Rega Napisano 9 czerwca Napisano 9 czerwca To stan surowy. Docelowo będą dużo ładniejsze. Niestety, robię to wszystko WYŁĄCZNIE do użytku własnego. Nie chcę narażac się znanej firmie. 1 Odpisz, cytując
Rega Napisano 16 czerwca Napisano 16 czerwca (edytowany) Prace (prawie) zakończone. Jeszcze tylko powtórne lakierowanie. Na zdjęciach grubość wełny, Owijanie wełny fizeliną, wkładanie membrany - listwa poprzeczna (umieszczona w środku długości ustroju) pełni funkcję taką jak ,,dusza,, w skrzypcach, ściana tylna oraz stan końcowy po pierwszym lakierowaniu. Zdjecia wiszących na ścianie za kilka dni - najpierw muszę zrobić przemeblowanie akustyczne😉 Edytowano 16 czerwca przez Rega 8 2 Odpisz, cytując
rajdek Napisano Niedziela o 07:21 Napisano Niedziela o 07:21 3 dni malowania, 15min klejenia. 8 4 Odpisz, cytując
audiowit Napisano Niedziela o 18:40 Napisano Niedziela o 18:40 Byłem ciekaw ale nie znalazlem. Rajdek, jakiego panstwa to jest flaga? 1 Odpisz, cytując
rajdek Napisano Niedziela o 18:50 Napisano Niedziela o 18:50 Flaga mojego autorstwa, teak-orzech-mahoń. 2 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu @rajdek pisz jak wrażenia z pierwszych odsłuchów. Wszystko na plus czy dostrzegasz jakieś wady? Co się zmieniło? Rozumiem, ze zawiesiłeś za plecami? Co to za model? Odpisz, cytując
rajdek Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu @lpomis to jest 15 paneli z surowego świerka 32x32cm klocki do 10cm bok 4cm. Za plecami odsłuch z 70cm. Pierwszy dzień byłem trochę zmieszany, odczułem osłabienie energii i spowolnienie. Zanim zamocowałem na stałe wracając do odsłuchu bez, dźwięk atakował mnie ostro i punktowo i nie mogłem już wrócić do tego. Największe zaskoczenie to mod na 50hz został mocno rozproszony. Góra pasma stała się łagodniejsza i ocieplona, całościowo dźwięk stał się przyjemniejszy w odbiorze. Scena stała się bogatsza i bardziej zagęszczona, całość bardziej precyzyjna szczególnie dół pasma który również stał się nieco twardszy. Namacalność i lokalizacja źródeł pozornych znacznie się poprawiły. Uczucie większej pełności i dłuższe wybrzmienia. Całościowo OLBRZYMI POZYTYW! 5 1 Odpisz, cytując
rajdek Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Dodam jeszcze że teraz Rubicony pracują w trybie z otwartym bass refleksem (strojony na 42,5Hz). Bez dyfuzora niezależnie od odsunięcia kolumn i miejsca odsłuchu otwarcie powodowało dudnienie. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) 11 godzin temu, rajdek napisał: @lpomis to jest 15 paneli z surowego świerka 32x32cm klocki do 10cm bok 4cm. Największe zaskoczenie to mod na 50hz został mocno rozproszony. 10 minut temu, rajdek napisał: Dodam jeszcze że teraz Rubicony pracują w trybie z otwartym bass refleksem (strojony na 42,5Hz). Bez dyfuzora niezależnie od odsunięcia kolumn i miejsca odsłuchu otwarcie powodowało dudnienie. Bardzo ciekawe. @Bartek Chojnacki potrafisz to wyjaśnić? 11 godzin temu, rajdek napisał: Za plecami odsłuch z 70cm. A nie zmieniłeś przy okazji miejsca odsłuchu? Nie odsunąłeś go od tylnej ściany? Edytowano 6 godzin temu przez Kraft Odpisz, cytując
