Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Tak. Znam jego muzykę. Jako kolejny album polecam Ci "Blue Maqams". Podziel się wrażeniami 🙂.

2 minuty temu, MMarek napisał:

Dla mnie najlepszy utwór to ten tytułowy. Super, można słuchać w nieskończoność.

Absolutnie podzielam Twoje zdanie.

Edytowano przez Grzesiek202
Napisano
22 godziny temu, Grzesiek202 napisał:

Screenshot-20230116-220256-Blu-OS.jpg

Jeszcze raz, pełniej. Posłuchałem wczoraj obszernych fragmentów…  i nie chciałem przestać. Dlatego dzisiaj już cała płyta. Bardzo fajny, lekki, wręcz relaksujący materiał. Świetnie zrealizowany. Dużo się dzieje i jest niezwykle dynamicznie. Szeroko i głęboko. Ogromny plus dla perkusisty. No i solidny dla autora tego zamieszania, który fajnie biega po kontrabasowym gryfie.

Kiedyś kolega pożyczył mi „Continuo” i nie przypadła mi do gustu. Może nie był to dzień na taką muzykę…

1 godzinę temu, Adi777 napisał:

@sonique Znasz tę płytę? Polecam. Poprzedniczkę także, równie dobra.

Nie znam ale już mi się podoba. A niech to, chyba nie ma na TIDALu…

Napisano
27 minut temu, sonique napisał:

Nie znam ale już mi się podoba. A niech to, chyba nie ma na TIDALu…

Bardzo lubię Keitha Tippeta, zarówno płyty sygnowane jego nazwiskiem - dwie wymienione powyżej, ale też Frames formacji Keith Tippett's Ark, jak i granie w King Crimson, także bardzo dobry album Cruel But Fair z między innymi Hugh Hopperem. 

Napisano
23 minuty temu, Adi777 napisał:

Bardzo lubię Keitha Tippeta, zarówno płyty sygnowane jego nazwiskiem - dwie wymienione powyżej, ale też Frames formacji Keith Tippett's Ark, jak i granie w King Crimson, także bardzo dobry album Cruel But Fair z między innymi Hugh Hopperem. 

No tak. Takie fajne granie, że człowiek słucha i się zastanawia dlaczego tak późno poznał. Thanx man!:)

Napisano
2 godziny temu, Grzesiek202 napisał:

Fajnie, że dałeś szansę tej płycie. Spostrzeżenia mamy podobne. Jest nagrana fenomenalnie.

Dzisiaj znalezione i przyswojone. Lekkie, rozrywkowe, relaksujące granie. Dobre wykonanie. Tony Levin z bratem & Co.

985778-BA-94-F0-43-CE-932-F-F6136-E2-EE4

Napisano

Ciekawy utwór tria Ellis, Beggs & Howard z niesamowitą liną basu graną przez Nicka Beggsa (założyciela i basistę Kajagoogoo). Całą płytę "Homelands" z 1988 też można posłuchać, jak ktoś ma chwilę.

Napisano

Czy polecałeś - nie pamiętam. Jest to możliwe bo płytę mam polubioną na TIDALu - więc coś się w okół niej działo. Ale raczej wcześniej nie słuchałem bo nie pamiętam.

CD nie mam bo… nigdy się nie ukazało (jest tylko LP). Manfred Schoof nagrał w latach siedemdziesiątych trzy płyty dla filli ECM: "Scales", "Light Lines" i "Horizons". Wszystkie trzy trafiły na wydany w 2009r album wspomnieniowy „Resonance” a zawierający dwie płyty CD. Wygląda tak jak poniżej i właśnie go słucham. Jest dobrze. Ciekawy. Dość spokojny, poukładany i nawet melodyjny. Podobno Manfred free jazzowe szaleństwa miał już wtedy za sobą. Dzięki za przypomnienie!

42-F32706-6-F12-48-CD-B419-641637-F5-C73

Napisano (edytowany)

Starych nagrań czasem nie wydają na „kompakcie”. W tym przypadku nie masz co prawda oryginalnego wydania takiego jakie jest na LP ale w zamian dają przynajmniej kompilację trzech płyt jak wyżej. Można ją kupić za stówę, nową, więc nie narzekam;)

Edytowano przez sonique