Skocz do zawartości

Kable Głośnikowe/ RCA Jasper 18 + Denon 2500ne

Recommended Posts

Napisano

@KraftMoże inaczej, nie dbam o to co ma wzmak w środku, jeśli jest tam kabel za 10 zł i jest to jakoś dobrze skonstruowane tak, iż daje przyjemny dźwięk to nie widzę w tym problemu, zaś jeśli ten sam kabel podłączymy pod kolumny i wzmak i jest kicha, a wymianka przykładowo na Wilsona daje poprawę no to helloooo.Zworki mam oryginalne i nie mam zamiaru ruszać tego elementu. 

@GarganNie obrażam się, daj spokój, chciałem dzisiaj posłuchać tego denka, ale nie mieli jeszcze na stanie co do srebra to raczej rozjaśnia, więc nie mój dźwięk.

@RegaWspomniales, że skrętka może zabrzmieć lepiej niż drogi kabel i ja się z tym zgadzam, ale żeby wypożyczać lub mniej więcej w coś wcelować to jeszcze trzeba wiedzieć w co, jeśli u kogoś dobrze zagrało, a może nawet ktoś ma jaspery lub denka to imo polecenie nie jest czymś złym, przecież tych kabli jest od groma.

Dzisiaj odsłuchałem inny model Jasperow i też słyszałem te eski również na klipschach i polkach, może jestem jakiś przewrażliwiony w tym aspekcie, jak zmienię pokój to dopiero będę kombinował Posłuchałem też nowej serii Diamondow i nowe zmiany w dźwięku są dla mnie totalnie nieakceptowalne, wypchnęli wokal, kolumna jakby straciła ten fajny czar. 

Napisano
Dnia 28.09.2024 o 12:57, Gargan napisał:

A Yelka u Ciebie syczy? Jeśli w refrenie masz kilka razy "narisui mne..." to wiadomo, że będzie trochę sykać. Taki język. Ja to śpiewając syczę bardziej 😀

U mnie np. wcale nie syczy ;) 

Napisano
Dnia 28.09.2024 o 13:21, kaczadupa napisał:

Powiedz to swoim Kolegom z pracy. To będzie dowcip roku

Życzę Ci, żebyś więcej interesował się muzyką, a mniej moim życiem (łagodnie przypominam, że to nie ono jest tematem wątku). Prywatnie nie widzę potrzeby mieszania tzw. "nauki" do audio. Wystarczą mi własne odczucia - ostatnio dość przyjemne. :) 

Jeśli jednak ktoś zapatruje się na to inaczej, to zachęcam do lektury (oprócz linku, podaję też plik w wersji "last draft").

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0003682X23003055

@MariuszZ - może Ciebie to zainteresuje. Między innymi, autor potwierdza nasze własne obserwacje dot. pamięci krótkoterminowej i długoterminowej w audio.

The_Human_Auditory_System_and_Audio.pdf

Napisano
16 minut temu, Rafał S napisał:

Życzę Ci, żebyś więcej interesował się muzyką, a mniej moim życiem

FB_IMG_1727640978167.jpg

17 minut temu, Rafał S napisał:

Prywatnie nie widzę potrzeby mieszania tzw. "nauki" do audio. Wystarczą mi własne odczucia - ostatnio dość przyjemne. :) 

Aż chce się napisać przykład z życia jak to meloman słyszący audiovoodoo nie słyszał, że ma uszkodzony głośnik. 

Napisano
16 minut temu, kaczadupa napisał:

Aż chce się napisać przykład z życia jak to meloman słyszący audiovoodoo nie słyszał, że ma uszkodzony głośnik. 

To do mnie? 

Tak, nie słyszałem awarii wysokotonowego na którą wskazały pomiary Umikiem. Głośnik miał w jakimś zakresie (ztcp około 2- 3kHz) 10x wyższe zniekształcenia niż w 2 kolumnie. 

Nowy głośnik grał za to na początku przed wygrzaniem około 5dB ciszej i to było doskonale słyszalne - szlag mnie trafiał przez blisko dwa miesiące, zanim się w miarę wyrównały.