Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

@MariuszZ , @lpomis , @audiowit No i jak żem rzekł , tak żem zrobił. Nabyłem DBX Rack Drive PA2. To urządzenie studyjne / mam więc już dwa, pierwsze było RME Adi 2 PRO / i od pierwszej styczności z ustrojstwem daje się to wyczuć. Mnóstwo ustawień , wyborów i możliwości.  Mamy więc zwrotnicę umożliwiającą precyzyjne rozdzielenie sygnału między kolumny a subwoofer. Pomiar akustyki  pomieszczenia i od razu propozycje filtrów oraz krzywej domowej. Korektor graficzny , generator sygnałów testowych , możemy wprowadzić opóźnienie zarówno dla suba jak i kolumn. Coś co zapobiega sprzężeniom , ale dotyczy chyba mikrofonów . Wszystko można zrobić dla obu kanałów razem lub każdego oddzielnie. Mamy ok. 20 gotowych ustawień korekcji, ale oczywiście możemy zrobić własną. Urządzenie ma połączenie / aplikacja/ przez kabel lub WI-FI z naszym komputerem lub telefonem . Możemy na żywo dowolnie kreować dźwięk. Na razie udało mi się wstępnie skonfigurować i w ogóle uruchomić co proste nie było :) Sukcesywnie będę opisywał postępy. Na szczęście jest mnóstwo poradników w sieci dotyczących tego DBX , a i instrukcja dość przystępna.

IMG_7437.JPG

IMG_7438.JPG

IMG_7444.JPG

IMG_7447.JPG

DBX 1.jpg

Napisano

Pracuje właśnie nad odcięciem. Mam do dyspozycji:

6,12,18.24.36.48 dB/oktawę i jak by tego było mało to jeszcze oznaczone albo Linkwitz Riley lub te same wartości ale Butterworth. Muszę chyba poczytać :) 

Na razie wykombinowałem coś takiego , mile widziane sugestie :) 

niskie.jpg

Wysokie.jpg

Napisano

Tylko nie wytnij za dużo 😉

Badanie, którego wyniki opublikowano w czasopiśmie "Proceedings of the National Academy of Sciences", poddało analizie sposób, w jaki ekspozycja na dźwięki o częstotliwości 40 Hz może pomóc oczyścić mózg z β-amyloidu, tym samym zwiększając jego zasoby w płynie mózgowo-rdzeniowym (CSF) i prowadząc do odwrócenia biomarkerów choroby Alzheimera oraz jej objawów.

Naukowcy z Instytutu Zoologi w Kunmingu (KIZ) na Chińskiej Akademii Nauk przeprowadzili szereg eksperymentów na grupie starszych makaków. Zespół odkrył, że specyficzna stymulacja słuchowa o częstotliwości 40 Hz prowadziła do "znaczącego" podniesienia się poziomu β-amyloidu w płynie mózgowo-rdzeniowym, a efekt ten utrzymywał się nawet przez pięć tygodni.

https://www.newsweek.pl/zdrowie-i-nauka/zdrowie/leczenie-choroby-alzheimera-pomocne-moga-byc-dzwieki/50q5qn3 

Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Linkwitz Riley lub te same wartości ale Butterworth.

Wróć do linkowanego tutoriala. OCA wyjaśnia tam jakie filtry tzn. Linkwitz Riley i Butterworth. Jeden od dołu drugi od góry, ale nie pamiętam który gdzie ;)

Oczywiście próbuj automatycznie i daj znać. Fajnie jakby była możliwość później pomierzyć efekt REWem. 

Pozdrawiam. M

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Linkwitz Riley lub te same wartości ale Butterworth

image.jpg.3367b4e41bba383670a6d02629393484.jpg

Korzystaj z Linkwitz-Riley. To najpewniejsza opcja dla dobrego zsumowania kolumn z subem w miejscu podziału.

A jak ta apka do obsługi DBXa? Nie przytłacza stopniem zaawansowania?

Edytowano przez lpomis
Napisano (edytowany)

Super Tomek. Na Twoje problemy z ustawieniem ( i z wolnym czasem ;))) to ustrojstwo jest strzalem w 10.

Mam nadzieję, ze uda Ci się dzieki niemu przekonać się duzą cześc forumowiczow, ze do podlaczenia subwoofera i jego zgrania, jednak jest potrzebne coś takiego.

Edytowano przez audiowit
Napisano (edytowany)
10 godzin temu, MariuszZ napisał:

Fajnie jakby była możliwość później pomierzyć efekt REWem. 

Obiecuje , że jak opanuje już wszystko i poustawiam to zrobię pomiary. Na razie się zaprzyjaźniamy z urządzonkiem .

9 godzin temu, lpomis napisał:

A jak ta apka do obsługi DBXa? Nie przytłacza stopniem zaawansowania?

Zaskoczyła mnie. Jest o wiele bardziej czytelna niż np. Dirac Live mimo , że możliwości więcej. DBX łączy się z siecią natychmiast , nic nie rwie , wszystkie kliknięcia na laptopie mają błyskawiczne przełożenie na pracę urządzenia i są wyświetlane równolegle na ekraniku DBX-a.  Fajne jest to , że wszelkich zabiegów na dźwięku można dokonywać na żywo. Jest do dyspozycji 75 presetów , a więc sporo. Przy kilku systemach w chałupie przydatna rzecz. Zrobiłem już pomiar ale na niewłaściwym ustawieniu i wyszły bzdury. Ustawiłem system jako kolumny dwudrożne / a w menu mamy 40 możliwości :) / , a to wg firmy Harman / czytaj Samsung :) / oznacza , że podłączone są dwa wzmacniacze , jeden do wysokich , drugi do średniotonowych przetworników . Zmieniłem już to na właściwe / kolumny pasywne / i jest ok. Kolejnym przydatnyą funkcją jest możliwość szybkiego wyłączenia poszczególnych kanałów. Przydatne przy pomiarach choćby REW-em oddzielnie suba i kolumn. DBX automatycznie wykrywa podłączenia tak wejścia jak i wyjścia , sygnalizuje czerwonymi diodami pod wskaźnikami. Ktoś tak zaprojektował aplikację , aby można było błyskawicznie przechodzić między funkcjami , włączać lub wyłączać zbędne. Plansza na ekranie / załącznik/ pokazuje nam drogę sygnału , i o tym przez co będzie przechodził sygnał decydujemy na bieżąco. Widać , że to sprzęt pro , liczy się czas reakcji realizatora . Jak dotąd oceniam na plus.

DBX.PNG

4 minuty temu, audiowit napisał:

Na Twoje problemy z ustawieniem ( i z wolnym czasem ;))) to ustrojstwo jest strzalem w 10.

Wiesz co mnie najbardziej zaskoczyło ? Prostota obsługi. Obawiałem , się , że będzie jak z RME , milion przycisków , a każdy z poczwórną funkcją. A to jest precyzyjne jak cholera , ale też przyjazne człowiekowi.

Edytowano przez tomek4446
Napisano

Pamietaj ze w pro bardzo wazna jest intuicyjnosć. Przechodzisz od jednego studia, do drugiego i masz zajac sie realizacją, a nie rozkminiać kolejne urzadzenie.

Zazdroszcze Ci mozliwosci opoźnień. Ja niestety mogę robic to tylko ustawieniem kolumn.

Napisano
11 minut temu, audiowit napisał:

Pamietaj ze w pro bardzo wazna jest intuicyjnosć.

Powiem Ci , że rynek Pro zaczyna mi się coraz bardziej podobać. Musiałem dorobić parę kabli tak głośnikowych jak i XLR i skorzystałem z kabli z metra typowo pro / Klotz/ i są raz , że solidne pod względem technicznym / ekranowanie/ , bardzo mały promień zgięcia , elastyczne i .....miłe w dotyku :) A cenowo przystępne :) Tak dzisiaj rano popatrzyłem na mikrofonowy XLR , kupiłem gotowca , to jakość wtyków , konfekcja bez zarzutu.

Napisano

Bo to musi być trwale i wygodne. Jak mialbys kazdy z tych kabli przepiać kilka razy dziennie i je ulozyć i bylyby sztywne to szybko szukalbys innych.

No i kladziesz kilometry kabli. Gdyby kosztowaly tyle co audiofilskie.... :)