Rafał S Napisano 15 lutego 2022 Udostępnij Napisano 15 lutego 2022 2 minuty temu, J W napisał: W zasadzie tylko przez, jak dla mnie, brak tego finiszu na górze, który bardzo mi się rzuca w ucho, oddaję go i szukam dalej. Moim zdaniem większość DAC-ów jest ciemniejsza od A22. W porównaniu z nim, A18 to będzie popołudnie ku zachodowi słońca, Denafrips Ares II - półmrok, a Nuprime DAC-9 - środek nocy. Tak się to miało do siebie u mnie. Jestem bardzo ciekaw Twoich kolejnych obserwacji i wyników w Twoim torze. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J W Napisano 15 lutego 2022 Udostępnij Napisano 15 lutego 2022 8 minut temu, Rafał S napisał: Moim zdaniem większość DAC-ów jest ciemniejsza od A22 No to będzie zabawa, ale te, które wymieniasz wszystkie są na AKM, oprócz aresa. Każdy też przedstawia własne spostrzeżenia najlepiej jak potrafi i niekoniecznie używane pojęcia znaczą dla nas to samo. Pozostaje ściągać i słuchać u siebie - no nie ma innej drogi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 15 lutego 2022 Udostępnij Napisano 15 lutego 2022 A mnie chodzi po głowie dac nad m 51 niestety już tylko z rynku wtórnego Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J W Napisano 15 lutego 2022 Udostępnij Napisano 15 lutego 2022 4 godziny temu, Asia napisał: dac nad m 51 "Do brzmienia NAD-a wracałem wiele razy, aby rozsmakować się w wysublimowanym, wyjątkowo gładkim dźwięku i zawsze się przekonywać, że nie musi on oznaczać ograniczeń w zakresie przejrzystości." Z opisu to gra przepięknie.... Jak wszystkie z opisu 😃 Miałaś może okazję go posłuchć? Prawdę piszą? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 15 lutego 2022 Udostępnij Napisano 15 lutego 2022 Niestety nie miałam okazji. Mam pożyczonego młodszego brata 1050 i gdyby nie problemy z zasilaczem pewnie by grał bo ten charakter brzmienia mi pasuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J W Napisano 15 lutego 2022 Udostępnij Napisano 15 lutego 2022 Wygląda na to, że ten nad to konstrukcja sprzed dziesięciu lat. Właśnie tu też mam taką wątpliwość i właściwie miałem o to zapytać. Czy jest sens kupować tak starego technologicznie daca? Co by nie było to technika cyfrowa z szybkim postępem. Żeby było czytelniej: czy jest sens rozglądania się za np. dziesięcioletnim hiendem zamiast dzisiejszym hifi (mam tu na myśli głównie chifi do tych 5000)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J W Napisano 15 lutego 2022 Udostępnij Napisano 15 lutego 2022 @Asia patrz: https://allegrolokalnie.pl/oferta/nad-m51-acu Akurat niedaleko mnie. Rozmawiałem ze sprzedającym i nie za bardzo wchodzi w grę wypożyczenie więc na razie go odpuszczam. Chociaż prasę rzeczywiście ma dobrą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 15 lutego 2022 Udostępnij Napisano 15 lutego 2022 Ten dac wisi już od kilku miesięcy. Był jeszcze drugi, od prywatnego sprzedawcy za 3500 zł. Ja po wtopie z zakupem "kultowego" r-dac Arcama (fatalny stan wizualny) straciłam nieco chęci zakupów na odległość. 4 godziny temu, J W napisał: czy jest sens rozglądania się za np. dziesięcioletnim hiendem zamiast dzisiejszym hifi (mam tu na myśli głównie chifi do tych 5000) Nie zdziwisz się zapewne jak napiszę, że zdania kolegów są, o niespodzianko, podzielone. Jedni twierdzą, że postęp w tej dziedzinie jest tak szybki że nie ma co sobie zawracać głowy starociami. A inni - że jak coś jest dobre (i trafia w gusta) to wiek nie ma znaczenia. Ale ciekawa jestem świeżych przemyśleń osób, które "przerobiły" już parę przetworników . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 lutego 2022 Udostępnij Napisano 16 lutego 2022 W tej cenie można polować też na Chorda 2Quote. Może nawet Qutest... Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 16 lutego 2022 Udostępnij Napisano 16 lutego 2022 23 godziny temu, J W napisał: te, które wymieniasz wszystkie są na AKM, oprócz aresa. Każdy też przedstawia własne spostrzeżenia najlepiej jak potrafi i niekoniecznie używane pojęcia znaczą dla nas to samo. Pozostaje ściągać i słuchać u siebie - no nie ma innej drogi. Prawda. Z ciekawości - jaki masz tor, że z A22 brakowało Ci góry? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J W Napisano 16 lutego 2022 Udostępnij Napisano 16 lutego 2022 34 minuty temu, Rafał S napisał: jaki masz tor, że z A22 brakowało Ci góry? Jej jest wystarczająco i jest ładna, ale brakowało mi jej odpowiedniego wykończenia. Tor jak w sygnaturce + PAD Genesis i IC własny na jakimś neotechu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 17 lutego 2022 Udostępnij Napisano 17 lutego 2022 Dnia 16.02.2022 o 10:36, J W napisał: Jej jest wystarczająco i jest ładna, ale brakowało mi jej odpowiedniego wykończenia. Nie wiem, czy akurat DAC to element, od którego należy oczekiwać poprawy pod tym względem. Tzn. teoretycznie może to poprawić, ale zasadniczo on zmienia więcej w kwestii budowania sceny, rozlokowania instrumentów i ogólnego brzmienia. Wydaje mi się mało prawdopodobne, żeby DAC, który wpasuje się idealnie z punktu widzenia stereofonii jednocześnie podkreślił górę tak, jak tego oczekujesz. Tę kwestię łatwiej regulować pozostałymi elementami toru. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 17 lutego 2022 Udostępnij Napisano 17 lutego 2022 (edytowany) Po przesłuchaniu kilku przetworników w cenie od 2 do 5 tysięcy stwierdzam, że przetwornik powinien być jak najbardziej transparentny dla brzmienia. On ma robić co do niego należy - zmieniać sygnał cyfra/analog. Tyle i aż tyle. Nie ma z tym lekko. Denafrips Ares II (odbieram podobnie jak @Rafał S) -> ciemno, mrocznie, ubita wyższa średnica i góra. Nuprime DAC-9 -> sztuczne ocieplenie, ugrzecznienie i spowolnienie brzmienia na całej linii. RME ADI-2 DAC -> ideał, żadnego koloryzowania. SMSL SU-9 -> minimalnie podbity detal i naprawdę minimalne rozjaśnienie, ale również bardzo dobrze. Czy jest sens modyfikować i szlifować dźwięk swojego systemu za pomocą DACa? Wg mnie to bez sensu. Edytowano 17 lutego 2022 przez lpomis 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 17 lutego 2022 Udostępnij Napisano 17 lutego 2022 19 minut temu, lpomis napisał: RME ADI-2 DAC -> ideał, żadnego koloryzowania. Tak. Mam tego DACa od roku i do tej pory go nie słyszałem. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 17 lutego 2022 Udostępnij Napisano 17 lutego 2022 11 minut temu, Dzik napisał: Tak. Mam tego DACa od roku i do tej pory go nie słyszałem. Ja go słyszę, codziennie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 lutego 2022 Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 Dzikowi chodziło że zapewne nic nie dodał do systemu. Taka puenta po wpisie Ipomis Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 18 lutego 2022 Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 Płacić 4 tys by go w systemie nie usłyszeć , odjazd 😂. Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 18 lutego 2022 Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 @Dedal75 zobacz sobie jakie funkcjonalności ma to urządzenie oraz jakość wzmacniacza słuchawkowego. Jest spokojnie warty tej ceny, ciężko znaleźć dac z takimi możliwościami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 18 lutego 2022 Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 37 minut temu, Dedal75 napisał: Płacić 4 tys by go w systemie nie usłyszeć , odjazd 😂. Pzdr Dokładnie. Choćbym się o tak naprężył to i tak czuję, że słyszę tylko muzykę. Nawet nadający czasem o kablach A British Audiophile stwierdził, że DAC jest neutralny i naturalny. Biorąc pod uwagę jakość przetwornika, wzmacniacza słuchawkowego, funkcje, wyjścia (w tym zbalansowane), support, niemiecką jakość - IMO sprzęt wart swojej ceny. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 18 lutego 2022 Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 41 minut temu, Tomasz S. napisał: @Dedal75 zobacz sobie jakie funkcjonalności ma to urządzenie oraz jakość wzmacniacza słuchawkowego. Jest spokojnie warty tej ceny, ciężko znaleźć dac z takimi możliwościami. Kiedyś go sobie kupiłem więc ,przestań pitolić 😋 . Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 18 lutego 2022 Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 @Dedal75 nie wiem co tam odebrałeś jako "pitolenie", tym bardziej jak go miałeś to chyba rozumiesz co potrafi i dlaczego tyle kosztuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 18 lutego 2022 Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 Widzę za pożartować nie można ok. A Ty go masz , miałeś , zamierzasz mieć ? Słychać go, nie słychać , co za różnica , u mnie w domu nie grał jak lubię i tyle a może aż 😉 . Co nie znaczy że nie jest wart , bo na zlocie w luźnym odsłuchu mi nie przeszkadzał a nawet zaskoczył . Bo to o to chodzi ? Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 18 lutego 2022 Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 Wrócę na chwilę do postępu w dacach. Oprócz zwiększania próbkowania i dodania DSD i Mqa to chyba ten postęp raczej się nie dokonał. Większość muzyki i tak nie przekracza 24/96. Zaryzykuję stwierdzenie, że ten Nad spokojnie rozłoży te obcmokane chińczyki w swojej obecnej cenie. Porównywaliśmy ostatnio z Dedalem jego Nuprime z moim dziadkiem Abrahamsenem i jakoś tego postępu w ogóle nie słyszałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 18 lutego 2022 Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 Już nie jego 😏 dziś pojechał w Polskę . Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 18 lutego 2022 Udostępnij Napisano 18 lutego 2022 O... to niedługo będą nowe odsłuchy. Super. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts