Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
11 minut temu, lpomis napisał:

W przeszłości miałem okazję testować u siebie Rela T5x i Tzero. Nigdy nie byłem do końca zadowolony z rezultatów, mimo dość uporczywej walki z ich ustawianiem. Wiele też zależało od samych nagrań. Przykładowo, nawet jeśli w chudo nagranym, starym rocku, wydawało się być wszystko w porządku, to po przejściu ma świeżą, dobrze zrealozowaną muzykę bas po prostu irytował.

I to jest zaleta posiadania suba. Starszych i współczesnych normalnych utworów słuchasz na ON, nowych przefajnionych na OFF. I zawsze jest OK.

Napisano
Przed chwilą, lpomis napisał:

Gorzej jak leci jakaś playlista - składanka - mix. I każdy utwór jest z innej parafii. Wstawać, podchodzić do suba i ręcznie go wyłączać/włączać co chwilę? Wariactwo.

Bo słucha się całych płyt. I od początku do końca.

Napisano
27 minut temu, lpomis napisał:

W oczekiwaniu na kolejne relacje od Tomka, napiszę tylko, że zaciekawił mnie świeży wypust od Velodyne. Model MiniVee X. Subwoofer wyposażony jest w DSP kontrolowane przez aplikację. Ma też wbudowaną funkcję automatycznej korekcji akustyki. W zestawie dołączony jest mikrofon pomiarowy.

W przeszłości miałem okazję testować u siebie Rela T5x i Tzero. Nigdy nie byłem do końca zadowolony z rezultatów, mimo dość uporczywej walki z ich ustawianiem. Wiele też zależało od samych nagrań. Przykładowo, nawet jeśli w chudo nagranym, starym rocku, wydawało się być wszystko w porządku, to po przejściu ma świeżą, dobrze zrealizowaną muzykę bas po prostu irytował.

A tu kilka zrzutów z aplikacji od Velodyne:

IMG_4471.webp.33758efd937ba8297d88efd2ae2546ed.webp

IMG_4470.webp.7efd379aac2982f7b3a2fdf70dd6aec2.webp

IMG_4469.webp.56a843f671d4fdf3fcc8f1a8d9690238.webp

Mamy u siebie. Jak byś chciał przetestować to zapraszam :) 

Jest także do obejrzenia na AVS na stadionie
Sky Box 125

Napisano
19 minut temu, lpomis napisał:

Model MiniVee X. Subwoofer wyposażony jest w DSP kontrolowane przez aplikację.

Teraz ? !!! :)

Powiem tak , jakoś nie ufam / być może jest to irracjonalne/ algorytmom , które robią coś za mnie. Zaraz mam przed oczami Indianina i białego z paciorkami w rękach ,lub EQ typu "jazz" , "pop" , "rock". w wieżach z tektury z Aldiego. Mam Diraca , który jest o wiele bardziej rozbudowanym narzędziem niż EQ w RME, czy Eversolo . Wiele razy próbowałem różnych samodzielnych ustawień , a i tak w końcu wracałem do automatu. Na tym trzeba się po prostu znać. A sam automat / z Diraca korzystam od jakiś 5 lat/ idealny nie jest. Wyłączam DL bardzo często , bo bez jest przyjemniej. Choć ostatnio przekonałem się , że ten system faktycznie działa. Chodzi o utwór " Psychosis" - Peshay. Bez DL dudni jak cholera , z jest uderzenie , energia , nie ma nieprzyjaznych dźwięków.

Napisano

A już serio zapytam.
Tomek, można zdecydowanie stwierdzić, że muzyka, którą często słuchasz zyskała na bogactwie faktur w dole pasma? 
Jeżeli tak, to jesteś w stanie zlokalizować granie suba czy całkowicie znika w pokoju? 

Napisano
3 godziny temu, lpomis napisał:

Wiele też zależało od samych nagrań. Przykładowo, nawet jeśli w chudo nagranym, starym rocku, wydawało się być wszystko w porządku, to po przejściu ma świeżą, dobrze zrealizowaną muzykę bas po prostu irytował.

Z tym że wtedy, nie dość że korzystało się z konturu/loudness, to jeszcze potencjometry regulacji niskich i wysokich były na maksa. 

3 godziny temu, Kraft napisał:

I to jest zaleta posiadania suba. Starszych i współczesnych normalnych utworów słuchasz na ON, nowych przefajnionych na OFF. I zawsze jest OK.

A powinno być odwrotnie, czyli jako punkt wyjścia, normalne duże kolumny a nie '2+1' 😉 

2 godziny temu, maciek72 napisał:

Masz licencję także na Bass Control ?

Czy golasa ? 

O, w mordę 🤦 

Dirac Live Bass Control - no faktycznie, jest coś takiego... Niedługo, trzeba będzie mieć licencję na 'niepowiemnaco'.

Napisano
6 godzin temu, kaczadupa napisał:

A ten tego no… a wygrzewanie kiedy ? 

6 godzin temu, tomek4446 napisał:

Dzisiaj miałem zbierać chrust , ale leje 

Bardzo skuteczne, sprawdzone wygrzewanie w piecu martenowskim. Polecam 😀