tomek4446 Napisano 8 lutego 2019 Napisano 8 lutego 2019 28 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: Top HiFi, to teraz zobaczymy o nich Hegla. Dzięki za informację , na AVS Hegel mi nie podszedł , ale wpadnę posłuchać. Odpisz, cytując
Bogusław 66 Napisano 8 lutego 2019 Napisano 8 lutego 2019 Teraz to i ja będę miał bliżej by w końcu posłuchać "HiEnd" Odpisz, cytując
Verictum Napisano 8 lutego 2019 Napisano 8 lutego 2019 14 godzin temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: I na koniec wzmianka o ostatnim nabytku: X Fuse, dźwięk bardziej rozdzielczy, dobrze to słychać w trąbce czy w talerzach, jest lepszy atak dźwięku, jest zysk w separacji kanałów, bas zyskał na szybkości i jest bardziej konturowy,, a z minusów, bo są, ... głoski ś i ć są bardziej słyszalne a słuchanie płyty George Michael – Ladies & Gentlemen stało sie lekko nie przyjemne (przejaskrawione), innym minusem jest że bas nie schodzi tak nisko, zabrało jakieś harmoniczne i subiektywnie jest ich mniej. Tyle. Ustalałeś prawidłowo kierunkowość bezpiecznika? Taki dźwięk jak opisujesz z dużym prawdopodobieństwem świadczy o błędnym zorientowaniu bezpiecznika. X Fuse tak nie "gra" Odpisz, cytując
Kubakk Napisano 8 lutego 2019 Napisano 8 lutego 2019 Aj tam może Bogusław miał gorszy dzień , a wtedy jak wiadomo inaczej się słyszy Sam jak mam kiepski dzień to jakbym słuchał na boomboxie , jak dobry to jakbym był w filharmonii czy na koncercie ot nasza fizjologia ma dosyć spory wpływ na odbiór Odpisz, cytując
Bogusław 66 Napisano 8 lutego 2019 Napisano 8 lutego 2019 (edytowany) 24 minuty temu, Verictum napisał: Ustalałeś prawidłowo kierunkowość bezpiecznika? Taki dźwięk jak opisujesz z dużym prawdopodobieństwem świadczy o błędnym zorientowaniu bezpiecznika. X Fuse tak nie "gra" oki, przełożę jeszcze raz i niech tak zostanie na parę dni. swoją drogą, mała kropka na jednym z końców ułatwiła by orientacje. Edytowano 8 lutego 2019 przez Bogusław Kożyczkowski Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 8 lutego 2019 Napisano 8 lutego 2019 40 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: swoją drogą, mała kropka na jednym z końców ułatwiła by orientacje. Tylko sam nic nic nie rób , bo stracisz gwarancję ? Kartę gwarancyjną oczywiście masz ? Odpisz, cytując
Gość Napisano 8 lutego 2019 Napisano 8 lutego 2019 (edytowany) 1 godzinę temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: swoją drogą, mała kropka na jednym z końców ułatwiła by orientacje. A nie jest wystarczającym wskaźnikiem logo "V" i napis z amperażem? Ja się kierowałem właśnie napisem gdy ustalałem kierunek. 36 minut temu, tomek4446 napisał: Tylko sam nic nic nie rób , bo stracisz gwarancję ? Kartę gwarancyjną oczywiście masz ? Tomku, wielu przedmiotów musiałbyś sobie zakazywać (ot np gumki do mazania ołówkowej kreski) gdybyś od wszystkich żądał gwarancji... Mam nadzieję, że żartowałeś. Edytowano 8 lutego 2019 przez Gość Odpisz, cytując
Bogusław 66 Napisano 8 lutego 2019 Napisano 8 lutego 2019 (edytowany) 12 minut temu, wpszoniak napisał: A nie jest wystarczającym wskaźnikiem logo "V" i napis z amperażem? Ja się kierowałem właśnie napisem gdy ustalałem kierunek Obejrzę go dokładnie bo jak dotąd bardziej dbałem o nie uszkodzenie części środkowej, a kierunku z wartości dowiedziałem się teraz. Edytowano 8 lutego 2019 przez Bogusław Kożyczkowski Odpisz, cytując
Kubakk Napisano 8 lutego 2019 Napisano 8 lutego 2019 Ciekawe czy rzeczywiście o te ~5% poprawia brzmienie , podsumowanie ciekawe. W recenzji było info o ~50h wygrzewania Odpisz, cytując
Bogusław 66 Napisano 8 lutego 2019 Napisano 8 lutego 2019 Widzę zainteresowanie bezpiecznikiem i googlowanie tematu, hehe Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 8 lutego 2019 Napisano 8 lutego 2019 19 minut temu, wpszoniak napisał: Mam nadzieję, że żartowałeś. Jasne , że żartowałem , część elektryczna , 450 zł , gwarancja , no co Ty ? A swoją drogą na Parkera dostałem kartę gwarancyjną Odpisz, cytując
Kraft Napisano 8 lutego 2019 Napisano 8 lutego 2019 1 godzinę temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: swoją drogą, mała kropka na jednym z końców ułatwiła by orientacje. Zamiast kropki powinna być dołączona instrukcja z informacją..., co należy "usłyszeć". Widać wyraźnie, że jak da się użytkownikowi swobodę w tym względzie, to bywa różnie. Współczuję Ci Bogusławie w kwestii presji, której zostałeś poddany. Najpierw sprzedawca. Teraz producent. A to nie koniec. I jak tu nie "usłyszeć" tego, co trzeba? Trzymam za Ciebie kciuki. Odpisz, cytując
Gość Napisano 8 lutego 2019 Napisano 8 lutego 2019 (edytowany) 14 minut temu, Kraft napisał: Zamiast kropki powinna być dołączona instrukcja z informacją..., co należy "usłyszeć" To na darmo w wielu przypadkach... Np w Twoim, bo Ty nie nawykłeś do wsłuchiwania się (a tak naprawdę to Twoje wiedza na ten temat jest niepełna, bowiem miernik, tak-MIERNIK, jest wystarczającym narzędziem w przypadku ustalenia kierunkowości bezpiecznika firmy Verictum, choć ja wolę własne ucho) Pozdrawiam Ciebie, WP Edytowano 8 lutego 2019 przez Gość Odpisz, cytując
steff Napisano 8 lutego 2019 Napisano 8 lutego 2019 BTW, możecie polecić jakiś nie koniecznie Hiendowy preparat do… czyszczenia uszu? Kabelki, bezpieczniki i zatyczki są ważne (dla niektórych krytycznie), staram się rozumieć, ale czym można poprawić to, co się już dzieje w strefie odsłuchu? Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 8 lutego 2019 Napisano 8 lutego 2019 32 minuty temu, steff napisał: BTW, możecie polecić jakiś nie koniecznie Hiendowy preparat do… czyszczenia uszu? WD40 hehe ? a jak poważnie pytasz to polecam świecowanie uszu. Można w internecie zakupić specjalne świece. Sam zabieg można samemu robić. Pomaga na wszystko. Polecam Odpisz, cytując
Bogusław 66 Napisano 8 lutego 2019 Napisano 8 lutego 2019 (edytowany) 1 godzinę temu, Kraft napisał: Zamiast kropki powinna być dołączona instrukcja z informacją..., co należy "usłyszeć". Widać wyraźnie, że jak da się użytkownikowi swobodę w tym względzie, to bywa różnie. Współczuję Ci Bogusławie w kwestii presji, której zostałeś poddany. Najpierw sprzedawca. Teraz producent. A to nie koniec. I jak tu nie "usłyszeć" tego, co trzeba? Trzymam za Ciebie kciuki. ...... A nie krytykujesz mnie?? jak śmiem usłyszeć różnice pomiędzy bezpiecznikami? to chyba parametr nie namierzamy?, zaskoczyłeś mnie tym wpisem, zresztą ...co to będzie jak go odwrócę? ups! Lubisz tak, szukać dziury w całym, co? No nic, to taki urok forum, no .....sorry że wypadło na Ciebie, ale uszy do góry, będzie lepiej. Jutro zamienię mu kierunek i dam pograć 2-3 dni na dźwięku z TV i wtedy posłucham ponownie ma płytach CD i zobaczymy jak zaśpiewa. Edytowano 8 lutego 2019 przez Bogusław Kożyczkowski Odpisz, cytując
