tomek4446 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 6 godzin temu, Mikelas76 napisał: Wyprane z muzykalnosci, nieporownywalnie gorsze wybrzmienia. To może usystematuzujemy : @lpomis Wojtek co zresztą wytłumaczył @KrólKiczu Sebastian , mówił o transparentności samych urządzeń z wbudowanym DSP , nie zaś o działaniu filtrów. A teraz same filtry i ich wpływ. DSP to algorytmy , pierwsze pojawiły się chyba w amplitunerach KD , a następnie w stereo. Pewnie tak jak wszystko jedne działają lepiej, inne gorzej. Zawsze możemy zweryfikować to co robią i na ile prawidłowo to robią choćby REW-em. To nie jakieś czary. Filtry w jakimś stopniu ograniczają wpływ naszego pomieszczenia , jak ograniczają to trudno by robiło się dźwięczniej. Odczuwamy przytłumienie. No i na koniec mamy najważniejszy czynnik ,czyli nasz słuch i nasze oczekiwania. I tu zawsze będą zdania podzielone. Sporo piszemy o adaptacji akustycznej i zastosowaniu dyfuzorów , absorberów , pułapek basowych. Przecież to nic innego tylko filtry. Tak filtrami DSP jak i ustrojami możemy poprawić ,jak również skopać dźwięk. Większą kontrolę mamy wydaje mi się nad tymi cyfrowymi , łatwiej jest modyfikować brzmienie , no i taniej. 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Tomek, tylko jedna ważna rzecz. Żadne DSP nie zastąpi "analogowej" adaptacji akustycznej. Mówiąc najbardziej obrazowo (i tak jak ja to rozumiem), adaptacja akustyczna stara się likwidować przyczyny "ułomności" w naszych pokojach, natomiast DSP próbuje "leczyć" skutki. Tak generalnie, z tego co czytam, temat jest bardzo ciekawy i złożony. Ale na pewno nie ma w tym żadnej magii ani voodoo 😉. 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) 9 minut temu, KrólKiczu napisał: Żadne DSP nie zastąpi "analogowej" adaptacji akustycznej. Można to odwrócić - żadna adaptacja nie zastąpi DSP. Idealna sytuacja, to możliwość skorzystania z obu metod. Edytowano 4 godziny temu przez Kraft 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) 15 minut temu, KrólKiczu napisał: adaptacja akustyczna stara się likwidować przyczyny "ułomności" w naszych pokojach, natomiast DSP próbuje "leczyć" skutki. Coś w tym jest. Czekam na opinie @MariuszZ na temat DBX-a. I nie chodzi mi na razie o filtry czy odcięcie ,tylko w jaki sposób to ustrojstwo jest w stanie dopasować w kilka minut poziomy suba i kolumn . Mnie to się nie udało przez m-c kręcenia gałkami. Edytowano 4 godziny temu przez tomek4446 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 2 minuty temu, Kraft napisał: Można to odwrócić - żadna adaptacja nie zastąpi DSP. Idealna sytuacja, to korzystanie z obu metod. Myślisz, że używając odpowiednich ustrojów i manewrując zespołami głośnikowymi i miejscem odsłuchowym, nie da się uzyskać dobrego czasu wygaszania poszczególnych częstotliwości, odpowiedniego SPL i fajnej sceny? Oczywiście nie w kilkunasto metrowych pomieszczeniach. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 3 minuty temu, KrólKiczu napisał: Myślisz, że używając odpowiednich ustrojów i manewrując zespołami głośnikowymi i miejscem odsłuchowym, nie da się uzyskać dobrego czasu wygaszania poszczególnych częstotliwości, odpowiedniego SPL i fajnej sceny? Oczywiście nie w kilkunasto metrowych pomieszczeniach. Da się, Ale z DSP da się uzyskać jeszcze lepszy efekt. 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 46 minut temu, tomek4446 napisał: Mnie to się nie udało przez m-c kręcenia gałkami. To mnie pocieszyłeś 🤣 Walczyłem dzisiaj 2 godzinki, ale to mój pierwszy kontakt więc bez sukcesów. Faktycznie u mnie sub musi być ok. 15dB poniżej poziomu amplitudy sygnału ze wzmaka żeby to jakoś współgrało. Problem jest w czułościach wejść naszych wzmacniaczy i subów. W konfiguracjach pro używają wzmacniaczy PA, a te mają takie dynksy do kręcenia czułością i tam można sobie poziomy dopasować. Opisano to na str.18/19 instrukcji. Poza tym DBX z tyłu ma taki włącznik +4dBu/-10dBV i dla nas jest raczej -10dBV. Przekladając to na poziomy napięć wyjściowych odpowiednio będzie 1,22V RMS/ 0,32V RMS. Ogólnie max na wyjsciu XLR DBXa to 20dBu czyli 7.7V RMS. U mnie na wejściu .1/LFE Rela mogę trzy ząbki podkręcić i jest już hałas. Dramat bo wchodząc w ustawienia crossovera nie wyrównam poziomów bo ryczy sub na maxa. Myślę o pasywnym tłumiku. Taki od Monacora 130 pln kosztuje, ale muszę doczytać czy rozwiąże problem. Jutro mam w planie pobawić się limiterem. Może tą drogą? Ogólnie dbx jest super. Mnóstwo możliwości i pomysłów na wykorzystanie. Długo by opowiadać 😎 Pozdrawiam. M 3 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 10 minut temu, MariuszZ napisał: Myślę o pasywnym tłumiku. Taki od Monacora 130 pln kosztuje, Akurat takie mam. Przypadek ? Mogę Ci wysłać , nie kupuj. 13 minut temu, MariuszZ napisał: U mnie na wejściu .1/LFE Rela mogę trzy ząbki podkręcić i jest już hałas. Witaj w klubie Na tych trzech oczkach też da się wyregulować poziomy. Możesz zmniejszyć/zwiększyć głośność wzmacniacza na tyle na ile pozwoli Ci DBX . Czyli wzmacniaczem dostosować się do suba. Po pomiarze już zastawiasz gałkę wzmacniacza na tym poziomie. Cieszę się , że Ci się zabawka podoba 2 Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 3 godziny temu, kaczadupa napisał: Nie przekonałeś mnie. Przykro mi. Jakby mi zalezalo. 😂😂😂 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 40 minut temu, tomek4446 napisał: Mogę Ci wysłać Dzięki 😁 Już kupiłem 🤣 Pozdrawiam Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 2 godziny temu, tomek4446 napisał: Zawsze możemy zweryfikować to co robią i na ile prawidłowo to robią choćby REW-em. No rew nie pokaze ci tego. Nie ma szans. Barwy, czy bezbarwnosci, glebi czy wyplaszczenia nie pokaze. Tak samo rozumianej matowosci nie pokaze. Przeczytaj co Jacek napisal o tym co sie zadzialo przy lepszym istawieniu kolumn w moim pokoju. Rew nie jest wyrocznia, jest tylko narzedziem ktore mozna traktowac tylko i wylacznie pomocniczo. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 3 godziny temu, Mikelas76 napisał: slyszales jak brzmi muzyka z takimi filtrami i bez niego nich? Myślisz, że tak? Nie sądzę, przecież padła jak zwykle wymijająca odpowiedź. Cyt. "Nie przekonałeś mnie. Przykro mi." Edytowano 1 godzinę temu przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 2 godziny temu, tomek4446 napisał: Większą kontrolę mamy wydaje mi się nad tymi cyfrowymi no chyba nie. Widac ze nie ogarnales na tyle akustyki. Probowalem akustyki i jak i cyfry. Nigdy cyfra nie odzwierciedlisz naturalnego dzwieku. To jest sztucznie sciete i wzbudzone. Gdybym nie probowal nie wylowiadalbym sie 2 godziny temu, Kraft napisał: Można to odwrócić - żadna adaptacja nie zastąpi DSP. Idealna sytuacja, to możliwość skorzystania z obu metod. Jakos tego nie zastosowales ograniczajac sie tylko do adaptacji. DSP To ostatecznosc, gdzie wymiary ustrojow i pomieszczen nie sa mozliwe do zgrania. 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 11 minut temu, Mikelas76 napisał: Jakos tego nie zastosowales ograniczajac sie tylko do adaptacji. Z powodów pozamerytorycznych. Ale zamierzam. 11 minut temu, Mikelas76 napisał: DSP To ostatecznosc, gdzie wymiary ustrojow i pomieszczen nie sa mozliwe do zgrania. Metody analogowe mają swoje ograniczenia. Ustrojami nie wszystko da się zrobić. Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Panowie, ja nie neguje dsp, ktore jest niezbedne w ostatecznosci. Nie ma jednak szans na pozbycie sie skutkow ubocznych tego rozwiązania. Gdyby tak bylo NIKT nie robilby adaptacji akustyki skoro wystarczyloby szast prast i dsp. Na logike, po kiego robic akustyke za dziesiatki i setki tysiecy jesli mamy dsp??? Filcharmonie, studia nagran, studia radiowe, czy salony audio i melomani/audiofile sie mylą? Dsp to ostatecznosc a nie wlasciwa droga. To ma wplyw niekoniecznie porzadany. Uzywajcie tego ale w nie duzej skali. Tam gdzie analogowo nie dajecie rady. W kilku najgorszych punktach, z precyzja chirurga. 2 minuty temu, Kraft napisał: Metody analogowe mają swoje ograniczenia. Ustrojami nie wszystko da się zrobić czytaj ponizej twojego wpisu. Poza merytorycznie przez pięć lat nie palilo ci sie do tego dsp jakos. Szkoda tego czasu w takim razie. Nie wnikam dlaczego, nie moja sprawa. 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 14 minut temu, Mikelas76 napisał: Filcharmonie, studia nagran, studia radiowe, czy salony audio i melomani/audiofile sie mylą? Mylą się tylko audiofile, nie wiesz jak jest kiedy napiszesz, że usłyszałeś to, czy tamto? Kit, że mamy zrobioną akustykę na ile się da u każdego z osobna jest tak, albo siak. Ale jest zrobiona ta akustyka. Wiadomo, tylko filcharmonie i studia nagrań mają na tip top 🤭, tylko czasem w tych pierwszycb nie da się wysiedzieć na niektórych koncertach. 16 minut temu, Kraft napisał: Metody analogowe mają swoje ograniczenia. Moge wiedzieć jakie? 16 minut temu, Kraft napisał: Ustrojami nie wszystko da się zrobić. Da się da się zwłaszcza jeśli ktoś dysponuje pomieszczeniem o tzw. złotych proporcjach w akustyce. Powinieneś to wiedzieć, tak przynajmniej mi się zdawało. Edytowano 1 godzinę temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 27 minut temu Napisano 27 minut temu 1 godzinę temu, Mikelas76 napisał: porzadany 50 minut temu, DiBatonio napisał: filcharmonie Przykro mi. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 23 minuty temu Napisano 23 minuty temu (edytowany) 1 godzinę temu, Mikelas76 napisał: Gdyby tak bylo NIKT nie robilby adaptacji akustyki skoro wystarczyloby szast prast i dsp. Na logike, po kiego robic akustyke za dziesiatki i setki tysiecy jesli mamy dsp??? No proszę Cię. Co to za dętologia? Wiadomo, że DSP ma ograniczenia. Nie da się nim "zrobić" akustyki. Choćby na pogłos, echo trzepoczące, odbicia nic nie poradzi. 1 godzinę temu, DiBatonio napisał: Moge wiedzieć jakie? Na przykład takie* * mimo wstawienia do pomieszczenia 40-50 ustrojów (dyfuzorów, absorberów, hybryd oraz pułapek basowych) i rozmieszczenia ich według profesjonalnego projektu. Edytowano 11 minut temu przez Kraft Odpisz, cytując
Recommended Posts