Bartek Chojnacki Napisano 22 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2019 to nie montuj na każdej możliwej powierzchni paneli dźwiękochłonnych po to mamy projektowanie akustyczne, żeby wiedzieć ile gdzie i czego studio to zupełnie inna sprawa niż pokój odsłuchowy, w studiu powinien mieć możliwie krótki pogłos i mocno "wytłumione", do dobrego odsłuchu niekoniecznie. A już zwłaszcza wtedy jak się przegnie z pochłanianiem i to tym słabszym, czyli zjadającym tylko średnie i wysokie częstotliwości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 26 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2019 Dnia 19.01.2019 o 14:18, Fafniak napisał: I ten rzep przykleja sie dobrze do tej pianki ? O ile to jeszcze aktualne , to informuję , że udało mi się przykleić pułapki basowe do ściany. Od wczoraj wiszą cztery centymetry od podłogi. Przykleiłem tym: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 23 lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 lutego 2019 Szukaliscie rzepów. Są np w obi. Są bardzo mocne. Chyba za mocne, bo chyba szybciej farbę się oderwie niż rzep odejdzie. Rzep jest w odcinkach 1m. Ja pociolem na odcinki po 5cm. Efekt jest taki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek88 Napisano 27 lutego 2019 Udostępnij Napisano 27 lutego 2019 @audiowit skąd te panele? podobają mi się. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 27 lutego 2019 Udostępnij Napisano 27 lutego 2019 Wiesz co. Kolega mi zalatwił. Nawet nie wiem skąd są. To schroedery w oryginalnych rozmiarach. Nie jakieś podrobki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 27 lutego 2019 Udostępnij Napisano 27 lutego 2019 Dnia 23.02.2019 o 17:02, audiowit napisał: Szukaliscie rzepów. Są np w obi. Audiowit , przyczepiłeś oryginalne Schroedery rzepami z Obi !!! ? No , widzę , że wreszcie podążasz w jakimś ludzkim kierunku Sorry , ale nie mogłem się powstrzymać, nie miej mi za złe. A poważnie to wyglądają super i nie dość , że spełniają funkcję akustyczną to jeszcze wtapiają się w tło sufitu i nie przeszkadzają wizualnie. Naprawdę , zainspirowałeś mnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 27 lutego 2019 Udostępnij Napisano 27 lutego 2019 Mogłem je przykleić klejem, ale po co Nom, ladnie wyglądają. Dźwięk " wyraźniejszy", spokój, lepsza przestrzeń. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 28 lutego 2019 Udostępnij Napisano 28 lutego 2019 Efektowne i na pewno skuteczne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 1 marca 2019 Udostępnij Napisano 1 marca 2019 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wallace Napisano 10 marca 2019 Udostępnij Napisano 10 marca 2019 Dnia 27.02.2019 o 20:04, audiowit napisał: Mogłem je przykleić klejem, ale po co Nom, ladnie wyglądają. Dźwięk " wyraźniejszy", spokój, lepsza przestrzeń. rzepy przez swoją grubość odsuwają panel nieco od powierzchni ściany/sufitu dając pewnie jakiś dodatkowy efekt akustyczny (szczelina). No i sama miękkość rzepu też pewnie ma znaczenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek88 Napisano 10 marca 2019 Udostępnij Napisano 10 marca 2019 Na tak .. czekamy na test rzepów wyniki będą drastyczne w różnicach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 10 marca 2019 Udostępnij Napisano 10 marca 2019 @audiowit z jakiego materiału są te panele? Bardzo fajnie wyglądają. Tak na powiększeniu nie widać bo ładnie polakierowane, chyba nie z czegoś drewnopodobnego bo by było ciężkie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 10 marca 2019 Udostępnij Napisano 10 marca 2019 (edytowany) Panowie, wiem, że bierzecie mnie za ortodoksyjnego audiofila no ale bez przesady, nie wierciłbym 44 kolków do sufitu żeby powiesic tam drewniane ciezkie ustroje. To styrodur. Jest malowany prawdopodobnie farbą akrylową. Naprawdę ladnie i zawodowo to wyglada. Widać, ze jest pracochłonne. Styrodur ma gorsze parametry niż sklejka ale sory, nie chce mi się bawić w ekstremalne wygibasy pod sufitem. Zamowione mam już panele na odbicia boczne ( oczywiscie schroedery) i panele na odbicia wtórne niwelujace echo trzepoczace wlasnego pomyslu. Te już są wazniejsze od odbić od sufitu i będą ze sklejki. Myslę, ze za jakiś miesiac pochwalę się ( jesli bedziecie chcieli) kompletną akustyką. A w zasadzie prawie pelną. Zostanie mi jeszcze okielznanie basu. Ale wszystko w swoim czasie. Pospiech to najwiekszy wróg audiofila ;). Mialem przygotowany klej tapicerski na wszelki wypadek. Ale obyło się bez. Cały montaż trwał ze 2h. Nie uzywałem zadnych przyżadow typu sekstans, a wyszło calkiem równo. Aj przepraszam, drabina. Cięzko sie skacze z panelami. Edytowano 10 marca 2019 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 10 marca 2019 Udostępnij Napisano 10 marca 2019 (edytowany) Zdawałem sobie sprawę ze jak montowałeś na rzepy to nie może to być sklejka. Tyle