Audio Autonomy Napisano 20 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2020 @Kamill00 - kawał sprzętu! Ciężko go zestawiać w tej samej lidze co wcześniejszy Pro Ject A i stylistycznie moim zdaniem prezentuje się dużo atrakcyjniej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 20 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2020 20 godzin temu, Kamill00 napisał: Nie wiem czy jest się czym chwalić, ale jeszcze ,,ciepły" nabytek Jest , patrząc na Twój JVS , aż trudno uwierzyć że to konstrukcja sprzed 42 lat , kawał już historii a i tak wygląda lepiej niż większość współczesnych. Fajnie , że kolejny stary drapak nadal służy. Gratuluję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 20 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2020 Wygląda zawodowo! Gratuluję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 20 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2020 (edytowany) No to ja też do klubu!!! Może nie tak piękny jak Kamila. Ale porządne ramię, drewniana plinta. Słuszna waga. Technicsy to przy nim jak piórkowa do ciężkiej. Ponad 30 lat temu produkowany. Po odnowieniu i pełnym serwisie niestety nie moim, przez kolegę pasjonata z Legnicy. W sumie długo rozglądałem się za gramofonem aż kupiłem w zeszłym roku lokalnie. Stwierdziłem, że wysyłka jest bez sensu. I na własnym podwyrku, znalazłem istny skansen drapaki w stanie sklepowym. Poniżej aktualny headshell ze "szczurem" i Depeche Mode 😁😂 Edytowano 20 stycznia 2020 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 28 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2020 Ja jestem właśnie po kalibracji gramofonu z ,,niewielką pomocą" Pana Grzegorza z Grodziska Maz. Jak to u Pana Grzegorza bywa, wszystko ustawione z precyzją do ,,setnych" wg. elektronicznych mierników. Nagaoka MP 300 już śmiga, aż miło 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 28 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2020 8 minut temu, Kamill00 napisał: Nagaoka MP 300 już śmiga, aż miło Jak widzę poszedłeś na całość Gramofon prezentuje się rewelacyjnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 28 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2020 (edytowany) Dziękuję Panowie za miłe słowa ws. gramofonu 😊. Tomku....zawsze może być lepiej 😂 Kolejna rzecz na celowniku to z życia wzięty pre gramofonowy - m.in biorę pod uwagę ,,Twoje" Lucarto no, ale to wątek o drapakach więc nie będę tu opisywał swoich rozmyślań o pre 😁 Edytowano 28 stycznia 2020 przez Kamill00 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 31 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2020 Dnia 28.01.2020 o 21:38, Kamill00 napisał: Nagaoka MP 300 już śmiga, aż miło 😁 I jak wrażenie po przesiadce z brązowego Ortofona? Jest opad szczęki? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 31 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2020 No wygląda dobrze, a gra jak? Czy ja dobrze sprawdzam, ponad 3 koła?! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 31 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2020 2 minuty temu, Pboczek napisał: Czy ja dobrze sprawdzam, ponad 3 koła?! To na pewno w pesso A zresztą tak piękny JVS zobowiązuje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 31 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2020 Tak zobowiązuje 🙂. Ja ostatnio ustawiałem Goldringa 1042. Miałem problemy z Vta przy moim Td 318, jakoś z tego wybrnąłem. Gra mi ślicznie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 31 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2020 (edytowany) @Audio Autonomy @Pboczek @tomek4446 Nie chcę zbytnio porównywać do Ortofona ponieważ Pro-ject z Bronzem stanowił źródło dla całkiem innego zestawu tj pre i monobloków. JVC wraz z Nagaoką gra w całkiem innym zestawie tzn z Sansui AU 777 lub Telefunkenem TRX 2000 (kolumny te same w 1 i 2 zestawie) Oczywiście mógłbym