Fafniak Napisano 20 października 2019 Udostępnij Napisano 20 października 2019 21 minut temu, audiowit napisał: Acha, no jeszcze tv plazmowy ale też nie bez znaczenia jest dla mnie jakosć obrazu Niestety nie ma na co wymienić.... Z obawa patrzę na rozwój wyświetlaczy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 20 października 2019 Udostępnij Napisano 20 października 2019 Oledy. Jak stanieją. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 października 2019 Udostępnij Napisano 20 października 2019 Oled'y chyba już staniały 🤔 u mnie panasonic, 2 lata temu drogi był ale chyba z pół ceny spadło. Nie wiem, nie interesowałem się ostatnio tv bo mam inne fajniejsze media 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 20 października 2019 Udostępnij Napisano 20 października 2019 Już nie pamiętam wszystkiego ale "pełny OLED" kosztuje nadal krocie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 20 października 2019 Udostępnij Napisano 20 października 2019 (edytowany) Interesujacy mnie 9kzł. Na audio to uzasadniony wydatek...ale na tv ;)... Edytowano 20 października 2019 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 20 października 2019 Udostępnij Napisano 20 października 2019 Wszystko zależy od punktu widzenia, są tacy co kupią. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 października 2019 Udostępnij Napisano 21 października 2019 14 godzin temu, Fafniak napisał: Już nie pamiętam wszystkiego ale "pełny OLED" kosztuje nadal krocie Co masz na myśli pełny OLED? Nie stoję w temacie zbyt dobrze ale są pół oledy ? A resztę LED? Chyba nie. Teraz ceny od 6k za 55 cali i 8-9k za 65 cali to taki standard za oleda. Czy to LG czy Philips. Panasonic z dobrym mogą być faktycznie droższe. Ale na dzień dzisiejszy nie widzę sensu dokładać. Wracając do tematu. John mamy te pmc 24 i audiophysic jeśli tylko chciał byś sprawdzić z czystej ciekawości to od razu dawaj znać. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 21 października 2019 Udostępnij Napisano 21 października 2019 O ile pamiętam chodzi o sposób podświetlenia który w tańszych wersjach jest zaprzeczeniem instrukcji OLED Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 21 października 2019 Udostępnij Napisano 21 października 2019 Piotrze, John mieszka w UK... A Ty Piotrze na co bys postawil pmc czy audiphisik? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 października 2019 Udostępnij Napisano 21 października 2019 25 minut temu, Fafniak napisał: O ile pamiętam chodzi o sposób podświetlenia który w tańszych wersjach jest zaprzeczeniem instrukcji OLED Które to na przykład? Nie sprawdzam cię. Dopytuje. 21 minut temu, audiowit napisał: Piotrze, John mieszka w UK... A Ty Piotrze na co bys postawil pmc czy audiphisik? A też prawda. To trzeba szukać na miejscu lokalnego S4 do pozyczenia. Ja lubię dzwiek audio physics. Nie co prawda każdego ale podoba mi się ich przestrzenność swoboda grania. Jestem jednak za pmc. Te kolumny nie oo prostu urzekły. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 21 października 2019 Udostępnij Napisano 21 października 2019 (edytowany) Ja się wtrace. W uproszczeniu qledy wymagają dodatkowego podswietlenia( podobnie jak lcdki) w oledach kazdy piksel swieci osobno ( jak w plazmie) Do niedawna oledy byly straaaasznie drogie. Wystepowaly w zasadzie tylko na rynku pro. Edytowano 21 października 2019 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 21 października 2019 Udostępnij Napisano 21 października 2019 30 minut temu, Fafniak napisał: O ile pamiętam chodzi o sposób podświetlenia który w tańszych wersjach jest zaprzeczeniem instrukcji OLED Nie jestem zbyt rozeznany w technologiach telewizyjnych, ale z tego co wiem, w OLED'ach matryce nie są podświetlane. Każdy piksel to dioda, która jest źródłem światła, podobnie jak to ma miejsce w telewizorze plazmowym - chodzi oczywiście tylko o świecenie pikseli. O, to żeśmy się wykazali w tej samej chwili 😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 21 października 2019 Udostępnij Napisano 21 października 2019 Przyklad sony trimaster. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 21 października 2019 Udostępnij Napisano 21 października 2019 16 godzin temu, audiowit napisał: Moj piecyk bierze 800W non stop. Temperatury nie sprawdzałem ale reki na nim nie utrzymasz. Witek ( @audiowit), czy Twój Plinius był w jakiś sposób modyfikowany odnośnie prądu spoczynkowego? Pytam, bo zajrzałem z ciekawości do instrukcji Waszych sprzętów i tam podany jest pobór 500W w przypadku Twojego, natomiast u @JohnDoe 370W. Nie zgadza się więc ani u Ciebie, ani u JohnDoe. Czyżby grzebanie w sprzęcie było bardziej powszechne? A zajrzałem, bo u mnie wzmacniacz osiąga podobną temperaturę jak u JohnDoe, tj jakieś 38C, ale przy poborze 150W. Wychodzi na to, że w Pliniusy bardzo skutecznie odprowadzają ciepło. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 21 października 2019 Udostępnij Napisano 21 października 2019 (edytowany) Widziałeś radiatory. A jesli chodzi o pobor to chyba nawet u mnie na tabliczce jest 800W. Jak wroce do domu to sprawdzę. Ale i tak to nic, bo monosy na 211 biorą 1kW No jest napisane pobór 800W. W instrukcji doczytałem, ze w klAB moc 400W w klA 100W oczywiscie przy 8ohm. Edytowano 21 października 2019 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 21 października 2019 Udostępnij Napisano 21 października 2019 24 minuty temu, nowy78 napisał: ale z tego co wiem, w OLED'ach matryce nie są podświetlane. Każdy piksel to dioda, która jest źródłem światła Owszem. A telewizory z silnym napisem OLED są różnie zrobione Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 października 2019 Udostępnij Napisano 21 października 2019 Hej Panowie 🙂 chyba tu się nikt nie pogniewa jeśli poproszę @RoRo o usunięcie kilku ostatnich wpisów tutaj o telewizorach? Łącznie z moim. Proszę więc uprzejmie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 21 października 2019 Udostępnij Napisano 21 października 2019 14 godzin temu, audiowit napisał: Widziałeś radiatory. A jesli chodzi o pobor to chyba nawet u mnie na tabliczce jest 800W. Jak wroce do domu to sprawdzę. Ale i tak to nic, bo monosy na 211 biorą 1kW No jest napisane pobór 800W. Widziałem, a nawet dotykałem :) Na oko (rękę ) jakieś 60C na części do której przykręcone są tranzystory. Trudno się dziwić przy takiej mocy do rozproszenia. Ale że trzymasz to pod prądem cały czas to już hardcore. Ja swojego Ushera wyłączam nawet z gniazdka jak nie słucham, bo mnie gryzie, że ok 50W niepotrzebnie w ciepło zamienia, gdy ta jest włączona. I to wcale nie ze względu na koszty. Nie lubię po prostu jak się coś marnuje. Jestem ekologicznym audiofilem :) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 października 2019 Udostępnij Napisano 22 października 2019 12 godzin temu, JohnDoe napisał: Hej Panowie 🙂 chyba tu się nikt nie pogniewa jeśli poproszę @RoRo o usunięcie kilku ostatnich wpisów tutaj o telewizorach? Łącznie z moim. Proszę więc uprzejmie. Może go po prostu zakończmy. Więc o jakim nierównym podświetleniu tu mówiliśmy? Kto to pisał? Niech wyjaśni i wracamy do wątku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 22 października 2019 Udostępnij Napisano 22 października 2019 Też jestem ciekaw. Może ktoś pomylił QLED z OLED. Wyświetlacze OLED , to panele składające się z macierzy organicznych diod świecących i z tego powodu nie ma powodu aby je dodatkowo podświetlać. QLED to tylko technologia filtrów podświetlenia LED w telewizorach z ekranami LCD. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 23 października 2019 Udostępnij Napisano 23 października 2019 Panowie... Nie czytacie uważnie wpisów. Krótko. Technologia OLED to jedno ( jej założenia) a to co robili producenci to drugie. Nie będę teraz szukał bo szkoda mi na to czasu. Niestety był okres gdy dumny napis OLED istniał także na produktach które miały strefowe podświetlenie. Ale były za to tańsze niż te prawdziwe oledy. Czy były to tylko błędy sklepów które błędnie opisywały produkty... wątpię bo o ile pamiętam to na produktach widniał napis OLED. Czy był to Qled pisany czcionką taka by sugerować OLED . Nie wiem. Różnica w cenach była ok.4-5 tys do 9 tys. @JohnDoe Przepraszam, to ostatni wpis ale uważam że musiałem wyjaśnić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 października 2019 Udostępnij Napisano 24 października 2019 Hmm... nie wiem co oni tam w Polsce w sklepach wciskają ale OLED to OLED i w obecnej chwili nie ma nic lepszego moim zdaniem. Jedynym producentem paneli OLED na świat do niedawna był (a może i nadal jest) LG. Fafniak, tv OLED latwo rozpoznać nawet jak nie widać napisu i jest wyłączony - bo jest cienki jak tafla szkła. Mój Panas jest cieńszy nawet od telefonu który mam 😉 Ale przyznaję że napis OLED - QLED wygląda łudząco podobnie i taki był chyba zamiar samsunga (który nie ma swoich paneli oled) żeby trochę przyciągnąć ludzi taką sztuczką. Dla mnie EOT 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 listopada 2019 Udostępnij Napisano 1 listopada 2019 Zanim spakuję w pudło mój Roksan K3 i się go pozbędę, ostatni raz go podłączyłem. Na chwilę jeszcze dla porównania, co zyskałem a co mogłem ewentualnie stracić. @Fafniak kiedyś pisałeś, że K3 to takie trochę efekciarskie granie (nie chciałbym niczego przekręcić bo mogło być inne słowo). Ja bym teraz powiedział że Roksan nie ma tej głębi, przestrzeni, takiego oddechu jak Plinius. K3 - Emocje są zawieszone na jednym poziomie, ściśnięte i tak na siłę podane. Nie umiem tego za bardzo opisać. Pewnie są gatunki muzyki gdzie to jest fajne. Albo zależy co kto lubi / słyszy. Nowa końcówka sprawuje się świetnie i jestem mega zadowolony z zakupu. Tylko zaszły pewne zmiany w słuchanym repertuarze ostatnio. Niesamowite, jak jakieś urządzenie wpływa na to co ostatnio wybieram. Uczepiłem się teraz wokali i fortepianów bo jestem zwyczajnie oczarowany doznaniami i wciąż nie mogę się nadziwić jak to miło i melodyjnie nie brzmi 🙂 Ciekawe jak by było z innym DAC / pre. Pewnie kiedyś popróbuję różne rozwiązania. Ale teraz w kolejce kolumny do wymiany. No i nie wiem bardzo na czym właściwie trzymać ten kawał aluminium - jak by nie było. Zrobiłem taką platformę na szybko i po taniości, to było pierwsze co wymyśliłem, grube dechy sosnowe pociągnięte jakimś wax'em zakupione na eBay + nogi metalowe z Amazon. Aha, ponieważ to nie sklejka więc pod spodem jest stalowe bardzo sztywne wzmocnienie na wkręty. 20 minut roboty i śmieszne pieniądze. Być może platforma też śmieszna, to możecie się pośmiać. Nie zastosowałem technologii X 😜 Jeśli ktoś ma fajny pomysł na czym to postawić (38 kg) to chętnie się dowiem 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 1 listopada 2019 Udostępnij Napisano 1 listopada 2019 @JohnDoe może coś takiego by dało radę jakbyś parę sztabek podłożył Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 listopada 2019 Udostępnij Napisano 1 listopada 2019 (edytowany) Złoto mi się nie podoba. Ani diamenty 😋 Przepraszam jeśli moje zdjęcia wywołują niesmak 🤣 Edytowano 1 listopada 2019 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts