audiowit Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Mody osiowe :). No przecież to tak jasne :), a nie wpadlem na to. 11 minut temu, MariuszZ napisał: Zachęcam. Pisząc o "płaskim Mazowszu" już wzbudziłeś poruszenie. Udostępniając pomiar do analiz uwiarygodnisz się w oczach niedowiarków. Z Twoim komentarzem miałoby to sens. Uczymy się na doświadczeniach swoich, ale również innych. Oczywiście Pomiary nie zastąpią odsłuchu o czym dobrze wiemy, ale jest grupa ceniąca sobie tego typu analizy, mimo że czasami towarzyszą im spekulacje. Tak działa forum. Dzielimy się przemyśleniami i dyskutujemy. Pozdrawiam. M Dobra podpucha Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 58 minut temu, lpomis napisał: Ego wywalone w kosmos i bezgraniczne przekonanie o swojej nieomylności na forum o tematyce audio? I kto to pisze? Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Widzę, że świąteczny nastrój udziela się sporej liczbie forumowiczów 🙂. 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 31 minut temu, audiowit napisał: Dobra podpucha Wszyscy wiedzą, że masz "dopieszczony" system i dobrze zaadoptowane pomieszczenie. Kilku użytkowników chwaliło opisując subiektywne wrażenia z odsłuchów. Jesteś w szpicy forumowiczów, którzy w pewnym sensie kształtują kierunki uprawiania naszego hobby. W Twoich opiniotwórczych wypowiedziach jest dużo ciekawych informacji, a zatem to nie podpucha tylko zachęta do podzielenia się Twoimi przemyśleniami i doświadczeniami. Wiem, że nie zależy Ci na forumowych oklaskach, prestiżu i tym podobnych profitach i znając Twój trudny charakter będziesz stawiał opór by nie dzielić się czymś co może być narzędziem do krytycznych uwag chociażby do "płaskości Mazowsza", ale Witek z kim chcesz o tym rozmawiać jak nie z Nami Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
audiowit Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Kolejna Oj tam trudny. Na wesolo trzeba wszystko traktować. Mnie tam zaczyna po prostu przeszkadzać to niby profesjonalna atmosfera. Kiedyś audiofilskie zadęcie, teraz pomiarowe zadęcie. Subwoofer to tak jak Tomek pisał, niezly fan. Natomiast czy jest taki niezbedny? Czy poprawia dźwięk? Pewnie tak.... Wazne zeby nie zapomniec w tym wszystkim o muzyce. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Mariusz, wiadomo, ze nie jest i nie moze być calkowicie plaska. To nie komora bezechowa. Ale nie mialem o dziwo zadnych problemow z modem -4 na 42hz i lekkim spadkiem na 70. Pamietajmy, ze wykrecilem najlepszy pomiar na zwrotnicy. Mam jeszcze kilka spostrzezen z tym zwiazany. A glownie taki, ze potrzebuje wyzszej klasy subwoofery :)))))). Nie dotrzymują kroku kudosom i nie chodzi tu o rt60. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 49 minut temu, audiowit napisał: A glownie taki, ze potrzebuje wyzszej klasy subwoofery :)))))). Nie dotrzymują kroku kudosom i nie chodzi tu o rt60. Nieśmiało zapytam - jakie? I pytanie z tym związane - takie z DSP czy raczej "analogowe"?. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 57 minut temu, audiowit napisał: A glownie taki, ze potrzebuje wyzszej klasy subwoofery :)))))). Nie dotrzymują kroku kudosom i nie chodzi tu o rt60. No raczej, bo co miałby mieć do tego RT60? Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Ależ tu sympatycznie :). A ja czekam na powrót Sony, jakoś mi sie tęskni Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, audiowit napisał: Nie dotrzymują kroku kudosom i nie chodzi tu o rt60. Czas reakcji, wygaszanie, SR przetworników na osi czasu. Jest jednakowo z lampowym WBA i tranzystorowymi wzmacniaczami napędzajacymi Kudosy? Możliwe, że "lepsze" subwoofery nie rozwiążą problemu, ale warto próbować. Ja bym próbował z mniejszymi - intuicyjnie 😉 Ponieważ ograniczasz pracę midwoofera oddając część pasma wooferowi to trzeba trzymać się pewnych ogólnych wskazówek żeby przetworniki gadały ze sobą w domenie czasu. Nie jestem specem od tych integracji, ale zapytałem AI. Całkiem spójnie odpowiada. Patrz załącznik. Da się przy pewnych założeniach. Pozdrawiam. M Integracja sub i kolumna BR.pdf 1 Odpisz, cytując
audiowit Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Michał, warto poczekać. Mariusz, dzieki za plik. Mniej wiecej znam powyzsze zasady natomiast dla mnie najwiekszą niewiadomą jest chyba opoźnienie na dsp soobwoofera. Kocherencja czasowa jest przy moich archaicznych metodach strojenia raczej nie do ogarniecia. W pierwszej wersji suby staly w tej samej odleglosci, co kolumny. Ale coś mi nie gralo. Przed kolumnami nie chce ich stawiać. Odbicia i dyfrakcje na scianach i krawedziach suba. Nie chodzi o sam ogon, ktory nie jest duzy. Svs jest w barwie trochę gumowaty, bombastyczny. Ja lubię papier. Jeszcze wszystko przedemną. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Dnia 5.10.2025 o 17:24, Wing0 napisał: Kolejny lampiszon I to jest słuszna koncepcja! Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Przed chwilą, il Dottore napisał: I to jest słuszna koncepcja! Jedna z wielu Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 16 minut temu, Wing0 napisał: Jedna z wielu Jasne, ale kto by nie chciał mieć Lebena? Dnia 15.12.2025 o 09:01, BlaBla napisał: Skoro tak, to w sumie u każdego forumowicza, który tego szuka powinny stać np LS3/5a. I przy cenie, jaką oferuje Sound Artist to naprawdę dziwię się, że nie stoją. Przecież to jest killer za czapkę śliwek i temat kolumn do małego pomieszczenia można sobie po prostu odpuścić. Dnia 15.12.2025 o 10:04, majkel74 napisał: Głośniki tych firm mają pewne cechy wspólne, jak równowaga tonalna, dobra jakość średnicy, ale też istotnie różnią się między sobą. Współczesne PMC to trochę taka antyteza Harbetha. Ale kiedyś było inaczej. Miałem PMC TB2+ i to grało IDENTIKO jak P3ESR, tylko oczywiście bas lepszy. Godzinami porównywałem, bo nie wiedziałem, czy zostawić sobie Herbatniki, czy pozostać przy starych PMC. W końcu Harbeth wygrał bo lepsza scena i detal. Ale barwa była nie do odróżnienia. To bardzo ciekawe doświadczenie było, gdyż Harbeth, wiadomo - polipropylen, a w PMC TB2+ na midwooferze był papier. Co ciekawe: wolumen dźwięku ten sam, ta sama wielkość źródeł pozornych a przecież przy konkretnych i ciężkich PMC te Herbatniki to mikrusy. Edytowano 1 godzinę temu przez il Dottore Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 14 minut temu, il Dottore napisał: I przy cenie, jaką oferuje Sound Artist to naprawdę dziwię się, że nie stoją. Przecież to jest killer za czapkę śliwek i temat kolumn można sobie po prostu odpuścić. Aż sprawdziłem co to jest! Naprawdę uważasz, że ta chińska atrapa to prawdziwe Ls-y...🤨. Jest to mniej więcej taka porada jak ta wcześniejsza, żeby jakość brzmienia zmieniać kablami, zamiast adaptacją akustyczną. Proszę nie mieszaj moich wypowiedzi ze swoimi. Bardzo proszę. Odpisz, cytując
misiekx Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 32 minuty temu, il Dottore napisał: Przecież to jest killer za czapkę śliwek i temat kolumn do małego pomieszczenia można sobie po prostu odpuścić. A słyszałeś coś o różnych gustach ludzi..... Że tylko o tym wspomnę. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 6 minut temu, misiekx napisał: A słyszałeś coś o różnych gustach ludzi Ajjjj czepiasz sie Misiek :). Podróba LS3 do tego tanio R2R jakis piecyk najlepiej A klasy bo dziś moda i jest killera już tylko Killerrrrr:) 1 Odpisz, cytując
misiekx Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Piecyk to jak się domyślam Sugden 😉 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 8 minut temu, BlaBla napisał: Naprawdę uważasz, że ta chińska atrapa to prawdziwe Ls-y O, następny znafca się znalazł. 🤡 Ta "chińska atrapa" posiada na swoje "podróby" oficjalną licencję BBC. Musi spełniać te same normy materiałowe i jakościowe. I spełnia. A że kosztują psi grosz? Tylko korzystać! https://www.china-hifi-audio.com/soundartist-amplifier-speaker-c-78/soundartist-ls35a-monitor-bookshelf-speakers-loudspeakers-pair-p-2320?zenid=2kkjrv2fi1k6na9pksudee2dv3 Przed chwilą, misiekx napisał: Sugden Podstawa! 8 minut temu, Wing0 napisał: najlepiej A klasy bo dziś moda ta moda ttrwa od 1967, tylko nie do wszystkich jeszcze dotarła. 24 minuty temu, misiekx napisał: A słyszałeś coś o różnych gustach ludzi. Słyszałem. Niektórzy mają je naprawdę wypaczone. Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 45 minut temu Napisano 45 minut temu (edytowany) Korzystaj zatem z chińskich osiągnięć ale prosiłem żebyś nie mieszał moich wypowiedzi ze swoimi @il Dottore. Nie podzielam ani Twojego zauroczenia chińszczyzna, ani nieskrywanej pogardy dla UE, nie zgadzam się z większością tego co tu piszesz, a zwłaszcza formą w jakiej to robisz. Więc proszę grzecznie drugi raz, żebyś mnie nie cytował w swoich wypowiedziach. A ponieważ pochwaliłeś się nam jaki piękny zawód wykonujesz, to zakładam, że czytasz ze zrozumieniem i odczytałeś moją prośbę. Edytowano 44 minuty temu przez BlaBla Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 37 minut temu Napisano 37 minut temu 7 minut temu, BlaBla napisał: Nie podzielam ani Twojego zauroczenia chińszczyzna, ani nieskrywanej pogardy dla UE Cóż, jak powiadają u mnie we wsi: nobody's perfect! Odpisz, cytując
misiekx Napisano 28 minut temu Napisano 28 minut temu @il Dottore a u mnie w miasteczku powiadają tak - Nie wchodź w dyskusję z idiotą, najpierw sprawdzi ciebie do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem. Tak że nara @il Dottore 🤣 1 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 22 minuty temu Napisano 22 minuty temu @il Dottore Na AES - Audio Engineering Society, jest porównanie topowych końcówek w klasie A vs D. Różnic w dźwięku nie stwierdzono, a testujący nie byli zapewne niedostatecznie osłuchani. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 17 minut temu Napisano 17 minut temu 3 minuty temu, Adi777 napisał: @il Dottore Na AES - Audio Engineering Society, jest porównanie topowych końcówek w klasie A vs D. Różnic w dźwięku nie stwierdzono, a testujący nie byli zapewne niedostatecznie osłuchani. Ależ ja nie tylko nie mam nic przeciwko Klasie D ale wręcz jestem jej entuzjastą. W moim systemie Klasa D odpowiada za wszystko poniżej 70Hz. Mam 800W mocy ciągłej i 2,4kW w szczycie. Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 16 minut temu Napisano 16 minut temu 3 minuty temu, Adi777 napisał: Audio Engineering Society 3 minuty temu, Adi777 napisał: Różnic w dźwięku nie stwierdzono a może 2 wynika z 1ego? A klasa to bogactwo wybrzmień, powietrza, energi, rześkości, D klasa to zaokrąglanie szorstkości poprzez poprawianie zniekształceń filtrami... utrata detali. Tak to odbieram... 2 Odpisz, cytując
Recommended Posts