Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
3 minuty temu, fp74 napisał:

Zgadzam się,  ale mi niejeden radził: wrzuc absorbery za kolumny, dyfuzor za plecy.

Jaki dyfuzor za plecy i w jakiej odległości od niego siedzisz?

Absorbery nie zawsze sprawdzają się zaraz za kolumnami, owszem za linią kolumn tak, ale warto nimi  pojeździć wzdłuż tej ściany.

Może się okazać, że inne miejsce jest bardziej optymalne niż to stawianie zaraz za kolumną, a bardzo dużo ludzi tak robi.

Napisano
20 minut temu, DiBatonio napisał:

To zależy w "narodzie" przyjęło się, że więcej znaczy lepiej, nie nie zawsze. Bartek pewno w kontekście pustych scian, czy ko pletnie niezaadoptowanego pomieszczenie. Wtedy grube owszem, sprawdzą się lepiej.

W jakim wypadku cienki jest lepszy ? 3cm ruszy tylko górę, 5cm dodatkowo średnicę, 10cm część dołu, 20cm sporo dołu.

24 minuty temu, DiBatonio napisał:
1 godzinę temu, rajdek napisał:

Panel hybrydowy może jest tym złotym środkiem ?

Nie, nie jest.

Bardzo merytoryczna i konstruktywna odpowiedź. Tyle argumentów pewnie do wielu trafi.

26 minut temu, DiBatonio napisał:

A słyszał o parawanach akustycznych?

Taki absorber na kółkach ? Co miałby wnieść, chyba że dyfuzor.

Napisano (edytowany)
14 minut temu, fp74 napisał:

No ale najlepiej ponoć profesjonalnie wykonane fraktalne

Te oslawione ostatnio i ocmokane fraktale "lepiej" się sprawdzą,  bo patrz ich cena (branża wienajlepiej).

Tak jak napisałeś w małym pomieszczeniu starczą QRD 1D i Schroeder 2D,  tylko znów każde z nich najlepiej sprawdzają się w określonych miejscach. 

Tu jest to samo co z panelami nagminnie stawianymi zaraz za kolumnami, a nie zawsze jest to takie oczywiste.

7 minut temu, rajdek napisał:

Taki absorber na kółkach ? Co miałby wnieść, chyba że dyfuzor.

A co miałby wnieść dyfuzor jako ścianka oddzielająca otwartą przestrzeń ?

Zastanów się,  możesz zapytać też bezpośrednio w branży, która oferuje takie panele.

8 minut temu, rajdek napisał:

Bardzo merytoryczna i konstruktywna odpowiedź. Tyle argumentów pewnie do wielu trafi.

W kontekście tego, że sprawdzałem i wiem, a Ty zgadujesz owszem konstruktywna.

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
5 minut temu, DiBatonio napisał:

A co miałby wnieść dyfuzor jako ścianka oddzielająca otwartą przestrzeń ?

Otwarta przestrzeń działa jak absorber, energia wpada do kolejnych pomieszczeń i ginie. Dyfuzor odzyskałby część energii.

Napisano
1 godzinę temu, rajdek napisał:

Otwarta przestrzeń działa jak absorber, energia wpada do kolejnych pomieszczeń i ginie. Dyfuzor odzyskałby część energii.

Skąd to wziąłeś?

Praktyka pokazuje co innego, całkiem niedawno pisał o tym @Mikelas76

A wspomniane wcześniej panele parawany kiedyś poleciłem koledze z W-wy jak pokazał mi swoje pomieszczenie. Zakupił użył i pięknie podziękował, zresztą nie tylko za to, bo pomagałem mu w innych rzeczach.

Nikt Ciebie nie zmusza, tylko proponuje. 
Albo skorzystasz, albo będziesz stawał okoniem, Twoja sprawa.

Może najpierw poczytaj o tych kotarach/parawanach z absorberów, zapytaj branżę. Mnie nie musisz wierzyć, nawet nie chcę żebyś mi wierzył, ale chociaż odrobinę wysiłku czasem wystarczy. Sprawdzasz w praktyce, albo się wstrzelisz, albo nie i oddasz.
Masz na to 14dni.

