Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

17 380 tematów w tym forum

1. Wieża

• 8 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
  2. Jakie kolumny do 24m

• 15 odpowiedzi
    • 2,8k wyświetleń
  3. Streamer/DAC z Airplay

• 16 odpowiedzi
    • 3,9k wyświetleń
  4. Zestaw stereo 8-10k pln

• 21 odpowiedzi
    • 2,4k wyświetleń
  5. Kolumny do YAMAHA R-N303D

• 4 odpowiedzi
    • 980 wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 1,2k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 1,5k wyświetleń
    • 33 odpowiedzi
    • 14,3k wyświetleń
    • 19 odpowiedzi
    • 5,6k wyświetleń
  6. Wzmacniacz pod Buchardt S300 1 2

• 45 odpowiedzi
    • 5k wyświetleń
  7. Yamaha CD 303

• 12 odpowiedzi
    • 3,5k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 491 wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 779 wyświetleń
    • 36 odpowiedzi
    • 8,2k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 1,3k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 2,6k wyświetleń
  8. pytanie

• 1 odpowiedź
    • 731 wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 698 wyświetleń
  9. Cyrus One + Denon 1700H

• 22 odpowiedzi
    • 2,8k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 3,3k wyświetleń
    • 17 odpowiedzi
    • 2,3k wyświetleń
  10. Jakie stereo pod telewizor

• 6 odpowiedzi
    • 1,1k wyświetleń
  11. Odtwarzacz CD/DVD

• 9 odpowiedzi
    • 1,9k wyświetleń
    • 9 odpowiedzi
    • 2,8k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Dlaczego? To samo idzie na dwa kanały po różnych kablach. Można potem zamienić kable i sprawdzić czy zmiany się przeniosą razem ze zmianą. Zakładając oczywiście, że jakieś te zmiany usłyszymy. Dla mnie prawilne testy jeśli chodzi o cokolwiek w audio, to takie gdzie coś będzie słychać. Inne mnie nie interesują. Jeśli zmiany nie usłyszę, wynik testu jest dla mnie nieistotny. Lepiej wziąć tańsze rozwiązanie, chyba, że jest ohydne, albo ma jakiś inny minus, który będzie powodował chęć zapłacenia więcej. Jeśli chodzi o mnie, to mam zbyt tani sprzęt by się bawić w kable za tysiące PLN. Ze swoich tanich jestem na tyle zadowolony, że nie kręci mnie żeby szukać innych. Jeśli by mnie naszło i okazałoby się, że kable "robiące robotę" będą kosztowały kilka tysięcy, to wolałbym tę kwotę poświęcić na dopłatę do lepszych kolumn, wzmacniacza, DACa, źródła czy czegoś innego, co wniesie więcej do systemu niż kabel. Kable to dla mnie coś do ostatecznego szlifu, a na razie jestem na takim poziomie cenowym, że jeszcze długa droga przede mną gdy zacznę się przejmować wpływem kabli na dźwięk.   P.S. Mam tylko nadzieję, że nie zaczniecie porównywać kabli ethernet i ich wpływu na dźwięk jaki wychodzi ze streamera. Wtedy alkoholu w najbliższej Żabce zabraknie.
    • Aha, @tomek4446 - odradzam ABX, bo to test nastawiony na utrudnienie zadania słuchającemu. Takie zgadywanie w staniu na głowie. Jeśli już chciałbyś się bawić w ślepe testy, to polecam XY. Tzn. najpierw słuchasz dłuższy czas świadomie z jednym kablem, potem z drugim, aż wyrobisz sobie zdanie co do ich sygnatury. Potem wybierasz konkretny fragment utworu i w każdej próbie ktoś puszcza Ci go dwukrotnie - za każdym razem z innym kablem. Twoim zadaniem jest podać kolejność w jakiej zagrały. Jeśli kable nie wpływają na dźwięk, to formuła ta w żaden sposób nie ułatwi Ci zadania, bo z pustego i Salomon... Ale jeśli jednak różnice istnieją, to w ten sposób łatwiej je wyłapiesz. I dlatego sceptycy nie lubią tej formuły - pozostawia zbyt małe pole dla psychoakustyki i manipulowania słuchającym. No i w 10 próbach jest wtedy 20 odsłuchów zamiast 30. A przecież lepiej byłoby zgadującego bardziej wymęczyć, prawda? Oczywiście to przy założeniu, że dysponujesz jakimś przełącznikiem. Absolutnie nie namawiam Cię do ciągłego przepinania ani włączania i wyłączania lampy, bo szkoda sprzętu.
    • Czy z tego fragmentu , można wywnioskować, że jeśli jakaś spora grupa, poparła określoną tezę , to ta teza staje się automatycznie prawdziwa ?    
    • I wciąż nikt tak nie mówi. Ale jeśli ktoś ma wątpliwości, czy słyszy kable, to lepiej zacząć od warunków, w których jest łatwiej je usłyszeć. To jak z patrzeniem przez okulary: świat się z ich powodu nie zmieni, ale czasem widać więcej. Tomek, wybacz, ale nie wiem - nigdy nie miałem wydzielonego pre ani monobloków. Aż się zawstydziłem po Twoim wpisie i długą chwilę wahałem, czy przyznać do tego braku doświadczenia. Nie było łatwo. Strzelam, że CD lub DAC-a z pre. Zależnie, który przetwornik lepszy.
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...