rajdek Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) 40 minut temu, Kraft napisał: A nie zmieniłeś przy okazji miejsca odsłuchu? Nie odsunąłeś go od tylnej ściany? Bez dyfuzora, tryb zamknięty: 30cm od ściany - pobudzony mod 70cm - zdecydowana poprawa Bez dyfuzora, tryb otwarty: 30cm - po prostu masakra 70cm - lekkie dudnienie Z dyfuzorem, tryb otwarty: 30cm - lekkie dudnienie 70cm - perfekt Dla mnie to również bardzo ciekawe, biorąc pod uwagę że dyfuzor działa teoretycznie najefektywniej w okolicy 2-4kHz. Info od SI. Jego struktura (sztywność, masa) sprzyja rezonansowi w niższych częstotliwościach. To może sprawić, że działa jak bierny pochłaniacz niskich częstotliwości. Zamocowanie dyfuzora zmieniło warunki rezonansowe pomieszczenia. Dodanie dużej struktury jak dyfuzor może zmienić geometrię pomieszczenia (np. skrócić lub wydłużyć efektywną długość fali stojącej), rozbić fale stojące w sposób mechaniczny, nawet jeśli nie dochodzi do „dyfuzji” w sensie fizycznym, usunąć odbicie od ściany, które wcześniej podbijało dany mod. Jeśli np. dyfuzor znajduje się na tylnej ścianie za słuchaczem, mógł zmniejszyć efektywność odbicia niskiej częstotliwości, przez co zmniejszyło się wzmocnienie w tym paśmie. Dodatkowa masa / struktura działa jak pasywny tłumik. Duża, drewniana struktura może tłumić dźwięki przez lekką konwersję energii na ciepło (np. poprzez mikrodrgania), przesunięcie fazowe części fali odbitej, co może skutkować wygaszaniem na konkretnych częstotliwościach. Efekt psychoakustyczny Jeśli zmiana była oceniana subiektywnie (na słuch), warto też brać pod uwagę zmiany w czasie wybrzmiewania (RT60) na różnych pasmach, które mogą wpływać na wrażenie obecności lub braku „buczenia”, zmniejszenie harmonicznych wyższych niż 50 Hz, co może „odchudzić” mod. Pomieszczenie nierównomierne, powierzchnia 24m2, wysokość 2,65m, odległość między przednią i tylną ścianą 3,5m. Edytowano 6 godzin temu przez rajdek Odpisz, cytując
Bartek Chojnacki Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu taaaak mam dwie teorie na ten temat, bo też już nie pierwszy raz słyszę o efekcie takim że ludzie wieszają dyfuzor a potem im mod redukuje. Po pierwsze, to na pewno nie jest rozproszenie i dyfuzor tego nie rozprasza, wszystko co wiemy o zjawisku rozpraszania wyklucza możliwość rozproszenia tak niskich częstotliwości tak małą strukturą, w dodatku siedząc 70 cm od niej, więc to bym zostawił Odpowiedź od SI jest w większości bez sensu, taki bełkot trochę o wszystkim, ale w jednym ma rację że to raczej na pewno zjawisko pochłaniania. I teraz są dwie opcje: 1. albo sama struktura swoją masą i sposobem zamocowania działa jako rezonator płytowy i zupełnie przez przypadek wyszło na to, że działa również w paśmie problematycznego rezonansu, więc pochłaniając ten zakres pomaga. To jest możliwe bo jakby nie patrzeć tyle drewna to spora masa i może zejść na zakres ok. 50 Hz 2. moim zdaniem bardziej prawdopodobne, struktura na ścianie zwiększyła masę samej ściany, tego na czym wisi, i przesunęła jej częstotliwość rezonansową niżej, przez co lepiej pochłania niskie częstotliwości. Jest to bardziej prawdopodobne, bo mówimy tutaj o całej ścianie jako pochłaniaczu płytowym (co np. robię projektując adaptację, tylko wtedy świadomie liczę konkretne materiały żeby stłumić konkretne mody) i to już jak najbardziej może wywołać konkretną zmianę w kontekście redukcji rezonansu. To może jeszcze @rajdek doprecyzować, bo ten punkt jest dużo bardziej prawdopodobny jeśli ściana na której to wisi jest w miarę lekka, jakaś lekka cegła lub ceramika, a jak GK to już moim zdaniem pewnik że to ta kwestia 2 Odpisz, cytując
rajdek Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, Bartek Chojnacki napisał: doprecyzować, bo ten punkt jest dużo bardziej prawdopodobny jeśli ściana na której to wisi jest w miarę lekka, jakaś lekka cegła lub ceramika, a jak GK to już moim zdaniem pewnik że to ta kwestia Ściana z bloczka komórkowego Ytong i tynk gipsowy lekki. Poniżej dyfuzora narożnik za nim panel 15cm wełny 120x60, w rogu ćwierć walec z pianki, pojemnik narożnika wypełniony kołdrą i poduszkami z wełny wielbłądziej. Odpisz, cytując
Bartek Chojnacki Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu no to tak pół na pół, bloczek komórkowy to jednak też dość lekka przegroda możliwe też że to połączenie obu opcji o których pisałem Odpisz, cytując
rajdek Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @Bartek Chojnacki a czy rodzaj drzewa na jakiś wpływ? Świerk, modrzew, buk, dąb. Odpisz, cytując
Bartek Chojnacki Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu na rozpraszanie nie ma żadnego, kiedyś byli u nas goście z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu i sprawdzali to może mieć na pochłanianie, ale bardzo mały, a dyfuzory i tak się lakieruje (tj. powinno się) - więc jeśli jest dyfuzor dobrze polakierowany, to praktycznie nie ma żadnego znaczenia z jakiego jest drewna, tj nie ma to znaczenia akustycznego jeśli chodzi o to zjawisko które rozpatrujemy tutaj, u Ciebie, czyli kwestię redukcji modu - to już ma znaczenie bo ważna jest masa tego dyfuzora, inne drewno, inna masa, więc jakbyś to zrobił z bardzo lekkiego drewna to by się mogło okazać że nie ma wystarczającej masy albo nie dociązyło wystarczająco ściany żeby działać na ok. 50 Hz Odpisz, cytując
rajdek Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Waga 1m3 w kg w stanie powietrznosuchym (czyli ok. 15% wilgotności) Sosna 550 Świerk 470 Jodła 450 Modrzew 690 Dąb 710 Buk 730 Brzoza 650 Olcha 530 Osika 440 Grab 830 Sporo dyfuzorów jest zrobionych z buka, czyli nie ma sensu jak ktoś nie chce mocno obciążać ściany, a styrodur itp. nie zadziałał by, za to zapewne lepsze na sufit. @Bartek Chojnacki można napisać o farcie w moim przypadku, czy jest w tym jakaś reguła? Odpisz, cytując
Bartek Chojnacki Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @rajdek to zdecydowanie fart w Twoim przypadku chociaż może nie aż tak duży. Generalnie jest szansa na to, że takie działanie tworzy absorber o dość szerokim spektrum pochłaniania, czyli np. cały zakres 30-60 Hz, nie jakoś bardzo mocno czyli pewnie max. pochłanianie typu 0.5 / 0.6 ale to zdecydowanie wystarcza żeby złagodzić taki mod i ew. gdyby częstotliwość była inna - to też by pomogło chwilowo nie mam więcej dowodów na to niż tylko takie trochę teoretyzowanie i w sumie nie mam za bardzo konkretnego pomysłu jak to udowodnić. Mam jeden, ale średni, bo generalnie zmierzenie pochłaniania w tak niskich częstotliwościach jest bardzo trudne, ale może się uda policzyć. Chwilowo nie mam na to czasu, więc pewnie musze poszukać studenta na to i pewnie termin wykonania to bardziej połowa 2026 Odpisz, cytując
Recommended Posts