Napisano
3 minuty temu, DiBatonio napisał:

Skąd to wziąłeś?

Zapytaj jakiegokolwiek akustyka. Chyba wiesz że akustyka to wpływ pomieszczenia. W wolnej przestrzeni akustyki nie ma.

4 minuty temu, DiBatonio napisał:

Praktyka pokazuje co innego, całkiem niedawno pisał o tym @Mikelas76

Bardzo ciekawe że to wspominasz, z tego co pamiętam kolega pomijał otwartą przestrzeń myśląc że nie istotna, jak wstawił dyfuzor dużo dobrego wniósł przekierowując część energii.

Napisano
4 minuty temu, rajdek napisał:

Zapytaj jakiegokolwiek akustyka. Chyba wiesz że akustyka to wpływ pomieszczenia. W wolnej przestrzeni akustyki nie ma.

Serio ?

🤦🏻

Ta wolna przestrzeń o której mówisz i tak jest zamknięta ścianami, nie myl tej przestrzeni do przestrzeni na wolnym powietrzu.

Mieszasz i mylisz cały czas pojęcia i tematy akustyczne.

Napisano
1 minutę temu, DiBatonio napisał:

Ta wolna przestrzeń o której mówisz i tak jest zamknięta ścianami

I tu liczy się jak daleko te ściany, im niższa częstotliwość tym dłuższa fala która może wrócić, osłabiona ale jednak i tu absorber może ją jeszcze osłabić albo wygasić. Dobra to tylko teoria a Ty wiesz swoje.

Napisano
6 minut temu, rajdek napisał:

Bardzo ciekawe że to wspominasz, z tego co pamiętam kolega pomijał otwartą przestrzeń myśląc że nie istotna, jak wstawił dyfuzor dużo dobrego wniósł przekierowując część energii.

Nie znasz szczegółów u Michała, poza tym tam już jest adaptacja akustyczna.

A my mówimy o sytuacji bez niej, zresztą wcześniej pisałem nie ma uniwersalnej reguły stosowania ustrojów, bo tak naprawdę każde pomieszczenie jest indywidualne.

Przykładem jest wspomniane przeze mnie stawianie paneli zaraz za kolumnami powielane przez wszystkich, bo ktoś tak postawił i już, to ja też i już.
Ale skutek może być inny.

1 minutę temu, rajdek napisał:

I tu liczy się jak daleko te ściany, im niższa częstotliwość tym dłuższa fala która może wrócić, osłabiona ale jednak i tu absorber może ją jeszcze osłabić albo wygasić. Dobra to tylko teoria a Ty wiesz swoje.

Myślenie zero/jedynkowe.

To, że 20Hz ma długość fali 17m, to nie znaczy, że ona się nie odbija, albo nie nanosi z odbitą falą (interferencja). 

Wysokie tony dla 20kHz mają długość 1,7cm, czy to oznacza, że musisz tak blisko kopułki siedzieć? 
Dla niskich częstotliwości ściana nie jest żadna przeszkodą, ale można ją osłabić tak jak napisałeś zresztą.

Nie każda otwarta przestrzeń jest taka sama, u jednego to będzie wąskie przejście do korytarza, u innego zupełny brak ściany będące przejściem do kolejnego pomieszczenia.

W jednym przypadku zadziała jak BR w kolumnie u innego jak jedno wielkie pomieszczenie 50m lub więcej.

Ostatnio ktoś napisał, że otwarcie okna jest najlepszym absorberem, totalna bzdura. Bardziej bas refleksem 🤭

Napisano
33 minuty temu, DiBatonio napisał:

Ostatnio ktoś napisał, że otwarcie okna jest najlepszym absorberem, totalna bzdura

Zależy w którą stronę okno się otwiera :)

Wstawianie mobilnego absorbera w wolnej przestrzeni gdzie mam 3,5m do ściany bocznej nie przekonuje mnie w żaden sposób.

Napisano (edytowany)
11 minut temu, rajdek napisał:

Wstawianie mobilnego absorbera w wolnej przestrzeni gdzie mam 3,5m do ściany bocznej nie przekonuje mnie w żaden sposób.

