznania. Nawet Ecophon to zmiana struktury ściany. Widziałem pomieszczenia, które mają ustroje wbudowane w ściany, ale to bylo projektowane na etapie budowy. Edytowano 21 godzin temu przez wtsz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu 47 minut temu, AudioTube napisał: Żadnych zakupów na pałę, a bo może się uda, bo może coś pomoże. Przesadzasz. My tu prawie wszyscy robimy akustykę "na pałę" i rezultaty są całkiem dobre. To nie apteka. Tolerancją błędu jest bardzo duża. 7 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 21 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 21 godzin temu 6 minut temu, Kraft napisał: My tu prawie wszyscy robimy akustykę "na pałę" Dobrze , ze napisałeś PRAWIE , bo już myślałem , że to o mnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu 58 minut temu, AudioTube napisał: Gdy słuchasz tylko wiolonczeli, albo Stockfisha nie warto zawracać sobie głowy niczym więcej. Czyli już nie robi Ci różnicy jak płyta jest nagrana? Czy właśnie odwrotnie? Bardzo enigmatyczne są Twoje posty :). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu 8 minut temu, tomek4446 napisał: Dobrze , ze napisałeś PRAWIE , bo już myślałem , że to o mnie Była za komuny taka audycja satyryczna. Perypetie męża kołtuna i żony idiotki. Kończyła się tekstem od autorów: " Nie obrażajcie się drodzy widzowie. To nie było w was, tylko o waszych sąsiadach". 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 21 godzin temu, tomek4446 napisał: Piotr , powiem Ci tak , kup najtańszy dyfuzor hybrydowy jaki znajdziesz. Jak chcesz mieć spokój psychiczny, to taki o głębokości 10-11 cm. Z autopsji wiem , że nie ma sensu dopłacać do logo. To tak naprawdę skrzynka wypełniona wełną i nic więcej. To akurat się zgadzam. Masz jakis namiar na tańszy niż ten z linku? Tam jest +100 za grubszy. 21 godzin temu, Kraft napisał: Ja kupiłem takie (tylko z płytą malowaną). Trochę tańsze, ale z klasyczną wełną. Wykonanie bez zastrzeżeń. https://allegro.pl/oferta/dyfuzor-akustyczny-binarny-wood-120x60-6-cm-1-naturalny-panele-maty-akusty-16123410171?bi_s=ads&bi_m=showitem:mobile:top:active&bi_c=ODUwMjdlMTUtZjczNS00YjE5LWFjMzItNGFiZDA1MzI5ZDc0AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=db71ec9d-475c-4923-a949-a116c5f5648f jest to punkt odniesienia. Dzieki Kraft! 14 godzin temu, Grzesiek202 napisał: A ja Ci napiszę: zrób sobie. Jest dużo taniej. Wiem, ale nie mam narzędzi do obróbki drewna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 12 godzin temu, AudioTube napisał: Imponujące. Możesz zamieścić fotkę od przodu? Te dwa panele po lewej stronie z liśćmi mam takie same, aż sprawdziłem czy jeszcze wiszą? Uff są, bo myślałem, że odfrunęły Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 13 godzin temu, AudioTube napisał: Dawno temu. Inne, ale także ponad 30kg driverów i mdf-u. Targanie w tę i z powrotem. Teraz paluchem odsuwam do ściany. Przy okazji mnóstwo sklejki. Część bardzo niekorzystnie umieszczonej. Wtedy priorytetem była tzw scena. Nie idźcie tą drogą. Dom powinien mieć solidne fundamenty. Doskonale czujecie o czym piszę/myślę. Wygląd bajka. 13 godzin temu, AudioTube napisał: W miejscu odsłuchu ogromne ubytki w paśmie, które moimi obserwacjami ma kluczowy wpływ na całokształt brzmienia, jego wrażenia. Kilkunasto dB spadki w okolicach 50-55 i 70 do 120dB. Każde pomieszczenie inne. Dziwnym zbiegiem problemy te same. Dopóki nie usłyszałem alternatywy i bogactwa informacji, finezji rytmu, oddechu itp w tych najniższych oktawach. Można "nadrobić" subwooferem/-ami Wtedy scena kosmos i fundament solidny. Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 40 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Wygląd bajka Miro, połknąłeś haczyk? Nie uwierzę. 40 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Można "nadrobić" subwooferem/-ami Środki/narzędzia do osiągnięcia celu. Jest ich więcej. Istotą jest zrozumienie. Rozwiązania pojawiają a się same. 1 godzinę temu, MMarek napisał: Możesz zamieścić fotkę od przodu? Marku, sytuacja sprzed 4 lat. Nie mam zdjęć z przodu. Liście wiszą na klatce schodowej. Aż nie do uwierzenia, ale tam bardziej się przydały. Jestem częściej tam aniżeli na fotelu odsłuchowym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts