MobyDick Napisano 17 listopada 2018 Udostępnij Napisano 17 listopada 2018 Próbowałeś podłączyć masę do złącza gnd nad wejściem gramofonowym ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nostromo Napisano 17 listopada 2018 Udostępnij Napisano 17 listopada 2018 Nie,nie.Podłączyłem według instrukcji(tzn. masę do "minusa" wyjścia kolumnowego-tj.widać to na zdjęciu). MobyDicku,chodzi Ci o tą ,zaznaczoną na zdjęciu na czerwono? Poniżej umieszczam na wszelki wypadek zdjęcie panelu tylnego subwoofera: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 17 listopada 2018 Udostępnij Napisano 17 listopada 2018 Tak . Widzisz jeszcze jakieś złącze z opisem GND ? Jeśli nie pomorze, pozostaną wyjścia pre out we wzmacniaczu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nostromo Napisano 17 listopada 2018 Udostępnij Napisano 17 listopada 2018 (edytowany) Hehe,wybacz mi za tak naiwne pytania.Po prostu sprawy "prądowe" to dla mnie czarna magia,a boję się coś spalić przez własną głupotę. W takim razie idę przepiąć masę,i zaraz się zgłaszam do Ciebie z raportem Edytowano 17 listopada 2018 przez nostromo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 17 listopada 2018 Udostępnij Napisano 17 listopada 2018 nie wiem czy dobrze widzę ale podłączyłeś masę do wtyczek RCA zamist do GND we wzmacniaczu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 17 listopada 2018 Udostępnij Napisano 17 listopada 2018 Była podłączona do wyjścia głośnikowego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nostromo Napisano 17 listopada 2018 Udostępnij Napisano 17 listopada 2018 (edytowany) Jestem. Niestety,nic nie pomogło,jak buczyło ,tak buczy. Mam nadzieję ,że to nie woofer jest niesprawny... Fafniaku,nie,nie. Tj. pisze MobyDick,podłączyłem do wyjścia głośnikowego. P.S. MobyDick,pisząc o wyjściach PRE OUT,masz na myśli podłączenie subwoofera przez RCA? Problem rozwiązany,a tkwił we wtyczce Neutrik Speakon,po wsadzeniu wtyczki do gniazda,trzeba było ją jeszcze przekręcić w prawo,aby zatrzaski się zapięły,czego ja nie zrobiłem. Edytowano 17 listopada 2018 przez nostromo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 17 listopada 2018 Udostępnij Napisano 17 listopada 2018 Dobrze że wszystko działa Jak wrażenia? Moje doświadczenia z subami są raczej negatywne ale w domu nigdy nie miałem jakiś lepszych (teraz nie potrzebuję ) 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nostromo Napisano 17 listopada 2018 Udostępnij Napisano 17 listopada 2018 (edytowany) No niestety,póki co,nie będę w stanie posłuchać,gdyż we wzmacniaczu nie działa w ogóle prawy kanał(słuchanie mono mija się z celem wg mnie).Szlag mnie już trafia z tymi wzmacniaczami.To już drugi raz.Pierwszy wzmacniacz pochodził u mnie 1,5 roku,a ten ledwo 9 miesięcy. Tutaj jeszcze zapytam się Was jeszcze o wzmacniacze,które pasowałyby do moich kolumn.Polecaliście HK680,oraz Denon 1060,może jest jeszcze coś wartego uwagi z używanych w cenie ok.1000zł (najlepiej z pilotem) Edytowano 17 listopada 2018 przez nostromo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 21 listopada 2018 Udostępnij Napisano 21 listopada 2018 Dnia 17.11.2018 o 14:55, nostromo napisał: No niestety,póki co,nie będę w stanie posłuchać,gdyż we wzmacniaczu nie działa w ogóle prawy kanał Próbowałeś oddać do serwisu? Dnia 17.11.2018 o 14:55, nostromo napisał: może jest jeszcze coś wartego uwagi z używanych w cenie ok.1000zł (najlepiej z pilotem) Subiektywnie: https://allegro.pl/wzmacniacz-nad-3400-monitor-series-i7661535986.html / bez pilota/ https://allegro.pl/nad-c320bee-super-wzmacniacz-idealny-stan-pilot-i7654660980.html /z pilotem/ ale wolałbym tego wyżej https://allegro.pl/yamaha-ax-900-natural-sound-stereo-amplifier-i7601985348.html /bez pilota/ możesz też zwrócić się do kolegi z forum Pumpurka /komis Myślenice/. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 21 listopada 2018 Udostępnij Napisano 21 listopada 2018 Z tych trzech obstawiałbym 320’tkę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nostromo Napisano 25 listopada 2018 Udostępnij Napisano 25 listopada 2018 (edytowany) Witajcie. Tomku,tak,wzmacniacz właśnie jest w serwisie.Mam nadzieję,że po odbiorze nie będzie już z nim żadnych przygód,przynajmniej przez jakiś czas. Póki co mam podpięte to wszystko u siebie pod amplituner(HK AVR 347),lecz gra to jakoś zupełnie bez przysłowiowego "pazura",strasznie miałko i bez jakiegokolwiek polotu.Dlatego z odsłuchem czekam, aż będę miał z powrotem wzmacniacz. Dziękuję za propozycje.Ten NAD 320 ma dość małą moc przy 8 ohmach.Wiem,że to znany i polecany model,ale 50W to raczej chyba do jakichś mniejszych kolumn. Edytowano 25 listopada 2018 przez nostromo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 25 listopada 2018 Udostępnij Napisano 25 listopada 2018 4 godziny temu, nostromo napisał: Wiem,że to znany i polecany model,ale 50W U mnie NAD 3100 /2x60W/ napędzał Definition df8, a potem Dali Grandy i dawał radę. A na pewno lepiej się sprawował niż Vincent SA-31+ SP331 / 100W/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 13 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2018 Oto moja kolekcja- tylko vintage i tylko lampa (z tranzystorów wyleczyłem się kilka lat temu). Kolekcja to głównie sprzęt z lat 60 - tych . Mimo wielu swoich niedoskonałości użytkowych to gra i da się tego słuchać godzinami. Wielu moich znajomych po wizycie u mnie stwierdziło; to granie nie męczy, słucha się przyjemnie godzinami, piękne wykończenie i styl. N z tych osób pozbyło się chińskiego, marketowego plastiku, wykonanego na jedno kopyto...na rzecz starszych konstrukcji. Wiele osób dziwiło się dlaczego te 15W na kanał gra lepiej niż ich 100W na kanał ... 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 13 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2018 Przyznam, że kolekcja robi wrażenie - mimo, że to całkowicie nie moje klimaty. Gratuluję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 13 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2018 Wow. Te kolumny to isophony? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 13 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2018 40 minut temu, elektron6 napisał: Wiele osób dziwiło się dlaczego te 15W na kanał gra lepiej niż ich 100W na kanał ... Bo to, to właściwe 15W na kanał Piękne urządzenia , gratuluję pasji . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2018 (edytowany) 1 godzinę temu, elektron6 napisał: . Robi wrażenie. Vintage ma smak dobrego starego wina. Jednak żeby Ci tak przyjemnie nie było, to skrytykuję to, że pozdejmowałeś górne osłony ze wzmacniaczy, a to ma się nijak do ówczesnego stylu. Żyłem wtedy więc pamiętam. Zauważcie, że proporcje między wymiarami obudów głośników były wg "złotych" zasad, może dlatego tak łatwo nasze oko się na nich zatrzymuje? Edytowano 13 grudnia 2018 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 13 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2018 Sporo sprzętu , niczym muzeum , warto byłoby opisać co tam jest Też się przekonałem iż 2x 9W to wystarczająca moc do mieszkania , i potwierdzam ,słuchanie na lampie nie męczy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMOLKA Napisano 13 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2018 Normalnie powrót do przeszłości? Stare sprzęty mają jednak klimat. Nawet jak się zepsują to żal wyrzucić. Nie to co te nowe plastikowe! Jeden sprzęt tylko nie pasuje...? Trza wymienić ten tv na jakiegoś... może Rubina he he ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 13 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2018 (edytowany) 3 godziny temu, wpszoniak napisał: Robi wrażenie. Vintage ma smak dobrego starego wina. Jednak żeby Ci tak przyjemnie nie było, to skrytykuję to, że pozdejmowałeś górne osłony ze wzmacniaczy, a to ma się nijak do ówczesnego stylu. Żyłem wtedy więc pamiętam. Zauważcie, że proporcje między wymiarami obudów głośników były wg "złotych" zasad, może dlatego tak łatwo nasze oko się na nich zatrzymuje? Hej, Z obudowami to tak różnie bywało:) I tak na przykład konstrukcje z US były sprzedawane b. często bez obudowy ale obudowa z reguły drewniana była dodatkową opcją za dopłatą. Oczywiście cel zdjęcia obudów jest jasny "jak dla mnie" - czar lamp, elektroniki a że jestem elektronikiem (również mocno praktykującym, serwisującym setki sprzętów audio rocznie) to jak dla mnie taki widok jest ok. Ale fakt iż obudowy też mają swój urok. 3 godziny temu, Kubakk napisał: Sporo sprzętu , niczym muzeum , warto byłoby opisać co tam jest Też się przekonałem iż 2x 9W to wystarczająca moc do mieszkania , i potwierdzam ,słuchanie na lampie nie męczy. Od lewej; Unikaty Kolumny Grundig Raumklang-Box 20 z 1963 roku po pełnej renowacji skrzyń, przetworników, etc. Dźwięk bajka no i model pewnie jeden z nielicznych w Europie Powyżej kolumny Philips oparte o kultowe szerokopasmówki AD12100/M8 z otworem stratnym. 96db skuteczności robi swoje:) I jest oryginalna konstrukcja Philipsa - unikat Tuner lampowy HK F50XK, pełne stereo, piękny wygląd i ta czułość Lampowy dekoder MPX Pioneer + amplituner SMQ-300, PP EL84, to dopiero gra Wzmacniacz Fisher X100 w najlepszej wersji z prostownikiem lampowym 5AR4, ten klocek gra najlepiej z prezentowanych unitow Gramofon Thorens TD318, całkiem przyzwoity napęd Amplituner lampowy HK Award seria 3000 na lampach PP 6V6 GTA, gra cudownie Kolumny DIY na owalach Isophon P2031, ta konstrukcja robi wrażenie na znajomych,... Amplituner Philips Saturn z wbudowanymi głośnikami szerokopasmowymi na ELL80 (PP 2 x EL95). Piękny dzwięk Regulator napięcia 220V z 1967 roku:) 2 x odtwarzacz CD (Philips, Onkyo) na TDA1541 i TDA1541A, pod lampę w sam raz Przedwzmacniacz gramofonowy, lampowy DIY zbudowany o projekt Hiraga, polecam każdemu Szpulowiec AKAI GX630D, to taki standard Powyżej zegarek opary o lampy NIXIE Brakuje jeszcze decka to się coś kupi, tylko gdzie go postawić:) N.B. Na pełne doprowadzenie tego sprzętu do 100% sprawności, poświęciłem zapewne z 100h (naprawy, czyszczenie, upgryde,...) Edytowano 13 grudnia 2018 przez elektron6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 13 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2018 Wszystkie Fishery grają zacnie. Sam robiles monitory na isophonah? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wolf Son Napisano 14 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2018 cel zdjęcia obudów jest jasny "jak dla mnie" - czar lamp, elektroniki a że jestem elektronikiem (również mocno praktykującym, serwisującym setki sprzętów audio rocznie) to jak dla mnie taki widok jest okElektronik? Praktykujący? No to już przepadłeś u co poniektórych Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gołąb Napisano 14 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2018 (edytowany) 20 godzin temu, elektron6 napisał: Oto moja kolekcja- tylko vintage i tylko lampa (z tranzystorów wyleczyłem się kilka lat temu). Kolekcja to głównie sprzęt z lat 60 - tych . Mimo wielu swoich niedoskonałości użytkowych to gra i da się tego słuchać godzinami. Wielu moich znajomych po wizycie u mnie stwierdziło; to granie nie męczy, słucha się przyjemnie godzinami, piękne wykończenie i styl. N z tych osób pozbyło się chińskiego, marketowego plastiku, wykonanego na jedno kopyto...na rzecz starszych konstrukcji. Wiele osób dziwiło się dlaczego te 15W na kanał gra lepiej niż ich 100W na kanał ... no kolego.. gratulacje jest to piękne.. ja choruję na magnetofon szpulowy, ale żona mi pierdzieli, że to nie graciarnia zero gustu... Na czym gram : yamaha CD S300 Crafter - 12str. kupiony w 1998r. natomiast słucham : yamaha R-N803D Aurory 700 Edytowano 14 grudnia 2018 przez Gołąb Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 14 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2018 @elektron6 gratuluję kolekcji, gra na pewno tak dobrze jak wygląda. Bardzo lubię stare urządzenia HiFi, to zupełnie inne granie niż współczesne. One mają swoją barwę, plastyczność, czarują dźwiękiem. O piecach Fishera dobrze mówią, sam niestety nie słyszałem. Winyli słucham na takim samym Thorensie jak Twój, ale to troszkę późniejsza epoka. Co masz podwieszone na nim, może napiszesz w temacie gdzie liczymy nasze forumowe gramofony? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts