Grzesiek202 Napisano 14 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2023 13 godzin temu, sonique napisał: Często to jedyna możliwość aby nadrobić zaległości muzyczne;) Nie jeśli zaczynasz dzień o 6.00, a wracasz do hotelu tuż przed 23.00 😉. Chociaż podróże kształcą. Nie wiedziałem na przykład, że oni pochodzą właśnie z Dusseldorfu. Gute Nacht. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 15 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2023 @Wing0 Jak tam z jazzem u Ciebie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 15 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2023 A tak sobie. Słucham tylko z żeńskim wokalem, oczywiście ten najbardziej popularny też, ale już jazz bardzo ambitny mi nie podchodzi. Jeszcze do tego nie dorosłem ;). 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 15 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2023 A dziś nieco spokojniej… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 15 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2023 (edytowany) 13 godzin temu, Wing0 napisał: Stanley'a najbardziej lubię chyba najpopularniejszy album East River Drive Zawsze myślałem, że najpopularniejszy jest "School Days" z 1976 r. Bardzo lubię "Live at the Greek" z 1993 r. - wydany zaraz po "East River Drive" i zawierający właśnie 21-minutową wersję School Days. Mam jeszcze "The Stanley Clarke Band" z 2010 r. - też sympatyczny, bo nawiązujący momentami do fusion lat 70-tych. (Jest tam numer pt. Larry Has Traveled 11 Miles and Waited a Lifetime for the Return of Vishu's Report.) Za to jakoś mniej przekonują mnie jego akustyczne rzeczy. Tzn. są kontrabasiści, których cenię bardziej. Edytowano 15 czerwca 2023 przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 15 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2023 Niby nie moja bajka, a jakże przyjemnie się słucha Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 16 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 16 czerwca 2023 Najnowszy KG&TLW, na metalowo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 17 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2023 Był kiedyś taki zespół... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 17 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2023 Dawno już winyla nie zapuszczałem… 3 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 17 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2023 Pora w końcu poznać późniejszego Stańkę 😉 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 17 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2023 (edytowany) Od razu wskoczyłeś w największy skład mistrza Tomasza. Płyta niezwykle ciekawa. Lubię ją odkąd ją usłyszałem w Pawła Brodowskiego środowych Trzech Kwadransach Jazzu. Ale nie jest to płyta dla późnego Stańko zbyt reprezentatywna. Jeśli mogę coś zaproponować, to jako kolejną wrzuć Leosia lub Lontano. Edytowano 17 czerwca 2023 przez sonique 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 17 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2023 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 18 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 18 czerwca 2023 (edytowany) Nadworny gitarzysta Stinga, Dominic Miller, wydaje płyty ostatnio nieco rzadziej. Może to i dobrze, bo zmiany względem poprzednich wydawnictw niewielkie i głównie dotyczą składu i instrumentarium. Klimat w zasadzie pozostaje ten sam: marzycielski. Dobrze się przy tej muzyce obserwuje obłoki na niebie czy powiewające liście. Lub jak w ostanim okresie, rozedrgany krajobraz nad rozgrzaną ziemią… Podziwiam Dominica za odwagę (lub wolność twórczą) bo jego ostatnie płyty trwają moje ulubione +/- 40 minut co jest dzisiaj absolutną rzadkością. Dominic Miller - Vagabond Edytowano 18 czerwca 2023 przez sonique 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 18 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 18 czerwca 2023 (edytowany) Edytowano 18 czerwca 2023 przez Adi777 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 18 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 18 czerwca 2023 (edytowany) Czołówka kosi, serial też. Edytowano 18 czerwca 2023 przez soberowy 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tchocky Napisano 18 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 18 czerwca 2023 (edytowany) 2 godziny temu, soberowy napisał: Czołówka kosi, serial też. Dokładnie, od początku do końca trzymał niesamowity poziom. Dla mnie pierwsza 10 seriali wszech czasów. Edytowano 18 czerwca 2023 przez tchocky 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 18 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 18 czerwca 2023 Sports Do you get that sports? Baseball, basketball, short shorts, cigarette, ping pong? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 18 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 18 czerwca 2023 W latach 90-tych ukazała się suita Philipa Glassa poświęcona rzekom Amazonii, "Aguas Da Amazonia". Album nagrał - a jakże - słynny brazylijski zespół Uakti. Grupa znana z tego, że gra na wymyślonych i skonstruowanych przez siebie instrumentach i uznawana jest w tym względzie za pioniera w skali światowej. Kilka lat temu suita dostała nowe życie, a nowych aranżacji dokonała orkiestra symfoniczna lipskiej rozgłośni MDR pod batutą Kristjana Järvi. Tego właśnie albumu ostatnio często słucham. Ileż tu energii, rozmach orkiestry czuć w każdej sekundzie. Teraz oryginalny album Uakti wręcz zieje nudą... 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 18 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 18 czerwca 2023 Dziś wieczór ,,na poważnie,, Fugę i Toccatę Bacha oraz Requiem Mozarta zostawiam na jutro. Oczywiście poprzez KEF 107. Żadne z kolumn , których słuchałem nie oddają równie dobrze Bacha. 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 19 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2023 Dziś nieco ostrzej… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 19 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2023 Niewielu się to spodoba lecz dziś włączyłem sobie (słucham przez słuchawki zgranej winylowej płyty) Juno to Jupiter - Vangelis. Nie jest jakoś bardzo ceniona, ale dla mnie jest coś przyciągającego w tej płycie. Jeszcze nie wiem co, bo to całkiem nowa płyta. Płyta inaczej się kończy niż nagrania z Deezer, jest dłuższa, choć nie zgadza się z opisem strony "D". Napisałem w tej sprawie do "DECCA" Przepiękna okładka z motywami od grafiki ośmiobitowej do wciągających zdjęć NASA. Piękny sopran. Ostatnie dzieło Mistrza. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 19 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2023 4 godziny temu, Highlander_now napisał: Juno to Jupiter - Vangelis. Zachęciłeś mnie. Taki ładny post, że dam jej drugą szansę…;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 19 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2023 A ja postanowiłem zrobić sobie miesiąc z muzyką poważną. Dziś kolejne płyty. W tym Bach i Mozart. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 19 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2023 Ryūichi Sakamoto - Członek japońskiej grupy syntpopowej Yellow Magic Orchestra, kompozytor muzyki filmowej - zdobywca Oskara za ścieżkę dźwiękową do obrazu Ostatni Cesarz. Zmarł w marcu tego roku. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 19 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2023 @Adi777, od Ryuichi Sakamoto blisko już do Alva Noto, którego Ci onegdaj polecałem. Moim zdaniem stworzyli świetną muzykę: 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts