Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
36 minut temu, Audio Autonomy napisał:

No tak, tylko to są plany pod konkretne przetworniki.

Wiedziałem , wiedziałem , ze zaraz pojawią się problemy , nie te przetworniki ....... :) 

@Rega Roman , myślałem , że to ja jestem złośliwy ? :) Już widzę Grześka jak dłutkiem rzeźbi ......  :) 

Napisano

Tutaj nie ma się co "napalać" na obudowy. Horn słynie z tego ze bardzo trudno zaprojektować poprawnie działający. A bez parametrow głośnika to mozna sobie tylko "w nosie pogrzebać" @Audio Autonomy nie podałeś jak dotąd powierzchni membrany ( mysle ze to 8in) a co dopiero t-s. Masz "papiery na niego" i czy ta czerwona membrana to oryginał? Jesli nie to pozostaje OZ i TL.

Napisano

BLH i tego typu wynalazki są ekstra, ale jest tak jak pisze @Chyba Miro 84 - trzeba do tego solidnie przysiąść żeby to poprawnie zaprojektować. Wszystko jest do zrobienia, tylko potrzeba na to trochę czasu i cierpliwości.

@Chyba Miro 84 głośnik to Fostex FP-203 (8 cali) :)  Parametry oryginału są ogólnie dostępne:

http://rutcho.com/speaker_drivers/fostex_fp_203/fostex_fp_203.html

W moim przypadku membrana jest oryginalna, ale pozbawiona pierwotnej kopułki przeciwpyłowej i stożka podbijającego górny zakres pasma. Sama membrana jest pokryta medium olejno-żywicznym (plus barwnik). Zmieniła się tutaj więc masa całego układu drgającego. Co za tym idzie mamy tu zmianę Qms i Qts. Na 100% zmieniła się tu nam charakterystyka głośnika (względem niemodyfikowanego Fostexa). Myślę, że największa różnica będzie na górze pasma. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

3 minuty temu, Rega napisał:

tylko miejsca Mu trochę brakuje. 

Nooo, miejsca by mi się przydało troszkę więcej :)

Napisano (edytowany)

@Audio Autonomy Jak kolumny fajnie wyjdą, a nadal problemem będzie wolna przestrzeń to zawsze można przecież zmienić mieszkanie na większe 😄 

Ewentualnie powiększyć mieszkanie kosztem np kuchni - zawsze można jeść na mieście - kolumny ważniejsze 😅😂

Edytowano przez Kamill00
Napisano

O ile wiem to i Kamil  i Grzesiek w tej chwili obaj stoicie przed podobnym dylematem w kwestii mieszkaniowej. A   w kwestii budowy hornów to Grzesiek popatrz na te z Aliexpress.  Może nie tyle, żeby kupić ale np pooglądać i podpatrzeć jakiś projekt. Myślę, że Chińczycy by Cię nie ścigali za wykorzystanie dla własnych potrzeb. A poza tym jest tam tak wiele różnych propozycji hornów i ceny dość przystępne. Może zakup byłby godny rozważenia. W prównaniu z kosztem materiału oraz czasem to chyba jest dość opłacalne.

Napisano
53 minuty temu, Audio Autonomy napisał:

W moim przypadku membrana jest oryginalna, ale pozbawiona pierwotnej kopułki przeciwpyłowej i stożka podbijającego górny zakres pasma. Sama membrana jest pokryta medium olejno-żywicznym (plus barwnik). Zmieniła się tutaj więc masa całego układu drgającego. Co za tym idzie mamy tu zmianę Qms i Qts. Na 100% zmieniła się tu nam charakterystyka głośnika (względem niemodyfikowanego Fostexa). Myślę, że największa różnica będzie na górze pasma. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Jesli jesteś w posiadaniu sprzetu ktorym możesz zrobic nowe pomiary glosnika lub znasz kogos kto moglby to zrobić to myślę ze bedzie dobrze.

Napisano

Ja z chęcią też bym posłuchał takich szerokopasmowych kolumn na spokojnie w domu z lampą. Te mini szerokopasmowce co miałem bardzo mi się podobały a to pewnie tylko przedsmak tego co solidne kolumny potrafią. Grzesiek działaj i chwal się jak idzie. A jak z lampami, robisz jeszcze jakieś konstrukcje takie jak Regi czy coś modyfikowałeś w projekcie? 

Napisano

@Sanwing od czasu do czasu składam jakiś wzmacniacz lampowy, ale w tym momencie raczej rzadko się tym zajmuję. Najbardziej absorbują mnie w tym momencie gramofony i wszystko co z nimi związane. Mam jednak cały czas kilka pomysłów na lampowe zabawki. Ciężko tylko znaleźć na wszystko na raz czas :)

No a kolumn na szerokopasmówkach pewnie jeszcze będziesz miał okazję posłuchać ;)

Napisano

To może i ja się ujawnię ze swoim budżetowcem 😉 skoro udzielam się na forum. 

P.S sorry za bałagan 😁

IMG_20210410_110944168.jpg

IMG_20210410_111142485.jpg

Napisano
18 minut temu, RLC napisał:

To może i ja się ujawnię ze swoim budżetowcem 😉 skoro udzielam się na forum. 

Budżetowce (wzmacniacze) - jak widać dają radę i są bardzo popularne. W dobie dostępnych technologii co raz bardziej zmniejsza się tzw. "przepaść jakościowa" między tymi a droższymi klockami. 

Najważniejsza jest frajda z odbioru muzyki jako całości a nie rozebranej na atomy. 

Mnie się Twój zestaw podoba. Frajda też jest na pewno 🙂👍

Napisano
20 minut temu, RLC napisał:

P.S sorry za bałagan

Uznam , że to kokieteria ;) 

Fajnie i estetycznie wygląda. Słuchaj , zwróciłem uwagę na ustawienie kolumn , słuchasz " na wprost " ? Zawsze ustawiałem kolumny dogięte ok. 30 st. , od wizyty u kolegi @nowy78 , zmieniłem ustawienie prawie " na wprost " i mam wokale jak przyspawane nadal idealnie na środku natomiast scena stała się ciekawsza , szersza i co chwile zaskakują mnie dźwięki " po bokach " . Jakie masz doświadczenia z takim ustawieniem ?

Napisano
7 minut temu, JohnDoe napisał:

Najważniejsza jest frajda z odbioru muzyki jako całości a nie rozebranej na atomy. 

Mnie się Twój zestaw podoba. Frajda też jest na pewno 🙂👍

Dobrze powiedziałeś muzyka leci i to się liczy, pracuję nad większym budżetem wtedy wezmę się za te atomy 😁 

5 minut temu, tomek4446 napisał:

Słuchaj , zwróciłem uwagę na ustawienie kolumn , słuchasz " na wprost " ? Zawsze ustawiałem kolumny dogięte ok. 30 st. ,

Czasem jeszcze kombinuję z ustawieniem kolumn szczególnie jak Żona robi porządki i mi je przestawi. Choć nie powiem że tak jak teraz stoją najbardziej mi pasuje, na zdjęciach pewnie tego nie widać ale są minimalnie skręcone do środka.

Napisano (edytowany)

To ja też coś wrzucę 😉 Akurat lubię ustawienie kolumn na siebie, a przynajmniej w aktualnym miejscu gdzie są rozstawione grubo ponad 3m. A co do systemu - takie 2 paczki teraz odsłuchuje 🤗 na bałagan kablowy nie patrzcie, musiałem szybko sieciowke do ps4 zapiąć, bo żonie gra nie działała 😉Screenshot_20210410_120718_com.android.gallery3d_edit_174457658624941.thumb.jpg.ce87eb8205eaf888088897903114b55b.jpg

54 minuty temu, RLC napisał:

P.S sorry za bałagan 😁

Nie dostrzegam 👍

Edytowano przez marcinmarcin
Napisano

A próbowaliście ustawic kolumny Nie dogiete ani nawet na wprost, Ale "w układzie rozwartym". Oczywiscie dobrze jesli macie min. 1.5-2metrow od scian bocznych. Mozna nawet dać wężej kolumny by wzmocnić ten effekt.

Ps: Nie probuje forsować takiego ustawienia, tylko chodzi mi raczej o effekt doswiadczalny. Ciekawe wnioski otrzymujemy.

Napisano
Przed chwilą, marcinmarcin napisał:

Jeszcze muzyki ze mną słucha 😉

Moja też do chwili jak nie leci nic ostrego 😉