Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

17 714 tematów w tym forum

1. modernizacja stereo

• 19 odpowiedzi
    • 1,7k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 4,3k wyświetleń
  2. Modernizacja zestawu

• 2 odpowiedzi
    • 1,1k wyświetleń
  3. Moduł wzmacniacza audio i jego moc.

• 9 odpowiedzi
    • 3,1k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 739 wyświetleń
    • 61 odpowiedzi
    • 10,1k wyświetleń
  4. Modyfikacja zestawu

• 10 odpowiedzi
    • 5k wyświetleń
  5. Modyfikacja zestawu

• 13 odpowiedzi
    • 6,1k wyświetleń
  6. Modyfikacja zestawu

• 12 odpowiedzi
    • 2,8k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 497 wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 1,3k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 2,3k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 1,8k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 2,2k wyświetleń
    • 18 odpowiedzi
    • 806 wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 4,5k wyświetleń
  7. Mój "Hi End" za ok. 5000 zł. 1 2

• 49 odpowiedzi
    • 18,1k wyświetleń
    • 214 odpowiedzi
    • 23,7k wyświetleń
  8. Mój pierwszy system 2.0

• 4 odpowiedzi
    • 7,3k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 2,4k wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 7,9k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 2,2k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 6,1k wyświetleń
    • 27 odpowiedzi
    • 6,4k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Głośniki inwall konstrukcyjnie są przygotowane pod montaż w suchej zabudowie. A sucha zabudowa to płyta np. GK, MDF, OSB itp. Warto przy tym wypełnić przestrzeń wewnątrz wokół głośników wełną owczą, mineralną lub innym materiałem pochłaniającym żeby uniknąć rezonansów na stelażach oraz innych instalacjach. Obudowy do inwall to radosna wydumka tych co uważają że to będzie bardziej "pro", sam do takich należę (należałem). Z tym że po części wykonanie obudów u mnie było usprawiedliwione brakiem wspomnianej płyty do której można by było zaczepić głośniki. Reasumując, jeśli wykończenie ścian będziesz robił na płytach, nie rób obudów, to bez sensu. Ale jeśli ma być cegła/beton/itp oraz tynk, to obudowy będziesz musiał wykonać by w ogóle umożliwić sobie montaż. Dźwiękowo obudowy do inwall nie wprowadzą Cię w wyższy level budowanego systemu kina. Różnicy nie będzie. Wyjątkiem będzie nieprawidłowa konfiguracja surround. Chodzi o to że za bas mają odpowiadać subwoofery, plus że planujesz dwa w przemyślelanych pozycjach. Resztę głośników z reguły odcina się na 80Hz. Jeśli ustawisz surroundy niżej to potencjalnie mogły by grać L/P inaczej z powodu różnicy ciśnienia i oporów pompowanego powietrza w bardziej i mniej zamkniętej obudowie. W wyższych częstotliwościach tego problemu w ogóle nie ma.
    • Podejrzewam, że gdyby obligatoryjnie zadawać takie pytania klientom, to mogłoby wielu z nich zwątpić w sens wizyty w salonie audio. 🙂
    • Już jest!   https://hifigo.com/products/fiio-k13-r2r
    • Nawet do bardzo szybkiej jazdy wystarczy jedno, utrzymanie płynności ruchu we wszystkich trzech wymiarach. Jeśli potrafisz płynnie przyśpieszać, równie płynnie, bez nerwowych ruchów kierownicą pokonywać zakręty i hamować, to wysokość opon nie ma większego znaczenia... Oczywiście dotyczy to normalnych aut, nie SUV-ów z niebezpiecznie wysoko osadzonym środkiem ciężkości. Najbardziej przydatna (bardziej niż duża moc) jest niska masa auta, bo pozwala pokonywać zakręty przy znacząco większych prędkościach, niż pozornie by się wydawało. A wysoki profil nie przeszkadza, bo gdy naciągniesz płynnie wysoką oponę w zakręcie, to auto pojedzie tam gdzie chcesz. O ile zrobisz to jednym płynnym ruchem kierownicy, i nie spanikujesz, odpuszczając nagle w zakręcie gaz, lub nie daj bosz kopniesz w hamulce. A wielkie felgi z plackowatymi oponami, są może fajne na płaski jak stół asfalt, ale na niezbyt równej polskiej drodze już niekoniecznie...
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...