Kraft Napisano 24 października Napisano 24 października 11 minut temu, lpomis napisał: W przeszłości miałem okazję testować u siebie Rela T5x i Tzero. Nigdy nie byłem do końca zadowolony z rezultatów, mimo dość uporczywej walki z ich ustawianiem. Wiele też zależało od samych nagrań. Przykładowo, nawet jeśli w chudo nagranym, starym rocku, wydawało się być wszystko w porządku, to po przejściu ma świeżą, dobrze zrealozowaną muzykę bas po prostu irytował. I to jest zaleta posiadania suba. Starszych i współczesnych normalnych utworów słuchasz na ON, nowych przefajnionych na OFF. I zawsze jest OK. 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 24 października Napisano 24 października Gorzej jak leci jakaś playlista - składanka - mix. I każdy utwór jest z innej parafii. Wstawać, podchodzić do suba i ręcznie go wyłączać/włączać co chwilę? Wariactwo. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 24 października Napisano 24 października Przed chwilą, lpomis napisał: Gorzej jak leci jakaś playlista - składanka - mix. I każdy utwór jest z innej parafii. Wstawać, podchodzić do suba i ręcznie go wyłączać/włączać co chwilę? Wariactwo. Bo słucha się całych płyt. I od początku do końca. 5 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 24 października Napisano 24 października No tak. Jeszcze mi tu będzie mówił jak i co mam słuchać 3 1 Odpisz, cytując
Q21 Napisano 24 października Napisano 24 października 27 minut temu, lpomis napisał: W oczekiwaniu na kolejne relacje od Tomka, napiszę tylko, że zaciekawił mnie świeży wypust od Velodyne. Model MiniVee X. Subwoofer wyposażony jest w DSP kontrolowane przez aplikację. Ma też wbudowaną funkcję automatycznej korekcji akustyki. W zestawie dołączony jest mikrofon pomiarowy. W przeszłości miałem okazję testować u siebie Rela T5x i Tzero. Nigdy nie byłem do końca zadowolony z rezultatów, mimo dość uporczywej walki z ich ustawianiem. Wiele też zależało od samych nagrań. Przykładowo, nawet jeśli w chudo nagranym, starym rocku, wydawało się być wszystko w porządku, to po przejściu ma świeżą, dobrze zrealizowaną muzykę bas po prostu irytował. A tu kilka zrzutów z aplikacji od Velodyne: Mamy u siebie. Jak byś chciał przetestować to zapraszam Jest także do obejrzenia na AVS na stadionie Sky Box 125 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 24 października Napisano 24 października 19 minut temu, lpomis napisał: Model MiniVee X. Subwoofer wyposażony jest w DSP kontrolowane przez aplikację. Teraz ? !!! Powiem tak , jakoś nie ufam / być może jest to irracjonalne/ algorytmom , które robią coś za mnie. Zaraz mam przed oczami Indianina i białego z paciorkami w rękach ,lub EQ typu "jazz" , "pop" , "rock". w wieżach z tektury z Aldiego. Mam Diraca , który jest o wiele bardziej rozbudowanym narzędziem niż EQ w RME, czy Eversolo . Wiele razy próbowałem różnych samodzielnych ustawień , a i tak w końcu wracałem do automatu. Na tym trzeba się po prostu znać. A sam automat / z Diraca korzystam od jakiś 5 lat/ idealny nie jest. Wyłączam DL bardzo często , bo bez jest przyjemniej. Choć ostatnio przekonałem się , że ten system faktycznie działa. Chodzi o utwór " Psychosis" - Peshay. Bez DL dudni jak cholera , z jest uderzenie , energia , nie ma nieprzyjaznych dźwięków. Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 24 października Napisano 24 października Masz licencję także na Bass Control ? Czy golasa ? Mikrofon Umik 1 , czy Umik- 2 ? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 24 października Napisano 24 października 6 minut temu, maciek72 napisał: Masz licencję także na Bass Control Zaraz zobaczę. Umik-2 Sprawdziłem , nie ma MiniDSP w urządzeniach które obejmuje Bass Control. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 24 października Napisano 24 października 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Psychosis" - Peshay Zaskakujesz mnie. Wspominałeś coś o country a tu proszę. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 24 października Napisano 24 października 8 minut temu, kaczadupa napisał: Wspominałeś coś o country a tu proszę. Ten utwór wyskoczył mi na Tidalu jako jedna z moich ulubionych piosenek W życiu nie słyszałem nawet o zespole 2 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 24 października Napisano 24 października (edytowany) Najwidoczniej Tidal wie, kiedy w systemie gra konkretny sub a kiedy nie. U mnie w Tidalu wyskakuje Kasia Kowalska. Edytowano 24 października przez kaczadupa 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 24 października Napisano 24 października 2 minuty temu, kaczadupa napisał: Najwidoczniej Tidal wie, kiedy w systemie gra konkretny sub a kiedy nie. Za 4 dychy m-cznie powinien 2 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 24 października Napisano 24 października A już serio zapytam. Tomek, można zdecydowanie stwierdzić, że muzyka, którą często słuchasz zyskała na bogactwie faktur w dole pasma? Jeżeli tak, to jesteś w stanie zlokalizować granie suba czy całkowicie znika w pokoju? Odpisz, cytując