chociaż na chwilę podłączyć go do 1 zestawu, ale....... w międzyczasie pozbyłem się przedwzmacniacza gramofonowego i nie mam możliwości podpięcia 😂. W przyszłym tygodniu kolega pożyczy mi pre gramofonowy Moon-a ( wcześniej miałem Pro-ject Tube Box z lampami (NOS) Philips MiniWatt), więc jak widzicie nie do końca obiektywnie (bo przedwzmacniacz będzie inny),ale coś więcej będę mógł napisać w temacie porównania. Powiem szczerze, że w tym momencie cały tor w którym jest JVC Z Nagaoką gra "po mojemu" to znaczy mocne niskie tony i nieco przygaszona góra. Sansui bardziej ,,klasycznie", Telefunken bardziej ,,dyskotekowo". Z pewnością Nagaoka wyłapuje więcej "smaczków" na płytach - naprawdę zauważyłem wiele drobnych szczegółów na płytach które myślałem, że znam na pamięć. Nie chcę mówić hop, ale jednak podejrzewam że w momencie nabycia przedwzmacniacza gramofonowego JVC + Nagaoka staną się częścią toru zestawu dzielonego - strzelam w ciemno Edytowano 31 stycznia 2020 przez Kamill00 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 1 lutego 2020 Udostępnij Napisano 1 lutego 2020 Dnia 31.01.2020 o 19:49, tomek4446 napisał: To na pewno w pesso A zresztą tak piękny JVS zobowiązuje Tomek, to jest JVC a nie JVS. A dokładniej Victor Kamil00 - piękny i bardzo dobry sprzęt ...ale o tym to już wiesz od dawna 🙂 Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 1 lutego 2020 Udostępnij Napisano 1 lutego 2020 JVC (Victor Company of Japan, Limited) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 1 lutego 2020 Udostępnij Napisano 1 lutego 2020 1 godzinę temu, RoRo napisał: Tomek, to jest JVC a nie JVS. A dokładniej Victor Kurde, a taki ładny jak JVS No dobra , pomyliłem się i napisałem prawie fonetycznie Dnia 31.01.2020 o 20:11, Pboczek napisał: Ja ostatnio ustawiałem Goldringa 1042 No , widzę , że raczej Panowie nie bawią się w półśrodki Właśnie przeczytałem , opis https://www.audiostyl.pl/goldring-1042-p-46.html i robi wrażenie. Dnia 20.01.2020 o 21:28, 1Ender napisał: No to ja też do klubu!!! Tak sobie zrobiłem małą retrospekcję tego wątku i ciepło na duszy się robi , że w erze powszechnej cyfryzacji są ludziska, których cieszy czarny krążek mimo iż , uzyskanie dobrego dźwięku sprawia nieraz tyle problemów / kalibracja, wkładki ,igły .../ @1Ender pytałeś swego czasu o Pioneera , którego chciałem kupić / komis/ to PL-15 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 2 lutego 2020 Udostępnij Napisano 2 lutego 2020 @tomek4446mam body Goldringa - zostało mi po 1006, zakupiłem więc igłę 1042 żeby sprawdzić jak będzie na takim szlifie. Pierwsze wrażenia to długie słuchanie HiFi News, bardzo długie 😉. Bawiłem się z ustawieniami, bo inaczej nie chciała grać. Ale jak już skalibrowałem, to cedesa nie chce mi się nawet odpalać. To zupełnie inna dźwiękowo bajka 😃. Polecam gimnastykę kalibracyjną, bo to daje się wyraźnie usłyszeć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 2 lutego 2020 Udostępnij Napisano 2 lutego 2020 1 godzinę temu, Pboczek napisał: Pierwsze wrażenia to długie słuchanie HiFi News, bardzo długie Rozumiem , że wszystkie ścieżki znasz na pamięć Mnie też to niebawem czeka , w środę kończę remont , graty wracają do pokoju i zacznę ustawienia. 1 godzinę temu, Pboczek napisał: Bawiłem się z ustawieniami, bo inaczej nie chciała grać. To teraz powiedz mi jak taką wkładkę wpakować do gramofonu bez prawie żadnej możliwości kalibracji , a takich w obecnej sprzedaży jest sporo. 2 godziny temu, Pboczek napisał: Polecam gimnastykę kalibracyjną, bo to daje się wyraźnie usłyszeć. Masz rację , najszybciej mi poszło z Shure M91 ed , najdłużej walczyłem z Goldringiem 2100 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 2 lutego 2020 Udostępnij Napisano 2 lutego 2020 Gramofony z uproszczoną kalibracją raczej nie nadają się do wszystkich wkładek, czy może raczej szlifów ale to nie znaczy że są całkiem do niczego. Kolega z innego forum - zawodowiec, dał się namówić i powiesił u kogoś na PJ Debut, Dynavector'a DV-20X2, skalibrował i grało dobrze. Więc da się ale czy nie zagrałoby lepiej przy pełnych ustawieniach? Wiele można przeczytać o tym jak zbędne jest np. Vta, czy tak jest? Kalibracja każdego parametru wpływa na pozostałe, niedokładność regulacji jednego, odbija się na innych. U mnie vta przy G1042 miało b.duże znaczenie dla efektu finalnego, a przerabiałem je w rozmaitych wariantach. 1006 nie była tak wymagająca, prosty szlif. 2 godziny temu, tomek4446 napisał: Rozumiem , że wszystkie ścieżki znasz na pamięć Mnie też to niebawem czeka , w środę kończę remont , graty wracają do pokoju i zacznę ustawienia. Tak i trafiam z zamkniętymi oczami 😃. Co będziesz ustawiał? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 3 lutego 2020 Udostępnij Napisano 3 lutego 2020 @tomek4446 robiłeś adaptację akustyczną? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 3 lutego 2020 Udostępnij Napisano 3 lutego 2020 1 godzinę temu, 1Ender napisał: robiłeś adaptację akustyczną? Zrobiłem co mogłem , adaptacją bym tego nie nazwał ale: - dałem grubą tapetę na przeciwległą do kolumn ścianę. - kanapa będzie odsunięta 40 cm. od ściany. - przesunąłem tak karnisz by weszły pułapki basowe od podłogi do sufitu i nie były widoczne z za zasłon. - kupiłem grube zaciemniające zasłony - będzie inny dywan o bardzo ścisłym splocie i grubej fakturze z wiskozy. - rozmieściłem meble bardziej symetrycznie - dałem suba na drugą stronę pokoju co pozwoli na swobodniejsze manewrowanie kolumnami i nie będzie niepotrzebnych odbić od niego jak to miało miejsce gdy stał przy lewej kolumnie. - dodałem kolejny bezpiecznik i rozdzieliłem zasilanie w gniazdkach wyłącznie pod sprzęt. - Gramofon już nie będzie stał blisko kolumn , pójdzie na specjalny stolik. I kończę już bo to nie ten wątek , jak skończę remont wstawię zdjęcie w " Nasze systemy " Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 3 lutego 2020 Udostępnij Napisano 3 lutego 2020 9 godzin temu, Pboczek napisał: Co będziesz ustawiał? Praktycznie wszystko , gramofon z racji remontu był parę razy przenoszony, więc ustawienie siły nacisku na pewno szlak trafił , po za tym przed ponownym uruchomieniem i tak sprawdzam wszystko. Czeka mnie też sprawdzenie co się stało z wkładką Shure , bo tuż przed wyniesieniem gramiaka przestał działać jeden kanał , po włożeniu wkładki ADC wszystko było ok. Nie wiem czy to błąd ustawienia czy wkładka mająca już sporo latek przestała działać. Sprawdzałem na trzech igłach , oryginalnej i dwóch Wamatoskich zamiennikach i efekt ten sam. Cóż , przy gramiaku zawsze jest co robić Po za tym postanowiłem oddać moją Yamahę w ręce @Audio Autonomy by dorobić nową plintę , byłem w sobotę w komisie Retrospekcja Vintage , widziałem cztery stare Pioneery wpakowane w potężne dębowe plinty w kolorze naturalnego dębu , muszę przyznać , że robi wrażenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 3 lutego 2020 Udostępnij Napisano 3 lutego 2020 50 minut temu, tomek4446 napisał: szlak to "na Rysy" a tu "szlag" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 3 lutego 2020 Udostępnij Napisano 3 lutego 2020 2 minuty temu, Fafniak napisał: to "na Rysy" a tu "szlag" Kurde , polonista mi się .... Ale masz rację , powinno się pisać poprawnie , niestety jak piszę szybko , to mam z tym problemy. Ale z drugiej strony jak mawiał mój profesor , " liczy się treść , a nie forma" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 3 lutego 2020 Udostępnij Napisano 3 lutego 2020 yyy nie błędów robię całą masę ale jakoś na "szlak"/"szlag" jestem uczulony Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 3 lutego 2020 Udostępnij Napisano 3 lutego 2020 @Fafniak co wsi u Ciebie teraz w gramofonie, ostatnio miałeś fajną Nagaokę (nie aż tak fajną jak Kamill 😉). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts