lpomis Napisano Środa o 12:42 Napisano Środa o 12:42 @Rafał S taka luźna myśl. Próbowałeś może u siebie ustawić audio jak do odsłuchu w bliskim / blisko-średnim polu? Nie wiem jak to wygląda u Ciebie aktualnie, ale pamiętam, że dźwięk musiał przebyć sporą drogę aby dotrzeć do słuchacza - kolumny i miejsce odsłuchowe na przeciwległych ścianach. Mam na myśli coś takiego jak na rysunku poniżej: Odpisz, cytując
Rafał S Napisano Środa o 13:07 Napisano Środa o 13:07 @lpomis Wojtek, aż tak, to nie, ale czegoś podobnego owszem - próbuję regularnie, np. kiedy ćwiczę. Czasem wystawiam też fotel przed kanapę. W ogóle, to słucham w bardzo różnych miejscach w pokoju, choć oczywiście nie przestawiam z tej okazji kolumn za każdym razem. Tak, wpływa to pozytywnie na soprany, ale problemu nie rozwiązuje. Poza tym, są skutki uboczne. Im jestem bliżej, tym bardziej muszę przyciszyć, a Kratos nie lubi grać na bardzo małym wzmocnieniu ze względu na odstęp sygnału od szumu, który jest wtedy niższy. No i Dynaudio chyba nie są pomyślane jako kolumny bliskiego pola (Opery lepiej się sprawdzały w tym charakterze). Zresztą, ja sam nie czuję się komfortowo siedząc tak blisko kolumn (już z powodów pozamuzycznych). Tymczasem kolejne zamówione ustroje są już "na produkcji". Jak przyjdą, to zobaczymy, co wniosą. Szczerze mówiąc, bardziej od dyfuzorów, liczę na pułapki rezonansowe. Powinny choć trochę pomóc w zakresie wzbudzającego się niższego basu, a jednocześnie uwolnić trochę tego wyższego (któremu nie służą moje obecne, standardowe basstrapy). Jeśli to się sprawdzi, to być może w dalszej przyszłości rozważę zamówienie czegoś "na wymiar", tzn. celującego w 42Hz. 2 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano Czwartek o 19:14 Napisano Czwartek o 19:14 Podstawki gotowe. Tanie, ciężkie, solidne i nie wyglądają tragicznie. Piecyk też już się pomału grzeje. 6 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano Piątek o 23:31 Napisano Piątek o 23:31 (edytowany) Pomijamy format. Powiedzmy, że jest "gęsty". Chodzi o samą jakość nagrania. To jak to w końcu jest Waszym zdaniem? Czy gra dobrze wtedy, kiedy gra wszystko dobrze (no, okej - powiedzmy prawie), czy wtedy, kiedy pokazuje różnice w realizacji nagrania? I one czasami... no bolą. Słucham nowego-starego wzmacniacza i mam pewne refleksje na ten temat. Edytowano Piątek o 23:42 przez Grzesiek202 1 Odpisz, cytując
michaudio Napisano wczoraj o 00:39 Napisano wczoraj o 00:39 No to dawaj te refleksje. Właśnie ze względu na różną jakość nagrań, niezależnie od gęstości formatu używam na zmianę dwóch różnych wzmacniaczy i dwóch par kolumn. Jeden zestaw audiofilski, drugi dla melomana. Bo przejrzysty system potrafi pokazywać niedoskonałości nagrań w zbyt jaskrawy, nieprzyjemny sposób. Wtedy odpalam piec vintage z cieplejszymi kolumnami, i gorsza jakość nagrań już nie przeszkadza, muzyka daje frajdę. 2 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano wczoraj o 09:08 Napisano wczoraj o 09:08 9 godzin temu, Grzesiek202 napisał: Słucham nowego-starego wzmacniacza Grzesiek, kupiłeś Unisona? Można Ci już oficjalnie gratulować? Napiszesz coś więcej (może pokusisz się o porównanie z Magnatem)? Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano wczoraj o 15:31 Napisano wczoraj o 15:31 (edytowany) @Rafał S kupiłem, ale z tymi gratulacjami to jeszcze poczekaj :). Słuchałem trochę wieczorem i w nocy. Dziś jeszcze nie, ale na pewno na chwilę obecną wycofuje sie ze sprzedaży MA1000. To jest jednak sprzęt ponadprzeciętny przy jego cenie. Edytowano wczoraj o 15:40 przez Grzesiek202 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 21 godzin temu, michaudio napisał: Bo przejrzysty system potrafi pokazywać niedoskonałości nagrań w zbyt jaskrawy, nieprzyjemny sposób. Wtedy odpalam piec vintage z cieplejszymi kolumnami, i gorsza jakość nagrań już nie przeszkadza, muzyka daje frajdę. Tylko po co w ogóle bawić się w audio? Ale to nie krytyka. Pytanie retoryczne. Problem rozumiem. Nurtuje mnie pytanie, czy dobry system audio (jeden!) powinien pokazywać i punktować słabe nagrania, czy raczej je podciągać? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu (edytowany) Powinien dawać maksymalną przyjemność i zaangażowanie a nie być szkłem powiększającym dla tego czego nie chcemy słyszeć. Słuchanie muzyki nie ma być formą zadawania sobie bólu w imię satysfakcji z super precyzji, detalu i neutralności i od razu skasować nam dobre 80% płyt. Każdego wieczoru słucham tego pięknego kawałka i za każdym razem na ProAc jest ładnie ale to na ATC większa gęstość, większy ciężar i głębsza barwa robią magię a słuchanie jest uzależniające. Czy głośno czy cicho, więcej emocji do serca pompują ATC. Więcej detalu na wysokich tonach oraz wyeksponowanie tego fragmentu pasma na D2R jest efektowne ale za mocno odrywa uwagę od tego, gdzie ukryte jest piękno tej piosenki i praktycznie każdej muzyki, a średnica D2R nie jest na tyle gęsta i dociążona, żeby wyeksponowanie góry pasma równoważyć. Jest trochę za lekko, za płytko na średnicy i całościowo trochę za jasno. Edytowano 20 godzin temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowany) 8 godzin temu, Grzesiek202 napisał: Nurtuje mnie pytanie, czy dobry system audio (jeden!) powinien pokazywać i punktować słabe nagrania, czy raczej je podciągać? System powinien robić to, czego oczekuje jego właściciel. Bo w przeciwnym razie biedak skończy na olx. I tu dochodzimy do tego, jakich nagrań ten właściciel słucha częściej. Osobiście uważam, że celem powinno być jak najlepsze finalne brzmienie po uwzględnieniu uśrednionego charakteru płyt w kolekcji (a nie abstrahując od ich jakości). Czyli - tak, jest sens budować tor, który podciąga nagrania, jeżeli one zwykle tego potrzebują. Edytowano 12 godzin temu przez Rafał S 1 1 Odpisz, cytując
michaudio Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 8 godzin temu, kaczadupa napisał: Powinien dawać maksymalną przyjemność i zaangażowanie a nie być szkłem powiększającym dla tego czego nie chcemy słyszeć. Słuchanie muzyki nie ma być formą zadawania sobie bólu w imię satysfakcji z super precyzji, detalu i neutralności i od razu skasować nam dobre 80% płyt. Każdego wieczoru słucham tego pięknego kawałka i za każdym razem na ProAc jest ładnie ale to na ATC większa gęstość, większy ciężar i głębsza barwa robią magię a słuchanie jest uzależniające. Czy głośno czy cicho, więcej emocji do serca pompują ATC. Więcej detalu na wysokich tonach oraz wyeksponowanie tego fragmentu pasma na D2R jest efektowne ale za mocno odrywa uwagę od tego, gdzie ukryte jest piękno tej piosenki i praktycznie każdej muzyki, a średnica D2R nie jest na tyle gęsta i dociążona, żeby wyeksponowanie góry pasma równoważyć. Jest trochę za lekko, za płytko na średnicy i całościowo trochę za jasno. Odpowiedź jest prosta, zachowaj obie pary kolumn, i korzystaj na przemian zależnie od jakości nagrań. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 9 godzin temu, kaczadupa napisał: Każdego wieczoru słucham tego pięknego kawałka i za każdym razem na ProAc jest ładnie ale to na ATC większa gęstość, większy ciężar i głębsza barwa robią magię a słuchanie jest uzależniające. Adam, jaki jest Twój cel: mieć jak najprzyjemniejsze brzmienie z bieżącą elektroniką, czy też złożyć jak najlepszy tor docelowy? Z scm7 już pewnie nie wyciśniesz dużo więcej, niż masz teraz. A na D2R możesz zbudować system wyższej klasy. Pytanie: czy chcesz się bawić dalej, czy też szkoda Ci czasu, bo życie jest krótkie, rower wzywa itd. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Przed chwilą, Rafał S napisał: rower wzywa itd. Rower jutro do naprawy a ja już od czwartku w naprawie Psy mi wyleciały z zagrody a że darłem jak głupi w kierunku Mosiny i mam mocniejszy przedni hamulec to katapulta i dość zdrowo się odbiłem od betonowych płyt. Tym razem ja nie zawiniłem więc jest progres do ubiegłego roku ale usterki w większych stawach są i trzeba czekać. Znasz D2R i znasz moje upodobania więc wiesz, że ProAc nadal ma karty Odpisz, cytując
Amarok Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 5 minut temu, kaczadupa napisał: ale usterki w większych stawach są i trzeba czekać. Ale ze słuchem dalej OK? 😉 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Ta, umie się przecież upadać, chociaż trochę siebie zostawiłem na miejscu i odnowienie szczepionki na tężca było konieczne Odpisz, cytując
audiowit Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Zalóżmy, ze muzyka jest forma sztuki. Czy do galerii chadzasz w różowych okularach? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Witek, audio jest za bardzo subiektywne. Zostaje uszanować wrażenia innych jeżeli i oni szanują Twoje. Tysiące kolumn, wzmacniaczy, producenci twierdzą, że to właśnie ich urządzenia nie podbarwiają a są naturalne. Ktoś inny pisze o „nutce lampowości” i co takiemu zrobisz ? Każdy ma wybrać pod siebie i uszanować wybór innych. O tym co gra najwierniej możemy gadać do końca świata i dalej nie dojdziemy do porozumienia. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 10 godzin temu, Grzesiek202 napisał: Nurtuje mnie pytanie, czy dobry system audio (jeden!) powinien pokazywać i punktować słabe nagrania, czy raczej je podciągać? Tak brzmialo pytanie retoryczne Odpisz, cytując
Kraft Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 19 minut temu, kaczadupa napisał: Witek, audio jest za bardzo subiektywne. Właściwie to jest dość obiektywne. Mierzymy to co wychodzi, porównujemy z tym co weszło i już wiemy, czy sprzęt gra wiernie czy nie. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowany) Jarek, to jest forum audiofilskie, nie mówimy o urządzeniach bardzo mocno podbarwiających , skrajnie różnych itp., tu jest mowa o niuansach, gdzie indziej jest położony delikatny akcent i tyle. Oczywiście pomiar to zawsze PRAWDA ale nie kierujmy się tylko pomiarami bo skończymy z super neutralnym, super precyzyjnym i super konturowym brzmieniem, które szybko wyleczy nas ze słuchania muzyki. Owszem, będzie można się pochwalić przed Kolegami ile to u mnie słychać detalu na wysokich tonach, jaka wyraźna panorama stereo ale czy jako całość będzie się chciało z tego systemu słuchać muzyki? W życiu. Ciekawostka na 15 minut i tyle. Wszędzie musi być zachowany jakiś umiar i równowaga. Moim zdaniem. Edytowano 9 godzin temu przez kaczadupa 2 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowany) Przykro mi, ale coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że w audiofilizmie nie chodzi o słuchanie muzyki. Muzyki można słuchać praktycznie na byle czym , będàc przy tym jej znawcą, miłośnikiem i czerpiąc z niej nieskończone masy radości i wzruszeń. Serio. Znam takie osoby. Nie miejsce na rozwijanie tematu, ale powinniśmy się naprawdę nad sobą głębiej zastanowić. Może warto poszukać źródeł tej naszej „przypadłości”. Edytowano 9 godzin temu przez Kraft 1 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 36 minut temu, audiowit napisał: Tak brzmialo pytanie retoryczne Ja wiem, że Ty wiesz :). Tylko czy wiemy to samo? @Rafał S chyba założę założę temat z porównaniem obu wzmacniaczy. To było właśnie powodem mojego pytania tutaj. 2 godziny temu, Rafał S napisał: Osobiście uważam, że celem powinno być jak najlepsze finalne brzmienie po uwzględnieniu uśrednionego charakteru płyt w kolekcji A nie szkoda Ci tych wybitnie nagranych? Ja nie mogę tak łatwo oddać pola na kompromis. I naprawdę, nie słucham tylko ECM. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 6 minut temu, Kraft napisał: Muzyki można słuchać praktycznie na byle czym Nie każdej. Albo inaczej: niektóre płyty czy instrumenty tak wiele wtedy stracą, że nie będziemy w stanie ich należycie docenić. Chociażby kontrabas, którego słuchanie z miniwieży trochę mija się z celem. Sa też zespoły rockowe, które wciągnęły mnie dopiero, jak już dorobiłem się lepszego sprzętu. Co nie zmienia faktu, że podczas wyjazdów rzeczywiście słucham na czymkolwiek i wciąż czerpię z tego dużą przyjemność. Ale jednocześnie słyszę, ile wtedy tracę i ile muszę sobie dopowiadać posiłkując się wyobraźnią. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Ja czerpie duzo radosci ze sluchania muzyki w samochodzie. Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 14 minut temu, Kraft napisał: Muzyki można słuchać praktycznie na byle czym , będàc przy tym jej znawcą, miłośnikiem i czerpiąc z niej nieskończone masy radości i wzruszeń. Serio. Znam takie osoby. Oczywiście. I ja tez znajduję ogromną przyjemność z muzyki płynącej z glośniczka przy ognisku. Ale z jakiegoś powodu jesteś na forum AUDIO. To trochę dzielenie włosa na czworo, ale... czy mamy pisać o zanęcie na szczupaka? Jakie są Twoje przemyślenia na temat źle nagranych płyt? A może takich nie ma? Jak napisałem, z głośniczka BT wszystko brzmi. Jakoś. 2 Odpisz, cytując
Recommended Posts