Kraft Napisano 8 lutego 2019 Napisano 8 lutego 2019 (edytowany) 30 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: ...... A nie krytykujesz mnie?? jak śmiem usłyszeć różnice pomiędzy bezpiecznikami? Sam nie wiem, co trudniejsze - usłyszeć, czy nie usłyszeć? Nie wiem czemu, ale skojarzyło mi się to wszystko z sytuacją, gdy przechodzień widzi, jak trzepią kogoś w bramie. Jak tu odwrócić wzrok i pójść dalej obojętnie? Wybacz, że zabrałem głos. Zrobiłem to najdelikatniej, jak potrafiłem. Już się więcej nie odzywam. Edytowano 8 lutego 2019 przez Kraft Odpisz, cytując
Bogusław 66 Napisano 8 lutego 2019 Napisano 8 lutego 2019 8 minut temu, Kraft napisał: Zrobiłem to najdelikatniej, jak potrafiłem. to fakt. A nie chcesz zrewidować swojego podejścia do Audio? Odpisz, cytując
Kraft Napisano 8 lutego 2019 Napisano 8 lutego 2019 (edytowany) Zabawne. To ja nic innego nie robię od trzech lat, tylko właśnie rewiduję swoje podejście do audio. Edytowano 8 lutego 2019 przez Kraft Odpisz, cytując
Bogusław 66 Napisano 8 lutego 2019 Napisano 8 lutego 2019 hehe. Tak, ale nie te narzędzia używasz. Odpisz, cytując
wallace Napisano 8 lutego 2019 Napisano 8 lutego 2019 (edytowany) Dnia 6.02.2019 o 14:48, MariuszZ napisał: Reaktancja indukcyjna dla zwykłego kabla Cu f=20kHz dla 10uH to już 1,27 Ohm plus opór czynny 0,5 Ohm i mamy prawie 2 Ohm To prawda, tyle, że przeciętny kabel głośnikowy o klasycznej konstrukcji przy przekroju 3,5mm2 ma indukcyjność ~0.2uH/m, więc żeby uzyskać indukcyjność 10uH musielibyśmy użyć kabla o długości 50m. Przy większym przekroju indukcyjność jest jeszcze mniejsza. Z kolei opór czynny wynosi 0.007ohm/m, więc żeby uzyskać 0.5ohm to też potrzeba kilkadziesiąt metrów długości. Edytowano 8 lutego 2019 przez wallace Odpisz, cytując
Kubakk Napisano 8 lutego 2019 Napisano 8 lutego 2019 Wracając do tematu czy zastosowanie przez Bogusława w/w bezpiecznika przesunęło jego wzmacniacz bliżej hi-endu ? Odpisz, cytując
Kraft Napisano 8 lutego 2019 Napisano 8 lutego 2019 Przecież Bogusław już miał hi-end. Nigdzie się nie musiał przesuwać. Odpisz, cytując
Bogusław 66 Napisano 8 lutego 2019 Napisano 8 lutego 2019 17 minut temu, Kubakk napisał: Wracając do tematu czy zastosowanie przez Bogusława w/w bezpiecznika przesunęło jego wzmacniacz bliżej hi-endu ? Przy obecnej pozycji bezpiecznika? .....NIE. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 8 lutego 2019 Napisano 8 lutego 2019 4 minuty temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: A nie chcesz zrewidować swojego podejścia do Audio? Wiem , że to pytanie nie do mnie ale uwierz mi , że ja naprawdę chcę i nawet coś robię w tym kierunku. Kupuję czasem drogie gadżety / choć drogie to pojęcie względne/ jak kable , podkładki , wtyki RCA , gniazda itp. i k.. chciałbym , by choć raz to się zracjonalizowało na tyle, bym mógł powiedzieć ok. opłacało się, jest lepiej w porównaniu do stanu poprzedniego, dobrze wydany grosz. Dlaczego więc kupuję ? Bo lubię ten sznyt "profesjonalizmu" , bo chęć sprawdzenia jest silna, bo budżet domowy i tak się domyka, więc nikogo nie krzywdzę, ale nadal to co kupię zostaje tylko jako wartość czysto estetyczna, nie zaś wprowadzająca zmiany adekwatne do wydanych pieniędzy.Nie płaczę , że mnie ktoś nabił w butelkę ,bo jestem dorosłym facetem i sam podejmuje decyzje. Ale nadal , jak przytargam od kolegi sprzęt do testów , to każdy wzmacniacz , czy kolumny wnoszą większe zmiany / przy zachowaniu reszty stałego systemu/ niż dwie szafki moich kabli razem z gniazdami , wtykami Furutecha razem wzięte. Ale walczę dalej , może coś na tyle mnie zaskoczy , że powiem nareszcie .... Odpisz, cytując
Recommended Posts