pairtick Napisano 24 października Napisano 24 października 3 godziny temu, AudioTube napisał: mieszkałem w szeregowcu Główną zaletą mieszkania w szeregowcu (pośrodku) są największe ściany zasłonięte od wiatru. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 24 października Napisano 24 października 3 godziny temu, lpomis napisał: Wiele też zależało od samych nagrań. Przykładowo, nawet jeśli w chudo nagranym, starym rocku, wydawało się być wszystko w porządku, to po przejściu ma świeżą, dobrze zrealizowaną muzykę bas po prostu irytował. Z tym że wtedy, nie dość że korzystało się z konturu/loudness, to jeszcze potencjometry regulacji niskich i wysokich były na maksa. 3 godziny temu, Kraft napisał: I to jest zaleta posiadania suba. Starszych i współczesnych normalnych utworów słuchasz na ON, nowych przefajnionych na OFF. I zawsze jest OK. A powinno być odwrotnie, czyli jako punkt wyjścia, normalne duże kolumny a nie '2+1' 😉 2 godziny temu, maciek72 napisał: Masz licencję także na Bass Control ? Czy golasa ? O, w mordę 🤦 Dirac Live Bass Control - no faktycznie, jest coś takiego... Niedługo, trzeba będzie mieć licencję na 'niepowiemnaco'. Odpisz, cytując
MMarek Napisano 24 października Napisano 24 października 6 godzin temu, kaczadupa napisał: A ten tego no… a wygrzewanie kiedy ? 6 godzin temu, tomek4446 napisał: Dzisiaj miałem zbierać chrust , ale leje Bardzo skuteczne, sprawdzone wygrzewanie w piecu martenowskim. Polecam 😀 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 24 października Napisano 24 października 56 minut temu, MMarek napisał: Bardzo skuteczne, sprawdzone wygrzewanie w piecu martenowskim. Polecam Było nagranie jak gość wpadł do pieca, ale chyba zniknęli. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 25 października Napisano 25 października 900 godzin wygrzewania 😁 1 Odpisz, cytując
Q21 Napisano Wtorek o 09:14 Napisano Wtorek o 09:14 Dnia 24.10.2025 o 09:30, tomek4446 napisał: A tak na marginesie to 90% Salonów ,albo ma złe zdjęcie T/9x na stronach , albo sprzedaje starszy model. Różnica polega w takiej dźwigience przełącznika " on" , " standby " . Na prezentowanym tyle suba na stronie go nie ma , a w rzeczywistości jest. Warto by klient wiedział co tak naprawdę kupuje. @Q21, @rms.pl, @S4Home, co Wy tam sprzedajecie ? Tak mam: A tak na stronach Salonów Tylko dorzucę, że na stronie RELa też nie ma Ale dzięki za zwrócenie uwagi, zgłaszam dalej 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Jak tam @tomek4446? Walczyłeś już coś więcej z nowym nabytkiem? Czytałem o ponoć dobrym sposobie na znalezienie optymalnego miejsca na suba w pokoju. Tzw. subwoofer crawl. Stawiamy go najpierw w miejscu odsłuchu - na fotelu, sofie. Przewody zwykle są długie (zwłaszcza te dołączane do Rela), więc nie powinno być problemu. Puszczamy muzę, najlepiej z jakąś powtarzającą się nutą basową. Przechodzimy do pozycji "na czworaka" i łazimy tak po pokoju. Nasłuchujemy. Szukamy miejsca w którym niskie częstotliwości brzmią najlepiej. Jeśli już znajdziemy - stawiamy tam subwoofer. Ktoś próbował takiego patentu? 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu 3 minuty temu, lpomis napisał: Puszczamy muzę, najlepiej z jakąś powtarzającą się nutą basową. Przechodzimy do pozycji "na czworaka" i łazimy tak po pokoju. Nasłuchujemy. Wiesz co Wojtek ? Podoba mi się moje mieszkanie , pokój ze sprzętem. Nie wiem , czy równie dobrze bym się czuł w takim z miękkimi ścianami i bez klamek. Bo żonę mam tolerancyjną , ale nie chce poznać granic tej tolerancji Podłączyłem właśnie REL-a pod KD po LFE. Jutro zrobię kalibracją bo na razie jest kicha. Odpisz, cytując
soberowy Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu (edytowany) Widzę, że Tomek wymiękł. @KrólKiczu może Ty poszukasz basu w pozycji na pieska? Wiem, że byłoby śmiesznie gdyby Cie Gosia przyłapała 😉 Edytowano 19 godzin temu przez soberowy 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Można szukać tego dobrego basu jednocześnie myjąc podłogę? Chodzi mi o to czy tak znaleziony bas nie będzie za bardzo rozmyty. 2 Odpisz, cytując
michaudio Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Im dłużej patrzę na walkę ludzi z basem, tym bardziej doceniam moje najzwyczajniejsze (jedną, dwie, lub trzy) przedścianki karton-gips, które robią ogólnie za wewnętrzną izolację cieplną, lub oddzielają pomieszczenia. Robią robotę, zjadając zdudnienia basu. Mogę zapier****ć dowolnie głośno, samą lampą, tranem, lub nawet podwójnym lampowo-tranowym wzmocnieniem, gdy mam ochotę dojść do poziomów koncertowych. Bez bólu uszu... Przedścianki drżąc pochłaniają zdudnienia, nic nie dudni, a "podroby" mogą zostać wymasowane wedle własnego uznania. 😁 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts