tomek4446 Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu @MariuszZ , @lpomis , @audiowit No i jak żem rzekł , tak żem zrobił. Nabyłem DBX Rack Drive PA2. To urządzenie studyjne / mam więc już dwa, pierwsze było RME Adi 2 PRO / i od pierwszej styczności z ustrojstwem daje się to wyczuć. Mnóstwo ustawień , wyborów i możliwości. Mamy więc zwrotnicę umożliwiającą precyzyjne rozdzielenie sygnału między kolumny a subwoofer. Pomiar akustyki pomieszczenia i od razu propozycje filtrów oraz krzywej domowej. Korektor graficzny , generator sygnałów testowych , możemy wprowadzić opóźnienie zarówno dla suba jak i kolumn. Coś co zapobiega sprzężeniom , ale dotyczy chyba mikrofonów . Wszystko można zrobić dla obu kanałów razem lub każdego oddzielnie. Mamy ok. 20 gotowych ustawień korekcji, ale oczywiście możemy zrobić własną. Urządzenie ma połączenie / aplikacja/ przez kabel lub WI-FI z naszym komputerem lub telefonem . Możemy na żywo dowolnie kreować dźwięk. Na razie udało mi się wstępnie skonfigurować i w ogóle uruchomić co proste nie było Sukcesywnie będę opisywał postępy. Na szczęście jest mnóstwo poradników w sieci dotyczących tego DBX , a i instrukcja dość przystępna. 6 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Pracuje właśnie nad odcięciem. Mam do dyspozycji: 6,12,18.24.36.48 dB/oktawę i jak by tego było mało to jeszcze oznaczone albo Linkwitz Riley lub te same wartości ale Butterworth. Muszę chyba poczytać Na razie wykombinowałem coś takiego , mile widziane sugestie 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Tylko nie wytnij za dużo 😉 Badanie, którego wyniki opublikowano w czasopiśmie "Proceedings of the National Academy of Sciences", poddało analizie sposób, w jaki ekspozycja na dźwięki o częstotliwości 40 Hz może pomóc oczyścić mózg z β-amyloidu, tym samym zwiększając jego zasoby w płynie mózgowo-rdzeniowym (CSF) i prowadząc do odwrócenia biomarkerów choroby Alzheimera oraz jej objawów. Naukowcy z Instytutu Zoologi w Kunmingu (KIZ) na Chińskiej Akademii Nauk przeprowadzili szereg eksperymentów na grupie starszych makaków. Zespół odkrył, że specyficzna stymulacja słuchowa o częstotliwości 40 Hz prowadziła do "znaczącego" podniesienia się poziomu β-amyloidu w płynie mózgowo-rdzeniowym, a efekt ten utrzymywał się nawet przez pięć tygodni. https://www.newsweek.pl/zdrowie-i-nauka/zdrowie/leczenie-choroby-alzheimera-pomocne-moga-byc-dzwieki/50q5qn3 5 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Czyli że terapia "subwooferowa"? 🤔 😉 1 Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu @tomek4446 , kiedy ostatnio słuchałeś muzyki ? 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Linkwitz Riley lub te same wartości ale Butterworth. Wróć do linkowanego tutoriala. OCA wyjaśnia tam jakie filtry tzn. Linkwitz Riley i Butterworth. Jeden od dołu drugi od góry, ale nie pamiętam który gdzie Oczywiście próbuj automatycznie i daj znać. Fajnie jakby była możliwość później pomierzyć efekt REWem. Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
lpomis Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Linkwitz Riley lub te same wartości ale Butterworth Korzystaj z Linkwitz-Riley. To najpewniejsza opcja dla dobrego zsumowania kolumn z subem w miejscu podziału. A jak ta apka do obsługi DBXa? Nie przytłacza stopniem zaawansowania? Edytowano 19 godzin temu przez lpomis 1 Odpisz, cytując
audiowit Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowany) Super Tomek. Na Twoje problemy z ustawieniem ( i z wolnym czasem ;))) to ustrojstwo jest strzalem w 10. Mam nadzieję, ze uda Ci się dzieki niemu przekonać się duzą cześc forumowiczow, ze do podlaczenia subwoofera i jego zgrania, jednak jest potrzebne coś takiego. Edytowano 10 godzin temu przez audiowit 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowany) 10 godzin temu, MariuszZ napisał: Fajnie jakby była możliwość później pomierzyć efekt REWem. Obiecuje , że jak opanuje już wszystko i poustawiam to zrobię pomiary. Na razie się zaprzyjaźniamy z urządzonkiem . 