ze jak powiększyłem to wyglada ładnie i z tego powodu pytanie z czego to jest 🧐 Edytowano 10 marca 2019 przez Inferno Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ufo27 Napisano 25 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 25 grudnia 2019 Witam mam pytanie co do tych pułapek basowych.Ktore wybrac mp1 czy mp2.Nie wiem czy dobrze to rozumuje ale jedne bardziej pochlaniaja niski bas a drugie juz zaczynaja brac srednice? Czyli te mp2 lepsze bo 2khz juz nie ruszaja a bardziej działaja na 63hz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ufo27 Napisano 25 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 25 grudnia 2019 Jeszcze jedna sprawa sciana za miejscem w ktorym slucham jest cala gola.Jakie panele dac za glowe pochlaniajace? 50cm od sciany wiem ze to za blisko ale tak musi byc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 27 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2019 Dnia 25.12.2019 o 22:47, ufo27 napisał: Witam mam pytanie co do tych pułapek basowych.Ktore wybrac mp1 czy mp2.Nie wiem czy dobrze to rozumuje ale jedne bardziej pochlaniaja niski bas a drugie juz zaczynaja brac srednice? Czyli te mp2 lepsze bo 2khz juz nie ruszaja a bardziej działaja na 63hz. W praktyce ta różnica jest bardzo mała, minimalnie na korzyść mp2. Takie różnice wynikają ze specyfiki pomiaru, ale przy pułapkach basowych to że coś "bierze średnice" nie ma za bardzo znaczenia. Jak to jest w rogu to i tak działa prawie że tylko na bas, trzeba by patrzeć tylko na te dwie ostatnie oktawy pochłaniania i tyle. Dnia 25.12.2019 o 23:19, ufo27 napisał: Jeszcze jedna sprawa sciana za miejscem w ktorym slucham jest cala gola.Jakie panele dac za glowe pochlaniajace? 50cm od sciany wiem ze to za blisko ale tak musi byc. najlepiej coś pochłaniającego albo pochłaniająco rozpraszającego, na pełnoprawny rozpraszacz trochę za mała odległość bo mógłby mieć max. 5-7 cm głębokości, a większość ma ok 10 cm Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wid Napisano 2 marca 2020 Udostępnij Napisano 2 marca 2020 Dnia 19.01.2019 o 18:43, Bartek z Mega-Acoustic napisał: Na te wyższe mody pułapki basowe pomogą, aczkolwiek najlepiej te grubsze ze 40 cm. Ten mod 31 Hz to pewnie pierwszy mod osiowy, więc nie bardzo, najlepiej byłoby całą tylną ścianę zrobić z płyt GK pod którymi byłaby wełna/pianka to by było okej, absorber płytowy Płyty GK , czyli mowa o płytach karton gips ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 2 marca 2020 Udostępnij Napisano 2 marca 2020 tak, na dystansie i z wełną. Klasyczny absorber płytowy się robi, ale tylko wtedy jeśli za tym jest jeszcze jakaś lita mocniejsza ściana typu pustak, cegła czy inny żelbet Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wid Napisano 2 marca 2020 Udostępnij Napisano 2 marca 2020 17 minut temu, Bartek z Mega-Acoustic napisał: tak, na dystansie i z wełną. Klasyczny absorber płytowy się robi, ale tylko wtedy jeśli za tym jest jeszcze jakaś lita mocniejsza ściana typu pustak, cegła czy inny żelbet Ok A jak działa sama płyta gk. Już cos wnosi w akustyke ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 2 marca 2020 Udostępnij Napisano 2 marca 2020 Tak samo, ale bardzo wąskopasmowo... co nie jest do końca korzystne bo raczej nigdy się nie trafi w taką częstotliwość jak trzeba, więc trzeba wełnę żeby to pasmo rozszerzyć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wid Napisano 2 marca 2020 Udostępnij Napisano 2 marca 2020 Ok , w takim razie pytanko. Mam pokój cały w płytach GK I miejscami jest wełna.Ale w poradycznych miejscach. (Po prostu tak zrobilismy podczas remontu, w tedy nie wiedzialem ze mozna tak zrobic pokoj , tzn pod katem akustyki ) sufit to klasyczna "gipsdeka" takie trociny no jak to w starych domach bywa. Podloga deska. Ale polozona na plycie OSB którą jest znowu położona na starej podłodze z dechy tzw gipsdeka.(deski A w środku trociny) . I teraz moje pytanie jest takie. Nad sufitem mam wolną przestrzeń którą chce ocieplić. Czy jeśli dam wełnę mineralną nad sufit (przy okazji to będzie ocieplenie) to będzie to miało jakikolwiek wpływ na akustyke pomieszczenia ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 2 marca 2020 Udostępnij Napisano 2 marca 2020 naprawdę nie da się skutecznie odpowiadać na takie pytania pewnie da,a le co - nie mam pojęcia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wid Napisano 2 marca 2020 Udostępnij Napisano 2 marca 2020 Ok , no tak wiem że to trudne pytanie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 2 marca 2020 Udostępnij Napisano 2 marca 2020 Nie jest trudne, tylko niemożliwe do udzielenia odpowiedzi, chyba że pytanie dotyczy tylko - "czy będzie miało wpływ". Tak, będzie. Jaki? Nie da się określić bez większej wiedzy o pomieszczeniu i jego warunkach akustycznych Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts