S4Home Napisano 24 marca 2021 Udostępnij Napisano 24 marca 2021 19 godzin temu, seba3002 napisał: Był tutaj kiedyś obszerny temat o tym amplitunerze ale nie pamiętam jego "finału". Czy ten DR800H jest zbudowany na bazie x1400h? Czy rzeczywiście jeden i drugi w stereo grają podobnie? Czy jednak wbrew obiegowym opiniom, to inne konstrukcje? Sam miałem swego czasu denona x1400h, w stereo grał bardzo, bardzo przeciętnie. Na bazie 1500 albo 1600, nie na 1400 Są jednak obwody w AVR których nie możesz wyłączyć. 12 godzin temu, terracan1929 napisał: R-N 602 analogowy - Moc8 [W] 110 Moc4 [W] 158 , wejście gramofonowe, większa ilość wejść RCA i optycznych, gniazdo słuchawkowe WXA-50 cyfrowy - [W] 8 Ω, 2x 66 [W] 4 Ω, 2x 109 Ddoajmy że na pewno ten amplituner ma mniej. To częsty przypadek w klasie D że podaje się wyższą moc niz jest realna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seiya Napisano 24 marca 2021 Udostępnij Napisano 24 marca 2021 W teście niby piszą że nie przekłamują: https://audio.com.pl/testy/stereo/wzmacniacze-sieciowo-strefowe/2757-musiccast-wxa-50 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 24 marca 2021 Udostępnij Napisano 24 marca 2021 No ja te dane podałem właśnie za testem, a nie katalogowo. Katologowo WXA ma 2 x 70 W przy 6 Ohmah. A znowu 602 katologowo ma 2 x 80 przy 8 Ohmah i 2 x 105 przy 4. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seiya Napisano 24 marca 2021 Udostępnij Napisano 24 marca 2021 Patrząc na to co jest w instrukcji i na to co wyszło w tych cytowanych testach, to wygląda raczej OK: Pytanie czy te co jest napisane w testach jest wg was wiarygodne? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 marca 2021 Udostępnij Napisano 25 marca 2021 Wiarygodne ? Nie. Poglądowe tak. Dlatego że testy mocy uwzględniają sygnał którego nie masz w rzeczywistości. Jeśli odsłuchasz taki mały wzmacniacz cyfrowy w klasie D o mocy 70W a później wzmacniacz w klasie AB od razu zobaczysz/ usłyszysz o czym jest mowa. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 25 marca 2021 Udostępnij Napisano 25 marca 2021 W sensie, że wzmacniacz w klasie D zawsze będzie skuteczniejszy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 25 marca 2021 Udostępnij Napisano 25 marca 2021 15 godzin temu, TomekN napisał: W sensie, że wzmacniacz w klasie D zawsze będzie skuteczniejszy? W sensie, że nie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 26 marca 2021 Udostępnij Napisano 26 marca 2021 No nie do końca Tomku. Rozumiem że pomiary ASR tego nie pokazują. Ale jeśli oceniamy jakość brzmienia to klasa D ma jeszcze do poprawy. Ale też plusem jest to że ma tez pole do niej. Natomiast A i AB raczej zostały już wyczerpane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 26 marca 2021 Udostępnij Napisano 26 marca 2021 (edytowany) 33 minuty temu, S4Home napisał: No nie do końca Tomku. Rozumiem że pomiary ASR tego nie pokazują. Ale jeśli oceniamy jakość brzmienia to klasa D ma jeszcze do poprawy. Ale też plusem jest to że ma tez pole do niej. Natomiast A i AB raczej zostały już wyczerpane. Rzeczywiście w rankingu wzmacniaczy badanych przez ASR pierwsze miejsce zajmuje Benchmark AHB2 który jest wyjątkowo udaną konstrukcją w klasie AB. Ale zaraz za nim jest dosłownie tłum konstrukcji w klasie D na bazie Hypex nCore i Purifi, a dopiero później pojawiają się znowu jakieś A/B. Wiadomo, że lista nie jest kompletna bo obejmuje to co zostało przesłane do ASR do przebadania, ale jednak daje to jakiś obraz. Jeśli możliwości układów w klasie A/B zostały wyczerpane, to raczej na średnim poziomie, przebitym już przez wiodące konstrukcję w klasie D (nCore, Purifi, Pascal). Jeśli klasa D będzie się dalej rozwijać, to być może połknie też najlepsze konstrukcje AB typu AHB2. Nie żeby to miało jakieś istotne znaczenie, bo i tak poruszamy tu się w obszarze nieodróżnialnym dla ludzkiego ucha. Więc nawet gdybyś miał większy kontakt z układami nCore i Purifi (masz?) to myślę że i tak nie mógłbyś usłyszeć różnicy. Edytowano 26 marca 2021 przez TomekN Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 26 marca 2021 Udostępnij Napisano 26 marca 2021 8 godzin temu, TomekN napisał: Ale zaraz za nim jest dosłownie tłum konstrukcji w klasie D na bazie Hypex nCore i Purifi, a dopiero później pojawiają się znowu jakieś A/B. Coś w tym jest. Wiele razy juz w zdjeciach "rozbieranych" zacnych wzmacniaczy renomowanych firm i nie tylko mozna odnaleźć wbudowanego np. Hypex-a w stopniu koncowym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 marca 2021 Udostępnij Napisano 29 marca 2021 Ja mówię i jakości brzmienia a nie pomiarach. Ale spokojnie już nie walczę z tobą bo to nie ma sensu. Brzmieniowo bliżej mi jednak do AB. Myślę że w ślepym odsłuchu tobie też Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 29 marca 2021 Udostępnij Napisano 29 marca 2021 Jestem przekonany, że nie odróżniłbym w ślepym odsłuchu dobrej końcówki w klasie AB od dobrej końcówki w klasie D. Sądzę, że Ty też nie odróżniłbyś. Ale może chciałbyś udowodnić, że odróżniasz? 😏 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 marca 2021 Udostępnij Napisano 30 marca 2021 No ja cie już zapraszałem kiedyś na pewne porównanie gdzie chciałem żebyś postawił swój system To co jednak chętny ? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 11 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2021 Chciałabym przyłączyć się do dyskusji pytaniem - porzucam na razie kino domowe na rzecz stereo w "salonie" (trudnym akustycznie). Czy jakiś wzmacniacz sieciowy pozwoli na bezpośredni dostęp do własnej biblioteki muzyki na YouTube (wcześniej Google music)? Czy raczej jest konieczna jakaś przystawka, a jeśli tak to jaka? Brat podjął tytaniczny wysiłek i przeniósł wszystkie nasze CD do chmury, korzystamy z tego w Sonosie . Nie planuję już raczej powrotu do CD, zdecydowanie wolę korzystać z sieci, a teraz staram się zrozumieć jak to wszystko poukładać i z jakim mniej więcej kosztem się liczyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2021 Nie kojarzę aby któryś wzmacniacz miał taką możliwość. YT nie jest najlepszym źródłem muzyki. Ale może coś jest. Sonos Wam to udostępnia? To po prostu zepnijcie Sonosa z systemem Stereo. Nie szukajcie wzmacniacza sieciowego. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenobi Napisano 12 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2021 Dnia 23.03.2021 o 10:52, JaZz napisał: Wiele opinii Tomka funkcjonuje dzięki czytankom Nie polecam brać jego zdania do serduszka. Jak juz ktos przeczyta coś na naszym forum to jego wiedza jest już czytankowa. Wiec rozumiem ze nie polecasz czytania tego forum? 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 12 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2021 7 godzin temu, S4Home napisał: Nie kojarzę aby któryś wzmacniacz miał taką możliwość. YT nie jest najlepszym źródłem muzyki. Ale może coś jest. Sonos Wam to udostępnia? To po prostu zepnijcie Sonosa z systemem Stereo. Nie szukajcie wzmacniacza sieciowego. Piotr Dziękuję. Niestety wiem, że YT to kiepskie źródło, ale szkoda tej tytanicznej pracy (ponad 500 CD). A w jaki sposób spiąć Sonosa ze stereo? Widzę że zrobili własny amplituner, ale hmmm, raczej nie to masz na myśli, prawda? Tak to wygląda w apce Sonosa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2021 To się nazywa Sonos Port teraz. Dawniej to było zP 90. To odtwarzacz sieciowy który możesz spiąć analogowo z każdym wzmacniaczem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 13 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2021 3 godziny temu, S4Home napisał: To się nazywa Sonos Port teraz. Dawniej to było zP 90. To odtwarzacz sieciowy który możesz spiąć analogowo z każdym wzmacniaczem. Dziękuję Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 13 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2021 (edytowany) Dziękuję. Mam na myśli dostęp z poziomu aplikacji. Sprawdzę NAD ale aplikacja zbiera słabe oceny. Ćwiczyłam jakiś czas temu z aplikacją Pioneer i było bez rewelacji, podobnie jak w ogóle funkcje sieciowe. W Sonosie to po prostu działa i miałabym oczekiwania żeby tak właśnie było. Edytowano 13 kwietnia 2021 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 13 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2021 Ten NAD zawiera Google Chromecast i nie potrzebuje do jego obsługi aplikacji NAD-a. Do tego używa się aplikacji dedykowanych do danych serwisów które współpracują z takimi urządzeniami. To zwykle bardzo ułatwia obsługę. Podobny efekt uzyskasz kupując ( już wycofany z produkcji jakiś czas temu ) Chromecast Audio który podłączyć można do prawie każdego wzmacniacza audio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 13 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2021 Rozumiem. Czyli mnogość pilotów przechodzi w mnogość aplikacji 😉 Tak sobie wyobrażałam, że potrzebna jakaś przystawka z Chromecast. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 13 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2021 No właśnie, YT to tylko dodatek. Używamy Spotify, Tidal, Tunel . Chyba faktycznie podłączenie do Sonosa może być najlepszą opcją. Ja dopiero zabieram się za jakieś ułożenie systemu stereo, zaczynam od zera i jakoś nie układa mi się to na razie w głowie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 13 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2021 11 minut temu, Asia napisał: Rozumiem. Czyli mnogość pilotów przechodzi w mnogość aplikacji 😉 Tak sobie wyobrażałam, że potrzebna jakaś przystawka z Chromecast. Te aplikacje to dedykowane do obsługi serwisów które używa się w komputerze lub smartphonie. Gdy urządzenie pojawia się w systemie, pojawia się w tych aplikacjach możliwość jego obsługi. Chromecast Audio jest przystawka, lecz niektóre sprzęty AV są wyposażone w coś takiego wewnątrz i taki NAD C338 ma to wbudowane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 13 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2021 Korzystam z serwisów podpiętych do aplikacji Sonosa. Mam wprawdzie zainstalowany Spotify, ale rzadko odpalam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts