tomek4446 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu @MariuszZ , @lpomis , @audiowit No i jak żem rzekł , tak żem zrobił. Nabyłem DBX Rack Drive PA2. To urządzenie studyjne / mam więc już dwa, pierwsze było RME Adi 2 PRO / i od pierwszej styczności z ustrojstwem daje się to wyczuć. Mnóstwo ustawień , wyborów i możliwości. Mamy więc zwrotnicę umożliwiającą precyzyjne rozdzielenie sygnału między kolumny a subwoofer. Pomiar akustyki pomieszczenia i od razu propozycje filtrów oraz krzywej domowej. Korektor graficzny , generator sygnałów testowych , możemy wprowadzić opóźnienie zarówno dla suba jak i kolumn. Coś co zapobiega sprzężeniom , ale dotyczy chyba mikrofonów . Wszystko można zrobić dla obu kanałów razem lub każdego oddzielnie. Mamy ok. 20 gotowych ustawień korekcji, ale oczywiście możemy zrobić własną. Urządzenie ma połączenie / aplikacja/ przez kabel lub WI-FI z naszym komputerem lub telefonem . Możemy na żywo dowolnie kreować dźwięk. Na razie udało mi się wstępnie skonfigurować i w ogóle uruchomić co proste nie było Sukcesywnie będę opisywał postępy. Na szczęście jest mnóstwo poradników w sieci dotyczących tego DBX , a i instrukcja dość przystępna. 4 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Pracuje właśnie nad odcięciem. Mam do dyspozycji: 6,12,18.24.36.48 dB/oktawę i jak by tego było mało to jeszcze oznaczone albo Linkwitz Riley lub te same wartości ale Butterworth. Muszę chyba poczytać Na razie wykombinowałem coś takiego , mile widziane sugestie 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Tylko nie wytnij za dużo 😉 Badanie, którego wyniki opublikowano w czasopiśmie "Proceedings of the National Academy of Sciences", poddało analizie sposób, w jaki ekspozycja na dźwięki o częstotliwości 40 Hz może pomóc oczyścić mózg z β-amyloidu, tym samym zwiększając jego zasoby w płynie mózgowo-rdzeniowym (CSF) i prowadząc do odwrócenia biomarkerów choroby Alzheimera oraz jej objawów. Naukowcy z Instytutu Zoologi w Kunmingu (KIZ) na Chińskiej Akademii Nauk przeprowadzili szereg eksperymentów na grupie starszych makaków. Zespół odkrył, że specyficzna stymulacja słuchowa o częstotliwości 40 Hz prowadziła do "znaczącego" podniesienia się poziomu β-amyloidu w płynie mózgowo-rdzeniowym, a efekt ten utrzymywał się nawet przez pięć tygodni. https://www.newsweek.pl/zdrowie-i-nauka/zdrowie/leczenie-choroby-alzheimera-pomocne-moga-byc-dzwieki/50q5qn3 4 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Czyli że terapia "subwooferowa"? 🤔 😉 1 Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu @tomek4446 , kiedy ostatnio słuchałeś muzyki ? 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Linkwitz Riley lub te same wartości ale Butterworth. Wróć do linkowanego tutoriala. OCA wyjaśnia tam jakie filtry tzn. Linkwitz Riley i Butterworth. Jeden od dołu drugi od góry, ale nie pamiętam który gdzie Oczywiście próbuj automatycznie i daj znać. Fajnie jakby była możliwość później pomierzyć efekt REWem. Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
lpomis Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Linkwitz Riley lub te same wartości ale Butterworth Korzystaj z Linkwitz-Riley. To najpewniejsza opcja dla dobrego zsumowania kolumn z subem w miejscu podziału. A jak ta apka do obsługi DBXa? Nie przytłacza stopniem zaawansowania? Edytowano 11 godzin temu przez lpomis 1 Odpisz, cytując
audiowit Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Super Tomek. Na Twoje problemy z ustawieniem ( i z wolnym czasem ;))) to ustrojstwo jest strzalem w 10. Mam nadzieję, ze uda Ci się dzieki niemu przekonać się duzą cześc forumowiczow, ze do podlaczenia subwoofera i jego zgrania, jednak jest potrzebne coś takiego. Edytowano 1 godzinę temu przez audiowit 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 10 godzin temu, MariuszZ napisał: Fajnie jakby była możliwość później pomierzyć efekt REWem. Obiecuje , że jak opanuje już wszystko i poustawiam to zrobię pomiary. Na razie się zaprzyjaźniamy z urządzonkiem . 9 godzin temu, lpomis napisał: A jak ta apka do obsługi DBXa? Nie przytłacza stopniem zaawansowania? Zaskoczyła mnie. Jest o wiele bardziej czytelna niż np. Dirac Live mimo , że możliwości więcej. DBX łączy się z siecią natychmiast , nic nie rwie , wszystkie kliknięcia na laptopie mają błyskawiczne przełożenie na pracę urządzenia i są wyświetlane równolegle na ekraniku DBX-a. Fajne jest to , że wszelkich zabiegów na dźwięku można dokonywać na żywo. Jest do dyspozycji 75 presetów , a więc sporo. Przy kilku systemach w chałupie przydatna rzecz. Zrobiłem już pomiar ale na niewłaściwym ustawieniu i wyszły bzdury. Ustawiłem system jako kolumny dwudrożne / a w menu mamy 40 możliwości / , a to wg firmy Harman / czytaj Samsung / oznacza , że podłączone są dwa wzmacniacze , jeden do wysokich , drugi do średniotonowych przetworników . Zmieniłem już to na właściwe / kolumny pasywne / i jest ok. Kolejnym przydatnyą funkcją jest możliwość szybkiego wyłączenia poszczególnych kanałów. Przydatne przy pomiarach choćby REW-em oddzielnie suba i kolumn. DBX automatycznie wykrywa podłączenia tak wejścia jak i wyjścia , sygnalizuje czerwonymi diodami pod wskaźnikami. Ktoś tak zaprojektował aplikację , aby można było błyskawicznie przechodzić między funkcjami , włączać lub wyłączać zbędne. Plansza na ekranie / załącznik/ pokazuje nam drogę sygnału , i o tym przez co będzie przechodził sygnał decydujemy na bieżąco. Widać , że to sprzęt pro , liczy się czas reakcji realizatora . Jak dotąd oceniam na plus. 4 minuty temu, audiowit napisał: Na Twoje problemy z ustawieniem ( i z wolnym czasem ;))) to ustrojstwo jest strzalem w 10. Wiesz co mnie najbardziej zaskoczyło ? Prostota obsługi. Obawiałem , się , że będzie jak z RME , milion przycisków , a każdy z poczwórną funkcją. A to jest precyzyjne jak cholera , ale też przyjazne człowiekowi. Edytowano 1 godzinę temu przez tomek4446 2 Odpisz, cytując
audiowit Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Pamietaj ze w pro bardzo wazna jest intuicyjnosć. Przechodzisz od jednego studia, do drugiego i masz zajac sie realizacją, a nie rozkminiać kolejne urzadzenie. Zazdroszcze Ci mozliwosci opoźnień. Ja niestety mogę robic to tylko ustawieniem kolumn. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 44 minuty temu Napisano 44 minuty temu 11 minut temu, audiowit napisał: Pamietaj ze w pro bardzo wazna jest intuicyjnosć. Powiem Ci , że rynek Pro zaczyna mi się coraz bardziej podobać. Musiałem dorobić parę kabli tak głośnikowych jak i XLR i skorzystałem z kabli z metra typowo pro / Klotz/ i są raz , że solidne pod względem technicznym / ekranowanie/ , bardzo mały promień zgięcia , elastyczne i .....miłe w dotyku A cenowo przystępne Tak dzisiaj rano popatrzyłem na mikrofonowy XLR , kupiłem gotowca , to jakość wtyków , konfekcja bez zarzutu. 1 Odpisz, cytując
audiowit Napisano 32 minuty temu Napisano 32 minuty temu Bo to musi być trwale i wygodne. Jak mialbys kazdy z tych kabli przepiać kilka razy dziennie i je ulozyć i bylyby sztywne to szybko szukalbys innych. No i kladziesz kilometry kabli. Gdyby kosztowaly tyle co audiofilskie.... 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 2 minuty temu Napisano 2 minuty temu 13 godzin temu, tomek4446 napisał: Pomiar akustyki pomieszczenia i od razu propozycje filtrów oraz krzywej domowej. W ilu punktach się mierzy? Odpisz, cytując
Recommended Posts