Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

17 380 tematów w tym forum

1. Zestaw do 7000 1 2

• 35 odpowiedzi
    • 5,9k wyświetleń
    • 26 odpowiedzi
    • 5k wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 2k wyświetleń
  2. Zestaw stereo do 20m2

• 5 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 1,3k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 623 wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 1,2k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 590 wyświetleń
  3. Magnat mc 200. Jakie monitory?

• 1 odpowiedź
    • 2,3k wyświetleń
    • 139 odpowiedzi
    • 42k wyświetleń
  4. Powrót do Stereo

• 14 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 783 wyświetleń
    • 25 odpowiedzi
    • 7,1k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 2,6k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 2,3k wyświetleń
    • 29 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
  5. AUDIO Retro&Vintage Style

• 3 odpowiedzi
    • 578 wyświetleń
  6. Nad 325 bee pobór prądu.

• 4 odpowiedzi
    • 1k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 294 wyświetleń
  7. Glosnik na sale gimnastyczna

• 1 odpowiedź
    • 1,2k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 1,3k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 1k wyświetleń
  8. Początkujący audiofil 1 2

• 30 odpowiedzi
    • 13,9k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 536 wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 20,1k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Jeśli te kolumny są 2.5way to super ze są potrójne terminale👍
    • Widzisz , ze mną jest ten problem , że ja i bez testu ABX nie słyszę różnicy w większości kabli. Co prawda zatrzymałem się na testach IC i głośnikowych , do zasilania nie dotarłem , ale te pierwsze mnie zniechęciły. Choć nie , kiedyś faktycznie porównywałem i zasilające. Ale efekt identyczny jak z IC. i to ma sens. Jest jakaś ciągłość.   Coś się pewnie znajdzie , mam teraz wpięte 7 zasilających własnej roboty i 2 kupne Audioquesta  Nigdy nie zastanawiałem się nad wtykami.
    • Minął grubo ponad rok od momentu gdy zakupiłem swój pierwszy gramofon. Rega Planar 3 z wkładką Exact. Czy było warto? Postaram się to krótko opisać, ale miejcie na uwadze, że w temacie jednak mocno raczkuję. Wizualnie wygląda dość nowocześnie i zwolennicy klasycznych gramofonów z epoki będą raczej kręcić nosem. Laminowana na wysoki połysk plinta, 12mm szklany talerz, aluminiowe ramię RB330, wkładka Exact typu MM, niewymienny przewód dobrej jakości (prawdopodobnie Klotz z wtykami Neutrik/Rean). Planara słucham z przedwzmacniaczem gramofonowym wbudowanym w Regę Elex-R. Takie połączenie daje dźwięk zrównoważony i spójny. Mamy tu dość miękki, zaokrąglony bas, który potrafi jednak fajnie pulsować. Środek delikatnie przydymiony, gęsty, lekko ocieplony i przybliżony, zawsze na pierwszym miejscu. Wysokie tony z blaskiem, ale jednak złagodzone i idące w kierunku gładkości. Całościowo jest przyjemnie, bez przejaskrawień, można słuchać godzinami. Co bym zmienił i czego oczekiwał? Na pewno lepiej ukazanych transjentów, lepszej makro i mikrodynamiki. Może też większej otwartości i masy na wysokich tonach. Tutaj temat jest jednak złożony i bardzo, ale to bardzo zależy od samej płyty, jej wydania, realizacji. Jak jest to ważne, wspominał wiele razy na forum m.in. @soberowy (tutaj akurat w przypadku płyt CD). Są wydania tak podłe, że powinno to być wręcz karane. Dla przykładu - mam dwa wydania albumu Pink Floyd "Wish You Were Here". Pierwsze, starusieńkie, brzmi świetnie. Nowe, aktualnie sprzedawane na Amazon jest tak dynamicznie ujednolicone i "spłaszczone", że nie chce się tego słuchać. Bryan Adams, Styx, Emerson, Lake and Palmer, Rainbow, Black Sabbath, Led Zeppelin czy AC/DC tłoczone w latach 70/80 potrafią zrobić wrażenie i w większości nie ma lipy. Oczywiście mając na uwadze ograniczenia technologiczne z tamtych lat. Obecne krążki - tu jest niestety loteria i z mojego doświadczenia ryzyko wtopy znacząco rośnie. A płyty tanie nie są. Nie może być za łatwo. Czy kupiłbym gramofon ponownie? Prawdopodobnie tak. Niekoniecznie dla nowszych kapel, gatunków muzycznych i szukania nowych brzmień. Bardziej z ciekawości, chęci poznania innego sposobu na słuchanie muzyki, dla głupiego rytuału opuszczania ramienia z igłą. To trochę inne spojrzenie na dźwięk w porównaniu do CD czy streamingu. Słucha się i nie analizuje. Jest totalnie niezobowiązująco. Muzyka płynie, a Ty przestajesz się nagle spieszyć i zapominasz o tym, że jutro trzeba coś zrobić. Zniekształcenia i niedoskonałości też mogą być fajne
    • Zarówno Divy jak i Oberony zapewnia ciepłe, analogowe brzmienie więc jeśli lubisz tego typu charakterystykę to będziesz zadowolony (w tym zestawieniu wybrałbym Oberony, przede wszystkim ze względu na znacznie lepiej odwzorowane plany pozorne i scenę). Konkurentem Oberonów z Monitor Audio jest model Bronze 500 i w niego idź jeśli chcesz więcej powietrza i detali. 
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...