Rafał S Napisano Poniedziałek o 12:15 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 12:15 55 minut temu, lpomis napisał: Montowałeś już swoje nowe ustroje @Rafał S czy jeszcze rozważasz jak je umieścić? Mam już na suficie ponad 4m2 Artnovion Myron E. Zrezygnowałem z DC3 po uwagach Michała i Jacka i po porównaniu charakterystyk obu dyfuzorów. https://vicoustic.com/product/multifuser-dc3?g=0&multifuser-dc2-finishes=White https://www.artnovion.com/product-categories/4-diffusion/products/10-myron-e-diffuser Próbowałem też z piankami po bokach telewizora, ale się nie przyjęły i je oddałem. We środę przyjdą do mnie jeszcze pewne panele, które planuję powiesić zamiast szafek na ścianie za kolumnami (większa akcja) i jeszcze inne, które trafią koło szafek za głową. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Wciąż wstrzymuję się z najdroższymi i najcięższymi - dyfuzorami fraktalnymi, pod którymi nie chcemy spać, bo to w sumie ponad 80 kilo drewna. Poczekają, do września, aż pokój po córce stanie się naszą sypialnią. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano Poniedziałek o 12:32 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 12:32 5 minut temu, Rafał S napisał: Mam już na suficie ponad 4m2 Artnovion Myron E Ładnie. I jak wrażenia? 16 minut temu, Rafał S napisał: piankami po bokach telewizora, ale się nie przyjęły i je oddałem A co nie zagrało? Jakie to były pianki? 18 minut temu, Rafał S napisał: porównaniu charakterystyk obu dyfuzorów Vicoustic coś dziwnego kombinuje z tymi wykresami. Ten sam produkt przedstawiają w różny sposób. Inna metoda pomiaru? Nie rozumiem tego. Wartości się nie pokrywają. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Poniedziałek o 12:46 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 12:46 (edytowany) Szkoda ze przez dosuniecie kanapy do tylu prawidlowy rozstaw dla Atmosow szlag trafil. Surroundy przed linia odsluchu tez sa poza tolerancja. Edytowano Poniedziałek o 12:48 przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano Poniedziałek o 12:54 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 12:54 37 minut temu, Rafał S napisał: Mam już na suficie ponad 4m2 Artnovion Myron E. Zrezygnowałem z DC3 po uwagach Michała i Jacka i po porównaniu charakterystyk obu dyfuzorów WOW, to juz sporo tych myronow masz. Opisuj jak to teraz slychac. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Poniedziałek o 13:09 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:09 (edytowany) Że też tyle czasu zajęło Wam dorastanie/dojrzewanie do tego, że sufit jest najważniejszy 😉 1 godzinę temu, Rafał S napisał: Próbowałem też z piankami po bokach telewizora, ale się nie przyjęły i je oddałem. We środę przyjdą do mnie jeszcze pewne panele, które planuję powiesić zamiast szafek na ścianie za kolumnami (większa akcja) i jeszcze inne, które trafią koło szafek za głową. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Wciąż wstrzymuję się z najdroższymi i najcięższymi - dyfuzorami fraktalnymi, pod którymi nie chcemy spać, bo to w sumie ponad 80 kilo drewna. Poczekają, do września, aż pokój po córce stanie się naszą sypialnią. Rafał, żebyś tylko nie przesadził, bo widzę, że idziesz grubo, jak już fractale z drewna Ci w głowie. Pamietaj, że jednak pomieszczenie każdego z nas jest indywidualne, wiele razy wskazywałem na to, że nie ma uniwersalnych metod. Nie wiem jak nazwać to co u mnie, bo mam dwa panele za kolumnami (nie bezpośrednio) w narożnikach za nimi cylindry od Addictive Sound, na środku nad stolikiem 1D i Myrony, których jeszcze 2szt.stawiam na boki odbicia dla przeciwleglej kolumny, sufit, a za sobą 2D z drewna i z tyłu narożniki wzdłuż ściany ćwiercwalce W1.3 z pianki i w narożnikach sufitu większe oddalone od ściany na kilka cm o promieniu 25cm i wysokosci 35cm. (mogę pokazać). Tapeta fizelinowa (też robi robotę, pisałem kiedyś). Możnaby powiedzieć, że to mieszany układ, ale się sprawdza 😉 Edytowano Poniedziałek o 13:29 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano Poniedziałek o 13:48 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:48 (edytowany) 1 godzinę temu, lpomis napisał: Vicoustic coś dziwnego kombinuje z tymi wykresami. Ten sam produkt przedstawiają w różny sposób. Inna metoda pomiaru? Nie rozumiem tego. Wartości się nie pokrywają. A skąd masz ten wykres? Edytowano Poniedziałek o 13:48 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano Poniedziałek o 14:07 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:07 (edytowany) 26 minut temu, Kraft napisał: A skąd masz ten wykres? Dla przykładu: https://mjaudiolab.pl/sklep/vicoustic/panele-rozpraszajace-dyfuzory/panel-akustyczny-vicoustic-multifuser-dc3/ https://www.audioexcellence.ca/products/vicoustic-multifuser-dc3-bi-dimensional-diffusion W wielu sklepach można znaleźć ten wykres. Ale to jeszcze nic. Zobacz co się dzieje przy pomiarach DC2 vs DC3 na oficjalnej stronie. Przecież to są identyczne panele, różnią je tylko wycięcia z tyłu (sposób montażu). Źródło: https://vicoustic.com/product/multifuser-dc2?multifuser-dc2-finishes=Black https://vicoustic.com/product/multifuser-dc3?g=0&multifuser-dc2-finishes=Black O kant d. potłuc te pomiary. /edit No i się nakręciłem, piszę do dziadów maila. Niech się tłumaczą Edytowano Poniedziałek o 14:16 przez lpomis 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano Poniedziałek o 14:21 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:21 (edytowany) No faktycznie lipa. Na którymś pomylono absorbcję z dyfuzją. Edytowano Poniedziałek o 14:25 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Dnia 21.04.2025 o 15:09, DiBatonio napisał: Że też tyle czasu zajęło Wam dorastanie/dojrzewanie do tego, że sufit jest najważniejszy 😉 Rozumiem, że kolejny raz chcesz się dowartościować. Napomknę więc, że można spojrzeć na to w inny sposób. Na forach o tematyce audio jesteś obecny od blisko 20 lat. Aktualnie masz na karku ile? 50-55-60 lat? Sufit zaadaptowałeś będąc w jakim wieku? Są więc tu (i nie tylko tu) osoby, które wzięły się za temat o wiele wcześniej Wielokrotnie wypominasz też forumowiczom pisząc teksty w stylu: „no ale ja nie przewalam tyle sprzętów co wy, bo nie muszę”. Nie przewalasz, ale założę się, że przewalałeś będąc młodszym. Testowałeś, sprawdzałeś i podejrzewam, że sprawiało Ci to jednak jakąś przyjemność. Chęć poznania własnego brzmienia to chyba nic złego? A że niektórzy z tym przeginają? No sorry, jesteśmy na Forum Audio! Mamy różne skrzywienia pod tym względem. Poza tym system docelowy masz od kiedy? Od 2-3 lat? No chyba jednak nie do końca, skoro nadal coś tam modyfikujesz. Chociażby w kwestii akustyki. Nabijasz się ze starych, zdziadziałych, zakompleksionych katolików w których aż się gotuje, gdy ktoś śmie postępować w inny sposób, niż ten który zaprogramowano im w głowach. A zachowujesz się w podobnie, ale w innych dziedzinach życia. Daj się więc co niektórym wyszaleć. Życie to fazy. Jeszcze przyjdzie czas na ustatkowanie. I niech każdy podejmie samodzielnie decyzję kiedy to nastąpi. I czy w ogóle. 7 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Tik,tak😂 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 2 godziny temu, lpomis napisał: Rozumiem, że kolejny raz chcesz się dowartościować. Nie muszę. 1 godzinę temu, Dedal napisał: Tik,tak😂 Dzyń dzyń. 🤦♂️ 2 godziny temu, lpomis napisał: Napomknę więc, że można spojrzeć na to w inny sposób. Na forach o tematyce audio jesteś obecny od blisko 20 lat. Aktualnie masz na karku ile? 50-55 Patrz, zgadłeś chociaż wiek. 2 godziny temu, lpomis napisał: Sufit zaadaptowałeś będąc w jakim wieku? Są więc tu (i nie tylko tu) osoby, które wzięły się za temat o wiele wcześniej Sufit zaadoptowałem ok 10 lat temu, jak wszedlem na swoje wcześniej nie było sensu. To raz. A dwa nie o to mii w tej wypowiedzi chodziło, bardziej o drugie dno, wiesz jakie? A no takie, że jak wiele razy mowilem o suficie, to albobhlk towys iane, albo obsmarowane, ze nikt u siebieniebedzjefobic studianagraniowego etc. A teraz jednak wasza narracja się zmieniła, bo w końcu zrozumieliście, że to najważniejsza powierzchnia. Nie chce mi się szukać po tym forum od kiedy o tym mówiłem i jak reagowaliście. Juz kiedyś napisałem i dobrze o tym wiesz, ale powtórzę. Jak cokolwiek pisalem, a nie było wam z tym po drodze, to zlewaliście moje propozycje, czy kogokolwiek kto poruszał temat akustyki i sufitu. Bo to przdvmez ty,ko gen DiaBatonio, czy może inny mikelas, albo audiovit. Dopiero jak "guru" fora kraft, czy inny lpomis, to wielkke poruszenie, ale już nikt nie pamięta, że kilka lat wcześniej mówił o tym nagminnie DiBatonio. Taka różnica na tym forum "uchodźców". Ale cieszę sie, że w sumie trochę prowokacyjne moje zdanie, które zacytowałeś uruchomilo ciebie troszeczkę, a klakierzy przrbieraja nozkami widzę. 😁😁😁 2 godziny temu, lpomis napisał: Poza tym system docelowy masz od kiedy? Od 2-3 lat? Ojjj, dłużej troszkę pomyliles się o kilka latek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu (edytowany) 2 godziny temu, lpomis napisał: Nabijasz się ze starych, zdziadziałych, zakompleksionych katolików w których aż się gotuje, gdy ktoś śmie postępować w inny sposób, niż ten który zaprogramowano im w głowach. Hahahahaha. Z czym ty tu wyjeżdżasz chłopie? Odbieraj sobie jak chcesz, mam to gdzieś, zwlaszcza jeśli to wypływa z twojej strony. To nie nabijanie się, ale nie wyagam, żebyś zrozumiał i rozróżniał jedne rzeczy od innych. Nie cwaniakuj Wojtuśśś, masz problem ze mną widzę, jakoś Tomka4446, Nowego75 i innych, którzy krytykują KK nie atakujesz, jajeczek zabrakło Wojtuśśś? 😁 Nie zaczynaj, bo widzę, że za długo był spokój na forum, później swoim zwyczajem sprowadzisz wespół z kolegami do tego, że jak zwykle to moja wina. Zajmij się lepiej ..... czymś. Edytowano 8 godzin temu przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 26 minut temu, DiBatonio napisał: a klakierzy przrbieraja nozkami widzę. 😁😁😁 a dziękuję za szufladkę ogólnie tak mam że lajkuje posty które mi się podobają i nie ma tu większego znaczenia moja sympatia lub jej brak do osoby piszącej (choć łatwiej zalajkować post kogoś kogo lubię oczywiście) 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 4 minuty temu, marcinmarcin napisał: a dziękuję za szufladkę ogólnie tak mam że lajkuje posty które mi się podobają i nie ma tu większego znaczenia moja sympatia lub jej brak do osoby piszącej (choć łatwiej zalajkować post kogoś kogo lubię oczywiście) Marcin , jak to mówią uderz w stół, a nożyce się odezwą. Akurat nie Ciebie miałem na myśli. Ale... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu Pierwszą wzmiankę na forum o chęci aranżacji akustycznej sufitu znalazłem w poście kolegi @bartolomeo z 2014 roku. Wspomniał, że coś chciałby na sufit dać (nie wiem, czy finalnie dał, ale pierwszy o tym pomyślał). Mamy zwycięzcę:). 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Acoustic Lab Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu Dnia 21.04.2025 o 11:59, Rafał S napisał: I jeszcze pytanie do wszystkich forumowiczów, którzy eksperymentowali z akustyką (@Mikelas76, @audiowit, @DiBatonio i inni). Czy zamiast klasycznych układów z pochłanianiem na jednej ścianie i rozpraszaniem na drugiej, ktoś próbował mieszanych kombinacji? Np. z dyfuzorami po środku na ścianach za głową i za kolumnami i absorberami po bokach tych dyfuzorów? Tak, ja tak robię. Z mojego doświadczenia daje to lepsze rezultaty niż LEDE (Live End Dead End), czyli pochłanianie w jednej części pokoju i rozpraszanie w drugiej. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu (edytowany) @Kraft Piaskowinica 😂😂😂 Jak bardzo nudne trzeba mieć życie, żeby uprawiać kopanie internetów i forum, co kto pierwszy powiedział, albo zrobił. Jprdl 🤦♂️ Edytowano 8 godzin temu przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 2 godziny temu, DiBatonio napisał: i innych, którzy krytykują KK Zgadzam się w pełni. A co to KK ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Kajak Krzysztof 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Lub Kodeks Karny 😉 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 5 godzin temu, lpomis napisał: Rozumiem, że kolejny raz chcesz się dowartościować. Napomknę więc, że można spojrzeć na to w inny sposób. Na forach o tematyce audio jesteś obecny od blisko 20 lat. Aktualnie masz na karku ile? 50-55-60 lat? Sufit zaadaptowałeś będąc w jakim wieku? Są więc tu (i nie tylko tu) osoby, które wzięły się za temat o wiele wcześniej Wielokrotnie wypominasz też forumowiczom pisząc teksty w stylu: „no ale ja nie przewalam tyle sprzętów co wy, bo nie muszę”. Nie przewalasz, ale założę się, że przewalałeś będąc młodszym. Testowałeś, sprawdzałeś i podejrzewam, że sprawiało Ci to jednak jakąś przyjemność. Chęć poznania własnego brzmienia to chyba nic złego? A że niektórzy z tym przeginają? No sorry, jesteśmy na Forum Audio! Mamy różne skrzywienia pod tym względem. Poza tym system docelowy masz od kiedy? Od 2-3 lat? No chyba jednak nie do końca, skoro nadal coś tam modyfikujesz. Chociażby w kwestii akustyki. Nabijasz się ze starych, zdziadziałych, zakompleksionych katolików w których aż się gotuje, gdy ktoś śmie postępować w inny sposób, niż ten który zaprogramowano im w głowach. A zachowujesz się w podobnie, ale w innych dziedzinach życia. Daj się więc co niektórym wyszaleć. Życie to fazy. Jeszcze przyjdzie czas na ustatkowanie. I niech każdy podejmie samodzielnie decyzję kiedy to nastąpi. I czy w ogóle. Nie przypuszczalem ze to napisze... ale... ja zgadzam sie z toba. 3 godziny temu, DiBatonio napisał: Dopiero jak "guru" fora kraft, czy inny lpomis, to wielkke poruszenie, ale już nikt nie pamięta, że kilka lat wcześniej mówił o tym nagminnie DiBatonio. Tu tez jest troche prawdy 3 godziny temu, marcinmarcin napisał: a dziękuję za szufladkę ogólnie tak mam że lajkuje posty które mi się podobają i nie ma tu większego znaczenia moja sympatia lub jej brak do osoby piszącej (choć łatwiej zalajkować post kogoś kogo lubię oczywiście) Robie tak samo 3 godziny temu, DiBatonio napisał: Jak bardzo nudne trzeba mieć życie, żeby uprawiać kopanie internetów i forum, co kto pierwszy powiedział, albo zrobił. A ty na drugim forum nie robisz wpisow szukajac informacji w sms-ach, 3-4 lata wstecz??? Robisz dokladnie tak samo. Wiec twoj wpis nie na miejscu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, Mikelas76 napisał: A ty na drugim forum nie robisz wpisow szukajac informacji w sms-ach, 3-4 lata wstecz??? Robisz dokladnie tak samo. Wiec twoj wpis nie na miejscu. To wy jesteście kolegami czy nie🥴? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowany) 2 godziny temu, tomek4446 napisał: Zgadzam się w pełni. A co to KK ? A obok na forum w stosownym wątku piszą nawet KaKa 😉 Dobrze wiesz co to KK. 1 godzinę temu, Mikelas76 napisał: Nie przypuszczalem ze to napisze... ale... ja zgadzam sie z toba. Tu tez jest troche prawdy Robie tak samo A ty na drugim forum nie robisz wpisow szukajac informacji w sms-ach, 3-4 lata wstecz??? Robisz dokladnie tak samo. Wiec twoj wpis nie na miejscu. Nie porównuj Michał, nie podawalem treści, tylko przypominalem Tobie kiedy pisaliśmy o temacie, który był poruszany w wątku. Bo tak jakoś twierdziłeś, że nigdy nie rozmawialiśmy o konkretnych wtyczkach do kabelków. Ale rozumiem Twoją frustrację. Edytowano 3 godziny temu przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 3 minuty temu, DiBatonio napisał: Agofum obokw stosownym watku pisza nawet KaKa to coś jak enigma , a ja jestem prosty człowiek. 4 minuty temu, DiBatonio napisał: Dobrze wieszco to KK. Mam taką zasadę życiową. Nie pytam kurna o to co wiem. Tak naprawdę to jedyne co mi przychodzi do głowy, to skrót od Kodeksu Karnego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts