kaczadupa Napisano Środa o 20:41 Udostępnij Napisano Środa o 20:41 Dzięki @RoRo Żałosne .... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano Środa o 20:45 Udostępnij Napisano Środa o 20:45 3 minuty temu, kaczadupa napisał: Dzięki @RoRo Żałosne .... Może cały wątek ma usunąć? Bo niefajny 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Środa o 20:51 Udostępnij Napisano Środa o 20:51 5 minut temu, Dedal napisał: A może dlatego że , filozofujesz i Twój wpis jest komiczny jeśli wiem jak wyglądały ostatnie lata w Twoim wykonaniu . To Ci nie przyszło do głowy ? Czytam perypetie ,forumowicza z pojęciem, a nie Twoich wpisów by zabłysnąć. Dobrze, napisz jakie jest Twoje zdanie o całej sytuacji a nie ewidentnie szukasz zaczepki i niby grzecznie ale co wpis to mocniej starasz się mnie sprowokować do tego co lubisz robić na forum najbardziej. Nie dam się Wam wciągnąć chłopaki... 3 minuty temu, marcinmarcin napisał: Może cały wątek ma usunąć? Bo niefajny 😁 Nie wymyślaj, nikt tego tutaj nie napisał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano Środa o 20:56 Udostępnij Napisano Środa o 20:56 2 minuty temu, kaczadupa napisał: Nie wymyślaj, nikt tego tutaj nie napisał. To po co tu sprzątanie? BTW, nie ja wymyśliłem że kiepski sprzęt to nie gra w super akustyce 🙂 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Środa o 20:58 Udostępnij Napisano Środa o 20:58 1 minutę temu, marcinmarcin napisał: To po co tu sprzątanie? Widzę, że zupełnie nie zrozumiałeś... Roro z pewnością zrozumiał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano Środa o 20:59 Udostępnij Napisano Środa o 20:59 (edytowany) Widzisz ,i Ty wiesz co ja lubię najbardziej 🤨 Szanowny @RoRo trzeba tu oczyścić temat . Dziekuje. Edytowano Środa o 21:00 przez Dedal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Środa o 21:03 Udostępnij Napisano Środa o 21:03 Widzę, kto szuka zaczepki. Oczywiście odpowiedź z mojej strony na zaczepki jest karygodna za co Pana Dedala przepraszam. Dobranoc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano Środa o 21:08 Udostępnij Napisano Środa o 21:08 Przyjmuje przeprosiny, i więcej tego nie rób Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Środa o 21:14 Udostępnij Napisano Środa o 21:14 (edytowany) 1 godzinę temu, regorx xroger napisał: Podejrzewam, że jesteś w mniejszości, bo ta większość z reguły tematem akustyki zajmuje się wyłącznie na forum i powtarza to co napisał ktoś inny uznany za atorytet. Ja poprawę brzmienia uzyskiwałem poprzez usuwanie tych wszystkich pewniaķów. Acha mam do sprzedania ponad 20 takich dyfuzorów drewnianych pomalowanych ;). Miały być zamontowane na tylnej ścianie, ale nie było już po co. To prawda. Trzeba jeszcze pamiętać, że każde pomieszczenie trzeba traktować indywidualnie. To co sprawdzi sie u mnie na tylnej lub bocznych ścianach nie musi się sprawdzić u kogoś innego. Wieszanie różnych dyfuzorów, czy paneli bez opamiętania wcale nie musi pomóc, bywa, że zaszkodzi. Ostatnio furorę robią jakieś dyfuzorki ze styroduru, kilka osób zanabyło, bo się naczytali i myślą, że złapali pana boga za nogi. Tak to już jest. 😉 Wg mnie odwaliłeś kawał dobrej roboty 👍 Edytowano Środa o 21:18 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano Środa o 21:41 Udostępnij Napisano Środa o 21:41 5 godzin temu, regorx xroger napisał: Żeby była jasność - nie mam zamiaru szukać winnego chyba, że siebie. Raczej mam nadzieje pomóc przyszłym adaptatorom w uniknięciu moich błędów i podzielić się moimi wnioskami. Z drugiej strony satysfakcja z postępów i zmian, że się zrobiło coś samemu, jest czymś pozytywnym i bezcennym. Po tym wszystkim nie czułem specjalnie frustracji już od czasu przeniesienia kolumn na ścianę bez wełny, kiedy to pojawiła się nadzieja na dobre absorbujące granie. Bardzo fajny wątek-gratuluję Autorowi obszernych opisów i odpowiedniej dokumentacji, nauki i doświadczenia, a w efekcie pozytywnych wyników. Dziękuję że chciało Ci się opisać dokładnie sytuację i Twoje wnioski. Jak wcześniej napisał DiBatonio "odwaliłeś kawał dobrej roboty 👍" 😎 Natomiast kilku Kolegów proszę by się ciut uspokoili w komentarzach i nie robili zamieszania w tym ciekawym wątku. Pozdrawiam PS. Na razie niczego jeszcze tu nie usuwałem (mam madzieję od teraz nie będę musiał), więc o co chodzi? 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano Czwartek o 06:52 Udostępnij Napisano Czwartek o 06:52 (edytowany) Czy to jest finalne ustawienie miejsca odsłuchu? Kanapa na zdjęciu jest przesunięta do tyłu względem projektu. Edytowano Czwartek o 06:53 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
regorx xroger Napisano Czwartek o 07:43 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 07:43 9 godzin temu, Kraft napisał: Czy to jest finalne ustawienie miejsca odsłuchu? To co widzisz na zdjęciu to stara wersja przed przebudową. Obecnie na tej ścianie jest Pianka HDS i płyty perforowane drewnopochodne 8mm grubości - te co widać na suficie. Słusznie zauważyłeś, że kanapa jest przesunięta do tyłu. Na tamtym ustawieniu było to najbardziej optymalne miejsce, które udało mi się znaleźć jednak zamiast moda - przesuwając kanapę jeszcze do tyłu mieliśmy zanik basu i to miejsce to było tak pomiędzy... ogólnie tak było źle i tak niedobrze.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano Czwartek o 08:08 Udostępnij Napisano Czwartek o 08:08 Ok. A możesz wrzucić zdjęcia, jak to wszystko wygląda finalnie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
regorx xroger Napisano Czwartek o 15:14 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 15:14 7 godzin temu, Kraft napisał: Ok. A możesz wrzucić zdjęcia, jak to wszystko wygląda finalnie? Proszę bardzo 6 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano Czwartek o 15:20 Udostępnij Napisano Czwartek o 15:20 Robi wrażenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
regorx xroger Napisano Czwartek o 15:47 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 15:47 26 minut temu, Kraft napisał: Robi wrażenie. Miło mi🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano Czwartek o 16:20 Udostępnij Napisano Czwartek o 16:20 Kiedyś zadałem pytanie czy adaptować pomieszczenie pod konkretny sprzęt i zostałem lekko zbesztany, że to pomieszczenie ma być uniwersalnym stanem zero, nie psującym brzmienia, a sprzęt wartością dodaną, kreującą muzykę. Ale z pierwszego wpisu kolegi autora wątku wynika jednak, że producent kolumn sam wskazał zalecenia co do sposobu adaptacji akustycznej (za kolumnami żywo, za słuchaczem pochłanianie czyli odwrotnie niż to pierwotnie wykonano). No więc jak to jest? Robimy adaptację niejako uniwersalną czy jednak pod konkretny sprzęt. Czy aby na pewno po zmianie kolumn nic nie musicie robić bo akustyka już jest przecież ogarnięta czy jednak coś trzeba za każdym razem poprawić? To z kolei nasuwa pytanie, czy autor projektu znał ten sprzęt (tzn wiedział o nim) itd itd. No ale to trzeba by poznać jego stanowisko. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
regorx xroger Napisano Czwartek o 16:53 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 16:53 (edytowany) Moim zdaniem robimy uniwersalną - po prostu fachowcy z Focala napisali coś co jest dla nich oczywiste, bo zapewne mieli okazję przerabiać różne scenariusze. Czyli do głośników grających do przodu ścianę za głośnikami zdecydowanie zostawić żywą, a dla głośników grających do tyłu (typu dipol, otwarte, czy dookólne) bezapelacyjnie żywą Sprzęt był znany, skompletowany jeszcze przed budową sali Edytowano Czwartek o 18:33 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano Czwartek o 17:05 Udostępnij Napisano Czwartek o 17:05 (edytowany) Nie sądzę żeby to było oczywiste, bo gdyby tak to nie pisaliby o tym w instrukcji, po drugie dlaczego inni producenci kolumn nie podają takich zaleceń, a na pewno nie wszyscy, po trzecie jest to oczywiście sprzeczne z założeniami systemu LEDE, który jak sądzę nadal ma się świetnie i jest z powodzeniem stosowany. Jest oczywiście jednym z rozwiązań ale przykład Twoich kolumn wyklucza jego zastosowanie. Przeczy to zatem idei uniwersalnego adaptowania pomieszczeń. Po czwarte, system LEDE, który u Ciebie pierwotnie się pojawił znajduje zastosowane tylko do układu stereo, a nie wielokanałowych i sorround. Ps. Wynikałoby z tego, że ani Ty ani projektant nie sprawdziliście zawczasu zaleceń producenta kolumn. Czyj to błąd to już nie moja rzecz. Ale na pewno poważny. Edytowano Czwartek o 18:33 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano Czwartek o 18:46 Udostępnij Napisano Czwartek o 18:46 Dnia 9.04.2025 o 20:15, audiowit napisał: Na sciane za kolumnami polecam dyfuzory. Natomiast za plecami absorbuję. Kurde Witold, zaskoczyłeś mnie tym twierdzeniem. Z Twoich wcześniejszych wpisów wnioskowałem, że jesteś generalnie przeciwnikiem absorberów ("bo zabierają życie muzyce"). A tu piszesz, że za plecami absorbujesz. To jakaś niedawna zmiana podejścia, czy co? Opisz może, jak u Ciebie faktycznie wygląda ten tył pomieszczenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
regorx xroger Napisano Czwartek o 18:51 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 18:51 Wg mnie nie co do tego dorabiać filozofii. Ja lubię proste rozwiązania. Nie mam pojęcia co to system LEDE. Kolumny obecnie produkowane mają taką samą zasadę działania - mają tweeter, który gra do przodu, środek, który odbija się również od ścian za głośnikami i subbas, który promieniuje dookólnie. Wygłuszając ścianę tak jak ja to miałem zrobione - pochłonięte zostało to co tworzy obraz muzyczny - wybrzmiewanie instrumentów i odpowiedni pogłos sprawiają, że muzyki się chce słuchać. Fakt, że dopiero zacząłem się szczegółowo zagłębiać w temat po fakcie, ale wcześniej zadawałem pytania kilkukrotnie - czy na pewno mam tak zrobić - czy wełna nie powinna być na ścianie za słuchaczem - czy nie ma to znaczenia. Pan Bartłomiej swoją pewnością odpowiedzi wtenczas zdawał się wiedzieć co mówi i ja tego nie kwestionowałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano Czwartek o 19:28 Udostępnij Napisano Czwartek o 19:28 Można było skrócić całą opowieść do tego , że nie przeczytaliście instrukcji i machneliscie pokój odwrotnie niż należało. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano Czwartek o 20:10 Udostępnij Napisano Czwartek o 20:10 42 minuty temu, fp74 napisał: że nie przeczytaliście instrukcji i machneliscie pokój odwrotnie niż należało. Instrukcje są dla mięczaków Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano Czwartek o 20:19 Udostępnij Napisano Czwartek o 20:19 (edytowany) 1 godzinę temu, Kraft napisał: Kurde Witold, zaskoczyłeś mnie tym twierdzeniem. Z Twoich wcześniejszych wpisów wnioskowałem, że jesteś generalnie przeciwnikiem absorberów ("bo zabierają życie muzyce"). A tu piszesz, że za plecami absorbujesz. To jakaś niedawna zmiana podejścia, czy co? Opisz może, jak u Ciebie faktycznie wygląda ten tył pomieszczenia. Jestem przeciwnikiem przegłuszania pomieszczeń i zabieraniu energii dźwiękowi. Czasem mam wrażenie, że forumowicze znaja tylko absorbery. Dlatego uczulam przed przegluszeniem. Natomiast nie można zapominać o odpowiednim czasie pogłosu. Mam od zawsze ( od kiedy przejołem jedno pomieszczenie na pokój muzyczny) okno wysłoniete grubym pluszem bawelnianym. Zresztą wklejałem niejednokrotnie zdjecia pokoju odsluchowego gdzie to dobrze widać. Niejednokrotnie tez doradzałem uzytkownikom tego forum tego typu rozwiazanie, przy duzych powierzchniach okiennych. Odradzalem natomiast kurtyny akustyczne, które są tak naprawdę chwytem marketingowym. Wystarczy plusz. Generalnie mam 3 sciany dyfuzorow. Tak około 70% pokrycia + dyfuzja 50% sufitu i 1 ściana absorbcji + podloga dywan około 25%, w kluczowym miejscu. Pomieszczenie jest dość zywe ale nie mam problemow z echem czy pogłosem. Z modami walczyłem tylko ustawieniem sprzętu. Nie posuwałem sie do tak radykalnych krokow jak autor wątku. Plus 4 bastrapy membranowe na mod w okolicach 70hz. Oczywiscie one tylko niwelują ten mod. Trzeba posunąć się naprawde do radykalnych krokow chcac walczyć z falami ponizej 150hz. 23 minuty temu, tomek4446 napisał: Instrukcje są dla mięczaków Dla dziewczyn Myślę, że instrukcje ustawienia kolumn są podobne przy klasycznych skrzyniowych konstrukcjach. Nie doszukiwałbym sie tu błędu. Edytowano Czwartek o 20:21 przez audiowit 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano Piątek o 03:20 Udostępnij Napisano Piątek o 03:20 7 godzin temu, fp74 napisał: Można było skrócić całą opowieść do tego , że nie przeczytaliście instrukcji i machneliscie pokój odwrotnie niż należało. 7 godzin temu, tomek4446 napisał: Instrukcje są dla mięczaków No ,koledzy ,nie spłaszczajmy arcyciekawego tematu do instrukcji skrzynek.😁.Z drugiej strony ,instrukcja i praktyka pokazały, że słusznie się czepiacie 😁. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts