tomek4446 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @MariuszZ , @lpomis , @audiowit No i jak żem rzekł , tak żem zrobił. Nabyłem DBX Rack Drive PA2. To urządzenie studyjne / mam więc już dwa, pierwsze było RME Adi 2 PRO / i od pierwszej styczności z ustrojstwem daje się to wyczuć. Mnóstwo ustawień , wyborów i możliwości. Mamy więc zwrotnicę umożliwiającą precyzyjne rozdzielenie sygnału między kolumny a subwoofer. Pomiar akustyki pomieszczenia i od razu propozycje filtrów oraz krzywej domowej. Korektor graficzny , generator sygnałów testowych , możemy wprowadzić opóźnienie zarówno dla suba jak i kolumn. Coś co zapobiega sprzężeniom , ale dotyczy chyba mikrofonów . Wszystko można zrobić dla obu kanałów razem lub każdego oddzielnie. Mamy ok. 20 gotowych ustawień korekcji, ale oczywiście możemy zrobić własną. Urządzenie ma połączenie / aplikacja/ przez kabel lub WI-FI z naszym komputerem lub telefonem . Możemy na żywo dowolnie kreować dźwięk. Na razie udało mi się wstępnie skonfigurować i w ogóle uruchomić co proste nie było Sukcesywnie będę opisywał postępy. Na szczęście jest mnóstwo poradników w sieci dotyczących tego DBX , a i instrukcja dość przystępna. 4 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Pracuje właśnie nad odcięciem. Mam do dyspozycji: 6,12,18.24.36.48 dB/oktawę i jak by tego było mało to jeszcze oznaczone albo Linkwitz Riley lub te same wartości ale Butterworth. Muszę chyba poczytać Na razie wykombinowałem coś takiego , mile widziane sugestie Odpisz, cytując
pairtick Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Tylko nie wytnij za dużo 😉 Badanie, którego wyniki opublikowano w czasopiśmie "Proceedings of the National Academy of Sciences", poddało analizie sposób, w jaki ekspozycja na dźwięki o częstotliwości 40 Hz może pomóc oczyścić mózg z β-amyloidu, tym samym zwiększając jego zasoby w płynie mózgowo-rdzeniowym (CSF) i prowadząc do odwrócenia biomarkerów choroby Alzheimera oraz jej objawów. Naukowcy z Instytutu Zoologi w Kunmingu (KIZ) na Chińskiej Akademii Nauk przeprowadzili szereg eksperymentów na grupie starszych makaków. Zespół odkrył, że specyficzna stymulacja słuchowa o częstotliwości 40 Hz prowadziła do "znaczącego" podniesienia się poziomu β-amyloidu w płynie mózgowo-rdzeniowym, a efekt ten utrzymywał się nawet przez pięć tygodni. https://www.newsweek.pl/zdrowie-i-nauka/zdrowie/leczenie-choroby-alzheimera-pomocne-moga-byc-dzwieki/50q5qn3 3 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Czyli że terapia "subwooferowa"? 🤔 😉 1 Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @tomek4446 , kiedy ostatnio słuchałeś muzyki ? Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Linkwitz Riley lub te same wartości ale Butterworth. Wróć do linkowanego tutoriala. OCA wyjaśnia tam jakie filtry tzn. Linkwitz Riley i Butterworth. Jeden od dołu drugi od góry, ale nie pamiętam który gdzie Oczywiście próbuj automatycznie i daj znać. Fajnie jakby była możliwość później pomierzyć efekt REWem. Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
lpomis Napisano 32 minuty temu Napisano 32 minuty temu (edytowany) 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Linkwitz Riley lub te same wartości ale Butterworth Korzystaj z Linkwitz-Riley. To najpewniejsza opcja dla dobrego zsumowania kolumn z subem w miejscu podziału. A jak ta apka do obsługi DBXa? Nie przytłacza stopniem zaawansowania? Edytowano 31 minut temu przez lpomis Odpisz, cytując
Recommended Posts