sonique Napisano 8 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2023 Zaraz zaraz… CD wszędzie? Z Discmana czy jak? Dla mnie w czasach plików i streamowania położenie płyty CD na tacce odtwarzacza to taki sam rytuał jak położenie czarnej płyty na talerzu adaptera. Inne czynności, wydźwięk ten sam: szacunek dla materiału i gra wstępna do poważnego odsłuchu. Odsłuchu zaplanowanego, na który człowiek się cieszy całym sobą. Aby schrzanić materiał przy kopiowaniu z płyty matki trzeba przy nim coś zrobić. Wykonać jakąś czynność. Zadać sobie trud. Przeznaczyć czas. A czas to zawsze jakiś dodatkowy koszt. To mnie niezwykle ciekawi: co sprawia, że ludziska przy tym grzebią. Nie mogą zostawić jak jest? I tak CD nie jest dzisiaj popularne a więc zasięg słuchalności znikomy. Chyba, że tworzy się dwa materiały. Jeden trafia na LP a drugi wszędzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 8 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2023 (edytowany) 54 minuty temu, sonique napisał: tworzy się dwa materiały. Jeden trafia na LP a drugi wszędzie. Obawiam się, że właśnie tak jest. Dostajemy na CD to samo, co nabywcy plików mp3 i klienci platform streamingowych. Co do słuchania CD wszędzie, to pisałem już w podobnym duchu, co Ty. Coraz mniej ludzi wozi CD w samochodzie (my wozimy), o discmanach nie wspominając. Jestem pewnie jednym z ostatnich. Nawet na wakacje zabieram miniwieżę, kilkadziesiąt nieprzesłuchanych płyt w dwu klaserach i oddzielnie książeczki, żeby móc sprawdzić listę płac przy słuchaniu. A wydania typu "rękaw" biorę w całości. Do odtwarzacza trafia potem może 1/3 tego, co pakuję na wyjazd, ale lubię mieć wybór. Edytowano 8 czerwca 2023 przez Rafał S 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 8 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2023 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 9 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2023 Julian Tuwim - 1929 rok. Nic się nie zmieniło , ostatnio często słucham 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 9 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2023 Dziś się łysy przypomniał z płytą Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 9 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2023 4 minuty temu, gienas napisał: Dziś się łysy przypomniał z płytą A ja chyba najbardziej lubię jego "czerwony album" z 1995 r. Bez wodotrysków, ładna artykulacja i frazowanie - w bluesie i nie tylko. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 9 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2023 8 godzin temu, tomek4446 napisał: Julian Tuwim - 1929 rok. Nic się nie zmieniło , ostatnio często słucham Mojej żonie to wykonanie się lepiej podoba . @tomek4446jestem w Twoich stronach ale nie mailem sumienia Ci dupy zawracać 😉 . Jutro wracam do Olsztyna . Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 9 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2023 20 godzin temu, sonique napisał: Zaraz zaraz… CD wszędzie? Z Discmana czy jak? Dla mnie w czasach plików i streamowania położenie płyty CD na tacce odtwarzacza to taki sam rytuał jak położenie czarnej płyty na talerzu adaptera. Inne czynności, wydźwięk ten sam: szacunek dla materiału i gra wstępna do poważnego odsłuchu. Odsłuchu zaplanowanego, na który człowiek się cieszy całym sobą. Aby schrzanić materiał przy kopiowaniu z płyty matki trzeba przy nim coś zrobić. Wykonać jakąś czynność. Zadać sobie trud. Przeznaczyć czas. A czas to zawsze jakiś dodatkowy koszt. To mnie niezwykle ciekawi: co sprawia, że ludziska przy tym grzebią. Nie mogą zostawić jak jest? I tak CD nie jest dzisiaj popularne a więc zasięg słuchalności znikomy. Chyba, że tworzy się dwa materiały. Jeden trafia na LP a drugi wszędzie. Może tu być też aspekt ekonomiczny. Jeden materiał przygotowuje do cyfrowej dystrybucji, drugi do dystrybucji analogowej. Nie ma rozdziału na CD i strumień, byłoby to nieekonomiczne. Księgowi by się wściekli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tchocky Napisano 9 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2023 20 lat minęło od wydania tej płyty. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 9 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2023 2 minuty temu, tchocky napisał: 20 lat minęło od wydania tej płyty. Bardzo solidna 😉 U mnie nowość od Squid. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 9 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2023 Dnia 6.06.2023 o 15:18, Rafał S napisał: Ile ich masz? Właśnie zrobiłem sobie kolejne zaległości. Tym razem Chopin na ośmiu płytach; no kupiłem bo same się prosiły, nośniki w idealnym stanie i za przysłowiowy grosz. Do tego aby było do równego rachunku, czyli kupionych 10 płyt, J.S. Bach i kolejne wydanie Kunst der Fuge. Umycie, skatalogowanie i odsłuchanie wreszcie to najbliższe tygodnie. To jest jednak 10 płyt muzyki, której nie słucha się przy robieniu kotletów ;-). 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 9 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2023 Panowie , ja chyba naprawdę stary jestem. W moim mieście będzie cóś takiego https://www.ebilet.pl/muzyka/festiwale/great-september Przeczytajcie sobie listę wykonawców. Ja znam jedno nazwisko i koniec. 2 godziny temu, Dedal75 napisał: jestem w Twoich stronach ale nie mailem sumienia Ci dupy zawracać Kurna szkoda , ja mam wszystkie klocki w folijce na czas remontu. No i co najważniejsze nie mieszkam u siebie. Do następnego i serdecznie zapraszam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 9 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2023 Tak myślałem . Dlatego nawet nie próbowałem się wpraszać , zresztą o sprzęt nie chodzi a bardziej o pogawędkę ale wiem co to remont . Pzdr 🖐️ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 9 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2023 6 minut temu, tomek4446 napisał: Ja znam jedno nazwisko i koniec. Naprawdę nie znasz Bielasa i Marynarzy, Smutnego Tuńczyka i Białego Falochronu? To co Pan robisz na forum audio przepraszam bardzo? A na serio, kojarzę zespół "Błoto". Całkiem fajna muza, taki mix Jazzu z elektroniką. Polecam album "Kwasy i Zasady". Jest specyficznie nagrany, dość "brudno". 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 9 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2023 21 minut temu, lpomis napisał: A na serio, kojarzę zespół "Błoto". Właśnie miałem wspomnieć 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 9 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2023 Zaczynamy weekend 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Songs for Pilots Napisano 9 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2023 4 godziny temu, tomek4446 napisał: Panowie , ja chyba naprawdę stary jestem. W moim mieście będzie cóś takiego https://www.ebilet.pl/muzyka/festiwale/great-september Przeczytajcie sobie listę wykonawców. Ja znam jedno nazwisko i koniec. Wielka strata to nie jest, niestety nie wiem jak to się dzieje, ale jakość lokalnej muzyki bardzo stopniowo wzrasta. Byłem na festiwalu Next Fest w Poznaniu, chyba konkurencja, żadna rzecz mi się nie podobała. 5 godzin temu, tchocky napisał: 20 lat minęło od wydania tej płyty. Muszę powiedzieć, że z Radiohead to trudna rzecz. Czasem wydaje mi sę spoko, a czasem mam dzień, że mi wyjątkowo nie pasuje. 5 godzin temu, Adi777 napisał: U mnie nowość od Squid. Warp to solidne zawsze albumy wypuszcza, mieli gorsze momenty, ale średnią trzymają. Aczkolwiek ten zespół raczej pasuje do Domino czy czegoś takiego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 10 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2023 Dopiero co wspominałem o tym albumie w kontekście zaległości płytowych. Duży album muzyki Chopina. Na razie przesłuchałem dwie płyty 24 etiudy i 10 nokturnów. Zagrane tak jak bym chciał to usłyszeć, jak sobie wyobrażam, że to powinno być zagrane. Jeszcze przede mną dzisiaj może walce. Nośniki wyglądają na w ogóle niesłuchane, żadnych śladów wizualnych, ani dźwiękowych. Tłoczenie jak to u Deutsche Grammophone z lat sześćdziesiątych, nawet pierwszej połowy lat sześćdziesiątych - tak oceniam okres. Wystarczy porównać grafiki naklejek na płytach. Po tym można dość dokładnie określić lata wydania nagrań w DG (i nie tylko). 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 10 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2023 U mnie takie coś. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 10 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2023 2 godziny temu, Fandiscopolo napisał: @Highlander_now przypomniales mi ze kupilem kiedys w ciemno box.Wlasnie slucham.No i nie bardzo mi sie podoba. Typowa symfonika poza kilkoma rzeczami mnie też nie urzeka. Choć Berlioza jest kilka ciekawych rzeczy. Wspomnę tylko najpopularniejszy kawałek: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 10 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2023 (edytowany) Brzmienie inne niż standardy jazzowe. Uczę się grać na saksofonie i ta płyta jest bardzo fajna do luźnej rozrywki z tym instrumentem. Wystarczy znaleźć kilka pasujących dźwięków i można improwizować nawet nie będąc wirtuozem. The Comet is Coming Edytowano 10 czerwca 2023 przez Bebop Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 10 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2023 A ja nie będę oryginalny i posłucham też klasyki (choć trochę mniej poważnej) z winyli. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 10 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2023 A ja mam fazę na afrykańskie (i nie tylko) brzdąkanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 10 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2023 4 godziny temu, Bebop napisał: Uczę się grać na saksofonie Tenor / sopran czy alt / baryton? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 10 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2023 Tenor. Mój ulubiony. Początkowo (kilka miesięcy temu) nie potrafiłem nawet wydobyć dzwięku. Kupiłem inny ustnik i eksperymentowałem ze stroikami o różnej twardości. Trzeba ćwiczyć co dzień żeby opanować i czegoś się nauczyć, nie zawsze mam czas. Mega frajda, uwielbiam mimo, że mało jeszcze umiem. 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts