Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

17 721 tematów w tym forum

• 12 odpowiedzi
    • 3,5k wyświetleń
  1. Utwory do odsluchu

• 10 odpowiedzi
    • 8,4k wyświetleń
    • 20 odpowiedzi
    • 1,8k wyświetleń
    • 18 odpowiedzi
    • 1,3k wyświetleń
  2. Uziemienie kolumn

• 8 odpowiedzi
    • 3,1k wyświetleń
  3. Uziemienie sprzętu

• 8 odpowiedzi
    • 3,5k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 24,6k wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 2,3k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 2,5k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 2,5k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 340 wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
    • 13 odpowiedzi
    • 4,1k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 2,1k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 3,9k wyświetleń
    • 24 odpowiedzi
    • 3,9k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 3,6k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 813 wyświetleń
    • 100 odpowiedzi
    • 16k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
    • 9 odpowiedzi
    • 2,1k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 1,7k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1,8k wyświetleń
  4. Używane Heco aurora 1000

• 15 odpowiedzi
    • 3,1k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 3,6k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Za 100? Kto wie. Dla mnie SMSL D6s za 800 pln gra na poziomie i niczego mu nie brakuje, ani tajemniczej namacalności, ani magicznej organiczności. Mało tego. W prezentowaniu detalu, budowaniu w przestrzeni źródeł pozornych może konkurować z dużo droższymi przetwornikami.  Może są bardziej podatni na manipulacje? Łatwiej ulegają presji środowiska? Ogólnie to raczej kwestia podatności na bezkrytyczne przyjmowanie audiofilskich lub antyaudiofilskich treści.  Oczywiście w naszym hobby nie istnieją historie, które nie mogą się wydarzyć, ale często jest tak, że "lepsze" może być skutkiem "gorszego". Np. Brak filtracji w trybie NOS i moc dostarczana wraz z wysokoczestotliwościowymi śmieciami po konwersji CA do tweetera może powodować kompresję mocy i obniżenie efektywności wysokotonowego przetwornika, co z kolei może powodować poprzez ograniczenie sopranów poprawę muzycznego przekazu w systemach zbyt jaskrawych, zbyt detalicznych. Zaburzy się balans tonalny na korzyść średnicy ujawniając magiczną organiczność 😉 To samo dotyczy systemów w zbyt żywych pomieszczeniach. Przycięcie górnych oktaw o decybel lub dwa poprawi ogólne wrażenia soniczne zarówno w kwestii "krzykliwości" jak i obrazowania, bo scena się oddali, pogłębi.  Ogólnie r2r są opisywane jako mniej detaliczne. Moje wyjaśnienie odpowiada temu stanowi rzeczy. Kompresja mocy tweetera i w efekcie mniej energii efektywnie promieniowanej w postaci fali akustycznej, a więcej przekształcanej w ciepło.  Czysta fizyka 😉 Pozdrawiam. 
    • Jest dla mnie oczywiste, że słyszymy bardzo podobnie. Ale nawet mnie dziwi nieustępliwość z jaką podnosisz ten nasz osobisty gust do rangi prawdy obiektywnej.  
    • Czy przeciętny do grania w stereo? Przez długi czas tak myślałem ale  po małych korektach w ustawieniu kolumn,  trochę zmianach w konfiguracji to zauważyłem, że o dziwo sobie  teraz dobrze radzi - nawet to jego AI nie przeszkadza więc ostatnio nawet go nie wyłączam  już nie chcę go wymieniać choć nadal od daaaawna zbieram się do dokupienia końcówki mocy do niego ...ale to inny temat - teraz CD  tak, też cały czas myślę czy nie skupić się na tej cds303 chodź też rotel a14 d o mnie przemawia...  Jeszcze nie ..dalej myślę 😜  Tak jak wyżej napisałem, rozważam rotela ale raczej cd14mkII bo w sumie to w 80 jak nie 90% RCD1572mk2 - ten sam napęd, dokładnie ta sama płyta główna - sekcja cyfrowa, sekcja analogowa ta sama tylko pozbawiona układów pod wyjścia zbalansowane ( puste miejsca do wlutowania są na płycie  ) sekcja zasilająca jest chyba ta  sama tylko z innym trafo ( kwadrat zamiast torida ) i pozbawiona dodatkowych linii ( ale one chyba są pod wyjście zbalansowane ), i design z wyświetlaczem inny więc nie wiem czy jest warte dopłacanie 1,5tys kiedy nie będę używał wyjść zbalansowanych - ale tak o cd14mk2 myślę Dzięki za propozycję - poczytam o powyższych propozycjach .. rozumiem, że była by możliwość wypożyczenia jak by mi się któraś z propozycji spodobała ?:) 
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...