Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Panowie, nasze hobby jest niszowe (specyficzne), przeciętny Kowalski nie przeznaczy na hi-fi więcej niż średnią krajową a przeważnie i tak będzie tylko soundbar. Z moich znajomych nikt nie ma niczego więcej oprócz mini wieży lub soundbara. Nie liczę kilku kolegów zakręconych jak my, ale to jest naprawdę promil znajomości. 

Kiedy ktoś przyjdzie i poogląda graty, zapyta czy słucham muzyki a odpowiem że tak.... siadam specjalnie w "sweet spot" i słucham  bo lubię tak się relaksować i czasami spędzać wolny czas.... to patrzą na mnie (niektórzy) jak na ufoludka🤣

Napisano

Szczęść Boże drodzy Parafianie :)

Pozwoliłem sobie rozpocząć wywód od takiego przywitania - nie bez przyczyny :)

Byłem na AVS 4 rok z rzędu (chyba ostatni) i mam wrażenie, że to hobby powoli przekształciło się w jakiś byt niemalże religijny :)

Ale do rzeczy, tak między Bogiem a prawdą przez te 3 dni uświadczyłem dobrego grania w dosłownie kilkunastu pokojach.

Gdybym miał wybrać kilka:

- Franco Serblin/Jadis w Tulipie

- Diapason/Ars Sonum w Sobieskim

- Mastersound w Sobieskim

Z monitorów oczywiście Harbeth na Narodowym oraz Falcon M10 w Sobieskim

Napisano
4 minuty temu, Nowy75 napisał:

@ralfpolo89 czy mamy rozumieć, że mało ducha tam było,a dużo blichtru?😁.  Przypominam, że w nazwie jest show 😁

Raczej że opinia jest jak d.pa. Kazdy ją ma. 

A patrząc na wpisy forumowiczów, okazuje się, że każdemu podobało się co innego 😁

Napisano (edytowany)
41 minut temu, tomek4446 napisał:

Pisanie o jakichkolwiek wrażeniach odnośnie co gra , a co nie, jest nieporozumieniem.

Prawda. Tak czy inaczej pokuszę się o wybór największej wtopy targów na Narodowym. Daleko nie trzeba było szukać. To, co zaprezentował set od Q21 było totalnym nieporozumieniem. Wąskie, prostokątne pomieszczenie i wielkie paki Viena Acoustics - The Music w połączeniu z dzielonką Regi. Chaos i jedno wielkie dudnienie, które było słychać aż na korytarzu. Kto w ogóle wpadł na taki pomysł? Ktoś przed otwarciem sal dla zwiedzających posłuchał jak to gra w tym pokoju? Jeden z większych, jeśli nie największy salon audio w Polsce, doświadczeni pracownicy, tysiące porad na forum, a taka wtopa. Całkowicie zignorowaliście potencjalne problemy związane z akustyką. Jak Wam teraz zaufać w kwestii doboru sprzętu? @Q21 - co Wy żeście narobili? :)

Edytowano przez lpomis
Napisano
45 minut temu, tomek4446 napisał:

I tak należy traktować wystawę. Pisanie o jakichkolwiek wrażeniach odnośnie co gra , a co nie, jest nieporozumieniem.

Rozumiem, że chodziłeś z zatkanymi uszami, bo to co byś usłyszał to i tak bez znaczenia? Czy jednak posłuchałeś tu i tam i masz jakieś refleksje, gdzie Ci ładnie grało, a gdzie mniej ? :)

Bo tu się dzielimy takimi właśnie „wrażeniami z wystawy” i jesteśmy już na tyle dorosłymi audiofilami, że wiemy że to tylko i aż wrażenia z wystawy, a nie wyrokowanie o jakości konkretnych setów.

Alternatywnie można na każde pytanie co tam grało odpowiadać „to tylko wystawa więc nie mogę pisać o moich wrażeniach, bo to nieporozumienie ;)

Napisano
23 godziny temu, Rafał S napisał:
Dnia 25.10.2025 o 13:22, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Tempo 6 również najnowsza wersja 

Z czym grały? Miałem okazję słuchać ich w sopockim salonie.

To mnie Panowie okłamali na stoisku. Mówili, że to Tempo 35 😎

Napisano (edytowany)

@majkel74 Tomkowi chyba chodziło o to, że wyrokowanie nt. samego sprzętu, ocenianie go i wydawanie osądów tylko na podstawie prezentacji na AVS mija się z celem. Zbyt dużo zmiennych, tłumy, brak odpowiednich warunków, zmęczenie i przede wszystkim przebodźcowanie słuchu/głowy całym tym przepychem…

Edytowano przez lpomis
Napisano
38 minut temu, lpomis napisał:

Prawda. Tak czy inaczej pokuszę się o wybór największej wtopy targów na Narodowym. Daleko nie trzeba było szukać. To, co zaprezentował set od Q21 było totalnym nieporozumieniem. Wąskie, prostokątne pomieszczenie i wielkie paki Viena Acoustics - The Music w połączeniu z dzielonką Regi. Chaos i jedno wielkie dudnienie, które było słychać aż na korytarzu. Kto w ogóle wpadł na taki pomysł? Ktoś przed otwarciem sal dla zwiedzających posłuchał jak to gra w tym pokoju? Jeden z większych, jeśli nie największy salon audio w Polsce, doświadczeni pracownicy, tysiące porad na forum, a taka wtopa. Całkowicie zignorowaliście potencjalne problemy związane z akustyką. Jak Wam teraz zaufać w kwestii doboru sprzętu? @Q21 - co Wy żeście narobili? :)

Te porady na YT to traktowałbym raczej jako kabaret a nie PORADY... Q21 to taka audiofilska Biedronka - wszystko a zarazem nic...