9 godzin temu, lpomis napisał: A jak ta apka do obsługi DBXa? Nie przytłacza stopniem zaawansowania? Zaskoczyła mnie. Jest o wiele bardziej czytelna niż np. Dirac Live mimo , że możliwości więcej. DBX łączy się z siecią natychmiast , nic nie rwie , wszystkie kliknięcia na laptopie mają błyskawiczne przełożenie na pracę urządzenia i są wyświetlane równolegle na ekraniku DBX-a. Fajne jest to , że wszelkich zabiegów na dźwięku można dokonywać na żywo. Jest do dyspozycji 75 presetów , a więc sporo. Przy kilku systemach w chałupie przydatna rzecz. Zrobiłem już pomiar ale na niewłaściwym ustawieniu i wyszły bzdury. Ustawiłem system jako kolumny dwudrożne / a w menu mamy 40 możliwości / , a to wg firmy Harman / czytaj Samsung / oznacza , że podłączone są dwa wzmacniacze , jeden do wysokich , drugi do średniotonowych przetworników . Zmieniłem już to na właściwe / kolumny pasywne / i jest ok. Kolejnym przydatnyą funkcją jest możliwość szybkiego wyłączenia poszczególnych kanałów. Przydatne przy pomiarach choćby REW-em oddzielnie suba i kolumn. DBX automatycznie wykrywa podłączenia tak wejścia jak i wyjścia , sygnalizuje czerwonymi diodami pod wskaźnikami. Ktoś tak zaprojektował aplikację , aby można było błyskawicznie przechodzić między funkcjami , włączać lub wyłączać zbędne. Plansza na ekranie / załącznik/ pokazuje nam drogę sygnału , i o tym przez co będzie przechodził sygnał decydujemy na bieżąco. Widać , że to sprzęt pro , liczy się czas reakcji realizatora . Jak dotąd oceniam na plus. 4 minuty temu, audiowit napisał: Na Twoje problemy z ustawieniem ( i z wolnym czasem ;))) to ustrojstwo jest strzalem w 10. Wiesz co mnie najbardziej zaskoczyło ? Prostota obsługi. Obawiałem , się , że będzie jak z RME , milion przycisków , a każdy z poczwórną funkcją. A to jest precyzyjne jak cholera , ale też przyjazne człowiekowi. Edytowano 10 godzin temu przez tomek4446 4 Odpisz, cytując
audiowit Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Pamietaj ze w pro bardzo wazna jest intuicyjnosć. Przechodzisz od jednego studia, do drugiego i masz zajac sie realizacją, a nie rozkminiać kolejne urzadzenie. Zazdroszcze Ci mozliwosci opoźnień. Ja niestety mogę robic to tylko ustawieniem kolumn. 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 11 minut temu, audiowit napisał: Pamietaj ze w pro bardzo wazna jest intuicyjnosć. Powiem Ci , że rynek Pro zaczyna mi się coraz bardziej podobać. Musiałem dorobić parę kabli tak głośnikowych jak i XLR i skorzystałem z kabli z metra typowo pro / Klotz/ i są raz , że solidne pod względem technicznym / ekranowanie/ , bardzo mały promień zgięcia , elastyczne i .....miłe w dotyku A cenowo przystępne Tak dzisiaj rano popatrzyłem na mikrofonowy XLR , kupiłem gotowca , to jakość wtyków , konfekcja bez zarzutu. 2 Odpisz, cytując
audiowit Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Bo to musi być trwale i wygodne. Jak mialbys kazdy z tych kabli przepiać kilka razy dziennie i je ulozyć i bylyby sztywne to szybko szukalbys innych. No i kladziesz kilometry kabli. Gdyby kosztowaly tyle co audiofilskie.... 2 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 13 godzin temu, tomek4446 napisał: Pomiar akustyki pomieszczenia i od razu propozycje filtrów oraz krzywej domowej. W ilu punktach się mierzy? Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 2 godziny temu, tomek4446 napisał: to jest precyzyjne jak cholera , ale też przyjazne człowiekowi. Od dawna używają hobbyści do projektowania i sprawdzania zwrotnic. Poniżej poglądowy filmik jak wykorzystać DBXa z REWem kombinując zwrotkę w czasie rzeczywistym. Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowany) 45 minut temu, Kraft napisał: W ilu punktach się mierzy? Od dwóch do czterech , na ekranie tak jak w DL pojawia się punkt umiejscowienia mikrofonu. Ale w instrukcji jest napisane , że te ustawienia bardziej dotyczą sali którą mamy nagłośnić niż studio lub pokoju odsłuchowego. W przypadku małych pomieszczeń najważniejsza jest pozycja 1 , pozostałe powinny być w oddaleniu ok. 40-50 cm. Jak nie ma możliwości tak dalekiego ustawienia mikrofonu z tyłu to przesuwamy go w najdalej możliwy. Dzięki @MariuszZ za film. Będę eksperymentował. Pomiary wyniku ustawień DBX-a REW-em są proste, bo za źródło robi RME. Edytowano 7 godzin temu przez tomek4446 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Tomek. To