elektron6 Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Można bez żadnych obaw:) 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 20 minut temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Już nie długo Icepower 1200 do hornów? 🤦♂️ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 14 minut temu, elektron6 napisał: Można PW. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 3 minuty temu, MariuszZ napisał: Icepower 1200 do hornów? 🤦♂️ Dokładnie i to x2. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Niezły mezalians 😎 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Mozna i tak. Tez bedzie grało. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Będzie mucić. Bas może przyjąć 1500w. Ja mam specyficzne gusta. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, Rafał S napisał: Szum z tweeterów i dodatkowo trochę smażenia (takiego brudnego dźwięku) z midwooferów. Na to drugie zwrócił uwagę @majkel74. Nie wiem. Dopiero przed chwilą przeczytałem na szybko, co to autobias. Czy to nie występuje tylko we wzmacniaczach z lampowymi końcówkami mocy? Mój Pathos to hybryda: 2 Tung-Sole ECC 803s w A-klasowym pre + mosfetowe końcówki mocy. Nie wiedzialem, ze to hybryda. Tak, raczej w lampowym stopniu wzmacniajacym wystepuje autobias. Ale nie tylko 1 minutę temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Będzie mucić. Bas może przyjąć 1500w. Ja mam specyficzne gusta. Do mucenia wziolbym pozadną klAB. Wbrew pozorom klD jest fajna w tym wzgleddzie do pewnego momentu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 13 minut temu, audiowit napisał: Nie wiedzialem, ze to hybryda. Tak, raczej w lampowym stopniu wzmacniajacym wystepuje autobias. Ale nie tylko Do mucenia wziolbym pozadną klAB. Wbrew pozorom klD jest fajna w tym wzgleddzie do pewnego momentu. 2x 1200 od ice powinno wystarczyć. Jak mi będzie mało to wezmę 2x 2400 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Myslę, ze nie ma się co rozdrabniać i trzeba wziać od razu 2x2400W do 94dB przetwornikow. 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Ze zwrotnicą zostalo tam 91db. 4ohm Jak mi będzie mało to pewnie tak zrobię i wezme 2x2400. Ja słucham muzyki z poziomami głośności dyskotekowymi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 57 minut temu Udostępnij Napisano 57 minut temu (edytowany) 50 minut temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Ja słucham muzyki z poziomami głośności dyskotekowymi. To sprawia, że rozwiązania, które stosujesz nie są uniwersalne. Nie muszą one być optymalne dla każdego. Dla innych najlepsza opcja może być zupełnie inne. Dla rolnika najlepszym pojazdem będzie traktor. Dla skateboardera - deskorolka. I nie przekonasz;) Edytowano 42 minuty temu przez Kraft 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 55 minut temu Udostępnij Napisano 55 minut temu 36 minut temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Ja słucham muzyki z poziomami głośności dyskotekowymi. Lubisz czy pogorszenie słuchu? 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 52 minuty temu Udostępnij Napisano 52 minuty temu Przed chwilą, AudioTube napisał: Lubisz czy pogorszenie słuchu? Tak lubię. Nie ma takiej mocy jakiej nie byłbym w stanie wykorzystać 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 25 minut temu Udostępnij Napisano 25 minut temu 1 godzinę temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Ze zwrotnicą zostalo tam 91db Ale masz dwa zestawy głośnikowe czyli przeliczajac na SPL masz do 91 plus 3dB czyli 94dB SPL 😉 Trochę zdziwiony jestem bo zawsze myślałem, że po to wysokoefektywne kolumny są by korzystać z wzmacniaczy małej mocy. Nawet czytając Twój tekst od AI jasno wynika, że na dużych przetwornikach granie przy niskich mocach da nam mniejsze zniekształcenia. Chyba do tego dążymy w naszym hobby. Słuchając z 4m przy tej efektywności ze 100W wzmaka mamy ok. 102dB SPL, a z 1000W 112dB SPL. Szanuję upodobania ale czy to nie jest już słuchanie ekstremalnie szkodliwe dla słuchu? Poza tym ICEpower 1200 niestety nie jest najcichszym wzmacniaczem patrząc na THD+N. Widzimy ok. 0.01% w okolicach 15W dla 6kHz. Charakterystyka odbiega od typowej dla wzmacniaczy w kl. AB i D gdzie krzywe z reguły opadają od lewej do prawej informując nas, że szum dominuje nad THD. Tu mamy od ok. 2W dominację zniekształceń nieliniowych aż do przesteru gdzie wywalane są w kosmos. 0.01% THD to -80dB. Wg różnych publikacji jest to poziom słyszalny, a przecież po to wyposażamy nasze systemy w źródła o poziomach szumu i zniekształceń poniżej -100 dB (0.001%) by jakość dominowała nad hałasem. Piszę o tym zastanawiając się gdzie są korzyści z takiej konfiguracji poza nielimitowaną głośnością. Jeszcze raz napiszę, że upodobania rozumiem ale osobiście ten naprawdę świetny zestaw głośnikowy wykorzystałbym zupełnie inaczej. Pozdrawiam. M 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 18 minut temu Udostępnij Napisano 18 minut temu Tak jak pisałem mam specyficzne gusta. Przy odsłuchu ice nie słyszałem tych zniekształceń. Nie sądzę, że znajdzie się na forum druga osoba która ma podobne gusta co moje. Ja mam zupełnie inne podejście to tego tematu i stąd twoje zdziwienie, które rozumiem. Docelowo w przyszłości ten zestaw będzie nagłaśniać ponad 70m2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts