Miras23 Napisano 28 lipca 2019 Udostępnij Napisano 28 lipca 2019 31 minut temu, adamusic napisał: wygląd nie ma w ogóle znaczenia - wzmacniacz będzie docelowo grał z monitorami Dynaudio ; biorę jeszcze pod uwagę nad C356 Klasyk. Bo chyba tak już o tym wzmacniaczu trzeba mówić. Są jeszcze magicy którzy go tuningują za ułamek ceny. Więc w ogóle czad! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 28 lipca 2019 Udostępnij Napisano 28 lipca 2019 Ale myślę że do monitorów Dynaudio taki NAD będzie zbyt mdły i nie da rady trzymać w ryzach energicznego basu. Już raczej coś z nowych, impulsowych NAD-ów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 29 lipca 2019 Udostępnij Napisano 29 lipca 2019 Kiedy planowana dostawa zakupionych na ebayu lamp ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 29 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 lipca 2019 5 minut temu, Kubakk napisał: Kiedy planowana dostawa zakupionych na ebayu lamp ? To i tak nigdy się nie zgadza. Poprzednie z USA miały przyjść w połowie sierpnia, i ..... były po 2tyg. Teraz z UK czyli .... to potrwa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 29 lipca 2019 Udostępnij Napisano 29 lipca 2019 DPD paka ~15 euro z trackingiem , ubezpieczeniem idzie do Niemiec 2 dni , do UK 3 dni jak cuś , a tu takie szacunki ? To trzeba czekać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 29 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 lipca 2019 Pospiechu nie ma, nie wiem kiedy głośnikowe dostane, a warto zgrać oba elementy. Przesłuchiwałem Tidala na uchatki, byłem zdziwiony na dobrze słychać różnice z MQA i bez. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 29 lipca 2019 Udostępnij Napisano 29 lipca 2019 (edytowany) Jak wpisujecie w wyszukiwarkę model lamp i NOS aby eBay nie wrzucał wam innych typów lamp które też mają wpis NOS Edytowano 29 lipca 2019 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 30 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 lipca 2019 21 godzin temu, Fafniak napisał: Jak wpisujecie w wyszukiwarkę model lamp i NOS aby eBay nie wrzucał wam innych typów lamp które też mają wpis NOS Czemu nie wpiszesz ..... ecc83 ... i .... części do sprzętu na liście szukanych, potem ustawiam od najdroższych , to filtruje wartościowy towar. Dalej -przegląd po kolei, i jeszcze .... ile pozytywnych komentarzy -------------------------------------- Juz nie mogę się doczekać moich kabli głośnikowych. Obawiam się też czy podwójny Brimar to nie będzie już przegięcie. Jak by co mam mullard ecc81 do połączenia w parę. Wszędzie gdzie czytam to to ecc83 są ważniejsze, a 81 tylko odwraca fazę, cokolwiek to znaczy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 30 lipca 2019 Udostępnij Napisano 30 lipca 2019 Na ebayu wyskoczą Ci filtry. Cos tam jest old, vintage itd. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 30 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 lipca 2019 Idzie sobie poradzić. Co nie zmienia faktu.......... czytać dokładnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 30 lipca 2019 Udostępnij Napisano 30 lipca 2019 Juz wiem : Vintage electronic Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 30 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 lipca 2019 Ups!... Old kosztuje - https://www.ebay.pl/itm/2-x-MULLARD-ECC83-mC1-VINTAGE-VALVE-TUBES-TEST-100-AS-N-O-S-avo-tested/383035537800?hash=item592eb27988:g:1iwAAOSw2QtdHyzR Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 30 lipca 2019 Udostępnij Napisano 30 lipca 2019 Tzn. ja mam gigant kłopot z zapamiętaniem tych wszystkich oznaczeń. Raz prawie kupiłem el84 pomimo tego że potrzebuje przecież el34 - tak jakoś mi się miesza.... Przy takiej ilosci towaru dostaje oczopląsu 25 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: Ups!... Old kosztuje - https://www.ebay.pl/itm/2-x-MULLARD-ECC83-mC1-VINTAGE-VALVE-TUBES-TEST-100-AS-N-O-S-avo-tested/383035537800?hash=item592eb27988:g:1iwAAOSw2QtdHyzR przebijam : https://www.ebay.pl/itm/NOS-GENALEX-KT77-Gold-Lion-Unused-Boxed-SEALED-Pair/172380932754?hash=item2822b44a92:g:MPEAAOSwl9BWLrVo choć nie wiem czy to nie jest polowanie na jelenia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 30 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 lipca 2019 10 minut temu, Fafniak napisał: Tzn. ja mam gigant kłopot z zapamiętaniem tych wszystkich oznaczeń. Raz prawie kupiłem el84 pomimo tego że potrzebuje przecież el34 - tak jakoś mi się miesza.... Przy takiej ilosci towaru dostaje oczopląsu Jest i towar dla Ciebie https://www.ebay.pl/itm/EL34-Mullard-Blackburn-XF2-B6L2-XF2-B6D2-QR-MatchPair-NOS-Valve-Tube-JL19D/392345061533?hash=item5b5996889d:g:TbkAAOSwQjxdMDrw 12 minut temu, Fafniak napisał: przebijam : https://www.ebay.pl/itm/NOS-GENALEX-KT77-Gold-Lion-Unused-Boxed-SEALED-Pair/172380932754?hash=item2822b44a92:g:MPEAAOSwl9BWLrVo Rozbój w biały dzień.....może ktoś będzie w silnej potrzebie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 30 lipca 2019 Udostępnij Napisano 30 lipca 2019 Ja potrzebuję 4x - i tu dochodzi kwestia parowania. Nie mam zielonego pojęcia jak wyglądają "zasady" dobierania lamp. Oczywiście wiem ze najlepiej kupić 4 dobrane od solidnego sprzedawcy, ale gdyby chcieć kupować krok po kroku i dobrać następne? Gdyby jednak różniły sie parametrami to można ich używać czy nie... czy wymieszać w kanałach takie lampy ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 30 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 lipca 2019 (edytowany) 31 minut temu, Fafniak napisał: Ja potrzebuję 4x - i tu dochodzi kwestia parowania. Nie mam zielonego pojęcia jak wyglądają "zasady" dobierania lamp. Oczywiście wiem ze najlepiej kupić 4 dobrane od solidnego sprzedawcy, ale gdyby chcieć kupować krok po kroku i dobrać następne? Gdyby jednak różniły sie parametrami to można ich używać czy nie... czy wymieszać w kanałach takie lampy ? To tylko @audiowit może pomóc. --------------------------------------- http://vintagetubeservices.com/ Edytowano 30 lipca 2019 przez Bogusław Kożyczkowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 30 lipca 2019 Udostępnij Napisano 30 lipca 2019 Mocno rozbieżne parametrycznie lampy będą grać innymi poziomami więc się słuchać nie da Bogusławie no widzisz jeśli ecc81 odwracają fazę to mogą mieć 10x mniejszy wpływ na brzmienie niż ecc83 driver-y , czuje ,że jak dojadą to będzie zaskoczenie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 30 lipca 2019 Udostępnij Napisano 30 lipca 2019 6 minut temu, Kubakk napisał: Mocno rozbieżne parametrycznie lampy będą grać innymi poziomami więc się słuchać nie da Ale mi chodzi o sytuację np. taką.... mam powiedzmy lampę z parametrem 45 (nie przywiązujcie się do wartości - wymyślona) druga jest z parametrem 55 dokupuję kolejne dwie ale mają parametr 105 i 120 To czy można je wymieszać np tak : kanał prawy : 45 i 120 kanał lewy: 55 i 105 ? Czy nie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 30 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 lipca 2019 (edytowany) 58 minut temu, Kubakk napisał: Bogusławie no widzisz jeśli ecc81 odwracają fazę to mogą mieć 10x mniejszy wpływ na brzmienie niż ecc83 driver-y , czuje ,że jak dojadą to będzie zaskoczenie Liczę na to pozytywne zaskoczenie, jak nie to biorę Mullardy ecc83 47 minut temu, Fafniak napisał: Ale mi chodzi o sytuację np. taką.... mam powiedzmy lampę z parametrem 45 (nie przywiązujcie się do wartości - wymyślona) druga jest z parametrem 55 dokupuję kolejne dwie ale mają parametr 105 i 120 To czy można je wymieszać np tak : kanał prawy : 45 i 120 kanał lewy: 55 i 105 ? Czy nie? Tu częściowa odpowiedz, że da się, ale.... http://vintagetubeservices.com/small-signal-tubes/ Edytowano 30 lipca 2019 przez Bogusław Kożyczkowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 30 lipca 2019 Udostępnij Napisano 30 lipca 2019 Fafniaku, nie do konca. W duzej czesci zalezy to od schematu wzmacniacza. Nie jestem elektronikiem i mam wiedzę tylko taką, ktora pozwala mi sie swobodnie poruszać wśrod lamp jako sluchacz. Nie ma wiec sensu zebym tu wysnuwal swoje teorie. W kazdym razie unikalbym takiego mieszania lamp i sumowania lub odejmowania. Trzeba tez pamietać, ze parowanie lamp to nie tylko emisja. Jest mnóstwo innych parametrow, ktorych nikt nie bierze pod uwagę bo.....nikt by tego nie dobrał lub jeśli to z bardzo duzej partii lamp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 30 lipca 2019 Udostępnij Napisano 30 lipca 2019 5-10% różnicy może być w lampach zwyczajowo , chociaż przy 4 lampach mocy jakby ustawić parami to kto wie , mogłoby to grać - zależnie jak realizowany jest układ. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 30 lipca 2019 Udostępnij Napisano 30 lipca 2019 1 godzinę temu, Fafniak napisał: Ale mi chodzi o sytuację np. taką.... mam powiedzmy lampę z parametrem 45 (nie przywiązujcie się do wartości - wymyślona) druga jest z parametrem 55 dokupuję kolejne dwie ale mają parametr 105 i 120 To czy można je wymieszać np tak : kanał prawy : 45 i 120 kanał lewy: 55 i 105 ? Czy nie? Z tego co się orientuję, to w pierwszej kolejności należy zadbać, aby lampy (lub tranzystory) miały jak najbardziej zbliżone parametry w obrębie jednego kanału - oczywiście mowa o układzie symetrycznym (push pull). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 30 lipca 2019 Udostępnij Napisano 30 lipca 2019 1 godzinę temu, Fafniak napisał: To czy można je wymieszać np tak : kanał prawy : 45 i 120 kanał lewy: 55 i 105 ? Czy nie? Wg mnie można ale po co ? ... jedna lampa wzmacnia jedną połówkę sygnału druga drugą i po złożeniu sygnału (dwóch połówek (PP)) może się okazać, że sygnał nie jest wzmocnionym sygnałem wejściowym tylko zniekształconym bardzo potworem "ma zaaaa dłuuuuugie nogi i króciutki korpus lub odwrotnie" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 30 lipca 2019 Udostępnij Napisano 30 lipca 2019 Ok. To dość obrazowe porównanie mnie przekonuje. Cóż.. każdy musi co jakiś czas zadać głupie pytania Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 30 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 lipca 2019 Może nie ma co kombinować na skróty. Trzeba sypnąć Talarami, by było git. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts