Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

@Rafał S taka luźna myśl. Próbowałeś może u siebie ustawić audio jak do odsłuchu w bliskim / blisko-średnim polu? Nie wiem jak to wygląda u Ciebie aktualnie, ale pamiętam, że dźwięk musiał przebyć sporą drogę aby dotrzeć do słuchacza - kolumny i miejsce odsłuchowe na przeciwległych ścianach. Mam na myśli coś takiego jak na rysunku poniżej:

r.jpg.942234f44a5e8fa9c200a6d56af556db.jpg

Napisano

@lpomis Wojtek, aż tak, to nie, ale czegoś podobnego owszem - próbuję regularnie, np. kiedy ćwiczę. Czasem wystawiam też fotel przed kanapę. W ogóle, to słucham w bardzo różnych miejscach w pokoju, choć oczywiście nie przestawiam z tej okazji kolumn za każdym razem. Tak, wpływa to pozytywnie na soprany, ale problemu nie rozwiązuje. Poza tym, są skutki uboczne. Im jestem bliżej, tym bardziej muszę przyciszyć, a Kratos nie lubi grać na bardzo małym wzmocnieniu ze względu na odstęp sygnału od szumu, który jest wtedy niższy. No i Dynaudio chyba nie są pomyślane jako kolumny bliskiego pola (Opery lepiej się sprawdzały w tym charakterze). Zresztą, ja sam nie czuję się komfortowo siedząc tak blisko kolumn (już z powodów pozamuzycznych). 

Tymczasem kolejne zamówione ustroje są już "na produkcji". Jak przyjdą, to zobaczymy, co wniosą. Szczerze mówiąc, bardziej od dyfuzorów, liczę na pułapki rezonansowe. Powinny choć trochę pomóc w zakresie wzbudzającego się niższego basu, a jednocześnie uwolnić trochę tego wyższego (któremu nie służą moje obecne, standardowe basstrapy). Jeśli to się sprawdzi, to być może w dalszej przyszłości rozważę zamówienie czegoś "na wymiar", tzn. celującego w 42Hz.

Napisano (edytowany)

Pomijamy format. Powiedzmy, że jest "gęsty". Chodzi o samą jakość nagrania. To jak to w końcu jest Waszym zdaniem? Czy gra dobrze wtedy, kiedy gra wszystko dobrze (no, okej - powiedzmy prawie), czy wtedy, kiedy pokazuje różnice w realizacji nagrania? I one czasami... no bolą.  Słucham nowego-starego wzmacniacza i mam pewne refleksje na ten temat.

Edytowano przez Grzesiek202
Napisano

No to dawaj te refleksje.

Właśnie ze względu na różną jakość nagrań, niezależnie od gęstości formatu używam na zmianę dwóch różnych wzmacniaczy i dwóch par kolumn. Jeden zestaw audiofilski, drugi dla melomana.

Bo przejrzysty system potrafi pokazywać niedoskonałości nagrań w zbyt jaskrawy, nieprzyjemny sposób.

Wtedy odpalam piec vintage z cieplejszymi kolumnami, i gorsza jakość nagrań już nie przeszkadza, muzyka daje frajdę.

Napisano
9 godzin temu, Grzesiek202 napisał:

Słucham nowego-starego wzmacniacza

Grzesiek, kupiłeś Unisona? Można Ci już oficjalnie gratulować? Napiszesz coś więcej (może pokusisz się o porównanie z Magnatem)?

Napisano (edytowany)

@Rafał S kupiłem, ale z tymi gratulacjami to jeszcze poczekaj :). Słuchałem trochę wieczorem i w nocy. Dziś jeszcze nie, ale na pewno na chwilę obecną wycofuje sie ze sprzedaży MA1000. To jest jednak sprzęt ponadprzeciętny przy jego cenie.

Edytowano przez Grzesiek202