kilka pytań, a w zasadzie wątpliwości na start. Czy pojedynczy sub jest w stanie poprawnie zastąpić bas z dwóch kolumn grających w stereo, szczególnie przy podziale powyżej 60-70Hz, gdzie bas bywa jeszcze możliwy do zlokalizowania? Dodatkowo u Tomka subwoofer stoi w lewym rogu pomieszczenia, a nie centralnie. Czy w takiej konfiguracji nie ma ryzyka utraty stereofonii na basie, ściągania sceny w lewą stronę? Czekam też na wrażenia czy w porównaniu do klasycznego zestawienia (kolumny grające pełnym pasmem plus subwoofer bez zewnętrznej zwrotnicy) faktycznie słychać wzrost jakości brzmienia z powodu odciążenia QLNów z dolnych rejestrów. 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 25 minut temu, lpomis napisał: Czekam też na wrażenia czy w porównaniu do klasycznego zestawienia (kolumny grające pełnym pasmem plus subwoofer bez zewnętrznej zwrotnicy) faktycznie słychać wzrost jakości brzmienia z powodu odciążenia QLNów z dolnych rejestrów. Wojtek , chętnie odpowiem na Twoje pytania zaraz po ogarnięciu tematu. Jak pisałem jest możliwość zapamiętania 75 ustawień. Będę chciał tak jak pisze większość osób posiadających 1 suba odciąć na 80Hz. Ale będę też eksperymentował z odcięciem na 37,5 Hz czyli na częstotliwości od której QLN-y zaczynają reprodukować bas. Przełączanie jest " w locie " , da to jakiś obraz sytuacji. 2 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Ale będę też eksperymentował z odcięciem na 37,5 Hz czyli na częstotliwości od której QLN-y zaczynają reprodukować bas. Myślę że tutaj będzie najlepiej brzmiał Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 9 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Myślę że tutaj będzie najlepiej brzmiał Przeczytałem wiele poradników, naoglądałem się mnóstwa filmów instruktażowych i wszyscy tak jak mantrę powtarzają odcięcie 80-100 Hz niezależnie ,czy jeden czy dwa suby. Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 2 godziny temu, lpomis napisał: szczególnie przy podziale powyżej 60-70Hz, gdzie bas bywa jeszcze możliwy do zlokalizowania? W kinie domyślnie odcina się na 80 Hz i nie ma problemu. 1 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Ja jestem zwolennikiem jak najniższego możliwego ustawienia. Na ucho wydaje się ok i niczego nie brakuje. Możliwe jednak że gdybym zaopatrzył się w umika i program REW to może bym się zdziwił jakie "tatry" mam w dolnym paśmie. Tak więc... Chyba wolę nie wiedzieć (narazie) i żyć w błogim nieuświadomieniu 🤪 a jeśli już będzie dedykowana "jaskinia" (a na pewno będzie 😎) to i nowy sprzęt, a wtedy wszystko po "Bożemu" będzie wykonane (łącznie z adaptacją) 2 godziny temu, PanKlor napisał: W kinie domyślnie odcina się na 80 Hz i nie ma problemu. Moim zdaniem to są "pozostałości" po kinie z przed co najmniej 15/20lat, gdzie owe kino składało się z pięciu plastikowych satelitek które to nie grały za nisko wiec sub musiał "pompować" nawet do 120/150hz. Czas "połamać" te teorie i uzupełniać subwooferem TYLKO pasmo poniżej (lub na mało efektywnej granicy) pracy kolumn! 2 godziny temu, tomek4446 napisał: Przeczytałem wiele poradników, naoglądałem się mnóstwa filmów instruktażowych i wszyscy tak jak mantrę powtarzają odcięcie 80-100 Hz niezależnie ,czy jeden czy dwa suby. Dla mnie taka porada to "tragedia", ale ja to ja i nie trzeba się ze mną zgadzać 😇 19 godzin temu, tomek4446 napisał: Nabyłem DBX Rack Drive PA2 Jednak w Twoim przypadku mając takie urzadzenie jak owy DBX, możesz robić "cuda" więc akurat Twojej osoby to nie dotyczy (możesz ciąć dowolnie pasma nawet do 80/100 hz) Pozdr Edytowano 2 godziny temu przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 16 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Moim zdaniem to są "pozostałości" po kinie z przed co najmniej 15/20lat, gdzie owe kino składało się z pięciu plastikowych satelitek które to nie grały za nisko wiec sub musiał "pompować" nawet do 120/150hz. Czas "połamać" te teorie i uzupełniać subwooferem TYLKO pasmo poniżej (lub na mało efektywnej granicy) pracy kolumn! Ja odnosiłem się do tego czy można lokalizować konkretne częstotliwości a nie do filozofii ustawiania subwoofera w stereo. Odpisz, cytując
Recommended Posts