Ty mówisz o panelu, a ja o parawanie, czy ekranie akustycznym. Te są większe, szersze i wyższe.

Poczekaj, może pokażę. 😉

https://asound.pl/pro-felt-s-3/

Tu masz wszystkie w jednym miejscu :

https://asound.pl/akustyka-pomieszczen/parawany-akustyczne/

Zapytaj, może da się zamówić, a jak się nie sprawdzi oddać.

Chyba, że będzie to pod indywidualne zamówienie/projekt to ze zwrotem może być problem.

Tylko ja cały czas w tej dyskusji  miałem na myśli takie właśnie, a Ty pewno panele 100x50 😉

Edytowano przez DiBatonio
Napisano (edytowany)

Ciekawie to wygląda, oczywiście cena bardzo zachęcająca. Lewą kolumnę mam 1,3m od drzwi balkonowych tutaj dobrze mogło by zrobić.

Edytowano przez rajdek
Napisano
19 godzin temu, KrólKiczu napisał:

Jeśli masz kłopot z czytelnością sceny, może warto zadbać o pierwsze odbicia. Albo wysunąć kanapę do przodu i słuchać w "bliskim" polu, redukując wpływ pierwszych odbić

Z wysunięciem sweet spota do przodu/średnio bliskie pole, to może być bardzo korzystne posunięcie.
Sebastian, dodam od siebie, ponieważ sprawdziłem u siostry w 5 na 7 mtr salonie, że kiedy zbliżyliśmy do siebie kolumny z około 3 na max 2 mtr i mniej agresywnie na uszy, to obojgu nam opadły szczęki. W tym konkretnym przypadku to Xavian Perla. Od kilku lat kolumny tak właśnie stoją i siostra zadowolona, ponieważ priorytetem dla niej jest wrażenie „naturalnej” wielkości źródeł pozornych. Każdy driver inaczej „sypie”. 
Warto popróbować.

@rajdek namawiam Cię, byś nie dogracał salonu. To na co patrzysz, ma lub może mieć wpływ na to jak odbierasz brzmienie/wrażenie. 

Jednocześnie gorąco namawiam do wypożyczenia ze sklepu/kolegi kilku paneli z wełny  i gdy żona na zakupy/koleżanka, poszurał kolumnami i sweet spotem. Choć prostym/lekkim stołkiem.

Napisano (edytowany)

Nowe wyzwanie - hybryda na bazie wycinka walca z pustką wewnętrzną. 60x100 cm. 100%  drewno. No to zaczynamy.

@lpomis - mówiłem, że będzie mniej dziur.😋 A przynajmniej mniejsze.

IMG_20250307_214427.jpg

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)

Tak sobie myślę, żeby zrobić ,,w mahoniu,,😋. A co mi tam. Mam do wyboru forniry dąb, mahoń, drewno różane i palisander. 

@DiBatonio - tak , będą gięte. Najpierw moczone, nie za dużo żeby nie popękały, a potem opinane na szablonie. Dopiero potem montowane na ścianach bocznych. Ściana czołowa to sklejka gr 4 mm.

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)
Dnia 26.02.2025 o 13:13, Mikelas76 napisał:

Temat sie ładnie rozwija, cieszy to ze mamy coraz wiecej świadomych użytkowników na forum. 

To ja też się pochwalę. Udało mi się w końcu przekonać małżonkę do ostatniej fanaberii w salonie. A tak to u mnie teraz wygląda, ostateczna adaptacja.

IMG_20250226_130853.jpg

Byłem wczoraj u Michała "posłuchać sufitu". Moim zdaniem system jako całość (sprzęt + akustyka) jest na bardzo, bardzo wysokim poziomie. Słuchałem muzyki z dużą przyjemnością. W mój gust trafia w 100%.

Edytowano przez Maciek12325
Napisano

No i przyszły dwa absorbery 90x70 od Addictive Sound z Basoteciem. Wykonanie z własną grafiką na najwyższym poziomie.  Różnica już jest slyszalna w salonie, teraz trzeba będzie oswajać żonę z nastepnymi.