Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał:

Heh ta "mądrala" to moim zdaniem taki trochę lepszy "kalkulator" z funkcjami uśredniania na podstawie dużej bazy danych.

Bo trochę to prawda. Wcześniej Si zachwalała większe membrany ale jak zadasz szersze pytanie to odpowiada inaczej. Kontekst ma znaczenie.

W załączniku pdf co Si mi na temat odpowiedziała 😉

Si o przetwornikach_241010_162806.pdf

Napisano
1 godzinę temu, Kraft napisał:

Być może jednak pozorny

Jeśli ktoś z kolegów był zainteresowany, chciałby rzeczywiście zasięgnąć sprawdzonej informacji na temat przeskoku, postępu technologicznego w obszarze driverów. Projektowania, budowy, strojenia, pomiarów kolumn, to poproszę na PW. Podam nick kolegi z DIYaudio.pl

Wykształcony inżynier/akustyk.
Życzliwy, ale konkretny. Z ogromnym doświadczeniem. Reszta już zależy od Państwa. Namawiam, bo to szansa na rzeczywiste powiększenie wiedzy. 

Szkoda czasu na przewalanie internetu i spekulowanie.

Napisano (edytowany)

Zatem cofam o nieprzekopywaniu neta. Poniosło mnie. Warto mieć informacje z wielu źródeł. 

Mimo wszystko nalegam do kontaktu. Być może ta wiedza/informacje pozwoli, zwiększy szanse na zrozumienie i poruszaniu się po necie w obszarze „kolumn”

Edytowano przez AudioTube
Napisano
10 godzin temu, MMarek napisał:

Jeśli Tomek doświadczony audiofil, sprzedał poprzednie, a nabył te drogie, a więc lepsze, to wie co robi. Chyba też sobie takie kupię, muszę tylko poczekać aż Pan Tusk sypnie groszem (13, 14 a może i 15 emerytura) 

Marek , , a kiedy Ty masz te emerytury ? Bo wiesz te stopki wyczerpały mój budżet na i tak pomyślałem , że emeryt .... :) 

10 godzin temu, Amarok napisał:

Jakby co też takowe mam i z napisem od frontu

Ziomal , normalnie :) 

A teraz parę słów o stopkach. Wykonanie super , estetyka i dopasowanie na plus. W zestawie mamy gwinty M6 ; M8; 1/4 . Świetna sprawa , bo jak zmienimy np. tak jak ja standy , czy kolumny ,to w tych nowych jak będziemy mieli inny gwint ,też je zastosujemy. 

I tyle dobrych wieści. Jakież było moje zdumienie , gdy wkręciłem stopki w standy , postawiłem monitory próbowałem je ustawić we właściwym miejscu. Przesunięcie po parkiecie jest niemożliwe . Chcąc je podnieść / standy z kolumną/ mało nie oderwałem klepek parkietu. To bydle tak się zassało , że odrywając czułem się jak podczas bicia rekordu świata w martwym ciągu :) Stopki wykorzystują prostą zasadę poduszki powietrznej , i to ona powoduje , że drgania są w ograniczonym stopniu przenoszone , ale o swobodnym przesuwaniu można zapomnieć. Cóż , widocznie nie można mieć wszystkiego :) 

Napisano
11 godzin temu, tomek4446 napisał:

A teraz parę słów o stopkach.

Ale co z najważniejszym - dźwiękiem? Czy poprawiła się analityczność, barwa, dynamika, lokalizacja źródeł pozornych, neutralność, równowaga tonalna, przestrzenność, stereofonia, muzykalność, melodyjność, plastyczność, pływalność basu i co z sybilantami? 

Napisano (edytowany)

U mnie dość duże zmiany najpierw dokupiłem  zasilacz liniowy MuzgAUDIO do mojego DACa  Cambridge Audio DacMagic 200M.

A od miesiąca grają u mnie kolumny Kudos Cardea C2 :)

Aktualnie mój system składa sie :

Kolumny Kudos Cardea C2+ Wzmacniacz Exposure 3010S + Cambridge Audio DacMagic200M + zasilacz liniowy MuzgAUDIO, kable głosnikowe Cardas 101, listwa zasilająca Taga Harmony PF-1000, kable zasilające Melodika.

IMG_3199.jpeg

Edytowano przez panbulka_
Napisano
17 minut temu, panbulka_ napisał:

U mnie dość duże zmiany najpierw dokupiłem  zasilacz liniowy MuzgAUDIO do mojego DACa  Cambridge Audio DacMagic 200M.

Kolumny Kudos Cardea C2+ Wzmacniacz Exposure 3010S + Cambridge Audio DacMagic200M + zasilacz liniowy MuzgAUDIO, kable głosnikowe Cardas 101, listwa zasilająca Taga Harmony PF-1000, kable zasilające Melodika.

IMG_3199.jpeg

To te kolumny co ma Witold?

Napisano
Dnia 4.10.2024 o 19:29, terracan1929 napisał:

Też bym nie polecił.

Miałem listwę Tagi, dawała przebicie na obudowę.

Teraz mam zwykła przepięciówkę Brennenstuhla za 250 zł :) 

No i na poważnie wziąłem sobie Twoje słowa do siebie. Dzisiaj Taga wyjechała a wjechał AudioQuest Niagara 1200 😁. Bezpieczeństwo przede wszystkim 😁💪🤘.

IMG_20241017_182453.jpg

IMG_20241017_182514.jpg

IMG_20241017_182600.jpg

Napisano (edytowany)
Dnia 13.10.2024 o 17:30, panbulka_ napisał:

IMG_3199.jpeg

Gratuluję dobrego wyboru ;)

To jest nas juz 2 na tym forum z kudosami. A w zasadzie 3. Tylko, ze trzeci forumowicz zadko się juz udziela.

Edytowano przez audiowit
Napisano
13 godzin temu, audiowit napisał:

Gratuluję dobrego wyboru ;)

To jest nas juz 2 na tym forum z kudosami. A w zasadzie 3. Tylko, ze trzeci forumowicz zadko się juz udziela.

Dziękuję 🤩 

Właśnie się zastanawiałem czy ktoś posiada ;) 

A ja idę dalej w las…

Zmieniłem z puszczania z PC na takie draństwo… ;)

IMG_3200.jpeg

Napisano

Sotm. 200?

Masz bardzo fajne i zadkie w PL kolumny. Grają podobno dość ciepło wiec warto zadbać o dość przejzystą pozostałą część toru.

4 godziny temu, stach_s napisał:

Może jest takich osób więcej??? 

Tylko nie wszyscy się uzewnętrzniają ;)

Masz?