Highlander_now Napisano 3 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 3 czerwca 2023 43 minuty temu, Kraft napisał: Ty to masz pamięć słuchową;) Dynamikę można zmierzyć. Taką dynamikę powinno mieć i taką ma. Nagrania porównawcze w wersji cyfrowej też są dostępne. Różnice są do wychwycenia. Na dobrze przechodzonych płytach to poza tym to po prostu słychać. Ja nie mam problemu z wyłapaniem tego. Ot i cała tajemnica. P.S. Pamięć słuchowa rzeczywiście mi pomaga. Z muzyką kojarzę ludzi, miejsca, sytuacje. Np. w ostatnim Minimaksie Piotra Kaczkowskiego, przed stanem wojennym, ostatnim utworem było Dream On zespołu Nazareth. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 3 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 3 czerwca 2023 (edytowany) Popołudnie rozpoczyna dziś również Jean Michel Jarre w nawiązaniu do Equinoxe. Konkretnie to pozycja Equinoxe Infinity. Winyl już współczesny (2018). Poniżej spektrogram ze strumienia i zapewne CD z którego ów strumień pochodzi. Na Dezzer wygląda tak: Natomiast na płycie winylowej znalazłem ciekawy pod względem wizualnym, nie wiem czy niezamierzony fragment: Nota bene widać tu z dobrym przybliżeniem pasmo przenoszenia wkładki i/lub głowicy nacinającej. Wydanie płyty 180 gramowe. Na koniec porównanie dynamiki winylu, strumienia i CD. Edytowano 3 czerwca 2023 przez Highlander_now 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 3 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 3 czerwca 2023 Totalnie odjechany mix gatunków. Spokój i agresja. Uwielbiam Andy Stott - Violence 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 5 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2023 Dnia 3.06.2023 o 13:58, Highlander_now napisał: Konkretnie to pozycja Equinoxe Infinity. Dla mnie ostatnim wielkim dziełem Jarra był "The Millenium Concert. The Twelve Dreams Of The Sun". Polecam. Piękny i oryginalny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 5 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2023 Dnia 4.06.2023 o 00:48, lpomis napisał: Totalnie odjechany mix gatunków. Spokój i agresja. Uwielbiam Andy Stott, lubię gościa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciszyn11 Napisano 5 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2023 Polecam tego Pana, chociaż nagrywane za pomocą syntezatorów analogowych Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 5 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2023 (edytowany) 13 godzin temu, Kraft napisał: "The Millenium Concert. The Twelve Dreams Of The Sun". Tytuł nietrafiony - pudło i falstart;) Jarre popełnił ten sam błąd co Juliusz Słowacki w Kordianie in pewnie wielu innych: wiek czy millennium nie zaczynają się 1 stycznia po zakończeniu roku z dziewiątką na końcu tylko z zerem. Więc sabat czarownic u Słowackiego w nocy z 31 grudnia na 1 stycznia 1799r nie był początkiem wieku. Jarre wpadł w tę samą pułapkę. Obecne millenium zaczęło się 1 stycznia 2001r;) A tak przy okazji, i tak byłeś wytrwały co do twórczości JMJ. Ja zbastowałem po Revolution… Edytowano 5 czerwca 2023 przez sonique 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sqter83 Napisano 5 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2023 Dnia 2.06.2023 o 00:10, Kraft napisał: Elektroniczna, a taka żywa. Kebu, lubię gościa widać że ta muza to jego życie. Chętnie wybrałbym się na jego koncert. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 5 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2023 (edytowany) Tutaj Giorgio opowiada co nieco o sobie. Dla fana muzyki elektronicznej jest to gratka nie lada... Bardzo ciekawa historia... https://tidal.com/browse/track/211822893 Edytowano 5 czerwca 2023 przez sonique 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 5 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2023 (edytowany) 52 minuty temu, Sqter83 napisał: Kebu, lubię gościa widać że ta muza to jego życie. Chętnie wybrałbym się na jego koncert. Dwa spostrzeżenia z koncertu Kebu z STHLM Italo Disco Party 2015... Stare syntezatory, podobnie jak sprzęt audio wówczas produkowany, były bardzo porządnie wykonane. Drewniane boki nie były rzadkością. Sam wciąż posiadam Korga N1 z 1998r (więc wcale nie bardzo stary), ma drewno po bokach i waży ponad 20kg... (zdjęcie z Internetu). Oczywiście wciąż śmiga bez zarzutu… Drugie spostrzeżenie to... Szwedów nawet taka muzyka nie jest w stanie zmusić do pląsania… gosh!!!;) Edytowano 5 czerwca 2023 przez sonique Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sqter83 Napisano 5 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2023 (edytowany) Szkoda że nie ma czatu:) Ps ze Szwedami dobrze podsumowales :)) a żeby nie zaśmiecać wątku.... https://tidal.com/track/294180165 https://open.spotify.com/track/0C8jkmcNV7VxyHemnI917F?si=lidknAOwTuaG8eSoJw8o6g Nowa Roisin Murphy - coocool na noc. Edytowano 5 czerwca 2023 przez Sqter83 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 6 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2023 Czy był ktoś z Was na koncercie Marka Bilińskiego w Szczecinie na Wałach Chrobrego w roku… 1993?;) Myślę, że nawet dzisiaj zrobiłby na mnie wrażenie. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 7 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2023 Dnia 5.06.2023 o 20:20, ciszyn11 napisał: Polecam tego Pana Potwierdzam. Świetna muza. Bardzo lubię tę EP-kę: 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 8 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2023 Dnia 6.06.2023 o 10:30, sonique napisał: Czy był ktoś z Was na koncercie Marka Bilińskiego w Szczecinie na Wałach Chrobrego No, niestety, nie miałem przyjemności. A L E za to byłem na koncercie grupy BANK w 1982 r, gdzie Marek Biliński był klawiszowcem i w czasie koncertu miał kilka swoich solowych wystąpień. Miałem nawet przyjemność porozmawiania z Nim oraz pozostałymi członkami grupy. Rozmawialismy ok pół godziny, po koncercie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 8 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2023 1 godzinę temu, Rega napisał: Miałem nawet przyjemność porozmawiania z Nim oraz pozostałymi członkami grupy. Rozmawialismy ok pół godziny, po koncercie. Nie powiem, że nie zazdroszczę… choć ze względu na mój wiek w 1982r Marek by ze mną interesującej pogawędki z pewnością nie uciął;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 8 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2023 (edytowany) Myslę, że to nie jest niemożliwe. Ode mnie też jest starszy o 7 lat. A rozmawiało nam się bardzo dobrze. Opowiadał mi, m.in o tym jak kobinował aby wymigać się od służby wojskowej, co też mu się udało po kilku miesiącach pobytu w armii.😉. No, takie były czasy, że służba wojskowa niekoniecznie była zaszczytem. Wtedy byla bardzo przykrym obowiązkiem. Edytowano 8 czerwca 2023 przez Rega 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 8 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2023 (edytowany) @lpomis Tima Heckera słuchałeś?Tegoroczny album No Highs jest bardzo dobry, choć mi najbardziej spodobał się Anoyo - połączenie tradycyjnej muzyki japońskiej z elektroniką. Edytowano 8 czerwca 2023 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciszyn11 Napisano 20 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 20 czerwca 2023 Moje klimaty Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 2 lipca 2023 Udostępnij Napisano 2 lipca 2023 (edytowany) Coś z gatunku Glitch / Minimal Techno / Ambient. Artysta tworzył też ścieżkę dźwiękową m.in. do filmu The Revenant (Zjawa). Alva Noto - Uni Blue Dnia 8.06.2023 o 18:09, Adi777 napisał: Tima Heckera słuchałeś? Tak, podsłuchuję czasami Edytowano 2 lipca 2023 przez lpomis 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 2 lipca 2023 Udostępnij Napisano 2 lipca 2023 @lpomis Mógłbyś sprawdzić te albumy, jeśli nie znasz: 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 4 lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 lipca 2023 Ciekawa zabawa dźwiękami i przy okazji fajny tester systemu od 20Hz do 20kHz. Cały album to taki współczesny Kraftwerk Atom TM - Ich bin meine Maschine Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niewiadom Napisano 12 lipca 2023 Udostępnij Napisano 12 lipca 2023 Ostatnio zacząłem się zagłębiać w house i myślę, że zostanę w tym na dłużej. Ten gatunek łączy w sobie wiele - może zrelaksować, dać uczucie nostalgii, a przy mocniejszych bitach możesz poczuć się "powerful" haha Z wykonawców polecam Peggy Gou 🥰 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 12 lipca 2023 Udostępnij Napisano 12 lipca 2023 Tak się czułem gdy miałem 20 lat nie ważne leciało 🤗 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 23 lipca 2023 Udostępnij Napisano 23 lipca 2023 Kalya Scintilla znowu dał o sobie znać, niedawno pojawił się jego najnowszy album Mumijo. Muzyka może nie każdemu przypadnie do gustu, ale od strony technicznej zapewniam, że jest to mistrzostwo świata. Polecam sprawdzić nausznie! https://kalyascintilla.bandcamp.com/album/mumijo-24bit-96k 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 7 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2023 Niedawno ukazała się nowa piła, tj. album autorstwa S.A.W. Druga płyta nosi tytuł Hydragate i jest niejako kontynuacją stylu z pierwszego, bardzo ciepło przyjętego albumu Iconic. Cos dla fanów Tangerine Dream i ogólnie berlin school. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts