Highlander_now Napisano 3 czerwca 2023 Napisano 3 czerwca 2023 43 minuty temu, Kraft napisał: Ty to masz pamięć słuchową;) Dynamikę można zmierzyć. Taką dynamikę powinno mieć i taką ma. Nagrania porównawcze w wersji cyfrowej też są dostępne. Różnice są do wychwycenia. Na dobrze przechodzonych płytach to poza tym to po prostu słychać. Ja nie mam problemu z wyłapaniem tego. Ot i cała tajemnica. P.S. Pamięć słuchowa rzeczywiście mi pomaga. Z muzyką kojarzę ludzi, miejsca, sytuacje. Np. w ostatnim Minimaksie Piotra Kaczkowskiego, przed stanem wojennym, ostatnim utworem było Dream On zespołu Nazareth. Odpisz, cytując
Highlander_now Napisano 3 czerwca 2023 Napisano 3 czerwca 2023 (edytowany) Popołudnie rozpoczyna dziś również Jean Michel Jarre w nawiązaniu do Equinoxe. Konkretnie to pozycja Equinoxe Infinity. Winyl już współczesny (2018). Poniżej spektrogram ze strumienia i zapewne CD z którego ów strumień pochodzi. Na Dezzer wygląda tak: Natomiast na płycie winylowej znalazłem ciekawy pod względem wizualnym, nie wiem czy niezamierzony fragment: Nota bene widać tu z dobrym przybliżeniem pasmo przenoszenia wkładki i/lub głowicy nacinającej. Wydanie płyty 180 gramowe. Na koniec porównanie dynamiki winylu, strumienia i CD. Edytowano 3 czerwca 2023 przez Highlander_now 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 3 czerwca 2023 Napisano 3 czerwca 2023 Totalnie odjechany mix gatunków. Spokój i agresja. Uwielbiam Andy Stott - Violence 2 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 5 czerwca 2023 Napisano 5 czerwca 2023 Dnia 3.06.2023 o 13:58, Highlander_now napisał: Konkretnie to pozycja Equinoxe Infinity. Dla mnie ostatnim wielkim dziełem Jarra był "The Millenium Concert. The Twelve Dreams Of The Sun". Polecam. Piękny i oryginalny. Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 5 czerwca 2023 Napisano 5 czerwca 2023 Dnia 4.06.2023 o 00:48, lpomis napisał: Totalnie odjechany mix gatunków. Spokój i agresja. Uwielbiam Andy Stott, lubię gościa Odpisz, cytując
ciszyn11 Napisano 5 czerwca 2023 Napisano 5 czerwca 2023 Polecam tego Pana, chociaż nagrywane za pomocą syntezatorów analogowych Odpisz, cytując
sonique Napisano 5 czerwca 2023 Napisano 5 czerwca 2023 (edytowany) 13 godzin temu, Kraft napisał: "The Millenium Concert. The Twelve Dreams Of The Sun". Tytuł nietrafiony - pudło i falstart;) Jarre popełnił ten sam błąd co Juliusz Słowacki w Kordianie in pewnie wielu innych: wiek czy millennium nie zaczynają się 1 stycznia po zakończeniu roku z dziewiątką na końcu tylko z zerem. Więc sabat czarownic u Słowackiego w nocy z 31 grudnia na 1 stycznia 1799r nie był początkiem wieku. Jarre wpadł w tę samą pułapkę. Obecne millenium zaczęło się 1 stycznia 2001r;) A tak przy okazji, i tak byłeś wytrwały co do twórczości JMJ. Ja zbastowałem po Revolution… Edytowano 5 czerwca 2023 przez sonique 1 Odpisz, cytując
Sqter83 Napisano 5 czerwca 2023 Napisano 5 czerwca 2023 Dnia 2.06.2023 o 00:10, Kraft napisał: Elektroniczna, a taka żywa. Kebu, lubię gościa widać że ta muza to jego życie. Chętnie wybrałbym się na jego koncert. Odpisz, cytując
sonique Napisano 5 czerwca 2023 Napisano 5 czerwca 2023 (edytowany) Tutaj Giorgio opowiada co nieco o sobie. Dla fana muzyki elektronicznej jest to gratka nie lada... Bardzo ciekawa historia... https://tidal.com/browse/track/211822893 Edytowano 5 czerwca 2023 przez sonique 2 Odpisz, cytując
sonique Napisano 5 czerwca 2023 Napisano 5 czerwca 2023 (edytowany) 52 minuty temu, Sqter83 napisał: Kebu, lubię gościa widać że ta muza to jego życie. Chętnie wybrałbym się na jego koncert. Dwa spostrzeżenia z koncertu Kebu z STHLM Italo Disco Party 2015... Stare syntezatory, podobnie jak sprzęt audio wówczas produkowany, były bardzo porządnie wykonane. Drewniane boki nie były rzadkością. Sam wciąż posiadam Korga N1 z 1998r (więc wcale nie bardzo stary), ma drewno po bokach i waży ponad 20kg... (zdjęcie z Internetu). Oczywiście wciąż śmiga bez zarzutu… Drugie spostrzeżenie to... Szwedów nawet taka muzyka nie jest w stanie zmusić do pląsania… gosh!!!;) Edytowano 5 czerwca 2023 przez sonique Odpisz, cytując
Sqter83 Napisano 5 czerwca 2023 Napisano 5 czerwca 2023 (edytowany) Szkoda że nie ma czatu:) Ps ze Szwedami dobrze podsumowales :)) a żeby nie zaśmiecać wątku.... https://tidal.com/track/294180165 https://open.spotify.com/track/0C8jkmcNV7VxyHemnI917F?si=lidknAOwTuaG8eSoJw8o6g Nowa Roisin Murphy - coocool na noc. Edytowano 5 czerwca 2023 przez Sqter83 Odpisz, cytując
sonique Napisano 6 czerwca 2023 Napisano 6 czerwca 2023 Czy był ktoś z Was na koncercie Marka Bilińskiego w Szczecinie na Wałach Chrobrego w roku… 1993?;) Myślę, że nawet dzisiaj zrobiłby na mnie wrażenie. 2 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 7 czerwca 2023 Napisano 7 czerwca 2023 Dnia 5.06.2023 o 20:20, ciszyn11 napisał: Polecam tego Pana Potwierdzam. Świetna muza. Bardzo lubię tę EP-kę: 1 Odpisz, cytując
Rega Napisano 8 czerwca 2023 Napisano 8 czerwca 2023 Dnia 6.06.2023 o 10:30, sonique napisał: Czy był ktoś z Was na koncercie Marka Bilińskiego w Szczecinie na Wałach Chrobrego No, niestety, nie miałem przyjemności. A L E za to byłem na koncercie grupy BANK w 1982 r, gdzie Marek Biliński był klawiszowcem i w czasie koncertu miał kilka swoich solowych wystąpień. Miałem nawet przyjemność porozmawiania z Nim oraz pozostałymi członkami grupy. Rozmawialismy ok pół godziny, po koncercie. 1 Odpisz, cytując
sonique Napisano 8 czerwca 2023 Napisano 8 czerwca 2023 1 godzinę temu, Rega napisał: Miałem nawet przyjemność porozmawiania z Nim oraz pozostałymi członkami grupy. Rozmawialismy ok pół godziny, po koncercie. Nie powiem, że nie zazdroszczę… choć ze względu na mój wiek w 1982r Marek by ze mną interesującej pogawędki z pewnością nie uciął;) Odpisz, cytując
Rega Napisano 8 czerwca 2023 Napisano 8 czerwca 2023 (edytowany) Myslę, że to nie jest niemożliwe. Ode mnie też jest starszy o 7 lat. A rozmawiało nam się bardzo dobrze. Opowiadał mi, m.in o tym jak kobinował aby wymigać się od służby wojskowej, co też mu się udało po kilku miesiącach pobytu w armii.😉. No, takie były czasy, że służba wojskowa niekoniecznie była zaszczytem. Wtedy byla bardzo przykrym obowiązkiem. Edytowano 8 czerwca 2023 przez Rega 1 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 8 czerwca 2023 Napisano 8 czerwca 2023 (edytowany) @lpomis Tima Heckera słuchałeś?Tegoroczny album No Highs jest bardzo dobry, choć mi najbardziej spodobał się Anoyo - połączenie tradycyjnej muzyki japońskiej z elektroniką. Edytowano 8 czerwca 2023 przez Adi777 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 2 lipca 2023 Napisano 2 lipca 2023 (edytowany) Coś z gatunku Glitch / Minimal Techno / Ambient. Artysta tworzył też ścieżkę dźwiękową m.in. do filmu The Revenant (Zjawa). Alva Noto - Uni Blue Dnia 8.06.2023 o 18:09, Adi777 napisał: Tima Heckera słuchałeś? Tak, podsłuchuję czasami Edytowano 2 lipca 2023 przez lpomis 3 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 2 lipca 2023 Napisano 2 lipca 2023 @lpomis Mógłbyś sprawdzić te albumy, jeśli nie znasz: 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 4 lipca 2023 Napisano 4 lipca 2023 Ciekawa zabawa dźwiękami i przy okazji fajny tester systemu od 20Hz do 20kHz. Cały album to taki współczesny Kraftwerk Atom TM - Ich bin meine Maschine Odpisz, cytując
niewiadom Napisano 12 lipca 2023 Napisano 12 lipca 2023 Ostatnio zacząłem się zagłębiać w house i myślę, że zostanę w tym na dłużej. Ten gatunek łączy w sobie wiele - może zrelaksować, dać uczucie nostalgii, a przy mocniejszych bitach możesz poczuć się "powerful" haha Z wykonawców polecam Peggy Gou 🥰 Odpisz, cytując
Dedal Napisano 12 lipca 2023 Napisano 12 lipca 2023 Tak się czułem gdy miałem 20 lat nie ważne leciało 🤗 Odpisz, cytując
Profi Napisano 23 lipca 2023 Napisano 23 lipca 2023 Kalya Scintilla znowu dał o sobie znać, niedawno pojawił się jego najnowszy album Mumijo. Muzyka może nie każdemu przypadnie do gustu, ale od strony technicznej zapewniam, że jest to mistrzostwo świata. Polecam sprawdzić nausznie! https://kalyascintilla.bandcamp.com/album/mumijo-24bit-96k 1 Odpisz, cytując
Profi Napisano 7 sierpnia 2023 Napisano 7 sierpnia 2023 Niedawno ukazała się nowa piła, tj. album autorstwa S.A.W. Druga płyta nosi tytuł Hydragate i jest niejako kontynuacją stylu z pierwszego, bardzo ciepło przyjętego albumu Iconic. Cos dla fanów Tangerine Dream i ogólnie berlin school. Odpisz, cytując
Recommended Posts