elektron6 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Którędy droga? Sam monitor nie jest czymś złym szczególnie w mniejszych pomieszczeniach. Ale są monitory i monitorki. Te pierwsze potrafią zagrać pełnym pasmem z piękną średnicą. Monitorki niestety będą potrzebowac dopału w postaci suba lub trzeba liczyć na idelanie wpasowanie się w rezonase pokoju (wątpliwe). Niestety te testowane w moim przekonaniu to konstrukcje klasy "monitorki" czy też zabawki dla dużych dzieci. 1 Odpisz, cytując
elektron6 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu SCM7 Drivers: HF ATC 25mm Neodymium Soft Dome, Mid/LF ATC 125mm SC Matched Response: ±0.5dB Frequency Response (-6dB): 60Hz-22kHz Dispersion: ±80° Coherent Horizontal, ±10° Coherent Vertical Sensitivity: 84dB @ 1W @ 1metre Max SPL: 103dB Recommended Power Amplifier: 75 to 300 Watts Nominal Impedance: 8 Ohm Crossover Frequency: 2.5kHz Connectors: Binding Posts/4mm Plugs, bi-wire Cabinet Dimensions (HxWxD): 300 x 174 x 215mm / 11.81 x 6.85 x 8.46″ (grill adds 28mm depth) Weight: 7.5kg Pytanie z czego tu wyciągnąć pełno pasmowe granie? Nie ma czego! Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 3 godziny temu, elektron6 napisał: czy też zabawki dla dużych dzieci. A duże głośniki to już nie są zabawki dla dużych dzieci? No są. Piękna średnica może być z dużego i małego głośnika a ta jest najważniejsza. Oczywiście każde duże dziecko lubi niepodbarwiony, dynamiczny i super rozciągnięty bas no ale takie rewelacje to chyba najszybciej na słuchawkach. Edytowano 2 godziny temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
elektron6 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Przepraszam ale jak się wybiera kolumnę z przetwornikiem 125mm to jest to pewna forma zabawki. Edytowano 2 godziny temu przez elektron6 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, elektron6 napisał: Pytanie z czego tu wyciągnąć pełno pasmowe granie? Nie ma czego! Czy to nie Ty na jeden ze złotów przywiozłeś kolumny oparte na głośniku pełnopasmowym? Jaki on miał frequency response? Odpisz, cytując
elektron6 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Tak to ja Ale co ma piernik do wiatraka? Co ma kolumna vintage z 58 roku z kolumna z 2025 roku? Co ma wspólnego zestaw OTL 800ohm napędzany lampą 8w z mocarnym tranzystorem. W dodatku to była wiekowa ciekawostka a nie zestaw docelowy. A szerokopasmówka to głośnik AD9710 i nie ma on 125mm. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 4 godziny temu, elektron6 napisał: w średnim pomieszczeniu. @KrólKiczu Seba, dla mnie kluczowy jest cytowane określenie Tomka, przez które najwyraźniej rozumie on pokoje ok. 20-25m2 (jak ja bym chciał mieć takie "średnie pomieszczenie"!). W 25m2, to faktycznie żal stawiać mały monitor, czy to z subem, czy bez. Osobiście próbowałbym już podłogówek, ewentualnie dużych kolumn podstawkowych vintage. (W tym momencie zaczynam snuć marzenia o kilku pięknych konstrukcjach, które znam z salonów i cudzych systemów. ) Natomiast w 10-15m2, to oczywiście inna rozmowa i wtedy wybór małego monitora jest czymś naturalnym. Mnie też by wtedy kusiły eksperymenty z subem, tym bardziej, że daje to możliwość regulacji wzmocnienia basu niezależnie od kolumn. Myślę, że całe spięcie jest o pewien kontekst wypowiedzi Tomka. Edytowano 2 godziny temu przez Rafał S 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 4 godziny temu, KrólKiczu napisał: Po drugie - mamy możliwość płynnej regulacji odcięcia, fazy oraz głośności i dzięki użyciu takich narzędzi jak REW i umik można dość dobrze "zszyć" suba z kolumnami. To za mało. Możesz w subie ustawić odcięcie i fazę, ale co z kolumnami. Żeby to zszyć potrzeba też odciąć kolumny i to w odpowiedniej fazie by na częstotliwości odcięcia suba i kolumn była zgodność faz. Jeżeli odetniesz tylko z jednej strony to kolumna będzie grała w paśmie suba częściowo. Chyba, że faktycznie ma słabe zejście np. 60Hz (-6dB), a suba ustawisz poniżej tej częstotliwości. Wtedy nie trzeba przycinać kolumn bo niejako naturalnie uzupełni pasmo kolumn nie wchodząc w zakres ich pracy 😉 Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 4 minuty temu, MariuszZ napisał: niejako naturalnie uzupełni pasmo kolumn nie wchodząc w zakres ich pracy 😉 Zasadniczo zawsze zakresy pracy się nakładają. Sztuka znaleźć taki punkt, w którym opadające charakterystyki obu głośników dadzą odpowiednio głośną sumę sygnałów. Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 2 minuty temu, Kraft napisał: Sztuka znaleźć taki punkt, w którym opadające charakterystyki obu głośników dadzą odpowiednio głośną sumę sygnałów. Odpowiednio głośną i do tego odpowiednio zgraną... a to już nie jest łatwe. (mi się nigdy nie udało uzyskać efektu który by mnie satysfakcjonował) Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 2 minuty temu, Kraft napisał: odpowiednio głośną sumę sygnałów. Bez zgrania fazy jest to niemożliwe. Jeżeli faza suba i kolumny będzie przeciwna to z sumy zrobi się różnica. W normalnych kolumnach woofer z niskośredniakiem zgrywa się normalną zwrotnicą, czasami bardzo karkołomnie zaprojektowaną, ale tam dwa przetworniki są w jednym miejscu. W przypadku suba można nim jeździć po pokoju czyli niejako dopasowywać fazę do niskośredniotonowca. Odpisz, cytując
michaudio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu I tu zaczynają się schody, fajnie kiedy masz pokój tylko do audio. Kiedy jest to pokój dzienny, wystające kolumny i sub/suby nie przejdą. A przy ustawieniu suba/subów pod ścianą, sama nawet płynna regulacja fazy może nie wystarczyć. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 39 minut temu, MariuszZ napisał: Chyba, że faktycznie ma słabe zejście np. 60Hz (-6dB), a suba ustawisz poniżej tej częstotliwości. I tak właśnie mamy w scm7. Ale wtedy (bez odcięcia kolumn i z subem poniżej 60Hz) uzupełnimy pasmo tylko o zejście. Czy nie będzie nam jeszcze brakowało średniego / wyższego basu? 39 minut temu, MariuszZ napisał: Żeby to zszyć potrzeba też odciąć kolumny Jak to zrobić? Potrzebny dodatkowy klocek do tego celu, tak? Edytowano 1 godzinę temu przez Rafał S Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Chcemy monitory z subem? Mamy gotowe rozwiązanie. https://atc.audio/2024/04/introducing-the-scm20asl-limited-edition/ Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 15 minut temu, Rafał S napisał: Jak to zrobić? Potrzebny dodatkowy klocek do tego celu, tak? Tak, na przykład https://www.behringer.com/product.html?modelCode=0819-AAG Oczywiscie można lepiej, ale nic nie sugeruję. Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
MMarek Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 10 minut temu, kaczadupa napisał: https://atc.audio/2024/04/introducing-the-scm20asl-limited-edition/ Jak widzę "Limitowana edycja" to wiem, że będzie drogo Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 4 minuty temu, MMarek napisał: Jak widzę "Limitowana edycja" to wiem, że będzie drogo Posiadacz Naima nie powinien wypowiadać się tym tonem. Edytowano 59 minut temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 51 minut temu Napisano 51 minut temu Dobra, po recenzji Jarka jestem już zdecydowany. Kupię nowe, białe ATC SCM 7. Branża, zapraszam na priv. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 35 minut temu Napisano 35 minut temu 13 minut temu, kaczadupa napisał: Dobra, po recenzji Jarka jestem już zdecydowany. Kupię nowe, białe ATC SCM 7. Ja dotychczasową relację odczytuję jako: "do przerwy 0:1 dla Kefa". 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 16 minut temu Napisano 16 minut temu Jak na mecz na wyjeździe to całkiem ok. Jeszcze można finalnie wygrać u siebie. Zwłaszcza z muzykalną Regą Elex mk4 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts