Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

17 508 tematów w tym forum

1. Cyrus one

• 12 odpowiedzi
    • 3,7k wyświetleń
    • 15 odpowiedzi
    • 4,4k wyświetleń
  2. Kolumny do 2.500

• 5 odpowiedzi
    • 1,7k wyświetleń
  3. ZESTAW HIFI

• 6 odpowiedzi
    • 1,7k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 2,5k wyświetleń
  4. Dynaudio audience 62

• 0 odpowiedzi
    • 1,7k wyświetleń
  5. kruger matz km0501

• 1 odpowiedź
    • 906 wyświetleń
    • 23 odpowiedzi
    • 5,6k wyświetleń
  6. Cała prawda o Mission 774

• 4 odpowiedzi
    • 2,4k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 1,9k wyświetleń
  7. Konserwacja sprzętu

• 6 odpowiedzi
    • 2,1k wyświetleń
  8. Subwoofer WH-S10E

• 3 odpowiedzi
    • 1,5k wyświetleń
  9. Audiolab czy Audiolab M-One

• 19 odpowiedzi
    • 7,7k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1,1k wyświetleń
  10. Arcam A29+BK Gemini II

• 1 odpowiedź
    • 1,2k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
    • 16 odpowiedzi
    • 4,6k wyświetleń
  11. Jakie kable do głośników

• 9 odpowiedzi
    • 13,1k wyświetleń
  12. Nowe stereo

• 19 odpowiedzi
    • 5k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 2,3k wyświetleń
  13. Jbl xtreme aktualizacja

• 1 odpowiedź
    • 4,8k wyświetleń
    • 24 odpowiedzi
    • 16k wyświetleń
    • 168 odpowiedzi
    • 40,2k wyświetleń
  14. Kabelki. 1 2 3 4 18

• 431 odpowiedzi
    • 89,6k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 6,8k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Nic nie zepsujesz. Wykręć głośnik i z tyłu na magnesie będzie marka przetwornika i ewentualnie jakiś nr. Zrób zdjęcie i szukaj. Tylko uważaj przy odkręcaniu żeby Ci śrubokręt sie nie ześlizgnął i nie przebił membrany bo wydaje mi się że ten głośnik jest do sklejenia. 
    • Witam, mój pierwszy post pewnie będzie długi, ale chcę zamieścić w opisie jak najwięcej przydatnych informacji, aby wybór był możliwie najtrafniejszy w kontekście tego jakie mam oczekiwania. Przestudiowałem kilka wątków już na waszym forum i chciałem zwrócić się o pomoc do was. Widzę, że ludzie tutaj znają się na rzeczy i zapewne znajdę tutaj dobrą duszę, która doradzi mi w tej kwestii.  Ogólna ilość informacji, opinii i ilość wzmacniaczy/kolumn do wyboru przyprawia mnie o zawrót głowy. Dodatkowo wiadomo, że każdy oczekuje czegoś innego od sprzętu, ma inne preferencje i słucha innej muzyki, więc nie ma uniwersalnych rozwiązań. Dlatego właśnie zdecydowałem się założyć tutaj temat i zwrócić się i pomoc.  Wzmacniacz chcę kupić najpierw, ponieważ w moim obecnym zestawie już mnie irytuje mój amplituner poprzez swoje dolegliwości. Między innymi głośny irytujący szum i za każdym razem po włączeniu musi się 'wypierdzieć', co przechodzi z czasem, ale zostaję właśnie ten szum. Samo brzmienie jest wystarczające dla mnie, a nawet mi się podoba.  Obecne kolumny nie mają żadnych dolegliwości, także na pierwszy ogień idzie kupno wzmacniacza. Następnie będę mógł go zabrać na odsłuch kolumn przed zakupem. Wiem, że amplituner się nie nadaje do słuchania muzyki, dlatego chcę go zamienić już na wzmacniacz stereo.  Obecnie mam Harman/Kardon AVR3550. Kolumny to Quadral Quintas 5000.   1. Jaki budżet? Łącznie wzmacniacz+kolumny do 4000zł maksymalnie.  Zakładam 1000-1500 na wzmacniacz i 2000-2500 na kolumny.   2. Nowe czy używane? Jestem otwarty na używane i nowe. Wiem, że z takim małym budżetem zapewne będzie wszystko używane. Natomiast jestem skłonny dorzucić kilka stów jeżeli wzmacniacz byłby nowy.   3. Jakiej muzyki słucham? W zdecydowanej większości jest to drum&bass, więc głównie pod taką muzykę będzie dobierany sprzęt. Oczywiście słucham różnych gatunków, ale zazwyczaj kręci się wokół szeroko pojętej muzyki elektronicznej. Czasem spokojnej, czasem dynamicznej.   4. Na czym słucham muzyki? PC - optyczny kabel - DAC(obecnie S.M.S.L SU-1) - kabel Melodika MD2R - Harman/Kardon AVR3550 - Quadral Quintas 5000.   5. Oczekiwania: Z racji, że słucham głównie drum&bass: -priorytetem będzie mięsisty, swobodny i dobrze kontrolowany bas, zejście możliwie najniżej. -mocna zdecydowana stopa -dobra separacja, przy tej muzyce dużo się dzieje na raz niskie-średnie-wysokie. Żeby się to nie zlewało za bardzo -brzmieniowo bardziej dynamicznie/wyraziście niż surowo i płasko   5a. Przy obecnym zestawie brakuje mi: Zdecydowanie niskich częstotliwości, poniżej pewnego poziomu nie słychać basu, a na pewnych częstotliwościach jest nieprzyjemny i buczący.  Stopa z kolei bywa dudniąca. Chciałbym tego uniknąć (zdaje sobie sprawę też, że wiele można zmienić samym ustawieniem/akustyką). Średnie i wysokie są akceptowalne, ale wiadomo, że zawsze może być lepiej.   6. Pokój Obecnie 15m2 na poddaszu, ale docelowo za jakiś czas będzie to w salonie 30m2 (5x6) i kolumny będą na dłuższej ścianie. To jedyna możliwość, gdyż jest to salon otwarty i takie ustawienie jest wymuszone, bo to jedyna wolna ściana do zagospodarowania. Zdecydowałem się też na kolumny z wylotem z przodu. Nie mogę ich za bardzo wysunąć od ściany. Wiadomo, że przy samej ścianie nie będą, lecz wydaję mi się że takie kolumny można postawić nieco bliżej ściany niż takie z wylotem z tyłu.   7. Dodatkowe informacje: Miałem okazję krótko posłuchać Marantz PM6007 z kolumnami Pylon Pearl 27, ale brakowało tam czegoś. Ciężko powiedzieć, bo krótki odsłuch był i akustyka/ustawienie średnie (takie moje domysły). W każdym razie nie zaiskrzyło. Lecz jako niedrogi nowy wzmacniacz biorę go pod uwagę, tylko troche słaby mocowo. Kolumny mnie nie przekonały. W razie czego mam możliwość pożyczyć ten wzmacniacz na testy u siebie. Miałem również okazję u brata osłuchać sobie zestaw IOTAVX SA3+PA3 z kolumnami Klipsch RP 8000F v1. Zestaw za plus-minus 12 tysięcy no i jest przepaść. Takie brzmienie chciałbym jeśli chodzi o bas/stopa - rewelacja. Wiem, że to zestaw czterokrotnie droższy od tego ile ja planuję wydać, ale zawsze to jakaś wskazówka. Przez jakiś czas byłem przekonany, że będę zbierał na taki sam, ale to może w przyszłości, bo to daleko poza moim zasięgiem na tę chwilę. Chciałbym już coś zmienić i ten sycząco-szumiąco-pierdzący amplituner skłania mnie do tego. Myślę, że jest do złożenia zestaw do 4000zł na teraz, który mnie zadowoli w zupełności.    8.Podsumowanie: W kolumnach chciałbym przedni wylot i głośnik niskotonowy minimum 20cm. Mam na razie dwa typy: -Canton Ergo SC-L / Canton Ergo 91 lub jakieś inne Cantony - czytałem tutaj wątek z 2016 roku i mocno zachwalane do moich potrzeb -Klipsch R28F lub może jakieś inne używane Klipsche w tym budżecie się znajdą, natomiast R28F przekonują mnie przednim wylotem. Dodatkowo zaszczepiłem się chyba tymi Klipsch’ami u brata.   Chciałbym też, aby wzmacniacz posiadał regulację tonów niskich i wysokich, więc inspirując się innymi wątkami i tym co znalazłem w internecie to mam takie typy: -Marantz PM6007 (nowy) ok 1900zł - ponad budżet, ale nowy -Pioneer A-656 mk ii lub inny z tej serii (używany) ok 1000zł -Audiolab 8000A (używany) ok. 1500zł -Harman Kardon HK970 (używany) ok. 700-800zł - najtańszy i jestem przyzwyczajony do Harmana  -Yamaha A-S501 (używany 1000-1200zł / nowy 1800zł) - bardzo kusząca propozycja ten nowy -NAD 356BEE (używany może się uda za 1500zł)   Z tego co powyżej - jeśli chodzi o kolumny, to postawiłbym raczej na Klipsch’e, bo świeższa konstrukcja, po prostu są młodsze.  Ze wzmacniaczem tak samo, po moich doświadczeniach z używkami to bardzo kusi mnie nowa Yamaha, ale z drugiej strony używany Harman jest dwa razy tańszy i jestem przyzwyczajony do brzmienia Harmana. Dosłownie kilka kilometrów ode mnie jest w salonie nowa Yamaha za 1850zł, z możliwością odsłuchu, ale nie mają chyba żadnych Klipsch’y, a szkoda bo bym miał już jakiś punkt odniesienia. Na plus Yamahy ma ona jeszcze płynną regulację loudness, więc jest dużo możliwości dostosowania pod siebie i pod pomieszczenie. Bardzo mnie korci już żeby pojechać, kupić i mieć z głowy, a dalej polować na kolumny już. Co sądzicie, będzie to dobry wybór? Jechać i brać? A może pod moje oczekiwania macie jeszcze jakieś ciekawe propozycje?
    • Dzięki za radę. Nie lubię grzebać w takich rzeczach bo się na tym nie znam i prędzej coś zepsuję ...  ale spróbuję .
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...