audiowit Napisano 28 września 2019 Udostępnij Napisano 28 września 2019 Nie dam się sprowokować :). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 28 września 2019 Udostępnij Napisano 28 września 2019 (edytowany) Dnia 27.09.2019 o 11:43, audiowit napisał: Nie dziwcie się też mnie. No przecież jak czytam tutaj niektore wypowiedzi, to naprawdę brakuje mi pomysłow jak mam zareagować. Najlepszy ubaw ma ze mnie moja zona patrząc na mnie jak cos skrobie w komorce. Mowi: ocho, czytasz forum? Bo pewnie przez moja twarz przebiegają rozne niekontrolowane grymasy. Nie chodzi mi o sprowokowanie tylko o wiecej szacunku i pokory. Widze, ze masz duza wiedze i ja to potrafie uszanowac. Pamietaj rowniez, ze ludzi czytaja Twoje posty i tez maja niezly ubaw choc niewielu sie pewnie do tego przyzna. Nie jestesmy dobrzy we wszystkim tak jak i Ty. Fajnie jest jak ktos (bardziej doswiadczony i osluchany forumowicz) chce sie podzielic swoja wiedza. Edytowano 28 września 2019 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 28 września 2019 Udostępnij Napisano 28 września 2019 Masz rację przed upadkiem grazi pycha. Juz milknę zeby nie było ubawu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 11 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 października 2019 (edytowany) Pojawił się na rynku nowy monitor w układzie D'Appolito - Mission ZX-2. Czyżby nowa moda w projektowaniu monitorów? W zeszłym roku mieliśmy premierę Monitor Audio Studio, a teraz kolejny duży wytwórca wypuszcza podobną konstrukcję. Mission zawsze lubiło konstrukcje D'Appolito, ale chyba nigdy nie stosowało ich w monitorach. Przynajmniej nie przypominam sobie tego. Konstrukcja jak na ostatnie produkty Mission nie jest tania. Kosztuje 4000 zł za parę. Zdaje się, że firma powraca w rejony rynku w których od dawna nie miała reprezentanta. Jako wysokotonowiec występuje stosowany od niedawna przez firmę głośnik pierścieniowy z charakterystyczną szpilką. Rewolucja nastąpiła w pozostałych głośnikach. Mission porzuciło membrany czysto papierowe i w serii ZX zastosowało miski z aluminium. Mam nadzieję, że kolumny będą udane, bo darzę firmę sentymentem. Moje pierwsze porządne kolumny pochodziły właśnie od nich. Mam je zresztą do dzisiaj. Można dodać, że podobny głośnik produkuje od lat nasza Sveda z Przasnysza. Model zwie się D'appo. Wygląda, że w Mission trochę spapugowali polską konstrukcję. Edytowano 11 października 2019 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 11 października 2019 Udostępnij Napisano 11 października 2019 W polskim jest vifa...pozatym uklady d'apollo w monitorach sa stosowane od dawna i powszechnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 11 października 2019 Udostępnij Napisano 11 października 2019 JmLab Point Source 5.1 FOCAL-JMLAB ELECTRA 905 Focal Mini Utopia Wilson Audio Cub Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 11 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 października 2019 Nie twierdzę, że taki układ jest nowatorski. Zresztą wspominając o Svedach dałem chyba temu dowód. Te Focale to konstrukcje sprzed 20 lat. Od dawna na rynku nie było chyba popularnych modeli tego typu. Może moda powraca. Zobaczymy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 11 października 2019 Udostępnij Napisano 11 października 2019 Amphion Two15 Mackie HR626 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 11 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 października 2019 No tego nie znałem. Czyli to jest prekursor powrotu D'Appolito do monitorów? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 11 października 2019 Udostępnij Napisano 11 października 2019 Dynaudio Audience Lr 120 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 11 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 października 2019 Dzięki @MobyDick za tę interesującą wycieczkę w przeszłość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 11 października 2019 Udostępnij Napisano 11 października 2019 Takie konstrukcje były budowane od początku powstania tej koncepcji. Często są to tylko konstrukcje z wyglądu przypominające to rozwiązanie przez układ głośników z filtrami z odwróconą fazą lub nawet konstrukcje 2,5-drożne. Ostatnimi czasy stały się tylko mniej popularne. Przez jakiś czas dominowały konstrukcje 2,5-drożne a potem nawet 2 drożne z dwoma głośnikami niskośredniotonowymi poniżej wysokotonowego. Mniejsza popularność takich konstrukcji myślę że po części jest podyktowana niższym kosztem produkcji monitorów z mniejsza ilością głośników.Do tego częste jest przekonanie wśród ewentualnych odbiorców o tym że dźwięk jest lepszy z głośników o większej średnicy, a 2 większe głośniki wymagają zwykle większej obudowy. Dołożenie wtedy nieco większej obudowy tworzy konstrukcję wolnostojącą, która również ma więcej zwolenników. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 12 października 2019 Udostępnij Napisano 12 października 2019 (edytowany) Definitive Technology Studio Monitor 65 Edytowano 12 października 2019 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 12 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 października 2019 (edytowany) @lysyrafal, znałem, ale zapomniałem. No to niech będzie jeszcze coś polskiego. Audioform M Edytowano 12 października 2019 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 12 października 2019 Udostępnij Napisano 12 października 2019 (edytowany) 41 minut temu, lysyrafal napisał: Definitive Technology Studio Monitor 65 Chcialem je kupic, ale nigdzie w poblizu nie mieli ich na stanie zeby przeprowadzic odsluch i zrezygnowalem. Edytowano 12 października 2019 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 2 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2020 ciekawe czy rzeczywiście to działa , oraz jaka jest tego zasada Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 2 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2020 (edytowany) Nostromo zrobił wzmacniacz który ma na tyle czułe wejscia że te nie używane dobrze jest zatkać zworami. U niego sa to zwory które łącza masę i środkowy pin To jest "cytat" ze słów konstruktora Edytowano 2 stycznia 2020 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 2 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2020 https://www.audiostereo.pl/topic/111273-projekt-nostromo-qa/page/7/#comments http://nostromo.audio/pl/wzmacniacze-przedwzmacniacze/110-wzmacniacz-nostromo-ws1.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 4 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2020 Ogólnie kiedyś testowałem podkręcając volume na wzmaku , i na każdym źródle inaczej pojawiał się "szum" , tzn. w niektórych przypadkach przy mocniejszym podkręceniu - także może zatyczki mają sens. Tylko nie wiem jak zatkanie nie używanego wejścia rca może mieć znaczenie , natomiast na powyższym filmie słychać było na słuchawkach różnice. Natomiast cena ponad 1000zł za parę zatyczek jak dla mnie za wysoka , max 200zł jeszcze bym mógł dać , chociaż i to dla mnie lekka przesada , ale rozumiem iż są kosmiczne materiały , mała produkcja , itd. PS: żeby nie było iż nie słychać różnic przy nagraniach , testowo nagrałem sobie ten sam utwór na 2 różnych lampach sterujących - ciężko na odsłuchu słuchawkowym nie rozpoznać różnic Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 6 lutego 2020 Udostępnij Napisano 6 lutego 2020 Dnia 4.01.2020 o 15:21, Kubakk napisał: gólnie kiedyś testowałem podkręcając volume na wzmaku , i na każdym źródle inaczej pojawiał się "szum" , tzn. w niektórych przypadkach przy mocniejszym podkręceniu - także może zatyczki mają sens. ekhm... chyba zapomniałeś że kazde źródło też ma inny poziom szumu. A i realizacja "elektryczna" masa itd. ma swoje znaczenie. Według mnie raczej błędnie interpretujesz to co usłyszałeś. Z innego forum - no o tym nie słyszałem !!! http://www.acoustic-revive.com/english/psa100/psa100_01.html jak dla mnie bajka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 6 lutego 2020 Udostępnij Napisano 6 lutego 2020 18 minut temu, Fafniak napisał: jak dla mnie bajka Czasami mam wrażenie, że dla audiofila nie istotne jest osiągnięcie celu tylko droga do niego. Przykład. Leben. Wzmacniacz przeciętny. Z niedostatkami. Jak prawie każdy. Mimo to ulubieniec audiofilslkiej braci. Mogliby znaleźć lepszy i cieszyć się muzyką ale po co skoro jego ułomności można próbować naprawić przewodami, bezpiecznikami, innymi ustojstwami i pewnie owczą wełną za gniazdami jak w zalinkowanym materiale. Taka droga do lepszego brzmienia przez dżunglę z plastikową maczetą. To moje zdanie i żeby nie było to bardzo mi się Leben podoba i może kiedyś go będę miał 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 6 lutego 2020 Udostępnij Napisano 6 lutego 2020 Eee, już była taka, "gęsta" dyskusja o listwie, za dużo żetonów z dodatkiem PSA -100 jako wypełniacz. 30 minut temu, Fafniak napisał: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 lutego 2020 @Fafniak, czy te waty dodają się do wydajności prądowej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 6 lutego 2020 Udostępnij Napisano 6 lutego 2020 Wybaczcie ale ja to widzę pierwszy raz - tak mnię się zdaję Czy się dodają ? Cholera.. musisz poczytać, ja się boję Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 6 lutego 2020 Udostępnij Napisano 6 lutego 2020 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Czasami mam wrażenie, że dla audiofila nie istotne jest osiągnięcie celu tylko droga do niego. Przykład. Leben. Wzmacniacz przeciętny. Z niedostatkami. Jak prawie każdy. Mimo to ulubieniec audiofilslkiej braci. Mogliby znaleźć lepszy i cieszyć się muzyką ale po co skoro jego ułomności można próbować naprawić przewodami, bezpiecznikami, innymi ustojstwami i pewnie owczą wełną za gniazdami jak w zalinkowanym materiale. Taka droga do lepszego brzmienia przez dżunglę z plastikową maczetą. To moje zdanie i żeby nie było to bardzo mi się Leben podoba i może kiedyś go będę miał 😉 Miałem fajny długi post , dałem odpowiedź i niestety się nic nie pojawiło ... w skrócie audio adhd , choroba natręctw , zmiana sprzętu po roku itd. Leben czy inny taki łatwiej sprzedać , brać audiofilska może źle na kogoś patrzeć jak nie ma markowego sprzętu itp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts