sonique Napisano 8 czerwca 2023 Napisano 8 czerwca 2023 Zaraz zaraz… CD wszędzie? Z Discmana czy jak? Dla mnie w czasach plików i streamowania położenie płyty CD na tacce odtwarzacza to taki sam rytuał jak położenie czarnej płyty na talerzu adaptera. Inne czynności, wydźwięk ten sam: szacunek dla materiału i gra wstępna do poważnego odsłuchu. Odsłuchu zaplanowanego, na który człowiek się cieszy całym sobą. Aby schrzanić materiał przy kopiowaniu z płyty matki trzeba przy nim coś zrobić. Wykonać jakąś czynność. Zadać sobie trud. Przeznaczyć czas. A czas to zawsze jakiś dodatkowy koszt. To mnie niezwykle ciekawi: co sprawia, że ludziska przy tym grzebią. Nie mogą zostawić jak jest? I tak CD nie jest dzisiaj popularne a więc zasięg słuchalności znikomy. Chyba, że tworzy się dwa materiały. Jeden trafia na LP a drugi wszędzie. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 8 czerwca 2023 Napisano 8 czerwca 2023 (edytowany) 54 minuty temu, sonique napisał: tworzy się dwa materiały. Jeden trafia na LP a drugi wszędzie. Obawiam się, że właśnie tak jest. Dostajemy na CD to samo, co nabywcy plików mp3 i klienci platform streamingowych. Co do słuchania CD wszędzie, to pisałem już w podobnym duchu, co Ty. Coraz mniej ludzi wozi CD w samochodzie (my wozimy), o discmanach nie wspominając. Jestem pewnie jednym z ostatnich. Nawet na wakacje zabieram miniwieżę, kilkadziesiąt nieprzesłuchanych płyt w dwu klaserach i oddzielnie książeczki, żeby móc sprawdzić listę płac przy słuchaniu. A wydania typu "rękaw" biorę w całości. Do odtwarzacza trafia potem może 1/3 tego, co pakuję na wyjazd, ale lubię mieć wybór. Edytowano 8 czerwca 2023 przez Rafał S 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 Julian Tuwim - 1929 rok. Nic się nie zmieniło , ostatnio często słucham 3 Odpisz, cytując
gienas Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 Dziś się łysy przypomniał z płytą Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 4 minuty temu, gienas napisał: Dziś się łysy przypomniał z płytą A ja chyba najbardziej lubię jego "czerwony album" z 1995 r. Bez wodotrysków, ładna artykulacja i frazowanie - w bluesie i nie tylko. 1 Odpisz, cytując
Dedal Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 8 godzin temu, tomek4446 napisał: Julian Tuwim - 1929 rok. Nic się nie zmieniło , ostatnio często słucham Mojej żonie to wykonanie się lepiej podoba . @tomek4446jestem w Twoich stronach ale nie mailem sumienia Ci dupy zawracać 😉 . Jutro wracam do Olsztyna . Pzdr Odpisz, cytując
Highlander_now Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 20 godzin temu, sonique napisał: Zaraz zaraz… CD wszędzie? Z Discmana czy jak? Dla mnie w czasach plików i streamowania położenie płyty CD na tacce odtwarzacza to taki sam rytuał jak położenie czarnej płyty na talerzu adaptera. Inne czynności, wydźwięk ten sam: szacunek dla materiału i gra wstępna do poważnego odsłuchu. Odsłuchu zaplanowanego, na który człowiek się cieszy całym sobą. Aby schrzanić materiał przy kopiowaniu z płyty matki trzeba przy nim coś zrobić. Wykonać jakąś czynność. Zadać sobie trud. Przeznaczyć czas. A czas to zawsze jakiś dodatkowy koszt. To mnie niezwykle ciekawi: co sprawia, że ludziska przy tym grzebią. Nie mogą zostawić jak jest? I tak CD nie jest dzisiaj popularne a więc zasięg słuchalności znikomy. Chyba, że tworzy się dwa materiały. Jeden trafia na LP a drugi wszędzie. Może tu być też aspekt ekonomiczny. Jeden materiał przygotowuje do cyfrowej dystrybucji, drugi do dystrybucji analogowej. Nie ma rozdziału na CD i strumień, byłoby to nieekonomiczne. Księgowi by się wściekli. Odpisz, cytując
tchocky Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 20 lat minęło od wydania tej płyty. 2 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 2 minuty temu, tchocky napisał: 20 lat minęło od wydania tej płyty. Bardzo solidna 😉 U mnie nowość od Squid. Odpisz, cytując
Highlander_now Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 Dnia 6.06.2023 o 15:18, Rafał S napisał: Ile ich masz? Właśnie zrobiłem sobie kolejne zaległości. Tym razem Chopin na ośmiu płytach; no kupiłem bo same się prosiły, nośniki w idealnym stanie i za przysłowiowy grosz. Do tego aby było do równego rachunku, czyli kupionych 10 płyt, J.S. Bach i kolejne wydanie Kunst der Fuge. Umycie, skatalogowanie i odsłuchanie wreszcie to najbliższe tygodnie. To jest jednak 10 płyt muzyki, której nie słucha się przy robieniu kotletów ;-). 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 Panowie , ja chyba naprawdę stary jestem. W moim mieście będzie cóś takiego https://www.ebilet.pl/muzyka/festiwale/great-september Przeczytajcie sobie listę wykonawców. Ja znam jedno nazwisko i koniec. 2 godziny temu, Dedal75 napisał: jestem w Twoich stronach ale nie mailem sumienia Ci dupy zawracać Kurna szkoda , ja mam wszystkie klocki w folijce na czas remontu. No i co najważniejsze nie mieszkam u siebie. Do następnego i serdecznie zapraszam. Odpisz, cytując
Dedal Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 Tak myślałem . Dlatego nawet nie próbowałem się wpraszać , zresztą o sprzęt nie chodzi a bardziej o pogawędkę ale wiem co to remont . Pzdr 🖐️ Odpisz, cytując
lpomis Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 6 minut temu, tomek4446 napisał: Ja znam jedno nazwisko i koniec. Naprawdę nie znasz Bielasa i Marynarzy, Smutnego Tuńczyka i Białego Falochronu? To co Pan robisz na forum audio przepraszam bardzo? A na serio, kojarzę zespół "Błoto". Całkiem fajna muza, taki mix Jazzu z elektroniką. Polecam album "Kwasy i Zasady". Jest specyficznie nagrany, dość "brudno". 1 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 21 minut temu, lpomis napisał: A na serio, kojarzę zespół "Błoto". Właśnie miałem wspomnieć 😉 Odpisz, cytując
Songs for Pilots Napisano 9 czerwca 2023 Napisano 9 czerwca 2023 4 godziny temu, tomek4446 napisał: Panowie , ja chyba naprawdę stary jestem. W moim mieście będzie cóś takiego https://www.ebilet.pl/muzyka/festiwale/great-september Przeczytajcie sobie listę wykonawców. Ja znam jedno nazwisko i koniec. Wielka strata to nie jest, niestety nie wiem jak to się dzieje, ale jakość lokalnej muzyki bardzo stopniowo wzrasta. Byłem na festiwalu Next Fest w Poznaniu, chyba konkurencja, żadna rzecz mi się nie podobała. 5 godzin temu, tchocky napisał: 20 lat minęło od wydania tej płyty. Muszę powiedzieć, że z Radiohead to trudna rzecz. Czasem wydaje mi sę spoko, a czasem mam dzień, że mi wyjątkowo nie pasuje. 5 godzin temu, Adi777 napisał: U mnie nowość od Squid. Warp to solidne zawsze albumy wypuszcza, mieli gorsze momenty, ale średnią trzymają. Aczkolwiek ten zespół raczej pasuje do Domino czy czegoś takiego. Odpisz, cytując
Highlander_now Napisano 10 czerwca 2023 Napisano 10 czerwca 2023 Dopiero co wspominałem o tym albumie w kontekście zaległości płytowych. Duży album muzyki Chopina. Na razie przesłuchałem dwie płyty 24 etiudy i 10 nokturnów. Zagrane tak jak bym chciał to usłyszeć, jak sobie wyobrażam, że to powinno być zagrane. Jeszcze przede mną dzisiaj może walce. Nośniki wyglądają na w ogóle niesłuchane, żadnych śladów wizualnych, ani dźwiękowych. Tłoczenie jak to u Deutsche Grammophone z lat sześćdziesiątych, nawet pierwszej połowy lat sześćdziesiątych - tak oceniam okres. Wystarczy porównać grafiki naklejek na płytach. Po tym można dość dokładnie określić lata wydania nagrań w DG (i nie tylko). 2 Odpisz, cytując
Highlander_now Napisano 10 czerwca 2023 Napisano 10 czerwca 2023 2 godziny temu, Fandiscopolo napisał: @Highlander_now przypomniales mi ze kupilem kiedys w ciemno box.Wlasnie slucham.No i nie bardzo mi sie podoba. Typowa symfonika poza kilkoma rzeczami mnie też nie urzeka. Choć Berlioza jest kilka ciekawych rzeczy. Wspomnę tylko najpopularniejszy kawałek: Odpisz, cytując
Bebop Napisano 10 czerwca 2023 Napisano 10 czerwca 2023 (edytowany) Brzmienie inne niż standardy jazzowe. Uczę się grać na saksofonie i ta płyta jest bardzo fajna do luźnej rozrywki z tym instrumentem. Wystarczy znaleźć kilka pasujących dźwięków i można improwizować nawet nie będąc wirtuozem. The Comet is Coming Edytowano 10 czerwca 2023 przez Bebop Odpisz, cytując
Rega Napisano 10 czerwca 2023 Napisano 10 czerwca 2023 A ja nie będę oryginalny i posłucham też klasyki (choć trochę mniej poważnej) z winyli. 1 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 10 czerwca 2023 Napisano 10 czerwca 2023 A ja mam fazę na afrykańskie (i nie tylko) brzdąkanie. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 10 czerwca 2023 Napisano 10 czerwca 2023 4 godziny temu, Bebop napisał: Uczę się grać na saksofonie Tenor / sopran czy alt / baryton? Odpisz, cytując
Bebop Napisano 10 czerwca 2023 Napisano 10 czerwca 2023 Tenor. Mój ulubiony. Początkowo (kilka miesięcy temu) nie potrafiłem nawet wydobyć dzwięku. Kupiłem inny ustnik i eksperymentowałem ze stroikami o różnej twardości. Trzeba ćwiczyć co dzień żeby opanować i czegoś się nauczyć, nie zawsze mam czas. Mega frajda, uwielbiam mimo, że mało jeszcze umiem. 4 Odpisz, cytując
Recommended Posts