Marek 1979 Napisano 9 lipca 2022 Udostępnij Napisano 9 lipca 2022 Witam wszystkich , jako że mój obecny amplituner Sony Str da2400es powoli kończy swój żywot jestem na etapie poszukiwania czegoś co dobrze zagra zarówno w stereo jak i w kinie (ten jako tako dawał radę choć wcześniejszy str da 3000es był lepszy ale pogrzebał go brak HDMI choć i w jednym i drugim przypadku niedosyt w stereo pozostawał).Moje pytanie takie co zagra lepiej w stereo : dobry amplituner czy tani wzmacniacz stereo. Dlaczego jeden drogi a drugi tani już wyjaśniam. Muszę mieć i kino (min 7.1) i stereo dlatego tańszy wzmacniacz bo musi wystarczyć jeszcze na tańszy amplituner. Nieprzekraczalny budżet 7.500 zł Wymagania względem wzmacniacza to -regulacja tonów wysokich / niskich -wbudowany dac / wejście optyczne -mile widziany loudness bo często słucham cicho w nocy Wymagania amplitunera -min 7.1 kanałów -musi obsługiwać kolumny 4 ohmowe -2 wyjścia HDMI z czego przynajmniej jedno ARC Moje typy to Pioneer Vsx 934/935 i do tego Pioneer A40ae lub sam amplituner Pioneer Vsx-Lx505 . Co zagra lepiej w stereo tani a40ae czy drożdży ale Ampli kinowy Vsx-Lx505 ? Może ktoś zaproponuje jakieś alternatywy? Ze wzmacniaczy z tego co patrzyłem i w budżecie to jeszcze denon, Onkyo , Advance acoustic. (Marantz odrzuca designem) Ma to grać z kolumnami Jamo707 w pomieszczeniu 30m2 otwartych na kuchnię i klatkę schodową. Muzyka różna głównie pop/rock/elektroniczna w 90% z lat 80. Preferencje brzmieniowe ciepłe z lekko wycofaną średnicą Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 9 lipca 2022 Udostępnij Napisano 9 lipca 2022 A czy Pionki 934/935 mają preout, czy chcesz przepinać fronty między wzmakiem a amplitunerem ? Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek 1979 Napisano 9 lipca 2022 Udostępnij Napisano 9 lipca 2022 Nie mają ale są dostępne przełączniki wzmacniacz/amplituner i nie trzeba przepinać kabli Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 9 lipca 2022 Udostępnij Napisano 9 lipca 2022 😏 wiem ale po co na starcie sobie utrudniać ? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 9 lipca 2022 Udostępnij Napisano 9 lipca 2022 Dynavox AMP-S MKII też jest bardzo dobry. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 9 lipca 2022 Udostępnij Napisano 9 lipca 2022 Nawet go mam. 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 9 lipca 2022 Udostępnij Napisano 9 lipca 2022 20 minut temu, J4Z napisał: Fafniakzobacz czy coś z oferty firmy nie znajdziesz dla siebie. Dziękuję za pamięć. Niestety opis jest tak samo enigmatyczny jak u beresforda Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 11 lipca 2022 Udostępnij Napisano 11 lipca 2022 Gdzieś spotkałem się w sieci ze zdjeciem 935 z PRE OUT. Podobnie jak Onkyo 6100 który jest jego odpowiednikiem. Niektóre to mają niektóre nie Trzeba by zadzwonić do salonu aby sprawdzili zarówno tył amplitunera jak i menu. Bo jest tu pewna spora nieścisłość. Jeśli PRE OUT będzie to jestem za dołożeniem do niego wzmaka. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 11 lipca 2022 Udostępnij Napisano 11 lipca 2022 13 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Trzeba by zadzwonić do salonu aby sprawdzili zarówno tył amplitunera jak i menu. Bo jest tu pewna spora nieścisłość. Jeśli PRE OUT będzie to jestem za dołożeniem do niego wzmaka. Wg instrukcji wygląda że wersje na Europę, Australię i Azję powinny mieć PRE-OUT a tu link do całej instrukcji ze strony Onkyo, tak czy owak warto zapytać w salonie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 lipca 2022 Onkyo TX-NR6100 ma pre out, ale niestety Pioneer już nie. Dokładnie jest tak jak w instrukcji, że trzeba tylko sobie przerzucić w menu, żeby pre out do drugiej strefy działał jako pre out do frontów. No chyba, że wyszła jakaś nowa odświeżona wersja Pionka o której nie wiem, zawsze zakładam taką opcję, ale na ten moment nic mi o niej nie wiadomo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 13 lipca 2022 Udostępnij Napisano 13 lipca 2022 To jest nieco dziwne ale nie niemożliwe. Gdyż już wcześniej w menu odkryto pewne różnice Onkyo vs Pioneer. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 lipca 2022 To prawda. Jeden właściciel nie zawsze oznacza te same rozwiązania 1:1. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek 1979 Napisano 18 lipca 2022 Udostępnij Napisano 18 lipca 2022 Dnia 9.07.2022 o 23:38, Amarok napisał: Dynavox AMP-S MKII też jest bardzo dobry. Czy można to kupić gdzieś poza Amazon ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 18 lipca 2022 Udostępnij Napisano 18 lipca 2022 1 minutę temu, Marek 1979 napisał: Czy można to kupić gdzieś poza Amazon ? TU można plus koszt wysyłki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 3 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 3 sierpnia 2022 Nie widzę regulacji wzmocnienia. Czyli traktować jako końcówkę mocy? Trochę dziwne bo końcówka sama w sobie ma tylko wzmacniać sygnał i z zasady nie ma selektora źródeł ani potencjometru. Tu widzę selektor na dwa źródła bez regulacji poziomu sygnału. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 3 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 3 sierpnia 2022 (edytowany) Ale to nie jest ani przedwzmacniacz ani końcówka mocy tylko switch głośnikowy . Jeden zestaw kolumn dwa wzmacniacze . Jak Beresford tc7220 tylko że tam jest 2 wzmaki 2 zestawy kolumn .Pzdr Edytowano 3 sierpnia 2022 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gałązka Napisano 11 października 2022 Udostępnij Napisano 11 października 2022 Napisze, że długo biłem się z myślami ale zawsze szedłem bardziej w kino. Trochę poczytałem ten wątek, wiele komentarzy tu napisanych wziąłem pod rozwagę i kino zamieniłem na stereo z subem. Moim zdaniem mając ograniczony budżet warto sobie przypomnieć ostatni miesiąc i zobaczyć jak kształtował się podział muzyka vs filmy druga kluczowa sprawa to ile z tych filmów idzie z streamingu( bo nie oszukujmy się różnica między streamingiem a takim prawdziwym 4K z prawdziwym dźwiękiem przestrzennym jest naprawdę ogromna). Ciągle się tylko mówi że w danym budżecie amplifikacja stereo zagra dużo lepiej niż KD i to jest szczera prawda, ale często zapomina się jak ogromną różnicę robią kolumny bo mając dajmy na to 5 koła na kolumny to oczywiste jest, że tu różnica w dzwięku będzie jeszcze większa na rzecz kolumn. W moim przypadku mając 8-10 tysięcy do wydania i oglądania filmów na platformach streamingowych okazało się średnim pomysłem. W podobnym budżecie o wiele łatwiej o duuużo lepiej grający zestaw stereo plus ewentualny sub. Gdzie tak naprawdę w filmach na streamingu zamiast tego dźwięku przestrzennego większe wrażenie robiły różnego rodzaju wybuchy to pójście w stereo okazało się strzałem w dziesiątkę bo niewiele straciłem frajdy w oglądaniu filmów ( których ostatnio oglądam jakieś max 20%) za to frajda przy słuchaniu muzyki wzrosła wielokrotnie ( gdzie ostatnio słucham jakieś 80%). Także jak ktoś do końca nie jest zdecydowany a ma podobne podejście jak moje to zmiana Kina Domowego na Stereo plus subwoofer to będzie to 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 11 października 2022 Udostępnij Napisano 11 października 2022 Niektórzy nie muszą wybierać 🤔 , i choć mało oglądam to nie wyobrażam sobie bym mógł zrezygnować z kina . Naturalnie stereo odzielne posiadam ale jak sama nazwa( Stereo) wykorzystuje tylko do tego . Pzdr 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gałązka Napisano 11 października 2022 Udostępnij Napisano 11 października 2022 Tytuł tego artykułu to Kino Domowe vs Stereo więc myślę, że taki właśnie jest jego cel:) Ja cenie sobie minimalizm, i nie wyobrażam sobie dublować zestawu bądź dokładać kolejnego klocka żeby wspomógł kino domowe w zasileniu frontów do stereo, już nie mówiąc o tworzeniu kolejnego zestawu w całości ani w salonie ani w innym pomieszczeniu a i kasę, którą trzeba by na to wydać wolę wydawać na inne pasje . Ktoś taki jak Ty co nie musi i nie chce wybierać prawdopodobnie nie zainteresuje się tym wątkiem poszuka odpowiedzi na swoje pytania w konkretnych wątkach dotyczących tego co go interesuje 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 11 października 2022 Udostępnij Napisano 11 października 2022 U mnie filmy ogladam na stereo bez subwoofera - kolumny wystarczajaco nisko pracują (podobno gdzieś od ok 30/32hz). Wiadomo że tektonicznych wstrząsów brak. Ale bas jakiś tam jest Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gałązka Napisano 11 października 2022 Udostępnij Napisano 11 października 2022 5 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: U mnie filmy ogladam na stereo bez subwoofera - kolumny wystarczajaco nisko pracują (podobno gdzieś od ok 30/32hz). Wiadomo że tektonicznych wstrząsów brak. Ale bas jakiś tam jest dlatego pisałem ewentualnie jak ktoś potrzebuje Moje też schodzą gdzieś niby do 30 i świetnie sobie radzą solo, ale suba kupiłem wcześniej by ratować bas w Kinie domowym i generalnie nie chce go sprzedawać 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 11 października 2022 Udostępnij Napisano 11 października 2022 (edytowany) 26 minut temu, Michał Gałązka napisał: Ktoś taki jak Ty co nie musi i nie chce wybierać prawdopodobnie nie zainteresuje się tym wątkiem poszuka odpowiedzi na swoje pytania w konkretnych wątkach dotyczących tego co go interesuje Dlaczego .? Długo miałem kino, później dolozylem stereo , teraz wymieniłem leciwego już HK na inny amplituner . Tu jest VS Dla mnie nie ma dobrego kina na zestawie stereo i dobrego stereo na zestawie KD. To są ciągle kompromisy . sprowadzanie różnic w KD vs stereo do niskich częstotliwości oraz udawać że sam sub w stereo do oglądania filmów zrobi różnice ,jest co najmniej słabe . Nie ma co porównywać a ta 1 po kropce nie od parady jest 😊 KD to nie tylko film ale też i dobry koncert i tu jest dopiero różnica . Pzdr Ps minimalizm -kolejnyn kompromis . Zakupy można rozłożyć na kilka ,kilkanaście lat 😁 Naturalnie mogę zaraz przeczytać że jest rewelacyjnie ludziom pasuje . Ale dlaczego? Bo innego wyjścia nie ma czy obniżyli wymagania co do efektów jakie uzyskują kosztem kompromisu . 15 minut temu, Michał Gałązka napisał: ale suba kupiłem wcześniej by ratować bas w Kinie domowym Sub jest częścią kina nie po to by ratować niskie częstotliwości 😉 oddzielna ścieżka to nie pic na wodę . Edytowano 11 października 2022 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gałązka Napisano 11 października 2022 Udostępnij Napisano 11 października 2022 3 minuty temu, Dedal75 napisał: Dlaczego .? Długo miałem kino, później dolozylem stereo , teraz wymieniłem leciwego już HK na inny amplituner . Tu jest VS Dla mnie nie ma dobrego kina na zestawie stereo i dobrego stereo na zestawie KD. To są ciągle kompromisy . sprowadzanie różnic w KD vs stereo do niskich częstotliwości oraz udawać że sam sub w stereo do oglądania filmów zrobi różnice ,jest co najmniej słabe . Nie ma co porównywać a ta 1 po kropce nie od parady jest 😊 KD to nie tylko film ale też i dobry koncert i tu jest dopiero różnica . Pzdr Ps minimalizm -kolejnyn kompromis . Zakupy można rozłożyć na kilka ,kilkanaście lat 😁 Minimalizmem nie nazwałbym kompromisem a konkretnym upodobaniem . No cóż może jest słabe ale w moim przypadku i na moje wymagania spełniło to oczekiwania Zwłaszcza oglądając marnej jakości filmy w streamingu :). I tu nie chodzi o rozkładanie wydatków na kilka czy kilkanaście lat bo w dobie rat zero procent można mieć wszystko na drugi dzień . Bardziej o to, że podkreślę, dla mnie głupie byłoby wydawać dodatkowe 10 koła by obejrzeć dwa filmy na Blu Ray, które wcześniej musiałbym zakupić albo wypożyczyć ( nie wiem czy jeszcze da się wypożyczać fizycznie filmy ). Ja jestem człowiekiem wygodnym więc korzystam z portali streamingowych i uważam, że to sprzęt jest dla mnie a nie ja dla niego Bardzo szanuję zakręconych ludzi, jak tu czasem widzę, mających cały pokój zrobiony akustycznie, do tego zawalony sprzętem audio by mieć idealne wrażenia kinowe czy tam muzyczne, lecz mnie po prostu to się nie podoba wizualnie i za nic w świecie nie chciałbym mieć tego u siebie . No chyba, że miałbym jedno 50m2 pomieszczenie do zagospodarowania to wtedy faktycznie lecę grubo z tematem ale dalej oglądałbym jeden dwa filmy w miesiącu to już wolę wtedy pójść do normalnego kina Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 11 października 2022 Udostępnij Napisano 11 października 2022 Nie oglądam filmów w streamingu chyba że jest ścieżka DD która naprawdę daje radę. Pokój tez nie jest zagracony . I dokładnie , ludzie lubiący wiatr we włosach kupują cabrio innym wystarczy szyberdach 😊. Nie namawiam do posiadania stereo i KD ale nie zgadzam się że stereo jest rownie dobre w kd Jest wystarczające dla Ciebie nie dla mnie . Ot taka mała różnica . 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 11 października 2022 Udostępnij Napisano 11 października 2022 19 minut temu, Dedal75 napisał: Dla mnie nie ma dobrego kina na zestawie stereo i dobrego stereo na zestawie KD. Nie zgadzam się... Może inaczej. Na "zestawie kina" stereo u mnie jest na bdb poziomie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts