Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, kaczadupa napisał:

i co, zatkało kakao 

Fajny , a przetwornik dokupuje się oddzielnie ? :) 

No to teraz ja. Przyszedł !!! Pod względem wykonania mistrzostwo świata. Na zdjęciach wyglądał tak sobie , a w realu bajka. Odsunięta maskownica na toczonych METALOWYCH kołkach. Logo REL-a na membranie , błyszczące radiatory , lakier pięknie położony / choć fanem połysku nie jestem/ . Trochę przeszkadzają mi prostokątne stopki , ale do przeżycia. Podłączyłem pod Luxmana , bo było najprościej tym kabelkiem z zestawu po wysokopoziomowym. Jak podłączyłem suba i go odpaliłem to zaczął buczeć. Cholera , pomyślałem , znowu zacznie się walka. Ale o dziwo , po odpaleniu wzmacniacza przestał. Wyłączyłem , włączyłem i nie buczy , musiał się jakoś zaaklimatyzować , czy coś. O dźwięku na razie ciężko coś powiedzieć. Wstawiłem go najpierw w sam narożnik jak zaleca producent , ale nie podobało mi się to co słyszałem. Odsunąłem go o jakieś 20 cm. i jest o niebo lepiej. Słucham cicho z racji na porę i powiem nie jest źle , mogę z tym żyć :) Jutro z powalczę dłużej , będę relacjonował na bieżąco.

P.S.

Chciałbym podziękować Salonowi " Audio On " za profesjonalizm. Sam jestem handlowcem i potrafię rozróżnić , czy ktoś odwala pańszczyznę , czy też wkłada w coś serce. Od pierwszego kontaktu , po realizację zamówienia , a nawet , / lub przede wszystkim / już po niej ,fajny kontakt i życzliwość. Brawo i dziękuję.

IMG_6568.JPG

IMG_6569.JPG

IMG_6571.JPG

IMG_6572.JPG

IMG_6578.JPG

Edytowano przez tomek4446
Napisano

Właśnie ustawiam u odcięcie ok. 60 Hz sygnałem testowym

https://tidal.com/playlist/dc36ca26-ca15-4c94-a7ab-13887316ff68

i kurna to działa. Dałem głośność na 1/2 .Puściłem 60 Hz i kręciłem gałką , aż zamilkł. :) 

Widzę , że ten test speakers już nie istnieje , sorry za link , mam go pobranego. Ale to samo można generatorem

https://www.onlinemictest.com/pl/tone-generator/

https://onlinetonegenerator.com/

Napisano
1 godzinę temu, Kraft napisał:

Dla jasnowidzów, czy co?

Hej,

To nie apteka 😉

Wcześniej myślałem, że do hertza sobie ustawię, wyreguluje, zrobię pomiary i będzie cud, miód, malina. 

Myślałem, ale jak pomierzyłem to widzę, że marginesy szerokie są bardzo i można "na oko" i ucho poustawiać te pokrętła i będzie dobrze.

Pozdrawiam.

Napisano
Dnia 17.10.2025 o 18:02, tomek4446 napisał:

Tak naprawdę wszystko zależy od aranżacji wnętrza. To nie tak , że jakieś wykończenie jest lepsze czy gorsze. U mnie lakier fortepianowy niestety by nie pasował , mam wszystko w półmacie. Ten REL by się świecił .....no wiecie jak co :) 

No masz 😉 

IMG_6569.JPG.7c9b1b092062357514732c52b5e497bc.JPG.bf7037bea520a829f2d4ccafb6a01100.JPG

Dnia 22.10.2025 o 12:37, tomek4446 napisał:

Bo kurna tak mnie dopadło , ze musiałem coś kupić. Usiadłem , pomyślałem , kurna wszystko co mam mi pasuje . A tu nagle spojrzałem w kat pokoju .....i eureka ! Sub do wymiany :) I tak to się już jakoś zadziało. Będę miał czym się bawić , a po drugie sam sprawdzę na żywym organizmie te opowieści o subie w stereo.

W stereo, to jednak powinny być dwa 

Dnia 22.10.2025 o 14:15, tomek4446 napisał:

Nie takie rzeczy już tu robiliśmy :) Każdy szanujący się audiofil zaraz po zakupie nowego klocka , rozkręca go i kombinuje co poprawić :)

Sprzętofil.

Napisano
8 godzin temu, Kraft napisał:

a podziałki przy pokrętle "crossover" nie dali.

Z podziałką to każdy potrafi ! :) 

Rozumiem Jarek , że Ty takową u siebie posiadasz. A sprawdzałeś podając pasmo z generatora , czy podziałka odpowiada stanowi rzeczywistemu ?

7 godzin temu, MariuszZ napisał:

i można "na oko" i ucho poustawiać te pokrętła i będzie dobrze.

I tak właśnie na razie zrobiłem. Pomiary jeszcze przede mną . 

5 godzin temu, pairtick napisał:

No masz

Spoko. Dostałem od córki szlifierkę oscylacyjną , papierek dwusetka i się jakoś dostosuje do reszty wystroju :) 

5 godzin temu, Kraft napisał:

A jak masz kilka monitorów i dla każdego dobierasz optymalne ustawienia?

Pisałem już . Taśma malarska i mazak załatwia sprawę. Ale poruszyłeś ważny temat. Panowie , czy można wpiąć do suba jednocześnie kabel do gniazda LfE , wysokopoziomowego i niskopoziomowego ? Oczywiście nie korzystałbym ze wszystkich jednocześnie. 

- Luxman - speacon

- Lampy - niiskopoziomowe

- KD - LFE

Napisano

A tak na marginesie to 90% Salonów ,albo ma złe zdjęcie T/9x na stronach , albo sprzedaje starszy model. Różnica polega w takiej dźwigience przełącznika " on" , " standby " . Na prezentowanym tyle suba na stronie go nie ma , a w rzeczywistości jest. Warto by klient wiedział co tak naprawdę kupuje. @Q21, @rms.pl, @S4Home, co Wy tam sprzedajecie ?

Tak mam:

R1.PNG

R2.PNG

A tak na stronach Salonów

R3.PNG

Napisano (edytowany)
21 minut temu, maciek72 napisał:

Jakiś link , proszę

Zamówiony surowy i stuningowałem

https://www.mega-acoustic.pl/sklep/fiberexellentpro-120x60/?v=288404204e3d

pomalowany na kolor ściany , wymieniona tkanina w szczelinach , wełna mineralna we wnętrzu zapakowana we włókninę.

30 minut temu, Kraft napisał:

A do czego jest gniazdo D-sub? Dali je przez skojarzenie?

Rozwiń , bo nie kumam.

Napisano
3 minuty temu, tomek4446 napisał:

Byłem , widziałem. Marek masz sporo miejsca ze cztery suby wejdą jak nic. :)

Poczekam aż kupisz drugiego RELa i zrobisz test, porównując z i bez :) 
Ja ewentualnie zadowoliłbym się tylko jednym.

Napisano
1 minutę temu, AudioTube napisał:

Jak tam Tomek brzmienie dzisiaj?

Za wcześnie na wnioski. Wczoraj słuchałem jakieś trzy godziny kombinując ' na ucho" z odcięciem i głośnością. Przy cichym odsłuchu naprawdę mi się podoba. Głośniej słuchałem jakieś sześć , czy siedem utworów i tutaj już tak pięknie nie było. Wszystko zależało od realizacji . Zobaczymy jak dalej pójdzie , czas na testy będę miał dopiero w przyszłym tygodniu.

Napisano

Zapytaj proszę sąsiadów, czy słyszą/nie słyszą najniższe. Gdy mieszkałem w szeregowcu, to byłem ciekawy i w kuchni sąsiadów minimalnie było słychać. W sypialni już zanikało.

Fajnie, że u Ciebie masz przyjemność. 

Być może trzeba będzie pojeździć po pokoju. Ale to już tak jak piszesz, kiedy przyjdzie odpowiednia chwila.

No i mikrofon z jakimś tam programem.

Napisano (edytowany)
18 minut temu, kaczadupa napisał:

A ten tego no… a wygrzewanie kiedy ? 

Dzisiaj miałem zbierać chrust , ale leje od rana :)

17 minut temu, AudioTube napisał:

No i mikrofon z jakimś tam programem.

Mikrofon posiadam, a i program się znajdzie. Pomierzę wszyściutko. :)

10 minut temu, kaczadupa napisał:

Wczoraj Kolega mi pisał, że rewelacja. 

Ja bym się na miejscu kolegi tak się nie cieszył , bo widzę , że jakieś części wypadają mu z gniazdka :)

Technologia wojskowa , bo tak jest w opisie, trafiła pod strzechy :)

https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/akcesoria-rtv/filtry-zasilania/filtr-zasilania-ifi-audio-ac-ipurifier?gad_source=1&gad_campaignid=21311506687&gclid=CjwKCAjwx-zHBhBhEiwA7Kjq68Nz69w7uNb-prbYE0fUiGBtYabuWCkStPIcrIcsiuKfujkZ4yaiWBoCjTMQAvD_BwE

Napisano (edytowany)

W oczekiwaniu na kolejne relacje od Tomka, napiszę tylko, że zaciekawił mnie świeży wypust od Velodyne. Model MiniVee X. Subwoofer wyposażony jest w DSP kontrolowane przez aplikację. Ma też wbudowaną funkcję automatycznej korekcji akustyki. W zestawie dołączony jest mikrofon pomiarowy.

W przeszłości miałem okazję testować u siebie Rela T5x i Tzero. Nigdy nie byłem do końca zadowolony z rezultatów, mimo dość uporczywej walki z ich ustawianiem. Wiele też zależało od samych nagrań. Przykładowo, nawet jeśli w chudo nagranym, starym rocku, wydawało się być wszystko w porządku, to po przejściu ma świeżą, dobrze zrealizowaną muzykę bas po prostu irytował.

A tu kilka zrzutów z aplikacji od Velodyne:

IMG_4471.webp.33758efd937ba8297d88efd2ae2546ed.webp

IMG_4470.webp.7efd379aac2982f7b3a2fdf70dd6aec2.webp

IMG_4469.webp.56a843f671d4fdf3fcc8f1a8d9690238.webp

Edytowano przez lpomis