Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Teraz się słucha , a raczej odpływa, bo kolumny znikają (z lampą). Zupełnie inaczej niż na zastępczych driverach. Zdobycie ich nie należy do łatwych rzeczy, ale się udało🙂. Przyjechały z USA via Dania. Stan - mint, a dodatkowo membrany na zapas. 1 szt = ok 4 kg.

IMG_20250511_200157.jpg

IMG_20250511_200203.jpg

IMG_20250511_200237.jpg

IMG_20250511_200518.jpg

Edytowano przez Rega
Napisano
6 godzin temu, KrólKiczu napisał:

Moment. Jakiś czas temu pisaliście z Witoldem, że Twój pokój miał spore problemy jeśli idzie o akustykę i stąd pomysł na buchardty. Coś się zmieniło od tamtego czasu? Nowe kolumny nie mają żadnych problemów w Twoim pomieszczeniu bez korekcji DSP?

Audiofilia nervosa w czystej, nieskrepowanej formie.

Ja spokojnie czekałem. Nawet krócej niz myślałem ;)

Napisano
6 godzin temu, Wing0 napisał:

😉. ART mają dość nietypowy bas jak słuchałem u sprzedającego był on bardzo oszczędny może się okazać że wpasują się w moją tragiczną akustykę.bobudowa robi tu robotę 

Nie mają oszczednego basu. Jest taki jak powinien być.

Napisano
3 godziny temu, Wing0 napisał:

Parę zdjęć jeszcze. Muszę poczytać czym je czyścić dokładnie żeby odświeżyć lakier lekko..

O dziwo mojej żonie się wyjątkowo podobają, ale w sumie do mojego pokoju pasują klimatem. 

Jak to czym. Woskiem samochodowym. Tylko, ze twardym. Troche roboty ale efekt na rok.

Arty na zdjeciach wygladają nietypowo ale to ma swoje uzasadnienie w budowie skrzyń, ktore zrobione są z.... papieru. Papieru prasowanego oczywiscie :). Dodatkowo plyty decolamu są drażone i sklejane ze sobą. Stad taka warstwowa budowa.

I teraz pytanie. Czy Deco zawdzieczają swoją nazwę stylowi Art deco czy temu, ze są zrobione z decolamu?

Acha, jeszcze taki szczeguł. One waza z 40kg. Jak na 2 drozne kolumny to troche dużo...

https://tech.wp.pl/mcintosh-art-system-hi-fi-marzen,6034894777218177a

Napisano

No coś Ty. Przecież to papier.

Tak na marginesie, czesto papier stosuje sie w obudowach kolumn pro. Bo dobrze tłumi. Ale nie jest tak mocno sprasowany.

8 minut temu, KrólKiczu napisał:

Czy te kolumny nie grały kiedyś na AVS w Sobieskim?

Moze kiedyś, dawno temu.Deco juz nie są produkowane.

Ale Artow jest duzo na Avs. Ostatnio było z 6, 7 pokojow z tymi Szkockimi kolumnami. Oczywiscie są rożne modele. Wszystkie drogie wrrrrr....

Uwazam, ze to bardzo duzo zwazywszy, ze to niewielka manufaktura.

Napisano
6 godzin temu, Wing0 napisał:

IMG-20250511-WA0002.jpg

Dziwne to audio. Woofery w tych kolumnach są takie same, jak w Diamondach od Pylona. Kolejny dowód, że jakość nie musi wynikać z ceny (obecnie z pięć stówek).

Napisano
26 minut temu, Grzesiek202 napisał:

Zastanawiam się, czy nie byłoby lepiej z takim gęsto grającym na przykład Unison Research Unico Primo.

Ale to jest chyba poziom Twojego MA 1000, tylko trochę inne brzmienie, mam rację? Skoro zmieniłeś B&W na wyższy model, to czy nie kusi Cię też jeszcze lepszy piec? (Tak tylko pytam, nie żebym namawiał.) 😎

Napisano (edytowany)
26 minut temu, Rafał S napisał:

Ale to jest chyba poziom Twojego MA 1000, tylko trochę inne brzmienie, mam rację?

Ogólnie, to bym się z tym zgodził. Ale właśnie, z tego co zapamiętałem to ten piecyk ma cechy, które bym chciał usłyszeć. No i go znam. Natomiast, co do wyższego poziomu wzmacniacza... 🤷‍♂️. Jakieś propozycje? Choć na samą myśl o jakimś wypożyczaniu już mnie głowa boli.

Edytowano przez Grzesiek202
Napisano (edytowany)
7 minut temu, Grzesiek202 napisał:

Jakieś propozycje?

Na pewno nie ode mnie - nie znam przecież Twoich B&W, a poza tym sam nie mam dobrej ręki do wybierania sprzętu. Ale będę kibicował Twoim poczynaniom i czekał na relacje na forum. :) 

Edytowano przez Rafał S
Napisano

@Grzesiek202 Rok temu Top HiFi pozbywało się ostatnich sztuk Pathosa. Logos MkII był wtedy wystawiony za 13.5 tys. Pewnie jeszcze dałoby się coś stargować. I to rzeczywiście była okazja. Duży, masywny, gęsty i ciepły dźwięk, wyraźnie po ciemniejszej stronie, z niezłą kontrolą całego pasma i świetną stereofonią (szeroko i głęboko). Gdybym miał się cofnąć w czasie i do tego budować wtedy system od zera, to wziąłbym tego Logosa i na spokojnie poszukał do niego w miarę jasnych i żywych kolumn, żeby nie wyszła z tego klucha. Na pierwszy ogień poszłyby MA Gold 100 5G, wyprzedawane wówczas za 5.5-6 tys. Albo dołożyłbym do 6G, żeby spróbować trójdrożnych monitorów. Ale to już nie wróci. A dziś? Nie mam pojęcia, co wybrałbym kierując się relacją jakość / cena i szukając pieca o takim charakterze.

Napisano (edytowany)

@kaczadupa Adami, dzięki za miłe słowo. I przy okazji - swoim systemem, niestety nie mogę się chwalić w tym wątku, bo u mnie zawsze i wszystko gra dość marnie. Jeszcze by mnie zacne marki po sądach ciągały za zniesławienie, gdybym tu wrzucił jakieś nagrania ze swego pokoju. Ale - ku memu zdziwieniu - okazało się, że ktoś na Dalekim Wschodzie poszedł w moje ślady. U niego w tym samym połączeniu chyba nie brakuje sopranów (odtwarzam to w pracy z głośniczków komputerowych), mimo kolumn skierowanych równolegle, czy wręcz na zewnątrz. :) 

https://www.facebook.com/groups/364154568369829/posts/1360884838696792/

Edytowano przez Rafał S